Dodaj do ulubionych

Nowość KIa Seltos

13.12.25, 18:24
motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/premiery/news-kia-seltos-wchodzi-do-europy-to-suv-ktorego-u-nas-brakowalo,nId,22497481#iwa_source=newsfeed_next
Moim zdaniem, po takim okresie "europeizacji" wyglądu Azjatów w latach tak nawet 2000/2005 do 2020 (Toyota, Mazda, Hyundai, Kia) rozpoczął się pewien taki odwrót stylistyczny. Jednak Azjaci mają, nawet gdy model jest w dużej mierze na Europę, takie swoje "skośnookie" podejście.
Kona, Bayon, Toyota CHR, Kia Niro - takie nietypowe nadwozia.
Ale Kia Seltos ma w sobie coś jednak, jak dla mnie, na plus.
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Nowość KIa Seltos 13.12.25, 18:47
      Lubię takie linie.
      Na pewno je sobie obejrzę jak pojawią się w salonach.
      Czekam też na Omodę 3.
    • trypel Re: Nowość KIa Seltos 13.12.25, 19:26
      Bardzo na plus. Fajnie wyglada.
    • qqbek Re: Nowość KIa Seltos 13.12.25, 20:46
      Wygląd na plus.
      Wysoki tunel środkowy sugeruje, że "z difoltu" będzie w wersji 4WD.
      Rozmiar (dla mnie) na plus.

Szkoda, że tak późno.
      Będę najpóźniej późną wiosną czegoś za jerychońską szukał.
      No chyba, że kupię jakiegoś "gruza za 5-10k" na "przeczekanie".
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Nowość KIa Seltos 13.12.25, 23:02
        qqbek napisał:

> Wygląd na plus.
        > Wysoki tunel środkowy sugeruje, że "z difoltu" będzie w wersji 4WD.

W życiu.
        • qqbek Re: Nowość KIa Seltos 14.12.25, 00:06
          duze_a_male_d_duze_m napisał:

> W życiu.

To po damski wuj tak przestrzeń pasażerską ograniczają w takim wypadku?
          Nie, żeby mi się nie podobało, bo moja "wanna kierowcy" w trójce i X5 sprawdzała się przednio, ale w obydwu wypadkach miała swoje uzasadnienie techniczne.
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Nowość KIa Seltos 14.12.25, 04:05
            Wygląda bardziej premium i zapewne to duże schowki, jak np. w Teslach. Czyli uzasadnienie ergonomiczne.
      • loyezoo Re: Nowość KIa Seltos 14.12.25, 19:10
        Jakbyś szukał gruza na przeczekanie, daj znać. Mam zazwyczaj coś pod ręką, co pojeździ i się nie rozjebie. A może nawet w przyszłym tygodniu, będę miał fajny rarytasek :P Coś takiego...
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Nowość KIa Seltos 13.12.25, 23:04
      Zastanawiałem się, gdzie ja to auto już widziałem. To miniaturka EV9 przecież.
    • vogon.jeltz Re: Nowość KIa Seltos 14.12.25, 12:52
      Kto im te nazwy wymyśla? Kiedyś samochody - o ile nie były oznaczone cyferkami lub jakimś kryptycznym skrótem - fajnie się nazywały. Capri, Ritmo, Panda, Laguna, Rekord, Eldorado, Corvette, Riviera, Galant, Pride, Accord, Micra i Maxima, wietrzna seria VW i hiszpańskie miasta Seata itd. itp.

Co to w ogóle znaczy ”Seltos", bo mnie się kojarzy z marketami Selgros?
      • trypel Re: Nowość KIa Seltos 14.12.25, 12:57
        Teraz to sie zapuszcza AI, szuka wolnych nazw w branży (coraz mniej) I potem dopiero z listy wybiera sie te lepsze. Nie znaczy ze dobre
        • boggi_dan Re: Nowość KIa Seltos 14.12.25, 19:25
          Nazwa Kia Seltos pochodzi od postaci z greckiej mitologii – Celtosa (syna Herkulesa), a zmieniona pisownia ma podkreślać cechy samochodu.
    • humorysta Re: Nowość KIa Seltos 14.12.25, 13:10
      Kia Seltos jest od wielu lat na innych rynkach, tak jak Hyunda Venue-dlaczego tego modelu nie ma w Polsce-a od lat wielu jest np, w Stanach- a to mały SUV-ik. Jjest wiele modeli koncernu Kia-Hyundai na rynkach a Azji, Afryce, -np. RPA-wspaniałe modele- ale dzieki Brukseli- wielu nie zobaczymy. Np. w Indiach jest wspaniała Kia Carnival- nowoczesna, wygodna 8-io osobowa i z 200-konnym dieslem To samo w Tajlandii, Malezji, itd.Hyundai Creta, Mufasa, Stargazer. Dzieki durnej Brukseli- mozemy o nich zapomnieć. A Europejczykom serwuje sie z koniecznosci gó...ana chińszczyznę!
      • dodekanezowiec Re: Nowość KIa Seltos 14.12.25, 16:28
        Humorysta, ta ekologia każdego po trochu wqrza. Ale ty uważasz ze lepszy byl RWPG :)
        W Europie sa nieco inne auta bo i inne upodobania. Sedany w Europie niepopularne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka