Dodaj do ulubionych

raport usterkowosci TUV

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.03, 20:31
chyba nie bylo o tym jeszcze, a na interia.pl trafilem wlasnie na najnowszy
raport TUV na temat usterkowosci aut. I oczywiscie nie zdziwilo mnie ze w
pierwszej piatce najmniej usterkowych aut do 3 lat sa same japonczyki :) ani
niemcow ani francuzow. Zreszta zobaczcie sami

link do interii:

motoryzacja.interia.pl/news?inf=353409
lng na niemieckie strony:

www.tuev-verlag.de/
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: raport usterkowosci TUV IP: *.kolornet.pl 07.02.03, 20:43
      A zauwazyles ze samochody sa coraz bardziej usterkowe?
      To chyba taka nowa moda - piekne ksztalty, ale jezdzic tym az strach. Dojdzie
      do tego, ze samochod, tak jak Windowsa, trzeba bedzie restartowac co pewien
      czas (jak w polemice rzecznika GM z Microsoftem).
      Ciesz sie,ze mam gaznik w samochodzie i sam decyduje gdzie samochod ma jechac,
      jak hamowac itd :-)
    • Gość: Joasia Re: raport usterkowosci TUV IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.03, 00:58
      Raport TÜV nie odzwierciedla usterkowosci samochodow tylko stan w jakim
      samochody zostaly przedstawione do przegladu.
      Jeden wlasciciel jedzie na przeglad i jak ma pecha to nie dostaje plakietki
      tylko liste usterek do usuniecia.
      Drugi jedzie do warsztatu daje przygotowac samochod "pod TÜV" i dopiero potem
      jedzie na przeglad.
      • wowo5 Re: raport usterkowosci TUV 08.02.03, 03:35
        Gość portalu: Joasia napisał(a):

> Raport TÜV nie odzwierciedla usterkowosci samochodow tylko stan w jakim
        > samochody zostaly przedstawione do przegladu.
        > Jeden wlasciciel jedzie na przeglad i jak ma pecha to nie dostaje plakietki
        > tylko liste usterek do usuniecia.
        > Drugi jedzie do warsztatu daje przygotowac samochod "pod TÜV" i dopiero potem
        > jedzie na przeglad.
        Dokladnie. Wlasciciele Toyot, Mercow i Porsche po prostu byli przygotowani w
        przeciwienstwie do wlascicieli Voyagerow, Galantow i Sharanow.
    • Gość: cc Re: raport usterkowosci ADAC IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.03, 16:20
      A ma ktoś link do nowego raportu ADAC (jeśli jest).
      Bo o starym (2002) znalazłem tylko tyle:
      www.ct.com.pl/article/view.asp?path=gs\691&file=691mb470.xml
      PS
      Co się stało z niezawodnym Focusem w TUV?????
      • Gość: Joasia Re: raport usterkowosci ADAC IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.03, 16:33
        Gość portalu: cc napisał(a):

> Co się stało z niezawodnym Focusem w TUV?????

Przeciez TÜV i ADAC to calkiem rozne sprawy.
        ADAC wzywaja czlonkowie klubu przy usterce w drodze
        Do tej statystyki licza sie tez wezwania z powodu:
        przepalonej zarowki, przebitej opony, braku paliwa
        Wiekszosc (czy wszystkie tego nie jestem na 100% pewna)nowych samochodow
        ma "gwarancje mobilnosci" a wiec nie wzywa sie ADAC tylko "wlasny" servis
        • Gość: Tomek Re: raport usterkowosci ADAC IP: *.kolornet.pl 08.02.03, 18:11
          A zauwazyliscie, ze najbardziej awaryjne sa najmniejsze i najtansze samochody -
          Cinquecento,Skoda Favorit,Lada Samara czy Seat Marbella?Mnie sie wydaje,ze ktos
          kto w Niemczech kupuje taki samochod,jest po prostu biedny i nie stac go na
          naprawy, w przeciwienstwie do wlasciciela 911-ki czy Sl-a.
          Nie wydaje mi sie rowniez,zeby wlasciciele Toyoty byli wzywani na obowiazkowy
          przeglad przed badaniem TUV :-)
          Obecne rankingi mozna by tytulowac: kto bardziej dba o samochod w Niemczech :-)
          Praktyka dowodzi, ze niekoniecznie samochody najlepsze wg TUV sa rzeczywiscie
          tak malo awaryjne.
          To tak jak z EuroNCAP - sa samochody konstruowane "pod test" (nowy Megane), a
          sa samochody bezpieczniejsze ale nie maja sygnalizacji nie zapietych pasow i
          dostaja "tylko" cztery gwiazdki
          • Gość: Joasia Re: raport usterkowosci ADAC IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.03, 20:08
            Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Nie wydaje mi sie rowniez,zeby wlasciciele Toyoty byli wzywani na obowiazkowy
            > przeglad przed badaniem TUV :-)
            TÜV robia u kazdego dealera a wiec wystarczy by dealer zaproponowal ze jak
            trzeba robic TÜV to on bezplatnie odbieze samochod u klienta, zrobi TÜV i
            odprowadzi z powrotem.
            Zanim przedstawi auto do kontroli sprawdzi czy sa usterki i powiadomi klienta
            ze trzeba to i tamto zrobic by dostac plakiete. Klient daje swoje OK - usterki
            zostaja usuniete - w statystyce TÜV dobra ocena a klient zadowolony bo nie
            musial placic tych pare EUR za drugie podejscie do przegladu.

> Obecne rankingi mozna by tytulowac: kto bardziej dba o samochod w Niemczech :-
            )
            Dokladnie tak a nie inaczej :-))
            • Gość: Adam W. Re: raport usterkowosci ADAC IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 08.02.03, 21:18
              Gość portalu: Joasia napisał(a):
              >
              > > Obecne rankingi mozna by tytulowac: kto bardziej dba o samochod w Niemczec
              > h :-
              > )
              > Dokladnie tak a nie inaczej :-))

Szczyt niezwykle karkołomnej , przeraźliwej nadinterpretacji.
              • wowo5 Re: raport usterkowosci ADAC 09.02.03, 02:13
                Gość portalu: Adam W. napisał(a):

> Gość portalu: Joasia napisał(a):
                > >
                > > > Obecne rankingi mozna by tytulowac: kto bardziej dba o samochod w Nie
                > mczec
                > > h :-
                > > )
                > > Dokladnie tak a nie inaczej :-))
                >
                >
                > Szczyt niezwykle karkołomnej , przeraźliwej nadinterpretacji.
                Masz racje. Ja uwazam, ze raporty TUV oddaja wiernie rzeczywistosc. Oczywiscie
                jest pewien margines bledu (zadne badania nie sa go pozbawione), w wiekszosci
                przypadkow potwierdzaja one to o czym wszyscy wiedza, a ze niektorym to nie na
                reke to juz inna sprawa. Wniosek z tego taki, ze jesli nie stac sie na S-Klasse
                lub Porsche, a chcesz miec niezawodny woz kupuj Toyote. Jezeli niezawodnosc cie
                nie interesuje to jest mnostwo innych wozow. Wybor nalezy do ciebie.
                • Gość: Jurek Re: raport usterkowosci ADAC IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.03, 13:08
                  wowo5 napisał:

> Gość portalu: Adam W. napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: Joasia napisał(a):
                  > > >
                  > > > > Obecne rankingi mozna by tytulowac: kto bardziej dba o samochod
                  > w Nie
                  > > mczec
                  > > > h :-
                  > > > )
                  > > > Dokladnie tak a nie inaczej :-))
                  > >
                  > >
                  > > Szczyt niezwykle karkołomnej , przeraźliwej nadinterpretacji.
                  > Masz racje. Ja uwazam, ze raporty TUV oddaja wiernie rzeczywistosc. Oczywiscie
                  > jest pewien margines bledu (zadne badania nie sa go pozbawione), w wiekszosci
                  > przypadkow potwierdzaja one to o czym wszyscy wiedza, a ze niektorym to nie na
                  > reke to juz inna sprawa. Wniosek z tego taki, ze jesli nie stac sie na S-Klasse
                  >
                  > lub Porsche, a chcesz miec niezawodny woz kupuj Toyote. Jezeli niezawodnosc cie
                  >
                  > nie interesuje to jest mnostwo innych wozow. Wybor nalezy do ciebie.

nie oddaja rzeczywistosci.Takich Mazd czy Nissanow w Niemczech to paredziesiat tysiecy tylko,ludzie robia przeglady czesciej niz wlasciciele VW (jak ja,jade jak dopiero sie cos spieprzy)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka