Dodaj do ulubionych

czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc??????

13.08.06, 11:35
jak w temacie ? wlałem 10 litrów ,aby przeczyszczyć jak pisza na ulotkach
rózne tam takie elementy silnika. zby zobaczyć jakiego dostanie kopa(fakt
idzie jak burza) ale czy cos sie moze stać? wiem że to bardzo suche
paliwo....
Obserwuj wątek
    • kodem_pl Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 13.08.06, 12:27
      NIC.
      • kodem_pl Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 13.08.06, 12:28
        Aha, teoretycy zaczna Ci wymieniac liste mozliwych awarii, niedogodnosci, plusow
        i minusow. Ja wole zostac przy praktyce: NIC.
        • hybrydowy Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 13.08.06, 12:32
          NIC ? na jakiej podstawie?
          • kodem_pl Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 13.08.06, 12:44
            Bo to po prostu dobre paliwo. Zalales 10 jego litrow (kropla w morzu), cos co
            wczesniej bylo w baku pewnie zmniejszylo lizcbe oktanowa tej mieszanki i tak
            dalej i tak dalej...

Jak masz nowoczesny silnik to sam przestawi sobie zaplon na wysokooktanowe
            ustawienia, jak nie to nie i... i nie:-)
    • robert888 co to jest schell? jakaś top modelka? 13.08.06, 13:32
    • astro_glide Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 13.08.06, 16:52
      Jak bedziesz wlewal to regularnie to na pewno zniszczysz sobie portfel .Takze
      zadnych pozytywnych rezultatow nie mozesz oczekiwac . A kopa to mozesz
      odczuc ,ale na twojej dupie .Strata kasy .
      • hybrydowy Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 13.08.06, 19:20
        astro_glide napisał:
        A kopa to mozesz
        > odczuc ,ale na twojej dupie

zebys czasem ty nie odczuł kopa
        • skyddad Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 14.08.06, 12:19
          Widze ze koledzy sie przekomarzaja,
          Po co sa oktany w paliwie?
          Uodparniaja paliwo na sprezanie,czyli im bardziej zostanie sprezone i im
          wieksza jest liczba oktanowa paliwa mamy pewnosc ze nie wystapi samozaplon.
          W praktyce nie bedzie stukal silnik przy dodawaniu gwaltownie gazu.
          To co koledzy nadmienili ze auta drozsze posiadaja automatyczny system sie
          przestawiania ukladu zaplonowego na paliwo o roznej liczbie oktanowej.
          Druga sprawa ze dzisiejsz epaliwo nie tzryma wlasciwych norm na takie jakie jest
          na dystrybutorze napisane.95 to naogol 92-93 a 96 to 95 a 98 to jest 98 czyli
          jak zaplacisz to masz. Spowodowane jest to ochrona sropdowiska i rozne firmy
          dolewaja rozne ekologioczne paliwa jak np . etanol,
          ktiory jest o wiele tanszy od benzyny.
          Pzdr.Sky.
    • rasiauskas Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 13.08.06, 18:18
      Te 100 oktanow w polsce i te inne vervy i ultimaty to tak naprawde czyste 98
      oktanowe paliwo, takie jak powinno byc. tyle ze u nas trzeba doplacac by zalac
      to co powinienes.
    • etom Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 13.08.06, 18:18
      hybrydowy napisał:

> wiem że to bardzo suche paliwo....

Dlaczego niby ma bys "suche" i co to praktycznie znaczy ?
      Co ma "suchosc" paliwa do LO ?
    • habudzik Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 14.08.06, 12:51
      No to w końcu warto od czsu do czasu nalać to paliwo 99+ dla przeczyszczenia
      czegos tam czy nie warto bo szkoda kasy ? Naprawde to paliwo cos wyczysci poza
      porfelem ?
      • skyddad Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 14.08.06, 14:27
        Warto no i dla przyjemnosci.Jak dasz gazu to masz gaz, a nie nacisniesz a silnik
        sie namysla a pochwili to wskazowka od poziomu paliwa opada a potem przyspiesza
        jak zolw przy przejsciu przez jezdnie.
        Pzdr.Sky.
        • habudzik Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 14.08.06, 16:56
          skyddad napisał:

> Warto no i dla przyjemnosci.Jak dasz gazu to masz gaz, a nie nacisniesz a silni
          > k
          > sie namysla a pochwili to wskazowka od poziomu paliwa opada a potem przyspies
          > za
          > jak zolw przy przejsciu przez jezdnie.
          .

A jak jest wtedy ze spalaniem , więcej czy mniej pali paliwka ?

• etom Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 15.08.06, 03:10
          skyddad napisał:

> Warto no i dla przyjemnosci.Jak dasz gazu to masz gaz, a nie nacisniesz a
          > silnik
          > sie namysla a pochwili to wskazowka od poziomu paliwa opada a potem
          > przyspiesza
          > jak zolw przy przejsciu przez jezdnie.

To moze wyjasnij dlaczego tak sie dzieje ???
          Bo z tego co wiem to podwyzszenie LO paliwa (dla danego silnika) nie wplywa na
          wzrost jego osiagow a wrecz moze nawet je obnizyc.
          Wiecej "oktan" to na pewno nie wiecej mocy !!!!
          Zreszta gdyby tak bylo to na gazie ( LO > 100 )auto powinno miec lepsze osiagi
          niz na benzynie - a tak nie jest.
    • greenblack Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 14.08.06, 14:57
      Jak tak zrobiłem i mi silnik wyskoczył spod maski.
      • habudzik Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 14.08.06, 16:55
        greenblack napisał:

> Jak tak zrobiłem i mi silnik wyskoczył spod maski.

A mówił coś przy tym czy tylko się obraził ?
        --
        • devote Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 15.08.06, 04:39
          leje sie takie paliwo jakie zaleca producent do danego silnika i juz
          • skyddad Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 15.08.06, 11:49
            oczywuiscie ze tak,ale silniki ktore same sie przestawiaja na rozne oktany to
            mozna jezdzic w tym przedziale.
            Osobiscie sprawdzilem moja Camry pare lat temu w Niemczech,nieduza miejscocowosc
            i zasugerowala mnie tania cena.Odrazu pojechalem i do fula zatankowalem.Zaczelem
            sie zastamnawiac dlaczego tak tanio? No i odkrylem stalo wyraznie 91 oktan.
            Przekrecilem kluczyk i pojechalem,byla jakby troszke wolowata ale reszta szlo
            dobrze.No i na autostradzie pocisnolem szla ale trzeba bylo wiecej gazu wciskac
            i paliwo znacznie szybciej zaczelo ubywac.W instrukcji wyraznie stalo ze paliwo
            moze byc od 91 oktan do 98 oktan silnika uklad zaplonowy sam sie dostosowuje.
            Pzdr.Sky.
            • etom jestes pewny ???????????? 15.08.06, 17:41
              skyddad napisał:

> oczywuiscie ze tak,ale silniki ktore same sie przestawiaja na rozne oktany to
              > mozna jezdzic w tym przedziale.

> W instrukcji wyraznie stalo ze paliwo
              > moze byc od 91 oktan do 98 oktan silnika uklad zaplonowy sam sie dostosowuje.

Tak z ciekawosci - skad silnik "wie" jaka LO ma paliwo ,jaki czujnik to
              mierzy ????
              • devote Re: jestes pewny ???????????? 15.08.06, 23:14
                etom napisał:

> >
                > Tak z ciekawosci - skad silnik "wie" jaka LO ma paliwo ,jaki czujnik to
                > mierzy ????
                >

knock sensor z angielskiego
                po polsku to chyba bedzie czujnik spalania stukowego ale nie jestem pewien
                • habudzik Re: jestes pewny ???????????? 15.08.06, 23:58

> knock sensor z angielskiego
                  > po polsku to chyba bedzie czujnik spalania stukowego ale nie jestem pewien

Dokładnie tak . W nowszych rozwiązaniach za kontrolowanie spalania stukowego
                  odpowiada czujnik jonizacji ładunku w komorze spalania . Odpowiada on zresztą za
                  wiele rzeczy a ta to jedna z nich .

• etom mylisz sie !!! 16.08.06, 00:49
                  devote napisał:

> etom napisał:
                  >
                  > > >
                  > > Tak z ciekawosci - skad silnik "wie" jaka LO ma paliwo ,jaki czujnik to
                  > > mierzy ????
                  > >
                  >
                  > knock sensor z angielskiego
                  > po polsku to chyba bedzie czujnik spalania stukowego ale nie jestem pewien

Czujnik spalania stukowego nie mierzy LO paliwa i dlatego nie moze reagowac
                  przestawieniem kata wyprzedzenia zaplonu w zaleznosci od LO paliwa.
                  Wykrywa tylko zaistnienie spalania stukowego i daje sygnal do komputera do
                  obnizenia kat w.z. ,a to nie to samo co przestawianie zaplonu zaleznie od LO
                  paliwa.
                  Tylko w jednym przypadku ,przez wykrycie i to POSREDNIO tego spalania
                  stukowego mozna powiedziec ze "wykryl" za niska LO paliwa ,ale to nie znaczy
                  ze sluzy do ustawiania kata w.z. dla roznej wartosci LO.
                  W autach NIE MA czujnika reagujacego na LO paliwa.
                  • habudzik Re: mylisz sie !!! 16.08.06, 00:52
                    W moim aucie jest czujnik który reaguje na LO paliwa .
                    • etom Re: mylisz sie !!! 16.08.06, 01:10
                      Jakie auto i gdzie jest ten czujnik - bo jezeli juz to powinien byc w
                      baku ,albo w przewodach paliwowych ?

PS
                      pierwszy raz slysze ze sa czujniki LO :-(
                      • habudzik Re: mylisz sie !!! 16.08.06, 01:18
                        etom napisał:

> Jakie auto i gdzie jest ten czujnik - bo jezeli juz to powinien byc w
                        > baku ,albo w przewodach paliwowych ?
                        >
                        > PS
                        > pierwszy raz slysze ze sa czujniki LO :-(
                        >

Niestety nie wiem gdzie on jest i jak się zwie ale w instrukcji jest zapis że
                        zalanie paliwa o LO innej niz 95 nie spowoduje awarii poniewaz czujnik wychwyci
                        inna LO paliwa i coś tam przestawi .
                        Rozumiem więc z tego zapisu że nie istotne jest jakie paliwo naleje bo i tak
                        zawsze samochód bedzie wiedział co ma zrobić . Mi to wystarcza .
                      • devote Re: mylisz sie !!! 16.08.06, 01:19
                        no wiadomo ze nie ma czujnika ktory bada same oktany ale czujnik spalania
                        stukowego spelnia te funkcje i daje info do komputera a ten reaguje.tak mi sie
                        wydaje .
                        • devote Re: mylisz sie !!! 16.08.06, 01:23
                          najpierw mialem VR6 a teraz mam 1.8T i w instrukcji jest napisane ze ZALECAJA
                          98 a nie pisze ze MUSZE 98

zalewalem gorsze paliwo i auto tak samo jezdzilo jak na lepszym.jedynie co
                          zauwazylem to mniejsze przebiegi.jednak jezdze na 98
                        • etom Re: mylisz sie !!! 16.08.06, 01:25
                          devote napisał:

> no wiadomo ze nie ma czujnika ktory bada same oktany ale czujnik spalania
                          > stukowego spelnia te funkcje i daje info do komputera a ten reaguje.tak mi
                          > sie wydaje .

Tak ,ale zareaguje tylko jak wystapi spalanie stukowe ( np. z powodu za niskiej
                          LO ) a na pewno nie przestawi zaplonu jezeli nalejesz paliwa o wyzszej LO ,jak
                          tu niektorzy twierdza.
                          Jest to piezoelektryczny czujnik drgan i montowany jest na korpusie silnika.
                          • devote Re: mylisz sie !!! 16.08.06, 01:30
                            no jak zalejesz lepsze po tym jak mialems slabe to zadziala.zreszta wychwycenie
                            spalania stukowego jest najwazniejsze.

po co lac lepsze?leje sie takie jakie producent zaleca.lanie lepszego to strata
                            kasy a auto i tak szybciej nie pojedzie.
                          • habudzik Re: mylisz sie !!! 16.08.06, 01:46
                            etom napisał:

> LO ) a na pewno nie przestawi zaplonu jezeli nalejesz paliwa o wyzszej LO ,jak
                            > tu niektorzy twierdza.

Rozumiem ze pijesz do mnie
                            W starszych modelach Opla po zatankowaniu paliwa 98 trzeba było recznie
                            przestawić wtyczke z 95 na 98 ( obrót o 180 stopni )
                            W nowszych ta czynność jest wykonywana automatycznie bez wiedzy kierowcy >
                            Jedyne zalecenie to wyjeżdżenie paliwa do końca pzred zmiana LO bo łatwiej
                            czujnikowi zdjagnozowac LO .

> Jest to piezoelektryczny czujnik drgan i montowany jest na korpusie silnika.
                            >

Tak on bada częśtotliwość drgań i jesli wykryje inna niż zaplanowana wzbudza
                            reakcje .
                            • etom Re: mylisz sie !!! 16.08.06, 02:13
                              habudzik napisał:

> Rozumiem ze pijesz do mnie

Nie konkretnie do Ciebie - "pije" :-) do tych ( a na tym forum nie raz czytalem
                              takie opinie) ktorzy twierdza ze jak zatankuja paliwo o wyzszej LO to komputer
                              to wykryje.

> > Jest to piezoelektryczny czujnik drgan i montowany jest na korpusie
                              > > silnika.

> Tak on bada częśtotliwość drgań i jesli wykryje inna niż zaplanowana wzbudza
                              > reakcje .

Ten czujnik nie mierzy drgan w jakims zakresie ,tylko wykrywa drgania
                              wystepujace przy spalaniu stukowym do ktorego moze doprowadzic np. za niska LO.
                              To czujnik progowy i dziala dwustanowo - jest spalanie stukowe ,albo go nie ma.
                              Dlatego nie reaguje (nie wplywa na prace silnika) na zwiekszenie LO ponad
                              przypisana dla danego silnika.
                              Jezeli zamiast minimalnej LO dla danego silnika - np. 95 - zatankuje sie
                              benzyne o LO 99 to ten czujnik nijak tego nie wykryje ,czyli komputer sie o
                              tym "nie dowie".
                              • habudzik Re: mylisz sie !!! 16.08.06, 09:38
                                etom napisał:

>
                                > Ten czujnik nie mierzy drgan w jakims zakresie ,tylko wykrywa drgania
                                > wystepujace przy spalaniu stukowym do ktorego moze doprowadzic np. za niska LO.
                                > To czujnik progowy i dziala dwustanowo - jest spalanie stukowe ,albo go nie ma.
                                > Dlatego nie reaguje (nie wplywa na prace silnika) na zwiekszenie LO ponad
                                > przypisana dla danego silnika.
                                > Jezeli zamiast minimalnej LO dla danego silnika - np. 95 - zatankuje sie
                                > benzyne o LO 99 to ten czujnik nijak tego nie wykryje ,czyli komputer sie o
                                > tym "nie dowie".
                                >

Pewnie tak jest jak piszesz .
    • callafior Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 15.08.06, 14:57
      W normalnym aucie nic nie zepsujesz, bo wszystkie ustawienia (zapłon, mieszanka
      itp) załatwia elektronika. W przestarzałych silnikach (których już dawno nie ma)
      przy kilkakrotnym użyciu takiej benzyny silnik się przehrzewa i wylatuje
      uszczelka głowicy. Dzisiaj nie ma się absolutnie czym martwić, co nie znaczy,
      żeby cały czas lać tylko takie paliwo, skoro producent tego nie zaleca.
    • grzek Re: czy 100 octanów z schella może coś zniszczyc? 15.08.06, 19:59
      Octany w twoim silniku nic nie mają do kopa. LPG ma ponad 100 octanów i
      samochody jeżdżą tak jak na na 95. Poza tym jak nie wlałeś do pustego baku tylko
      zmieszałeś i 5 litrami jakiegoś pozostałego syfu to rewelacji nie będzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka