Gość: Bąk IP: *.popnet.pl 30.10.01, 08:09 TOYOTA corolla diesel? Czy jest takie auto, bo jak patrzyłem we Wrocławskiej Autogiełdzie to wszystkie nowsze corolle mają silniczek 1.4? Czekam na opinnie. pzdr. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Jarek Re: TOYOTA corolla diesel? IP: 192.168.10.* 30.10.01, 08:17 Gość portalu: Bąk napisał(a): > TOYOTA corolla diesel? Czy jest takie auto, bo jak patrzyłem we Wrocławskiej > Autogiełdzie to wszystkie nowsze corolle mają silniczek 1.4? > > Czekam na opinnie. > > pzdr. Do Corolli przewidziane sa dwie wersje diesla: 1. 2,0 D-4D, comman rail, pojemnosc 1995 cm3, moc 90 KM/4000 obr., moment obr. 215 Nm/2400 obr., 2. 2,0 D-4D, comman rail, pojemnosc 1995 cm3, moc 110 KM/4000 obr., moment obr. 250 Nm/2400 obr. Moge tylko podejrzewac, ze roznica bieze sie z braku intercoolera w pierwszej wersji, ewnetualnie roznia sie turbina (stala i zmienna geometria lopatek turbiny), ale nie mam niestety dostepu do takich informacji :-((( Z tego co pamietam wystepuje tez roznica z jednostka pakowana do Avensisa (tez 2,0 D-4D) w momencie obrotowym - w Avensisie 250 Nm/2000 obr., ale to z pewnoscia wynik innego programowania. Wiecej info w listopadowym nr Auto Motor Sport. Pozdr Link Zgłoś
Gość: Bąk Re: TOYOTA corolla diesel do Jarka. IP: *.popnet.pl 30.10.01, 10:36 Jarku, bardziej interesują mnie auta 2 do 5-ciu lat. Co mógłbyś na ten temat mi powiedzieć? Dzięki Bąk Link Zgłoś
Gość: Jarek uzywany silnik diesel'a - od Jarka IP: 192.168.10.* 30.10.01, 11:06 Gość portalu: Bąk napisał(a): > Jarku, bardziej interesują mnie auta 2 do 5-ciu lat. > Co mógłbyś na ten temat mi powiedzieć? Troche za malo konkretow. Nie wiem jakie preferujesz silniki (benzyna - diesel)? Jakie masz oczekiwania? Tryb eksploatacji i przewidywane roczne przebiegi? Jak wyglada Twoj styl jazdy itp. Ale... Jesli chodzi o Corolle to musze Cie zmartwic, bo diesle pojawia sie dopiero w nowej wersji. Jesli chodzi o uzywane autka z silnikami diesla to wedlug mojego rozeznania (podkreslam MOJEGO) godne polecenia sa silniki Japonczykow (2,0 D z Mazdy, czy Toyoty) oraz 1,9 D koncernu PSA (Citroen, Peugeot). Sa to konstrukcje wolnossace, wiec nie dla osob charakteryzujacych sie "sportowym zacieciem", ale charakteryzujace duza zywotnoscia. Znajomy "popmiarz" odradzal mi konstrukcje Forda i Fiata, okreslajac je mianem "najczestszych gosci" w swoim warsztacie, a chwalac rozwiazania, o ktorych wspomnialem wyzej. Jesli malo jezdzisz zrezygnuj z diesla na rzecz benzyny. Pozdr ;-) Link Zgłoś
mareksk Re: TOYOTA corolla diesel do Jarka. 01.11.01, 21:18 Od sierpnia 1993 silnik 2.0 D moc 72KM , 131 Nm NIe wiem czy była sprzedawana w Polsce, w Europie na pewno tak. Godna polecenia - w teście AŚ po 100 tys. km nic się nie zepsuło, nawet klocków nie wymieniali Link Zgłoś
Gość: Quazar Re: TOYOTA corolla diesel? IP: *.citicorp.com 03.11.01, 11:41 Witam! jezdzilem Carina II 2.0D, silnik identyczny o jakim mowisz w corolli. przebieg: 235tyskm. bardzo dobry. palil okolo 7/100. trzeba tylko uwazac przy takich przebiegach na pompe wodna i uklad wtryskowy. ja kupilem auto od wlasciciela, ktory zbytnio nie dbal o to auto. Ogolnie: bardzo dobry i trwaly silnik. skonstruowany tak, bys przejechal kilkaset tys km, a nie po to, by zwijac asfalt. 72KM spokojnie starczaja do poruszania sie. POLECAM pozdrawiam. Link Zgłoś