im77 31.10.06, 08:39 strasznie mam zaparowane szyby w samochodzie (opel astra II), trzeba jeździć na klimie bo inaczej nic nie widać, czy któś miał podobny problem i wie co z tym zrobić? Link Zgłoś Obserwuj wątek
raks5 Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 08:41 mialem to samo w vectrze. Wymiana filtra nawiewu/kabinowego (czy jak on sie tam nazywa- ten pod plastkiiem pod wycieraczkami) pomoglo zdecydowanie Link Zgłoś
drinexile Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 09:59 Bez urazy, ale sprawdź, czy nie masz włączonego obiegu zamkniętego ;-) Link Zgłoś
im77 Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 10:35 bez urazy ale to podstawa, a szyby parują już od dłuższego czasu Link Zgłoś
primo555 Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 11:38 Wymien filt przeciwpylkowy i bedzie wszystko OK. Gwarantuje to w 100% Link Zgłoś
pgr6 Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 14:50 witam, a ja nie mam filtra przecipyłkowego i filtra klimatyzacji szyby parują co polecacie? pgr6 Link Zgłoś
raks5 Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 16:35 no przeciez Ci napisalem na samym poczatku- pod plastikową osłoną wycieraczek Link Zgłoś
primo555 Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 22:11 Tu masz ten filtr przeciwpyłkowy w Vectrze ( specjalnie Ci zrobilem fotke, chociaz deszyk pada) :) [URL=img438.imageshack.us/my.php?image=1wg4.jpg][IMG] img438.imageshack.us/img438/7083/1wg4.th.jpg[/IMG][/URL] Link Zgłoś
primo555 Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 22:23 jeszcze raz: [URL=imageshack.us][IMG]http://img520.imageshack.us/img520/4418/1lt9.jpg [/IMG][/URL] Link Zgłoś
primo555 Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 22:24 ten powinien dzialac: img520.imageshack.us/my.php?image=1lt9.jpg Link Zgłoś
sven_b Re: zaparowane szyby w samochodzie 11.11.06, 10:48 Dodam, ze filtr p/pylkowy powinno sie wymienic przy kazdym przegladzie, a najlepiej raz po lecie i raz na wiosne. Wtedy mamy pewnosc ze pozbywamy sie zapyzialego filtra blokujacego poprawną cyrkulacje. Link Zgłoś
klemens1 Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 21:12 > Wymien filt przeciwpylkowy i bedzie wszystko OK. Gwarantuje to w 100% Oprócz obiegu zamkniętego i filtra mogą być inne przyczyny, więc nie gwarantuj w 100%. Link Zgłoś
im77 Re: zaparowane szyby w samochodzie 08.11.06, 09:24 primo555 napisał: > Wymien filt przeciwpylkowy i bedzie wszystko OK. Gwarantuje to w 100% Odp Niestety wymiana filtru przeciwpyłkowego niewiele pomogła, chociaż przednia szyba jest zaparowana tylko na obrzeżach, ale na bocznych niestety bez zmian. Zostało już tylko sprawdzenie klimy! Link Zgłoś
habudzik Re: zaparowane szyby w samochodzie 08.11.06, 16:27 W takim razie musi to byc problem z odpływem powietrza na zewnątrz bo klimatyzacja nie we wszystkich samochodach jest . Link Zgłoś
osman71 Re: zaparowane szyby w samochodzie 12.11.06, 10:37 I tu masz rację. Oprócz wymiany filtra trzeba odgrzybić klimę i to koniecznie! Nie czujesz jak wyłączysz klimę lekkiego zaduchu w samochodzie? śmierdzi zazwyczaj typową wilgocią! Link Zgłoś
baartur Re: zaparowane szyby w samochodzie 12.11.06, 12:22 > Bez urazy, ale sprawdź, czy nie masz włączonego obiegu zamkniętego ;-) Jeżeli wyłączony to napewno będzie filtr kabinowy do wymiany. Link Zgłoś
miecio1313 Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 15:24 Kiedyś zastanawiałem czy na parowanie szyb nie ma wpływu zabrudzony wiatrak- może dawać mniej powietrza- jak miałem właśnie ten problem. W lato gdy używałem domowego wiatraka zauważyłem że na krawędziach śmigła po pewnym czasie osadza się kurz czy brud i wiatrak mniej dmuchał. Gdy oczyściłem śmigło nadmuch zdecydowanie się poprawił. Być może ten efekt występuje także w samochodzie- miałem zamiar wymontować wentylator i to sprawdzić, ale że zima i zimno więc przełożyłem to na lato. A w lato się nie chciało, przyszła zima i powtórka a potem sprzedałem samochód. Link Zgłoś
dyjas Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 16:13 Obiło mi się kiedyś o uszy, że zaparowywnie szyb w Astrze jest swego rodzaju chorobą tego auta. Zapytałem mojego mechanika o tę sprawę i on, który sama jeździ Astrą Clasic, potwierdził mi tę informację. Link Zgłoś
habudzik Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 22:55 dyjas napisał: > Obiło mi się kiedyś o uszy, że zaparowywnie szyb w Astrze jest swego rodzaju > chorobą tego auta. Zapytałem mojego mechanika o tę sprawę i on, który sama > jeździ Astrą Clasic, potwierdził mi tę informację. W Corolli też parowały jak cholera a filterek był wymieniany w ASO na moich oczach na nowy , czyst z pudła . Link Zgłoś
etom Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 17:03 Nie nalezy tez zapominac o wylocie powietrza z kabiny. Roznie moze byc umiejscowiony a najczesciej jest gdzies w bagazniku a tam walaja sie rozne rzeczy i moga ten wylot skutecznie "przymknac". Skutek podobny jak przy zamknietym obiegu powietrza. Link Zgłoś
homer3 Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 21:00 Jak Ci to powiedzieć... Nic nie pomoże, temat z resztą wałkowany już milion razy To jest astra, po prostu. Ja w swojej I musiałem wrócic z wyjazdu na wakacje, bo mi zayebało szyby w burzy tak, że nie dało rady jechać. Witaj w krainie, gdzie obcy ginie... Link Zgłoś
ikar05 Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 21:16 To chyba jakaś norma bo w moim nowyn focusie jest ten sam problem. Auto ma 2 m- ce. W poprzednim modelu miałem podgrzewaną przednią szybę i tego problemu tak nie odczuwałem. Ponoć są jakieś preperety chemiczne...??? Najprostrzy to Ludwik /do naczyń/. Przetrzeć szybę i żeby wyschła.... Link Zgłoś
foreks Re: zaparowane szyby w samochodzie 31.10.06, 21:26 to odwieczny problem opla, a astry to juz wybitnie. mialem astre II i wiem, iz mozna sie niewasko zagotowac, gdy totalne zero widocznosci. ostatni raz pamietam w ktoryms lipcu w nocy po chwilowym opadzie podczas powrotu z lotniska przednia szyba stala sie absolutnie nie do pokonania. stalem ponad kwadrans na poboczu zwirki i tlumaczylem sie policji, coz ja wyrabiam :/ ale do rzeczy - filtr kabiny podstawa. w ASO chyba PLN70. innego nie polecam. problem w 90% znika. jesli nie, sprawdz wode w aucie - wilgotne dywaniki etc. jesli nie, to nie mniej czesty powod, o ktorym wiekszosc zapomina: wiekszosc sezonu letniego przjechales kierowco/kierowniczko z A/C wlaczona, a to z kolei powoduje potrzebe "przewietrzenia" fury. w sensie podczas suchej pogody kilka dni pojezdzic z mocno dmuchawa zaciagnieta /najlepiej nawiew na podloge/ i uchylonymi koniecznie szybkami. mi zawsze pomaga. suszy auto w srodku kabiny plus pomaga nie zawsze w 100% skutecznym ukladom odprowadzajacym wode skraplna podczas dzialania klimatyzacji. moga byc inne jeszcze powody, jak np. niedrozne same kanaliki odprowadzajace skraplana wode. ogolnie prze.. sprawa. Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: zaparowane szyby w samochodzie 08.11.06, 09:28 a gdyby tak wywalić ten filtr i nie wstawiać nowego? niczego tym chyba nie popsuje a wiatrak będzie dął jak nowy:) Link Zgłoś
carssc Re: zaparowane szyby w samochodzie 08.11.06, 10:45 Jeśli możesz to spróbuj tego: nadmuch na maks, klima wyłączona, ogrzewanie na max. i tak z pół godziny. Nie zaszkodzi, a czasem pomaga. Link Zgłoś
im77 Re: zaparowane szyby w samochodzie 08.11.06, 12:40 Dzięki wszystkim za rady, generalnie ostatecznym rozwiazaniem będzie chyba zamiana samoochodu ale już nie na opla, chyba że jeszcze przegląd klimy pomoże Link Zgłoś
sven_b Re: zaparowane szyby w samochodzie 12.11.06, 12:16 W kazdym aucie bedzie parowala szyba od niewymienianego filtra, a klima powinna dzialac na plus. Od jej włączenia mam po minucie suche wszystkie szyby. Link Zgłoś
dr.wal2 Re: zaparowane szyby w samochodzie 08.11.06, 12:50 .. z pewnoscia kiepska wentylacja, ponoc jest jakis srodek chemiczny w spreyu ktory uniemozliwia odkladaniu sie pary na szybach i lustrach- sprawdz na dobrze wyposazonej stacji paliwowej. Link Zgłoś
macgregor-72 Re: zaparowane szyby w samochodzie 08.11.06, 20:10 Nie wiem jak te środki działają ale ja po prostu odtłuszczam szyby najpierw płynem do mycia szyb i później papierowym ręcznikiem dokładnie wycieram albo tylko samym ręcznikiem dokładnie wycieram gdy szyby są nieco zaparowane. Link Zgłoś
nico_dj spróbuj najprościej... 09.11.06, 08:56 Jak nic nie pomaga - zrób odpływ powietrza przez uchylenie tylnej szyby (ja uchylam prawą tylną). Nie zawsze pomaga szybko, ale na 15 km już jest efekt. Link Zgłoś
to_mash1 Re: zaparowane szyby w samochodzie 10.11.06, 19:35 zaparowanie szyb to od kilku lat bolączka wiekszosci nowych samochodów. Główną przyczyną tego jest bardzo słaba wentylacja. Nie chodzi mi tu o sam układ wentylacji (przewody, dmuchawa, klima) ale o sposób w jaki przepływa powietrze w kabinie. Inną przyczyną parowania szyb to izolacja kabiny. samochody dziś są bardzo dobrze odlizolowane ( spora ilość materiałów izolacji termicznej jak również izolacjii akustycznej no i ogromna iliść plastyków).to sprawia że para wodna zaczyna sie osadzać wszedzie tam gdzie jest zimno, tj. najczęśćiej na szybie. nie zapominajmy że kabina jest też bardzo dobrze uszczelniona (mamy wielkie, grube uszczelki przy drzwiach). W starszych samochodach problem parowania szyb, nadmiaru wilgoci w samochodzie praktycznie nie występuje. Dziś, cóż chcemy by wnętrze kabiny pieknie wyglądało (plastyki maskujące), było ciche itd... (można by wymieniać bez końca)... na parowanie szyb w sumie to nie ma dobrego sposobu. W pierwszych krokach trzeba wymienic filtry (co już proponowało sporo osó), dalej wysuszyć wnętrze (dobry pomysł był podany by włączyć ogrzewanie na max i grzać przez pół godzinki), no można też spróbować preparatów chemicznych, ale one nie zawsze działają. niestety do parowania szyb do trzeba bedzie przyzmyczaić... :( Link Zgłoś
jaki71 Re: zaparowane szyby w samochodzie 11.11.06, 10:16 Eeeee tam. Tez mam opla i tez byly problemy z parowaniem :))) Zawsze czysty filtr przeciwpylkowy i weglowy. Najlepszym, a przynajmnie niezlym sposobem jest regularne odtluszczanie przedniej szyby. Mozna poszukac jakiegos chamskiego plynu do szyn na amoniaku. Odpadaja wszelkie wynalazki typu mr proper czy mr muscle itp. W ostatecznosci mozna wymyc szyne isopropanolem (1l okolo 5zl w skladach z chemia przemyslowa). Kolejny rzecz jak przed jesienia dobrze zrobic to wysuszyc wnetrze. Prosta i skuteczna metoda to wyborcza pod kazdy gumowy dywanik i wymieniac co ranek na nowe. Albo poszukac w sprzecie elektronicznym pochlaniaczy wilgoci. Male woreczki z granulatem opisana najczesciej tak: Silka gel - do not eat. A kompletnym extremum to na okres jesienno zimowy wywalenie filtrow kabinowych - ale to sie wiaze z zakurzeniem wnetrza samochodu chociaz w zimie mniej sie kurzy niz latem :) Link Zgłoś