Dodaj do ulubionych

pytanko o ksenony

21.09.06, 17:17
Czy ktoś mi może poradzic: Kupiłem ostatnio żarówkę ksenonową. Po włączeniu
jej otrzymuję światło o bardzie biało niebieskiej, a po 20 sekundach barwa
zmienia się na biało żółtą i tak już pozostaje aż do zgaszenia świateł. Co
może być przyczyną? Czy żarówka kiedytś będzie utrzymywać białoniebieską
barwę świecenia?
Ps. Na bańce żarówki jest minimalny żółtawy nalot.
Obserwuj wątek
    • robert888 Re: pytanko o ksenony 21.09.06, 17:21
      te po 20 zyla z allegro tak własnie świeca, o czym takie wielkie członki jak ty
      powinny chyba wiedzieć.
      A poza tym, nie sikaj na żarówkę to i nalotu nie będzie.
      • pindoll Re: pytanko o ksenony 21.09.06, 17:25
        robert888 napisał:

> te po 20 zyla z allegro tak własnie świeca, o czym takie wielkie członki jak
        ty
        >
        > powinny chyba wiedzieć.
        > A poza tym, nie sikaj na żarówkę to i nalotu nie będzie.

może właśnie niechcący zawadzasz o nią członkiem i stąd to żółte zabarwienie.
        No ale jak masz takiego dużego, to chyba jedyny niepożądany skutek uboczny.
        • bigus-dickus Re: pytanko o ksenony 22.09.06, 07:40
          Moze dlatego ze najperw miales w ustach ośle
    • d7d nie ma żarówek ksenonowych !! (po 20pln) 21.09.06, 18:02
      jak wyżej - są pseudożarówki ksenonowe
    • callafior Re: pytanko o ksenony 23.09.06, 22:02
      Nobla Ci dać za "żarówkę ksenonową" czy darwina za głupotę? Jakie żarówki
      ksenonowe, co ty piszesz, nie ma czegoś takiego człowieku.
      • uki145 Re: pytanko o ksenony 24.09.06, 01:36
        Witam! 2 przyczyny problemu . po pierwsze zarówki ksenonowe róznych
        producentów ,moga róznic sie kolorem. przykład,gdy wymieniałem zarówke w
        passacie b5 ,to identyczny odcien swiatła miała tylko zarówka philipsa(czyli
        taka ,która była zamontowana fabrycznie )do tego o dokładnie takim oznaczeniu
        jak oryginał(same zarówki ksenonowe do passata b5 wystepowały w gamie philipsa
        w 3 oznaczeniach 537 ,428 i 3 nie pamietam) . zarówka tej samej firmy ,o innym
        oznaczeniu swieciła juz zupełnie w innym odcieniu niz oryginał. podobnie było
        z zarówkami innych producentów. warto wiec ,gdy zarówka sie spali kupic
        dokładnie taka sama jak oryginał .oczywiscie to ,o czym pisz wpływa jedynie na
        wrazenia estetyczne (charakterystyczny niebieskawy kolor patyrzac na auto z
        zapalonymi swiatłami), sam snop swiatla jego barwa i kolor(czyli to ,co wpływa
        na bezpieczenstwo jazdy ) sa identyczne ,niezaleznie od oznaczenia).wydaje mis
        ie ,ze przyczyna tkwi własnie w tych subtelnych róznicach,które opisałem
        Pozdrawiam Łukasz
        • callafior Re: pytanko o ksenony 24.09.06, 14:52
          Jakie żarówki ksenonowe? Co to jest do licha? Istnieje coś taiego jak LAMPA
          ksenonowa, co nie ma nic wspólnego z żarówką, ponieważ jest to lampa wyładowcza
          w której świeci luk elektryczny w otoczeniu gazu szlachetnego (tu ksenonu) a nie
          włókno. Są też czasami w sprzedaży żarówki wypełnione ksenonem, który jest tam
          (przynajmniej teoretycznie) jedynie w celach marketingowych.
    • zp5 Re: pytanko o ksenony 24.09.06, 15:42
      Domyślam się iz pytasz o zwykłe żarówki oblepione napisami "ksenon" czyli z
      szajsem . Polecam szybki test w deszczową noc ;
      - niebieskie żarówki - wydajność porównywalna z postojówką
      - zwykła żarówka z "CPN" za parę złoty - znacznie lepiej
      - żarówka np. niemieckiej firmy Osram - wersja na złe warunki atmosferyczne
      ( osobiście korzystam i polecam ) - prawie dobrze
      Jeśli chcesz zobaczyć całkiem dobre światła poproś kogoś kto ma lampy wyładowcze
      czyli ksenony a nie jest to tylko sama żarówka a problem lamp i dodatkowej
      elektroniki . Wybierz sobie sam ; własne bezpieczeństwo czy szpanerstwo
      ewentualnie wydatek paru tysięcy zł. na prawdziwe ksenony .

Pozdrawiam ; Zbyszek
      • uki145 Re: pytanko o ksenony 25.09.06, 10:34
        Witam! ludzie!pisałem o lampach wyładowczych i wtymianie zaóki ksenonowej
        (wbrew pozorom zuzywaja sie i przestaja swiecic) prosto zadane pytanie ,prosta
        odpowiedz. istnieje cos takiego jak zarówka ksenonowa.myslicie ,ze jak swieci
        reflektor ksenonowy? oczywiscie ,ze poprzez zarówke(i to nie wazne ,czy lampa
        ksenonowa swieci poprzez zwykły odbłysnik ,jak np w mercedesie okularniku ,czy
        poprzez soczewke (passat b5) o specyficznej budowie. zarówki ksenonowe sa
        dostepne jako zamienniki i oryginały.np w ASO volkswagena ,zarówka philipsa do
        lamp wyładowczych(bo o nich mowa ,kosztuje 700 zł . poza ASO około 250 zł.i
        prosze nie pisac takich bzdur,ze nie ma czegos takiego jak zarówka ksenonowa.
        Pozdrawiam Łukasz
        • celicaman Re: pytanko o ksenony 25.09.06, 11:00
          > prosze nie pisac takich bzdur,ze nie ma czegos takiego jak zarówka ksenonowa.
          Sądzę, że poprzednicy to puryści językowi i dlatego piszą, że nie ma żarowki
          ksenonowej. W żarówce jak sama nazwa wskazuje powinien być żarnik (czyli cienki
          drucik) który sie żarzy. A w ksenonach sa elektrody miedzy którymi świci sie
          łuk elektryczny, czyli nic sie nie żarzy. I dlatego nie ma "żarówki
          ksenonowej". :-)
    • bigus-dickus Re: pytanko o ksenony 25.09.06, 14:09
      Sprecyzuje bo niektore tu piszace pawiany wymadrzaja sie swoja elokwencja kazia
      spod budkiz piwem. Mowie o "zarowce" jako o paliniku co widze nikektorych tu
      mierzi. Kupilem na flomarku w raichu 1 komplet. Na zarowce nie ma opisu, a
      przetwornica jest marki toyota. Ciekawi mnie ile czassu ta zarowka ma sie
      docierac zanim barwa swiecenia osiagnie białą. Zadnego wiecej debilizmu i
      pajacowania na tym forum nie potrzebuje
      • uki145 Re: pytanko o ksenony 25.09.06, 17:42
        Witam! własnie miałem na mysli fakt,ze "żarówka"(mam nadzieje ,ze moze byc ?)
        koloru raczej nie zmieni . po prostu taki typ. . sam sie strasznie meczyłem w
        B5 ,bo kolor zamiennika wyraznie róznił sie od oryginału(vide numeracja ). na
        szczescie udało sie zdobyc identyczna,o takim samym oznaczeniu jak fabrycznie
        montowana . pozostaje jeszcze drugie wyjscie,kupic 2 nowe ,wtedy róznic z
        pewnoscia nie bedzie.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka