Dodaj do ulubionych

Octavia to dziadostwo!!!!!!!

07.11.06, 12:40
Sprzedawajcie scode octavie zanim przekroczy 100 000 Km bo bedziecie ja cala
wymieniac. to najwieksze dziadostwo jakie moze byc na tym swiecie. juz w tym
miesiacu wydalismy na trupa 10 000 zl!!!!!!!!!!!! Nie polecam!!!!!!!!!!!
Dodam , ze 1,9 TDI L&K, syf.
Obserwuj wątek
    • kornelaska Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 07.11.06, 13:10
      Nie zgadzam sie z tobą sama mam oktawię 1.6 benzynka i jestem z nie bardzo
      zadowolona ( 145 tys przebieg) wczesniej mialam fiaty i ople i z oktawia jest
      lepiej
      • tmeczkow Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 07.11.06, 13:34
        To kurna prawdziwy pech... Zdarza się...
        • tmeczkow Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 07.11.06, 13:40
          Oczywiście współczuję agatina8-owi. Ale nigdy o czymś takim nie słyszałem.
      • sokol75 Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 06.05.07, 17:32
        Paniusia Hrabianka, autorka tego postu, to nawet koło skody nie stała, w
        przeciwnym razie nie napisała by tego steku bzdur o tej marce. Nie zniżę sie do
        poziomu autorki i nie skomentuje tego. Właścicel kilku skód z przebieganmi od
        nowości 150-360tkm i złego słowa na te samochody nie powiem, jeżdzę nimi 7dni w
        tygodniu 24h/dobę i nie boję sie jechać nimi na zachód pomimo zbliżających sie
        przeglądów lub nawet po terminach, zawsze dojechałem i wróciłem szczęsliwie.
        Nie każdy ma pojęcie o jezdzie dieslami, TDI to nie benzynowe Subaru Impreza
        300konne. Proponuje ściszyc radyjko i posłuchać pracy motoru i nie będziesz
        naprawiac za 10tys. zeta, mam kilka samochodów i pomimo że kierowcy nimi
        jeżdzą żaden jeszcze nie był taki zdolny żebym w warsztacie zostawił 10koła.
        Bije sie w piersi i przepraszam ich, za to ze mówię im zawsze ze są debilami i
        nie potrafia jezdzić, dziś wiem ze moge miec jeszcze lepszych cudotwórców.
    • 1realista Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 08.11.06, 09:47
      >. juz w tym miesiacu wydalismy na trupa 10 000 zl!!!!!!!!!!!!

A możesz podać na co wydaliscie taką kwotę pieniędzy. Na jakie naprawy?
      • andre_234 Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 08.11.06, 10:02
        To podpucha. Nie karmić troli !!!
        • agatina8 Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 08.11.06, 11:30
          Jaka podpucha???? byloby super gdyby to byla podpucha!
      • agatina8 Realista 08.11.06, 11:29
        na rozrzad, na sprzeglo, na elektronike w pompie paliwowej, na kolo
        dwumasowe.....
        nie wiem co jeszcze nam sie przytrafi.
        Nie wspomne o drobnych naprawach standardowych typu klocki, tarcze, ale na to
        nie narzekam...
        • 1realista Re: Realista 08.11.06, 11:57
          jedyną nietypową awarią jest awaria elektronii w pompie paliwowej. Rozrząd trzeba wymieniać co określony przebieg - tak samo jak klocki hamulcowe. Te czesci sie zużywają i co jakiś czas sie je wymienia. Nietypowo bo dosyc wczesniej poszlo sprzęgło ale ja bym tu wskazał na nieumiejętne obchodzenie się ze sprzegłem. No to się wcześniej spaliło. Koło dwumasowe - masz mniejsze drgania ale za to dodatkowy kosztowny element wymieniany częsciej niż sprzęgło. Ot taka niedorobka projektantów.
          Ja rozumiem że mozna być wsciekłym bo nagle zwaliło się dużo drogich elementów do wymiany. Ale niestety tak już we współczesnych autach jest. Jesli chodzi o kolejne wydatki to pewno niedługo będą: wymiana układu wydechowego lub któregoś z tłumików; amortyzatory i kilka drobiazgów w zawiszeniu. Czyli normalka jak na ten przebieg. Niestety auto to droga zabawka i dlatego wiele osób woli sobie co kilka lat i te 100-150 tys. przebiegu kupić nowe auto jak pakować kilkadziesiąt tysięcy w niezbędne naprawy przy przebiegu 100-150 tys.
          A teraz pozytywnie :-))). Czyli cześć drogich napraw zrobiona i będzie z tym spokój na kolejne 100 tys.
          • 1realista i jeszcze jedno 08.11.06, 12:02
            jak bedziesz kupować kolejne auto to zastanów sie przez jaki przebieg bedziesz go używac. Do ceny zakupu dodaj sobie koszt czesci potrzebnych do pokonania tego przebiegu i koszty robocizny. Plus oczywsicie koszty przegądów. Wtedy może okazac sie warto kupić auto podobne ale np droższe (lub tańsze o te 10 czy 20 tys) bo w końcowym rachunku wyjdzie taniej.I aby być precyzyjnym należy uwzględnić jeszcze koszty paliwa i ubezpieczenia a wtedy wyjdą prawdziwe koszty posiadania auta. A wtedy może sie okazać że najtaniej kupić używany za te 20-30 tys.
            • agatina8 Re: i jeszcze jedno 08.11.06, 12:10
              Dziekuje za dobre rady. Doszlismy do wnioskow, ze albo trzeba kupic auto nowe i
              nie jezdzic dluzej niz 2-3 lata, albo rzeczywiscie uzywane dwuletnie, do
              ktorego nawet jezeli cokolwiek dolozymy, to w bilansie nie bedzie tak zle.
              hmmm...moze skorzystam z jeszcze jakiejs dobrej rady i podpowiesz czy wybow
              Volkswagena passata 2letniego bylby dobry...np sprowadzony z Niemiec?
              Ja juz na pewno nie kupie skody, oj nie....
              • tmeczkow Re: i jeszcze jedno 08.11.06, 12:30
                :-)Nie słyszałem o bezobsługowych Passatach. Wydatki serwisowe są ponoć nawet
                bardziej bolesne niż w Skodzie. Ale to Skoda jest złomem:-) Żeby jeszcze paliwo
                było za darmo.
                Siostra ma Passata. Jest zadowolona, choć sporo zostawia w serwisie.
                Pozdrawiam.
              • 1realista Re: i jeszcze jedno 08.11.06, 12:41
                Vw to to samo co skoda. Naprawdę. Mnostwo identycznych części. Ci sami poddostawcy. Identyczne silniki. Istnieje takie samo ryzyko awarii tych samych podzespołów. Mit vw ( i passata i niemieckich) bazuje na starych passatach tych sprzed kilkunastu lat. Wtedy to były woły robocze. Pozostałe dostępne auta to były albo socjalistyczne ( dosyć awaryjne) albo japońskie ( dopiero wyrabiały sobie renomę). Obecnie auta są produkowane z zestawów częsci które dostarczają zewnetrzni dostawcy - czesto robiący masówkę. Jeśli szukasz konkretnego modelu to najlepiej abyś poszukała forum klubowego - czyli forum użytkowników danej marki (i czesto modelu). To kopalnia wiedzy o awariach i ich usuwaniu, usprawnieniach. Czasami ktoś może pomóc w oględzianach konkretnego auta.
                A jesli już chcesz tego passata to dobrze aby auto obejrzał ( przed zakupem) ktoś kto się na tym znam ( jakiś mechanik).
                Jesli nie szukasz kombi to alternatywa dla tego passata może być superb ;-))) bo to jest podobne auto tylko z innymi znaczkami. Może cena będzie korzystniejsza. No tak ale masz już alergię na skodę. No to może jakiegoś francuza/włocha albo koreańskie auto ( hunday, kia, chevrolet/du ) ktore są dosyc niezawodne a i tanie. I koniecznie kontrola stanu technicznego przed zakupem - mozna wtedy urwać z ceny na potencjalne naprawy.
                • agatina8 Re: i jeszcze jedno 08.11.06, 12:52
                  Swietna wypowiedz, skad ty to wszystko wiesz????
                  Na powaznie myslelismy o wypasionej KIA.Ja osobiscie sie boje, to ponoc gorzej
                  niz skoda....Nie ma mocnych, albo nowe uzytkowac krotkie, albo kupic uzywane i
                  potem plakac i placic...a moze poprostu pogodzic sie z tym, ze auto to
                  rzeczywiscie droga zabawka i nie narzekac.
                  Dziekuje raz jeszcze za pomoc i slowa pocieszenia
                  Pozdrawiam
                  Aga
                  • 1realista Re: i jeszcze jedno 08.11.06, 13:00
                    > skad ty to wszystko wiesz????

Bo nie podchodze do auta jako obiektu kultu i uwielbienia oraz obiektu pokazania statusu majątkowego tylko całkowiecie praktycznie. Czyli chłodna kalkulacja relacji użyteczność/ekonomicznośc/komfort.
                • andre_234 Re: i jeszcze jedno 08.11.06, 13:22
                  A ja naprzemiennie jeżdżę fabią i a4.
                  Nawet w tak skrajnych (prestiżowo) modelach wiele jest wspólnych części.
                  Od przełączników przy kierownicy po lusterka boczne. Nawet niektóre silniki.
                  A4 częściej stoi w serwisie ze wzgledu na wahacze (słodki Jezu !!! po cztery na
                  każde koło !!!)
                  Skoda pełnymi garściani korzysta z technologii koncernu VW i bardzo dobrze.
                  My wybraliśmy dajewo a teraz obrażamy się na czechów że znów okazali się
                  mądrzejsi niż MY NARÓD KTÓRY.........blebleblebleble.......
                  pozdrawiam:
                  antyskodziarzy
                  pisuarowców
                  rodzinę adamsów i jaskiniowców
                  chamów i warchołów
                  i pozostałe 80% społeczeństwa specjalnej troski.
                  • andre_234 Re: i jeszcze jedno 08.11.06, 13:25
                    p.s.
                    To pisałem JA
                    pozostałe20%
                    ;-)))))
        • zbig73 Re: Koło dwumasowe to wada fabryczna!!!! 08.11.06, 18:34
          wołali do serwisów, pewnie wybiórczo
          • lolek632 a u mnie 200 000km 10.11.06, 19:37
            200tys po 3latach i nie psuje sie nic, jedynie do wymiany teraz beda
            amortyzatory ale i tak dziwne ze przy takich drogach tyle wytrzymaly... dlatego
            na octavie złego slowa powiedziec nie moge
            • x-man6 Re: a u mnie 200 000km 14.11.06, 15:17
              jasne, 200 tys...amorki...
              • lilot Re: a u mnie 200 000km 07.06.07, 17:47
                ja mam 240 tys km i dopiero mam zamiar wymienic zawieszenie dopiero teraz zaczeło cos stukać w 2,5 roku zrobilłem 180 tys km. auto jest super nastepny jak zmnienie to pewnie bedzie OII 2.0 tdi. Pozdrawiam.
        • slimak29 Re: Realista 30.04.07, 19:20
          agatina8 napisała:

> na rozrzad, na sprzeglo, na elektronike w pompie paliwowej, na kolo
          > dwumasowe.....
          > nie wiem co jeszcze nam sie przytrafi.
          > Nie wspomne o drobnych naprawach standardowych typu klocki, tarcze, ale na to
          > nie narzekam...
          Naprawdę dziwna sprawa w tej skodzie ...
          Po 10000 tyś ., mam pytanie czy to była nowa czy używana ???
        • cypis57 nie omieszkam i ja cos dorzucić... 14.05.07, 23:18
          rozrząd - :) u mnie 230tyś przejechane to musze postękać ile juz poszlo na
          rozrząd, rolki, napinacze, oleje,filtry itd

sprzęgło - :) trzeba umieć sie nim obsługiwać...

elektronike w pompie paliwowej - po prostu pech

> Nie wspomne o drobnych naprawach standardowych typu klocki, tarcze, ale na to
          > nie narzekam...
          -chwała Ci chociaz za to!

czyli 3do 1 wiec nie tak źle...

ależ pozdrawiam gorąco bo cieplo sie wreszcie zrobilo :)
    • wlascicielskody Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 15.11.06, 21:32
      Witam.
      Obecnie mam trzecia z kolei skode. Najpierw Fabia 1.4 FSI - 140 tys. km
      przejechalem (od nowego bez awarii). Nastepnie Octavia I 1.9 tdi - 160 tys. km
      bez najmniejszego klopotu i awarii. Teraz mam octavie II, 1.9 tdi automat DSG,
      do tej pory przejechalem 30 tys. km i jest podobnie - czyli bezawaryjnie. Chyba
      mialas przyslowiowego "pecha". Ja na pewno zawsze wybiore skode - do tej pory
      okazala sie niezawodna. Ot tyle z mojej strony.
    • skarup Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 02.02.07, 18:28
      Ja też jestem rozczarowany. Mam 1.9 TDI 110 KM wersja Drive z 11.2004 z
      przebiegiem 55 tys. I co! Silnik ryczy jak dziecko sąsiada, latem zawieszenie z
      przodu piszczy jak prosiak a plastiki z tyłu skrzypią jak deski na strychu,
      łożysko lewe przednie mam już trzecie, opony jakimi obdarował mnie producent -
      Matador wytrzymały (dwie z czterech) raptem 5 tys. km. i balony wyszły im na
      boku pozostałe dwie wyrzuciłem bo nie chciałem ryzykowac teraz mam Good Year i
      jestem spokojny, jakoś dziwnie silnik dusi się tylko na drugim biego w granicach
      2,5 do 3 tys. obrotów na pozostałych przełożeniach bezawaryjnie, po 1,5 roku
      klima przestała działac trzeba było wyczyscic układ i załadowac od nowa, a do
      tego jeszcze wczoraj wysiadł czujnik cofania. Człowiek to ma czasami pecha, a
      miało byc tak pięknie. Wcześniej jeździłem Seatem Cordobą 1.6 sxe od nowości
      przez 7 lat, zrobiłem 149 tys. km. i naprawdę nic. Opony się zjechały po 110
      tys. (Michelin), klocki hamulcowe wytrzymały 120 tys. reszta w oryginale poszła
      do nastepnego właściciela. Takich aut już nie produkują.
      • piekarnia_na_makach a jak z technika jazdy? 14.02.07, 09:52
        3 tys obrotow w silniku TDI ?????
        To jakas prowokacja?
        W mojej octavii 1.9TDI przy predkosci 120-130 km/h mam obroty rzedu 2 tys. Jezdzic z wieksza predkoscia nie mam ani potrzeby, ani warunkow.
        Traktujemy nasze kolejne samochody z szacunkiem (plynna jazda, unikanie gwaltownych hamowan, sprawne operowanie biegami, co wplywa na zywotnosc rozrzadu, regularne przeglady), a one, niezaleznie od marki, rewanzuja nam sie dluga, bezawaryjna jazda.
    • slimak29 Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 30.04.07, 19:33
      NIe sądzę abyś mogła zmienic zdanie na temat skody , ale z tego co doczytałem
      to po prostu nie wymieniane w odpowiednim czasie częci zaczęły się psuć ,, cóż
      złe podejście ,osoboście posiadam 2 skody octavie z 2006 jedną w ciągu 3
      miesięcy strzeliłem 31000 tyś km ,poza wymianą oleju żadnych usterek , a
      jeżdząc wczesniej Fordem focusem po 19000 wymieniałem sprzęgło .. także myślę
      że pech lub odwlekane decyzje co do usterek skłoniły Cię do wydanie tej
      opini ,, jeżdżę Skodą sporo i jak dotychczas jestem zadowolony ,, a poza tym
      cała płtya to golf 4 + silnik VW ,, mam tylko objekcje co do jakości plastików
      są naprawdę lipne ....

ślimak.....
    • r.m.gajewscy Octavia Tour + czy to też dziadostwo? 09.05.07, 12:02
      my zastanawiamy się nad skodą Octavią Tour Ice+. Ze względu na to częstą jazdę
      w mieście, w korkach raczej silnik benz. 1.4 (h-back).

czy ktoś już zakupił ten model i jest wtrakcie używania, testowania?
      • sum_tzw_olimpijczyk Re: Octavia Tour + czy to też dziadostwo? 09.05.07, 16:28
        Dobrze widzę? Octavia z silnikiem 1.4? Aż tak jesteście zdesperowani? Powyżej
        15s do setki i spalanie w mieście ok.9l . Powodzenia
      • cypis57 Re: Octavia Tour + czy to też dziadostwo? 16.05.07, 12:29
        1.4 nie dosc ze nie jedzie to spalanie ma tragiczne... 1.6miniumum do tego autka
        • r.m.gajewscy Re: Octavia Tour + czy to też dziadostwo? 17.05.07, 15:48
          ok

niech bęzie 1,6.

raczej jeździmi spokojnie, ok 7 tys. km/rok średnio przewidujemy.
          Najczęściej tryb miejski.
          • sidney28 Re: Octavia Tour + czy to też dziadostwo? 05.06.07, 12:55
            Octavia 1.9 TDI 90 KM, 2003 rok - przebieg - 205 tys
            jestem drugim właścicielem i przejchałem 30 tys
            Jestem zachwycony - b.ekonomiczny i oprócz standartowych wymian (oleju, filtrów)
            jedyne co robiłem to wymiana piasty, a po wymianie geometria.
            póki co jest rewelacyjny!
            domyślam się, że jak wszędzie są sztuki i sztuki.....moja jest zajefajna
            10/10
          • jotka001 Re: Octavia Tour + czy to też dziadostwo? 16.06.07, 19:50
            Ja mam Octavię Tour+ 1.6, kupiona nowa w kwietniu 2006, przejechane nie tak
            strasznie dużo bo ok. 19000 km, jeżdżę głównie po mieście, ale też czasem
            dłuższy wyjazd gdzieś w Polskę. Do tej pory nie było z nią żadnych problemów.
            Wszystko chodzi jak trzeba. To zresztą moja druga Octavia. Tamtą miałam
            mocniejszą (2.0) i była przez 5 lat bezawaryjna (sorry, raz wymieniałam
            przełącznik kierunkowskazów, no i plus oczywiście regularne przeglądy i
            normalna obsługa) i bardzo wiele przeszła (co roku wyjazdy w Europę od
            Hiszpanii po Szkocję, warunki prawie ekstremalne terenowo lub pogodowo w
            niektórych miejscach) i żadnych problemów. Niestety ukradli mi ją:(.
            Więc ogólnie ja ze swoich doświadczeń polecam Skodę.
    • marlena-25 Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 09.08.07, 21:39
      A ja proponuję koleżance kupić maluszka ...:-). Osobiście Skoda Octavia 1.9 TDI
      u mnie się sprawdziła. Co trzeba to trzeba i się wymienia i nie narzeka. A
      właśnie mam zamówioną w salonie Octavie II 2.0 TDI.Ponieważ 105 KM jak na takie
      autko to zdecydowanie za mało w silniku 1.9 TDI. Takie są moje odczucia po
      jeździe próbnej, ale każdy może mieć inne zdanie, które szanuję. Pozdrawiam :-)
      • mk654 Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 16.08.07, 10:00
        Octavia jest luks !!! jeżdżę 1.9TDi 90km kombi 00rok, ma już 306
        tys i prawie nic nie wymieniałem, dodam że to auto prawie ciężarowe
        i jeźdxi w ekstremalnych warunkach, tylko trochę mało mocy, ale 1.9
        TDi 130km to rakieta.A6 2.5TDi 150km, wąchają dym
        • lisia55 Re: Octavia to dziadostwo!!!!!!! 16.08.07, 14:38
          KM raczej, km to kilometry.
          To ja baba mam was uczyć ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka