Dodaj do ulubionych

Klasy, grupy, podgrupy...

18.06.06, 00:51
Jak to jest z tymi grupami, klasami samochodow? Gdzie saie jakas klasa konczy,
a gdzie zaczyna nastepna?
Klasa srednia, wyzsza, polwyzsza... albo klasy oznaczana literami C? S? albo
innymi?
Te wszystkie klasy/ grupy sa mi obce. Prosze o wyjasnienia.

Zadalbym kilka innych pytan, ale ta smierdzaca zydowska gazeta napstrzona
pop-up reklamami jak chyba zadna inna gazeta na swiecie nie pozwala mi na
napisanie pelnego postu. Mam chyba ze trzy pop-up blockers ktore ponoc
dzialaja, ale nie sa takie mocne zeby pokonac to GW swinstwo. Widac te GW
smierdziele posiadaja wszystkie pop-up blocker firmy.
Wracajac do tematu: jakie sa te samochodowe klasy?
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: Klasy, grupy, podgrupy... 18.06.06, 02:13
      kiedyś podziały były bardziej klarowne,teraz się trochę "rozlały"
    • lkish21 Re: Klasy, grupy, podgrupy... 18.06.06, 08:40
      > Zadalbym kilka innych pytan, ale ta smierdzaca zydowska gazeta napstrzona
      > pop-up reklamami jak chyba zadna inna gazeta na swiecie nie pozwala mi na
      > napisanie pelnego postu.

rasista

Mam chyba ze trzy pop-up blockers ktore ponoc
      > dzialaja, ale nie sa takie mocne zeby pokonac to GW swinstwo. Widac te GW
      > smierdziele posiadaja wszystkie pop-up blocker firmy.

lama- ja mam jeden fabryczny firefoxa i zero pop-upow... z komputera trzeba
      UMIEC korzystac

> Wracajac do tematu: jakie sa te samochodowe klasy?

i jeszcze kretyn...
    • karakalla Re: Klasy, grupy, podgrupy... 18.06.06, 09:21
      Można zaproponować taki podział:

A: mini, najmniejsze miejskie wozidełka, do ok. 3.5 m (Fiat Panda, Peugeot 107 itp.); podstawowe rozwiązanie konstrukcyjne - napęd przedni, silnik poprzecznie z przodu; wyłącznie hatchbacki/pojazdy vanokształtne;
      B: małe, subkompakty, w obecnym wydaniu przeważnie 3.7-4 m (VW Polo, Renault Clio); j.w.; podstawowy typ nadwozia to hatchback, zdarzają się też sedany i kombi;
      C: kompakty/niższa średnia, obecnie zasadniczo od 4.2 m, ale sedany, sedanokształtne hatchbacki i kombi mogą podchodzić pod 4.6 m; j.w., z kilkoma istotnymi odstępstwami - BMW 1 (silnik wzdłużny napęd na tył), Subaru Impreza; podstawowy - hatchback, przeważnie występuje też sedan, prawie zawsze kombi, ostatnio pojawiły się vanokształtne (Seat Toledo, Golf +);
      D: właściwa klasa średnia; w granicach 4.5-4.8 m; przeważnie napęd przedni z poprzecznym silnikiem, ale zaznacza się bardzo silna podgrupa premium z silnikiem wzdłużnym i napędem na tył (BMW 3, Mercedes C, Lexus IS) lub przód/4x4 (Audi A4, Alfa 159); podstawowe nadwozie - sedan, dość często też hatchback, prawie zawsze kombi;
      E: wyższa średnia; 4.8-5.0 m; kanonicznym rozwiązaniem jest silnik wzdłużny i napęd na tył (prawodawcy tej klasy - Mercedes E i BMW 5), acz wielu buduje pojazdy z poprzecznym i napędem przednim (Peugeot 607, Citroen C6, Saab 95), nawet bez opcjonalnego 4x4, bez jednakże wielkich sukcesów; nadwozie - sedan + kombi; inaczej próbują w zasadzie tylko Francuzi (hatchbacki, dziwy jak Renault Vel Satis), nie wiedzieć czemu im nie wychodzi; w tej klasie obowiązkowe jest posiadanie silników 6 i więcej cylindrowych;
      F albo S: tu wszystko jest jasne: ponad 5 metrów, silnik wzdłużny i napęd na tył/4x4 (przód bywa w najtańszych wersjach koncernu VW/Audi), silniki 6-12 cylindrów;
      Ekstraklasa - Rolls Royce, Maybach, Bentley.
      Poza tym:
      Vany
      SUVy i samochody terenowe
      sportowe coupe
      niektórzy wydzielają też jako osobną kabriolety

Gdzie się kończy która klasa a gdzie zaczyna inna, trwają dyskusje. Szczególnie ten problem zaznacza się między C a D. Niektórzy zaliczają pewne pojazdy zbudowane na kluczowych podzespołach pełnoobjawowych kompaktów (Skoda Octawia na Golfie, Volvo S40 na Focusie) do D, inni odmawiają im do niej wstępu.
      • karakalla Re: Klasy, grupy, podgrupy... 18.06.06, 09:23
        Oczywiście wiem, że Alfa 159 ma silnik poprzeczny, z rozpędu mi się napisała w innym kontekście.
      • seth11 Re: Klasy, grupy, podgrupy... 18.06.06, 15:48
        Zapomniałeś dodać gwiazdki na końcu. *

*- nie dotyczy Skody, która zawsze jest klasyfikowana o grupę wyżej.
    • waga71 Re: Klasy, grupy, podgrupy... 18.06.06, 14:45
      idź na forum tv trwam - bo twój smród jest odwrotnie proporcjonalny do
      umiejętności uzywania programów komputerowych
      tam zresztą znajdziesz fachowców odpowiednich do twego rozumku
    • ggg33 moja propozycja 19.06.06, 13:01
      proponowałbym jak poniżej:

Klasa A (Fiat 600, Toyota Aygo), we wszystkich chyba językach nazywana „mini”;

Klasa B (Peugeot 206, Citroen C3), pol. „miejska”, franc. „petites”,
      niem. „Kleine Klasse”, ang. „supermini”;

Klasa C (VW Golf, Skoda Octavia), pol. „kompakt”, niem. „Untere Mittelklasse”,
      ang. „lower medium”), franc. „compactes”;

Klasa D (BMW 300, Ford Mondeo), pol. „średnia”, niem. „Mittelklasse”,
      ang. „upper medium”, franc. „familiales”;

Klasa E (Saab 9-5, Alfa Romeo 166), pol. „wyższa”, niem. „Obere Mittelklasse”,
      ang. „executive”, franc. „routieres”;

Klasa F (Audi A8, Mercedes S-klasa), pol. „luksusowa”, franc. „luxe”,
      ang. „luxury”, niem. „Oberklasse”;

Klasa MPV (Opel Zafira, Renault Scenic): pol. „wany”, franc. „monospaciales”,
      ang. „MPV”, niem. „Vans”;

Klasa S (Hyundai Coupe, Nissan 350Z), ma taką samą nazwę we wszystkich
      językach: „sport”;

Klasa O (Mitsubishi Pajero, Porsche Cayenne): pol. „terenowe”,
      niem. „Gelandewagen”, franc. „tout-terrain”, ang. „dual-purpose” lub „off-road”;

*

Możnaby próbować rozbić poniektóre na podklasy, np. Nissan w zeszłym roku
      sprzedawał w Polsce 5 (pięć!) rodzajów terenówek, każda szukajaca swojej niszy.
      To samo da się powiedzieć o MPV, gdzie wyodrębniają już „małe” (np. Fiat
      Idea), „średnie” (np. Fiat Multipla) i „duże” (np. Fiat Ulysse). Ale ja się nie
      podejmuję.

*

Jest jeszcze coś takiego jak „premium”, „economy” etc. – pozycjonowanie
      produktu w obrębie danej klasy. Wiadomo, że np. Mercedes C-klasa, Opel Vectra i
      Chevrolet Evanda, wszystkie klasy D, skierowane są do różnej klienteli:
      Mercedes do tej zwracającej uwagę na prestiż (premium), Chevrolet do tej której
      zależy na cenie (economy), a Opel gdzieś pośrodku. Nazwijmy ten podział
      podziałem na segmenty. Więc powstaje jakby macierz, gdzie klasy krzyżują się z
      segmentami.

*

Ciężko ustalić jednoznaczne kryteria „przynależności klasowej”: długość,
      rozstaw osi, silnik, cena, wyposazenie? W sumie wszystko razem, a najbardziej
      to chyba pozycjonowanie przez producenta. Stąd sporo kontrowersji. Wiadomo od
      dawna, że koreańczycy budują jakoś między europejskimi standardami: czy Elantra
      to C czy D? A Sonata to D czy E? W Europie najwięcej zamieszania jest za sprawą
      Skody: czy Octavia to C czy D? A Superb to D czy E? Ja osobiście zwracam
      najbardziej w takich przypadkach uwagę głównie na rozstaw osi, co klasyfikuje
      tak Elantrę jak Octavię w C, Sonatę w D, a Superba w E. Tą samą metodą
      proponuję potraktować Volvo: tak S40 jak V50 to moim zdaniem klasa C (choć
      segment premium).
    • kodem_pl spiep**** dziadu 19.06.06, 13:22
      Won rasisto. Najpierw na kurs obslugi komputera (mam firefoxa, adblock i nie
      wiem o czym piszesz). Jak nie nauczysz sie korzystac z kompa to nie nauczysz sie
      klas aut - za trudne na Twoj poziom. PaPa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka