Gość: Rumpel IP: *.pkobp.pl 30.01.03, 11:08 Mam krótkie pytanko. Czy blachy w Polonezach typu "PLUS" tych po 97', są ocynkowane albo w jakiś inny sposób zabezpieczane przed korozją ???? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: arturw Re: Blachy POLONEZA IP: 193.0.236.* 30.01.03, 13:09 Gość portalu: Rumpel napisał(a): > Mam krótkie pytanko. Czy blachy w Polonezach typu "PLUS" tych po 97', są > ocynkowane albo w jakiś inny sposób zabezpieczane przed korozją ???? Spotkałem się z teorią że od II poł 1996 niektóre blachy karoseryjne były tłoczone z blach jednostronnie cynkowanych, i były to elementy do wysokości listew bocznych . Na pewno zmieniona została technologia zabezpieczeń antykorozyjnych oraz lakierowania w wersji plus, przez co nadwozia plusów są lepiej zabezpieczone przed korozją, co jednak nie zwalnia właściciela od dodatkowego zabezpieczenia antykorozyjnego( w przypadku nowego auta dodatkowo zabezpieczanego antykorozyjnie rdza nie powinna wystąpić przez okres 5-7 lat). Zapraszam również na stronę www.fsoautoklub.pl po więcej informacjina ten temat. Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: Blachy POLONEZA IP: *.isep.pw.edu.pl 30.01.03, 14:54 Mam Plusa wlasnie z roku 1997 i nie widac praktyczie sladow korozji nadwozia. Jedynie przy klapie bagaznika cos sie robi, ale to dlatego, ze zle sie zamykla i troche sie obtlukla. Zabezpieczenie antykorozyjne zrobilem tylko 2 razy, bo to dosc uciazliwa sprawa. Niebawem zrobie po raz kolejny. Rdza chwyta tylko elementy podwozia. Ostanio wymienilem paski podtrzymujace bak, bo ledwie sie trzymal.Przedtem przerdzewial tlumik. Ale poza tym jest ok. Link Zgłoś
Gość: Rumpel Re: Blachy POLONEZA IP: *.pkobp.pl 31.01.03, 08:07 Dzięki za wszystkie informacje !!!!! Może jeszcze podrążymy temat ( w Polsce jest sporo użytkowników Polonezów i takich którzy chcą go kupić ). Co ile trzeba (km?? lub lata??), przeprowadzać konserwacje karoserii, żeby dało to jakiś pożądany skutek i po czym najlepiej poznać że takowa konserwacja miała miejsce??? Może macie sugestie jakiego Poloneza byście kuplili (oczywiście wchodzą tylko Plusy w gre :-)) Co myślicie o takim zestawie Atu Plus 1.6 GSI z IG ????? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Z^2 Re: Blachy POLONEZA IP: *.opisik.pulawy.pl 31.01.03, 09:18 Gość portalu: Rumpel napisał(a): > Co ile trzeba (km?? lub lata??), przeprowadzać konserwacje karoserii, żeby dało > > to jakiś pożądany skutek i po czym najlepiej poznać że takowa konserwacja miała Polonez bez konserwacji powinien wytrzymać 7-8 lat. Mamy służbowego Poloneza, który bez konserwacji i eksploatowany jest w każdych warunkach pogodowych ma już 8 lat i jeszcze dobrze wygląda. Czy przedłużanie czasu eksploatacji niedrogiego samochodu jest z punktu widzenia - ekonomiczne - ja uważam, że nie. Pozostaje jeszcze uczciwość tych co robią konserwację - wyniki będą widoczne dopiero za kilka lat a wtedy trudno będzie dochodzić swoich praw. Pozdrawiam, Z^2 Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: Blachy POLONEZA IP: *.isep.pw.edu.pl 31.01.03, 12:51 Nie przez pryzmat wlasny, ale obserwujac wypowiedzi na roznych forach, wydaje mi sie ze Polonez z silnikiem Rovera to niezly wybor. Jest tylko ciut glosny i nie ma wspomagania, ale za to osiagi zadziwiajace wielu posiadaczy samochodow z silnikami 1.6 lub nawet 2-litrowych diesli (tych nieco starszych). Link Zgłoś
mea25 Re: Blachy POLONEZA 31.01.03, 13:45 Gość portalu: Wicio napisał(a): "Jest tylko ciut glosny i n" Nie jest głośny. Pracuje ciszej niż Polonez ze zwykłym silnikiem. Link Zgłoś