Dodaj do ulubionych

Projekty zmian w KD

IP: 212.160.165.* 21.06.01, 10:33
Na komisji sejmowej wisi projekt zmian Kodeksu Drogowego.

a o to nie ktore nowosci.

- swiatla mijania/dzienne cala dobe i caly rok (nareszcie!)
- w terenie zabudowanym ograniczenie V do 50km/h (ja nie chce po warszawsku :( )
- bahory do dwunastego roku zycia w fotelikach (skat jak taki "fotelik" wytrzasne?)
- cyklisci obowiazkowo w kaskach

Wnioski
Trza spolke zalozyc i produkowac foteliki XXL i kaski rowerowe. Kasiura lezy na ulicy.
Obserwuj wątek
    • Gość: rico Re: Projekty zmian w KD IP: 195.136.25.* 21.06.01, 11:28
      Pozytywnie tylko oceniam zmniejszenie predkości w obszarze zabudowanym do 50
      km/h. To jest jeszcze do przyjęcia. Natomiast jazda na swiatłach mijania przez
      cały rok, nawet w słoneczny, upalny, letni dzień w południe to już czysta
      głupota. Powinno zostac tak jak jest obecnie, tzn od listopada do końca lutego.
      Zresztą w sejmie niech zajmuja się gospodarką i bezrobociem a nie fotelikami
      dla dzieci i kaskami dla rowerzystów. Czyżby jakiś szwagier posła otworzył
      sobie fabryczke kasków???
      • Gość: <º)))>< Re: Projekty zmian w KD IP: 212.75.78.* 21.06.01, 11:59
        Gość portalu: rico napisał(a):

> [...] jazda na swiatłach mijania przez cały rok, nawet w słoneczny,
        > upalny, letni dzień w południe to już czysta głupota.

Wybacz, ale głupotą jest niekorzystanie z możliwości zwiększenia bezpieczeństwa,
        do czego z całą pewnością prowadzi zwiększenie widoczności auta, NAWET w słońcu.
        • Gość: robi Re: Projekty zmian w KD IP: *.citicorp.com 21.06.01, 12:23
          jestem przeciwko obowiązkowemu włączaniu świateł w
          dzień, i jeżdżeniu w kaskach na rowerze
          • Gość: grogreg Re: Projekty zmian w KD IP: 212.160.165.* 21.06.01, 13:20
            Jakies argumenty?
        • Gość: grogreg Re: Projekty zmian w KD IP: 212.160.165.* 21.06.01, 13:19
          Jak na pogromce korkow madrze rozprawiasz.
      • Gość: grogreg Re: Projekty zmian w KD IP: 212.160.165.* 21.06.01, 13:18

> Pozytywnie tylko oceniam zmniejszenie predkości w obszarze zabudowanym do 50
        > km/h. To jest jeszcze do przyjęcia. Natomiast jazda na swiatłach mijania przez
        > cały rok, nawet w słoneczny, upalny, letni dzień w południe to już czysta
        > głupota.

Pozwole sobie na polemike. Ograniczenie predkosci jazdy do 50km/h gdy tak naprawde stara dobra szescdziesiatka nie jest egzekwowana to slepa uliczka.
        Co do swiatel. Jad jede i mam sloneczko w oczy, to z calym szacunkiem ale z naprzeciwka tylko oswietlony samochod jestem w stanie w miare wczesnie dojzec.

• Gość: rico Re: Projekty zmian w KD IP: 195.136.25.* 21.06.01, 13:30
          > Co do swiatel. Jad jede i mam sloneczko w oczy, to z calym szacunkiem ale z
          naprzeciwka tylko oswietlony samochod jestem w stanie w miare wczesnie dojzec.

To w takim razie kiepsko z tobą! Radzę odwiedzić dobrego okulistę i ostrożniej
          jeździć! A co do prędkości, to we wszystkich bodajże krajach Unii Europejskiej
          (do której tak na siłę dążymy) na terenie zabudowanym jest 50 km/h i nikt tam
          się nie buntuje. Miasto to nie tor wyscigowy, jak ktos chce sobie poszaleć to
          wypad na autostradę albo na drogę ekspresową - ale takich u nas jak na
          lekarstwo.

• Gość: <º)))>< Re: Projekty zmian w KD IP: 212.75.78.* 21.06.01, 13:44
            Gość portalu: rico napisał(a):

> A co do prędkości, to we wszystkich bodajże krajach Unii Europejskiej
            > (do której tak na siłę dążymy) na terenie zabudowanym jest 50 km/h

Jest tak, ponieważ udowodniono, że umieralność wśród pieszych przy uderzeniu
            autem jadącym 50 km/h jest niemal zerowa (w odróżnieniu od już np 60 km/h)
            Ale i tak mało kto przestrzega tych 50 km/h...
            • Gość: grogreg Re: Projekty zmian w KD IP: 212.160.165.* 21.06.01, 14:54
              Ja Cie przepraszam, ale jak se jechalem w Szwecji to w terenie zabudowanym wszyscy zwalniali do 50km/h
              • Gość: <º)))>< Re: Projekty zmian w KD IP: 212.75.78.* 21.06.01, 15:07
                Gość portalu: grogreg napisał(a):

> Ja Cie przepraszam, ale jak se jechalem w Szwecji to w terenie zabudowanym wszy
                > scy zwalniali do 50km/h

Może w małych dziurach?
                Tak się akurat składa, że jeżdżę codziennie po Sztokholmie :-)
                Zapewniam Cię, rzadko widzi się kogoś jadącego tyle ile piszą na znakach.
                • Gość: grogreg Re: Projekty zmian w KD IP: 212.160.165.* 22.06.01, 00:00
                  Fakt, w malych dziurach, ale zwalniali..
          • Gość: grogreg Re: Projekty zmian w KD IP: 212.160.165.* 21.06.01, 15:02
            Jest jeszcze gorzej niz myslisz. Malo, ze nie widze pod slonce to calkiem slepne w ciemnosciach, aha i nie umiem latac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka