Dodaj do ulubionych

Jak się sprawuje CDTi?

01.08.06, 15:05
Chodzi mi o odmiane 1,9-150km.Jak się sprawuje?Czy sprawia jakieś problemy?
itd.
Z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • myfirstalfa Re: Jak się sprawuje CDTi? 01.08.06, 15:27
      prawie 40.000km , po pierwszym przegladzie,
      silnik pracuje bezproblemowo, zuzycie oleju 0,5l/10.000km
      "spocona" turbina (pierwsze objawy nieszczelnosci uszczelki lozyska turbiny)

silnik produkowany do wrzesnia 2005 we wloszech, pozniej w kaiserslautern,
      ma sie wrazenie, ze silniki z niemieckiej produkcji lepiej pracuja.

pzdr
      myfirstalfa
      • zdecydowany4 Re: Jak się sprawuje CDTi? 01.08.06, 15:48
        Tak przy okazji zapytam o spalanie. Szczególnie w miescie i na trasie. Dla
        porównania vectra B 2.0 16v to 11-13,5 w miescie i 8,5-10 na trasie. Czyli
        zaczynam się przyglądać vectrom z CDTI 1,9 150KM:):):):)
        • trypel Re: Jak się sprawuje CDTi? 01.08.06, 16:31
          Faktycznie niemiecka produkcja jest lepsza. Ja mam jeden z ostatnich egzemplarzy
          z włoskim silnikiem i 2 x byłem zmuszony do owiedzin w serwisie na lawecie. Przy
          jakiś 10 tys km pojawiła się nieszczelność przewodów od CR i sikało olejem nap.
          wokół, a przy jakiś 15 tys coś z osprzetem turbo i silnik pracował ale
          dysponując mocą na oko jakieś 40 KM - max 80/godz i przyśpieszenie mierzone
          kalendarzem :)
          Od tamtej pory czyli przez następne 50 tys km spokój. Zużycie oleju - litr po 15
          tys i potem do przeglądu.
          W podawaniu spalania nie jestem miarodajny bo jezdzę spokojnie. Średnia 50/50
          (miasto/trasa) wychodzi 6,5/100 (cały czas z klimą), rekord w dół to wyjazd
          urlopowy - 3 os + pełny bagażnik = 5,4, rekord w drugą stronę to 7,5 - koło 1000
          km po autostradach 160-200.
          Wersja 150 KM dynamicznie rozpędza się do 180, potem wolniej do 200 a żeby dojść
          do 220 to już trzeba długiej prostej.
          • zja_wa12 Re: Jak się sprawuje CDTi? 01.08.06, 17:46
            A tak ogólnie jesteście zadowoleni z tych silników?
            • trypel Re: Jak się sprawuje CDTi? 01.08.06, 18:05
              Bardzo. Przedtem jezdziłem A6 2.5 tdi (150KM) i omegą 2.5 V6 (benzyna). Vectra
              jest cichsza, ma lepsze osiagi, lepiej się prowadzi od A6 poprzedniej a do omegi
              nie ma co porównywać. Tylko brakuje tylnego napędu.
    • fajnyschatz Re: Jak się sprawuje CDTi? 01.08.06, 20:12
      Jeżdżę służbowo tym autem od ponad roku. Głównie autostrada Wrocław-Katowice.
      Mam ciężką stopę. Raczej nie schodzę poniżej 180kmh. Nie spaliła jeszcze średnio
      więcej niż 8/100km. Na razie oleju nie bierze.
      Usterki:
      1. Samoistnie pękła przednia szyba
      2. Prawa szyba pasażera kilka razy w czasie jazdy sama się opuściła i nie można
      jej było podnieść. Dopiero podniosłem ją guzikiem od strony kierowcy po kilku
      próbach.

Ogólnie jestem jestem bardzo zadowolony. Acha, jest to kombi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka