Dodaj do ulubionych

Blachy POLONEZA

IP: *.pkobp.pl 30.01.03, 11:08
Mam krótkie pytanko. Czy blachy w Polonezach typu "PLUS" tych po 97', są
ocynkowane albo w jakiś inny sposób zabezpieczane przed korozją ????
Obserwuj wątek
    • Gość: arturw Re: Blachy POLONEZA IP: 193.0.236.* 30.01.03, 13:09
      Gość portalu: Rumpel napisał(a):

> Mam krótkie pytanko. Czy blachy w Polonezach typu "PLUS" tych po 97', są
      > ocynkowane albo w jakiś inny sposób zabezpieczane przed korozją ????
      Spotkałem się z teorią że od II poł 1996 niektóre blachy karoseryjne były
      tłoczone z blach jednostronnie cynkowanych, i były to elementy do wysokości
      listew bocznych . Na pewno zmieniona została technologia zabezpieczeń
      antykorozyjnych oraz lakierowania w wersji plus, przez co nadwozia plusów są
      lepiej zabezpieczone przed korozją, co jednak nie zwalnia właściciela od
      dodatkowego zabezpieczenia antykorozyjnego( w przypadku nowego auta dodatkowo
      zabezpieczanego antykorozyjnie rdza nie powinna wystąpić przez okres 5-7 lat).
      Zapraszam również na stronę www.fsoautoklub.pl po więcej informacjina ten temat.
      • Gość: Wicio Re: Blachy POLONEZA IP: *.isep.pw.edu.pl 30.01.03, 14:54
        Mam Plusa wlasnie z roku 1997 i nie widac praktyczie sladow korozji nadwozia. Jedynie przy klapie bagaznika cos sie robi, ale to dlatego, ze zle sie zamykla i troche sie obtlukla. Zabezpieczenie antykorozyjne zrobilem tylko 2 razy, bo to dosc uciazliwa sprawa. Niebawem zrobie po raz kolejny.
        Rdza chwyta tylko elementy podwozia. Ostanio wymienilem paski podtrzymujace bak, bo ledwie sie trzymal.Przedtem przerdzewial tlumik.
        Ale poza tym jest ok.
    • Gość: Rumpel Re: Blachy POLONEZA IP: *.pkobp.pl 31.01.03, 08:07
      Dzięki za wszystkie informacje !!!!!
      Może jeszcze podrążymy temat ( w Polsce jest sporo użytkowników Polonezów i
      takich którzy chcą go kupić ).
      Co ile trzeba (km?? lub lata??), przeprowadzać konserwacje karoserii, żeby dało
      to jakiś pożądany skutek i po czym najlepiej poznać że takowa konserwacja miała
      miejsce???
      Może macie sugestie jakiego Poloneza byście kuplili (oczywiście wchodzą tylko
      Plusy w gre :-))
      Co myślicie o takim zestawie Atu Plus 1.6 GSI z IG ?????
      Pozdrawiam
      • Gość: Z^2 Re: Blachy POLONEZA IP: *.opisik.pulawy.pl 31.01.03, 09:18
        Gość portalu: Rumpel napisał(a):

> Co ile trzeba (km?? lub lata??), przeprowadzać konserwacje karoserii, żeby
        dało
        >
        > to jakiś pożądany skutek i po czym najlepiej poznać że takowa konserwacja
        miała

Polonez bez konserwacji powinien wytrzymać 7-8 lat. Mamy służbowego Poloneza,
        który bez konserwacji i eksploatowany jest w każdych warunkach pogodowych ma
        już 8 lat i jeszcze dobrze wygląda. Czy przedłużanie czasu eksploatacji
        niedrogiego samochodu jest z punktu widzenia - ekonomiczne - ja uważam, że nie.
        Pozostaje jeszcze uczciwość tych co robią konserwację - wyniki będą widoczne
        dopiero za kilka lat a wtedy trudno będzie dochodzić swoich praw.
        Pozdrawiam,
        Z^2
        • Gość: Wicio Re: Blachy POLONEZA IP: *.isep.pw.edu.pl 31.01.03, 12:51
          Nie przez pryzmat wlasny, ale obserwujac wypowiedzi na roznych forach, wydaje mi sie ze Polonez z silnikiem Rovera to niezly wybor. Jest tylko ciut glosny i nie ma wspomagania, ale za to osiagi zadziwiajace wielu posiadaczy samochodow z silnikami 1.6 lub nawet 2-litrowych diesli (tych nieco starszych).
          • mea25 Re: Blachy POLONEZA 31.01.03, 13:45
            Gość portalu: Wicio napisał(a):

"Jest tylko ciut glosny i n"

Nie jest głośny. Pracuje ciszej niż Polonez ze zwykłym silnikiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka