andy85 08.09.06, 18:51 Proszę o opinie użytkowników tego auta. Interesuje mnie spalanie, awaryjność, ogólna ocena. Zastanawiam się nad jego zakupem, ale nie miałem dotąd kontaktu ze Skodą. Na forach są raczej źle traktowane. Czy słusznie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
bob99 Re: Octavia Tour 1,6/102KM 28.09.06, 14:45 Witam, Jestem związany z Octavią od grudnia 1997. Przez 3 lata jeździłem 1,6L 75 konną a od lipca 2000 jeżdżę 1,6L 100 konną. Różnica w przyspieszeniu duża. Przez tyle lat - od 2000 roku 127.000km bardzo mało awarii - padła pompa wodna, czujnik hamowania. Wymieniłem rozrząd przy 90.000 i amory na gazowe, bo olej szlag trafił. Do tej pory jeżdżę na oryginalnych tarczach hamulcowych - 127.000km. Jest tylko jedno ale, jak masz bardzo lekką nogę to spalanie w granicach 8,5L a jak kilka razy przyciśniesz, to średnio wychodzi 10L/100km, a zimą 12L/100km. Nie jest to oszczędny silnik. No i planujęsie rozstać z Octavką, bo dzieci podrosły i nie ma już na nie miejsca z tyłu. Ja mam 187cm i jak odsunę siedzenie, to za mną usiądzie tylko dziecko w foteliku. Link Zgłoś
kwasniewski2 Re: Octavia Tour 1,6/102KM 28.09.06, 20:10 Witaj, jestem użytkownikiem octavii, chociaż z silnikiem diesla, jednak myślę że moje obserwacje mogą Ci się przydać. Przede wszystkim octavia to auto przereklamowane, tandetnie wykończone i zwyczajnie drogie. Osobiście przeszkadza mi bardzo słaby design deski rozdzielczej z nieczytelnymi zegarami (nie wiesz czy jedziesz 125 czy 145),kiepska jakość plastików oraz słabo trzymające fotele. Zawieszenie komfortowe, ale kiepskie trzymanie w zakrętach. No i z tyłu jest mniej miejsca niż w felicji - spróbuj zamontować fotelik dla dziecka. I nie mam pojęcia po co taki przepastny bagażnik. Reasumując auto robi lepsze wrażenie z zewnątrz niż wewnątrz. Wypożycz na kilka dni i przekonaj się sam. Usterkowość na średnim poziomie, jak każde auto klasy kompakt. Pozdrawiam Link Zgłoś