Dodaj do ulubionych

V-power, BP ultimate...

19.07.06, 13:43
Witam,
Co sądzicie o tych paliwach, marketingowcy w ulotkach zapewniają o wzrośccie
mocy, mniejszym zużyciu paliwa itp. Czy ktoś odczuł to na własnej skórze?
Jakieś spostrzeżenia w tym temacie?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 13:53
      Zatankuj, to się dowiesz.
    • jimmyjazz Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 13:56
      bzdura i tyle.

zresztą temat już był na forum. poszukaj w archiwum.
    • niknejm Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 14:51
      lookple napisał:

> Co sądzicie o tych paliwach, marketingowcy w ulotkach zapewniają o wzrośccie
      > mocy, mniejszym zużyciu paliwa itp. Czy ktoś odczuł to na własnej skórze?
      > Jakieś spostrzeżenia w tym temacie?

Przede wszystkim - paliwo 'standardowe' w Polsce to niestety syf. Wieść gminna
      niesie, że te różne Ultimate/Vpower są po prostu mniej chrzczone. Prawda to,
      czy nie - nie wiem. Faktem jest, że wypróbowałem. Wzrostu mocy nie odczułem,
      ale zanotowałem minimalne obniżenie spalania na Ultimate (warunki zbliżone,
      kilka baków jednego paliwa, kilka drugiego). Biorąc pod uwagę większą cenę
      tego 'lepszego' paliwa - wychodzę praktycznie na zero. Leję więc jedno z tych
      niby 'lepszych' paliw. Ale nie dam się pokrajać, że na 100% ma to sens. ;-) A
      zacząłem to robić, jak cena na pobliskich Neste 'wyrównała w górę' niemal do
      poziomu cen na stacjach sprzedających to 'lepsze' paliwo.
      Może niedługo mi się odwidzi, zwłaszcza jak cena na Neste spadnie. ;-)

Pzdr
      Niknejm
      • tanugal Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 16:01
        trza popróbowac samemu, zależy przeca też od tego w co się leje to paliwo. u
        mnie na BP ultimate pali mniej, więc wychodzi w sumie kosztowo na zero. dla
        odmiany na V power pali więcej niż na zwykłym. z kolei statoil to dla mojego
        akurat samochodu porażka. reszta wrażeń - wydaje się że "troszku" lepiej, tzn.
        równiej pracuje silnik na V power i chyba na BP ultimate też. czy szybciej
        jeździ trudno stwierdzić. biorąc pod uwagę, że przy BP ultimate raczej nie
        dopłacam, moze być sens to lać, bo jest zawsze w promocji dodatkowa szansa, że
        zawiera mniej syfu niż jest w zwykłym paliwie;)
        • niknejm Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 16:18
          tanugal napisał:

> trza popróbowac samemu, zależy przeca też od tego w co się leje to paliwo. u
          > mnie na BP ultimate pali mniej, więc wychodzi w sumie kosztowo na zero. dla
          > odmiany na V power pali więcej niż na zwykłym.

O... Mi właśnie też tak wyszło... Wypróbowywałem 99 wipałer. Z drugiej strony
          na wipałerze silnik jakby minimalnie ciszej/równiej chodził, ale to mogła być
          autosugestia.

Pzdr
          Niknejm
          • tanugal Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 16:30
            to mamy zbieżne wrażenia :) chociaż do 99+ vipałera jeszcze "nie dojrzałem".
            boję się że jakiś szatan z formuły 1 obudzi się w moim wozie jak mu dam takiego
            kopa i albo go nie utrzymam na wodzy albo po tym nie będzie już chciał pić
            zwykłego i to by dopiero było ;)
            BTW , kiedyś ktoś mi wlał orlena , czego sam ze względów ideowych nie robię
            nigdy, i o zgrozo - też wydawało się że jakoś dobrze idzie...
            • uny Re: V-power, BP ultimate... 21.07.06, 07:38
              swego czasu jeździłem na V-power jedyna obeserwacja to super spokojny silnik,
              na żadnym innym paliwie nie pracował tak równo i cicho. przyrostu mocy raczej
              nie zaobserwowałem, ale motorek był z tych mniejszych i siła rzeczy niewiele sy
              się z niego wykrzesało.
              pzdr
    • tombo26 Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 16:44
      Tyle razy już czasopisma motoryzacyjne o tym pisały. Testy potwierdzają
      jednoznacznie że zmierzona różnica w mocy silnika i jego momencie obrotowym
      mieści się w granicy dopuszczalnego błedu pomiarowego.A różnice te są naprawdę
      niewielkie (max 2 KM)
      Osobiście leję ON vervę na orlenie bo podobno jest czystsze i ma lepsze
      właściwości smarujące ale różnicy w jeżdzie nie odczuwam żadnej.Lepiej to
      działa tylko na moją psychę, że sobie diesla nie rozpieprze.
      • p00h Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 21:30
        Nie wiem jak diesel, ale benzynowe *-powery mają po prostu mniej siarki i
        zanieczyszczeń. W EU wprowadzają nowe standardy jakości paliwa więc i u nas
        producenci w taki sposób się 'dostosowują'. Taki Statoil nawet się z tym zbytnio
        nie kryje, ta 'lepsza' benzyna nazywa się po prostu 'bezsiarkowa', pozostali
        producenci podchodzą marketingowo i wymyślają różne śmieszności albo tak jak
        Shell podwyższają jeszcze liczbę oktanową 'w bonusie'.
        W dłuższym terminie się opłaca (mniej zanieczyszczeń -> mniejsze zużycie
        silnika), krótkoterminowo to _może_ wychodzi się na zero.
    • rasiauskas Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 17:07
      Te paliwa niby super, sa takiej jakosci jakiej powinny byc zwykle. Czyli tak
      czyste jak powinno byc normalnie.
      • niknejm Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 17:20
        rasiauskas napisał:

> Te paliwa niby super, sa takiej jakosci jakiej powinny byc zwykle. Czyli tak
        > czyste jak powinno byc normalnie.

Jestem mniejszym optymistą... Być może te 'lepsze' są po prostu trochę
        mniej 'chrzczone'... :-(

Pzdr
        Niknejm
        • computerland1 Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 17:24
          tak sie wlasnie zastanawiam. bylem ostatnio w holandii moim "trupem".
          zatankowalem 95 w wawie i pozniej 95 w swiecku. roznicy nie widzialem. ale
          jakies 200 km od granicy zaczal mi lepiej ciagnac. czym to wytlumaczyc?:)
          • dokto Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 20:13
            Lepsza nawierzchnia dróg, ot co:)
            • fru.fru Re: V-power, BP ultimate... 19.07.06, 20:17
              ja tam leje bipi ultimejt..
              ale w zasadzie nie wiem po grzyba..szybciej nie jezdzi..no moze minimalniej
              mniej pali..ale i to wątpliwe...
              to chyba taki moj kaprys.
    • etom Re: V-power, BP ultimate... 20.07.06, 16:00
      Pamietam jak wprowadzano u nas V-Power.Zadnej gadki o wzroscie mocy i mniejszym
      spalaniu nie bylo (bo i niby dlaczego?).Jedyna zaleta to lepsze utrzymanie
      silnika w czystosci.Byly nawet testy - w autach z kiludziesiecitysiecznym
      przbiegiem 2 cylindry zasilano V-Power a 2 pozostale "normalna" PB95.
      Po rozebraniu silnika (jezeli wierzyc) widac bylo roznice w czystosci
      silnika ,szczegolnie jezeli chodzi o nagar na zaworach.
      • computerland1 Re: V-power, BP ultimate... 20.07.06, 16:12
        nawet jesli wierzyc, to ma pytanie: czy jest sens lac takie paliwo do silnika,
        ktory ma 230 tkm przejechane?
        • niknejm Re: V-power, BP ultimate... 20.07.06, 16:21
          Tym bardziej, że raz na 5000km można wlać środek do czyszczenia wtrysków -
          efekt ten sam.

Pzdr
          Niknejm
          • computerland1 Re: V-power, BP ultimate... 20.07.06, 16:35
            ale jesli tego mniej pali, to niby tyle samo wyjdzie:) pytanie czy silnik z
            takim przebiegiem i pewnie juz troche zajezdzony w ogole odczuje takie paliwo,
            tzn. brak siarki:)

pzdr

abc.
            • niknejm Re: V-power, BP ultimate... 20.07.06, 17:37
              computerland1 napisał:

> ale jesli tego mniej pali, to niby tyle samo wyjdzie:)

No, rzecz w tym, że zarówno mi, jak i innej osobie na wipałerze zużycie paliwa
              akurat wzrosło. :-) Na ultimate spadło.

> pytanie czy silnik z
              > takim przebiegiem i pewnie juz troche zajezdzony w ogole odczuje takie
              > paliwo, tzn. brak siarki:)

A tego to już nie wiem...

Pzdr
              Niknejm
          • apolot Re: V-power, BP ultimate... 21.07.06, 07:52
            Srodek do czyszczenia wtrysków..?????? napisz cos więcej o tym..Przyznam ,ze
            nie słyszałem ((
    • grzek Re: V-power, ultimate, verva, suprema 20.07.06, 17:33
      Z moich obserwacji to silnik ma przyjemniejszy dźwięk dla ucha :-), nie śmierdzi
      z rury. Może to subiektywne odczucie ale zauważyłem płynniejsze wejście na
      wysokie obroty co może sugerować jako przyrost mocy, jednak na pewno jej nie
      przybywa. Podobnie jak porzednicy, kupuję bo sadzę, że jest mniej chrzczona -
      może to tylko złudzenie. Co do spalania, to trochę mniej, ale to są aptekarskie
      wielkości.
    • zupper nie wiem czemu? 20.07.06, 21:48
      Po za różnicą w cenie innych w swoich 3 autach nie zauwazyłem. Zauważyłem
      natomiast , że tankując za Odrą zwykłą benzynę auta były jakby żwawsze...
      • marek9996 Re: nie wiem czemu? 21.07.06, 09:39
        Ja tankuje caly czas Shella Racing i nie moge powiedziec zebym nie czul roznicy. Auto dostaje porzadnego kopa. Jak zatankowalem pare razy zwykly V-power to roznicy wogole nie czulem. Ale Racing jest bardzo ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka