Dodaj do ulubionych

Zdrowie 46l

21.02.26, 19:28
Wchodzę w perimenopauze.
Jestem ogólnie zdrowa, badania krwi w normie, szczupła, cisnienie książkowe. Na około wszystkie znajomemm ciśnienie, cukier i inne odchyly od normy...
Nigdy jakoś specjalnie nie przejmowałam sie zdrowie tzn nie pije, nie palę, jak sobie przyponne lykan wit D, staram sie zdrowo odżywiać,ale bez przesady.... czy w tym wieku coś robić by utrzymać ten stan, bo widzę ze rówieśnicy sie sypią...
Obserwuj wątek
    • kamkaklamka Re: Zdrowie 46l 21.02.26, 19:40
      To się ciesz i korzystaj bo w tym wieku i za pół roku może być gorzej, nie wiadomo.
      Były tu dziś głosy że ematka i w menopauzie ma się dobrze albo nie przyznaje do złego samopoczucia a przecież jest co najmniej kilka które otwarcie mówią że jest słabo.

• zbytomia100 Re: Zdrowie 46l 21.02.26, 19:55
      Jak masz w loterii genowej jakies choroby (czego oczywiscie nie zycze), to one i tak Cie znajda, rok czy dwa pozniej, to nie ma znaczenia. Zyj zdrowo i tyle. I wogole przestan sie porownywac do rowiesnikow, bo to jest glupie, kazdy sie rozwija, starzeje w swoim tempie.
      • headonshouldersbaby Re: Zdrowie 46l 21.02.26, 23:14
        Co ty gadasz geny to mały procent , wiesz co to epigenetyka?? Styl życia odżywianie albo chronią albo włączają ekspresje genów odpowiedzialnych za choroby. Nie zganiaj na geny wdupiemienia

• wapaha Re: Zdrowie 46l 22.02.26, 17:07
          headonshouldersbaby napisała:

> Co ty gadasz geny to mały procent , wiesz co to epigenetyka?? Styl życia odżywi
          > anie albo chronią albo włączają ekspresje genów odpowiedzialnych za choroby. Ni
          > e zganiaj na geny wdupiemienia
          >
          >
          dzięki za głos rozsądku, mi już ( oby chwilowo) się nie chce
          frakcja negująca fakt, że dobrostan zdrowotny w ponad 50% zależy od stylu życia, jest na forum dośc mocna
      • wrota.do.lasu Re: Zdrowie 46l 22.02.26, 16:34
        W rodzinie wszyscy z wys. cosnoeniem, ale palili. Od strony taty : babcia o tato demencja sad
        • ga-ti Re: Zdrowie 46l 22.02.26, 17:05
          No i masz odpowiedź, będziesz zdrowa aż do śmierci, tylko nie będziesz miała tego świadomości, bo Cię demencja dopadnie, o.
          Dobra, głupi żart, nie życzę.

Pamiętam, jak moja babcia marudziła, że ona taka schorowana, wszystko ją boli, ciągle coś nowego diagnozuje, a Zosia zdrowa jak koń. Zosię dopadł galopujący alzheimer i szybko się zawinęła, momo że ogólnie zdrowa i sprawna fizycznie była, a babcia zipała jeszcze ładnych kila lat dłużej niż Zosia.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Zdrowie 46l 21.02.26, 23:34
      Nie każdy się sypie przy pięćdziesiątce.
      Np. moje ciotki mają się dobrze w wieku 60+, moja mama w wieku 70+ też, ale przed czym nas przestrzegają to przed wiarą w to że nadal wszystko można.
      Bo majac zdrowie czlowiek mysli że nadal wszystko tak działa jak w wieku 20 lat, a tu error, bo nie dochodzisz po wysilku do siebie w 5 min tylko w 15.
      Bo po wstaniu z łóżka, to nie odrazu w adidaski i biegniesz bo możesz się wyebać spektakularnie i połamać a wtedy może być nie ciekawie.
      Ciężko mi to przyswoić bo nic mi nie jest, mam 47 lat, czuje, ze mogę wszystko, nie mam siwych włosów, nie noszę okularów, widzę z bliska i daleka, wyniki rewelka.
      Jednak zawsze biorę poprawkę na swój wiek i podejscie do życia - nie załatw się tak żebyś była problemem dla bliskich, lepiej odrazu zaliczyć zgon ;P

• 35wcieniu Re: Zdrowie 46l 22.02.26, 13:24
      Nie rozumiem pytania czy cos robić. No tak, robić, prowadzić zdrowy tryb życia, w tym wieku i w każdym innym.
      Człowiek który o siebie dba, o ile nie ma pecha trafić na jakąś poważną i niezależną od niego chorobę, raczej się jednak nie sypie w tym wieku.
    • hanusinamama Re: Zdrowie 46l 22.02.26, 17:07
      a jak ze sportem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka