bona5 17.08.06, 09:05 wypowiedzcie sie czy polerka lakieru usunie drobne zarysowania lakieru czy go choc troche odnowi robil z was ktos to czy byliscie zadowoleni dzieki za odpowiedzi narka Link Zgłoś Obserwuj wątek
pupix Re: odnowa lakieru 17.08.06, 09:33 Na pewno trochę odnowi ale nie polecam polerowania lakieru samochodów w miarę nowych (3-5 lat) bo na chwilę poprawi a tak w ogóle to tylko go podniszczy. Ale jeśli masz szrota ze zmatowiałym już lekko lakierem to jak najbardziej. Co do usuwania rys, to nie usunie więcej niż możesz sam usunąć pastą 'tempo'. Link Zgłoś
gsigirl Re: odnowa lakieru 17.08.06, 09:42 jako lakiernik : tak, polerowanie pomoże Ci w tym, co chcesz osiągnąć, czyli "wizualnie" odnowi lakier. Ps- NIE MYJCIE NIGDY SAMOCHODÓW W MYJNI. SZCZOTKI WBREW POZOROM STRASZNIE RYSUJĄ LAKIER pozdrawiam :) Link Zgłoś
jusytka Re: odnowa lakieru 17.08.06, 15:58 A jak umyć auto bez szczotki? Czy te specjalne szczotki do mycia aut tez tak rysują lakier? Link Zgłoś
gsigirl Re: odnowa lakieru 17.08.06, 23:53 nie, jezeli myjesz sobie taką szczotką jakąś w domu samochód, to nie. osobiscie polecam gąbki do lakieru, szczotke powinnas uzywac np. do mycia kół, jakis plastików, bądz częsci blaharskich w tzw "baranku" . natomiast szczotki na myjni samochodowej rysują lakier strasznie. tego nie wiedac po 5 czy 10 myciach, pozniewaz przewaznie, cena mycia + woskowania jest taka niska, aby klijent z nij skorzystal. a gdy wywoskowany samochod wyjezdza z myjni, nie zwracamy na to uwagi, gdyz podoba nam sie np. ze auto blyszczy itp. taki oot chwyt myjni mozna powiedziec . oczywiscie zwykły przyslowiowy Kowalski, tego tez nie dostrzeze. jednak gdy mamy samochod z mysla o jego dłuzszym uzytkowaniu, nie polecam myjni samochodowych. pozdrawiam :) Link Zgłoś
jusytka myjnia 18.08.06, 00:05 Latem myje sama, bo to żaden problem, mam taką specjalną szczotkę do mycia aut - tylko takiej używam. Zimą jednak korzystam z myjni. Myslę jednak że same myjnie też są bardziej lub mniej bezpieczne dla lakieru, te ręczne i mechaniczne róznią sie przeciez zasadniczo. Na początku myłam swoje autko wręcz co tydzień, a ponieważ nie ubrudziło sie zbytnio, przecierałam je ściereczkami z mikrofazy na mokro, a potem na sucho. Mój mąż jednak stwierdził, ze myjąc w ten sposób szybko zniszczę lakier, wiec już nie jestem taką pedantką ... Link Zgłoś
gsigirl Re: myjnia 18.08.06, 14:05 myjnie ręczne, i częste mycie, owszem- myjnia automatyczna- NIE Link Zgłoś
kodem_pl Re: myjnia 18.08.06, 15:55 Ostatnio widzialem kumpla astre II myta raz w miesiacu na automacie... porysowane byly nawet szyby boczne i to bardzo wyraznie! Link Zgłoś
jusytka Re: myjnia 19.08.06, 11:02 No właśnie ja też słyszałam, że myjnia mechaniczna jest bardziej szkodliwa dla lakieru niż ręczna ... Link Zgłoś
bona5 Re: odnowa lakieru 17.08.06, 09:51 czyli wyglad sie poprawi ale czy to nie pogarsza stanu lakieru jak Link Zgłoś
gsigirl Re: odnowa lakieru 17.08.06, 10:17 taka polerka "domowa" raz na jakis czas, nie zniszczy lakieru. tylko bez przesady oczywiscie. aha , i uzywaj dobrej pasty!! to tez jest wazne Link Zgłoś
skyddad Re: odnowa lakieru 17.08.06, 10:37 Witaj Bona5, Jezeli masz metalic,to smialo mozesz polerowac.Po dokladnym recznym umyciu (lakiernik zawodowy ma racje) i wysuszeniu auta nacieramy powierzchnuie lakierowana rubingiem do zgrubnego czyszczenia i polerowania.Ten rubing musi byc do lakierow metalicznych. Po wyschnieciu pare minut przystepujemy do polerowania oczywiscie polerka. Dzisiaj polerki dla amatorow sa tak tanie ze nie warto sobie glowy zawracac szorowaniem recznym.Pracújesz maszyna zataczajac pelne kola ale nie cala powierzchnia.Co kilkanbscie centymetrow odrywasz maszyne od powierzchni i pozwalasz aby sila odsrodkowa pozwolila strzepnac wyschniety rubing z tarczy.Pamietaj zakladasz tarcze polerska raczej gruba.Po wyczysczeniu calej powirzchni lakierowanej przystepujemy do nacierania lakieru wartswa ochronna wlasciwa.Mamy do wyboru wiele produktow roznych firm.Bardzo dobre efektyuzyskuje sie przez rone pasty zawierajace teflon.Swioetnie chronia lakier i dlugo utrzymuja polysk.Lub mozesz coa ja ostanio zrobilem.Tutaj sie prosze nie smiac. Znalazlem w piwnicy przy porzadkach stara paste do podlogi,lodzi i samochodow firmy Karnauba.Byla to bardzo popularna marka w latach 80 tych.Owtioeram jest szmatka prawie cale opakowanie.Pachnialo tak swojsko jak dawniej cos jak tempertyna ale to nie.natarlem tym cala Camre.Probuje reczniesciagnac sie nie daje.czekam áz wyschnie.Zakladam baranka na tarcze polerksa a tu mat.malo co sie nie zalalamalem.Zalozylem gruba trcze z ostra tkanina.jade o Boze co za powietrzchnia te auto tak sie nigdy nie blyszczalo.Po malowaniu wychodzi gorzej. Pamietaj ze na rekach masz builae rekawiczki z welny lub jedwabne.takie lakiernicze lub jakie w sklepach uzywa personel.Cos tylko zostaje top lecisz rekka po lakierze i znowu nowka.Wszystkiezakamrki robisz recznie wlasnie reka w rekawiczce.Szybko i zwimnnie. Ostania bardzo wazna rada nie rob tego na sloncu gdyz efekt bedzie nie do przyjecia. Pierwsze moje odczucie po polerowaniu ze auto sie odnowilo.wyjechalem na szose pozni9ej na autostrade zaczelo lac i odziwo woda odrazu splywala z lakieru i z szyb nie musialem wlaczac wycieraczek.Po trzech tygodniach wyglada jak po pierwszym dniu. Wykonuje te operacje dwa razy do roku.Auto ma juz czernascie lat i wyglada lepiej jak auta dwuletnie ale tylko myte. Pzdr.Sky. P.S dzisiejsze samochody z zwyklym laierem rowniez sa malowane klarlackiem czyli zuywamy takich samých preparatow jak do metalica.Kazda polerka zabira moze jeden lub dwa mikrony klarklacku.Takze starczy na kupe lat. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
bona5 Re: odnowa lakieru 17.08.06, 10:47 u mnie to bedzie robil lakiernik wiec nie wiem co i jak zrobi ale mam nadzieje ze bedzie oki Link Zgłoś
skyddad Re: odnowa lakieru 17.08.06, 10:52 Nie odpowiedzialem na Twoje pytanie. Tak usunie wszystkie zarysowania i nawet slonca po myciu mechanicznym.Nawet glebokie po kilkunastu razach.Nie warto na raz ciagnac lecz stopniowo przy normalnej komnserwacji. Pzdr.sky. Link Zgłoś
bona5 Re: odnowa lakieru 17.08.06, 11:02 ja nie mam metalik zwykly lakier chyba nic sie nie stanie Link Zgłoś
skyddad Re: odnowa lakieru 17.08.06, 11:28 Oczywiscie ze usunie lakiernik bedzie wiedzial jakie srodki ma uzyzc sa po prostu inne preparaty bardziej ostre czyli gruboziarniste. Twoje auto moze mniec rowniez taki bezbarwny lakier na zwyklym lakierze i wtedy uzywamny takich samych preparatow jakl do metalica. pzdr.Sky. Link Zgłoś
jusytka Ja robiłam 17.08.06, 15:56 Byłam zadowolona z efektu, rzeczywiście usunięte zostały drobne ryski, auto lśniło i wyglądało jak z salonu :) Link Zgłoś