Dodaj do ulubionych

Cisnienie w oponach

IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 28.03.03, 20:58
Jesli miałbym np. za małe cisnienie w oponach to jak powinna zuzyć się opona?
Wydaje mi się że po bokach czy mam racje? Zauważyłem u siebie że zużywaja mi
sie opony bardziej po środku. Zatem co może byc przyczyną czy to za duże
ciśnienie? Czy może przesadnie za małe sam nie wiem a zwątpilem po wizycie na
stacji gdzie zreflektowalem się że skala jest w PSI i Barach. Gdy pompowałem
przed zimą opony nie wiem czy nie zasugerowałem sie skalą w PSI co oznacza
znacznie nizsze ciśnienie w barach. Poza cisnieniem co może być przyczyna
zuzywania się opony w jej środkowej części? Geometria jest na 100 proc. ok

Proszę o poradę
Pozdrawiam ARAFAT
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Cisnienie w oponach IP: *.185-136-217.adsl.skynet.be 28.03.03, 21:09
      Arafat, nie zalewaj. 1 psi= 0.067 bar, to znaczy, ze
      cisnienie w psi trzeba podzielic z grubsza przez 15; zeby
      wyszlo w barach. Az tak nie mogles sie pomylic.
      Ale poza tym wszystko sie zgadza. zuzyte w srodku: za
      duze cisnienie.
    • Gość: Michal Re: Cisnienie w oponach IP: *.telia.com 28.03.03, 21:13
      Czesc Arafacie!
      Zasada jest taka,opony nisko profilowe pompujemy wiecej niz normalne wlasnie po
      to aby niemiec tej lysiny w srodku i dla bezpieczenstwa,ze w rzie najechania na
      nierownosc opona nie spadla i gwaltownie nie uszlo powietrze.Opone normalna
      czyli 80 i 70 procent pompujemy tyle i le nakazuje instrukcja a w praktyce to
      tak aby nie bylo widac bocznego ugiecia.Wtedy lysinki nie dostaniesz w
      srodeczku.
      Wnioski;
      Za duzo powietrza w normalknej oponoie lysinka w srodeczku.
      Za malo powiétrza w niskoprrofilowej to lysinka w srodeczku.
      Pzdr.Michal
      • Gość: ARAFAT Re: Cisnienie w oponach IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 29.03.03, 12:51
        ROzmiar opony która uzywam to 185/60/14 czyli chyba jeszcze nie nisko profilowa
        W innym pojezdzie mam 205/55/16 i tam juz można sie pokusić o takie stwierdzenie
        Serdecznie dziękuje za poradę. Właśnie włozyłem alu i letnie opony ide odkurzyć
        i posprzatać
        • Gość: Marek Re: Cisnienie w oponach IP: *.atlanta-05-10rs.ga.dial-access.att.net 29.03.03, 13:06
          Jeszcze jedno - jak masz zamiar jezdzic z duzymi predkosciami (autostrada
          itp.) to lepiej napompowac opone o 1-2 atm. bardziej.
          • Gość: Michal Re: Cisnienie w oponach IP: *.telia.com 29.03.03, 13:37
            Tak masz racje Marku,ale przy dlugotrwalej i ciaglej jezdzie powyzej
            160km/h.Wtedy opona wydaje mniej ciepla,w razie najechania na nierownosc nie
            grozi ujsciem powietrza.Wioekszosc firm zaleca okolo 2,6.
            Pzdr.Michal
            • Gość: ARAFAT Re: Cisnienie w oponach IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 29.03.03, 18:45
              Michał czy w przypdku tej 185/60/14 mógł sie zuzyć środek przy za małym
              cisnieniu (czyli dokładnie jak się stało)? Na letniej oponie różnicę 0.2 bara
              wyczuwam podczas wjechania w szybszy zakręt ale tutaj wydało mi się ze zimówka
              jest mięka i tak ma byc zresztą jezdziłem tej zimy wyjątkowo spacerowo
              • Gość: Michal Re: Cisnienie w oponach IP: *.telia.com 29.03.03, 18:49
                Osobiscie pompuje do 185x60x14 na lato 2.3 na zime tez 2.3 i roznica 0.2 tak
                moze miec wplyw ujemny na opone.Pzdr.Michal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka