Dodaj do ulubionych

kupno samochodu

19.11.06, 12:14
witam
na wiosnę przyszłego roku zamierzam kupić forda focusa rocznik
2002r.hatchback z silnikiem 1.8 tdci.czy ktoś może mógłby coś powiedzieć
ciekawego o tym samochodzie? czy za te same pieniądze tj. około 25tyś.zł
można znależc coś innego - lepszego.focus cholernie mi się podoba.dziękuję
Obserwuj wątek
    • dx771 Re: kupno samochodu 19.11.06, 14:06
      Jeżeli auto pewne to kupuj nie ma lepszego auta w tej cenie są tylko takie same
      lub gorsze.
      • xwodas1 Re: kupno samochodu 19.11.06, 17:56
        Audi A4
        • robert888 Re: kupno samochodu 20.11.06, 08:36
          z 2002 jest cała masa A4 za 25tys. Niektóre nawet z quattro, hehe.
    • koljax Re: kupno samochodu 20.11.06, 08:30
      Zdecydowanie warto kupic focusa. Jezdzilem wczesniej focusem z 2001 (jak sie z
      nim rozstawalem mial ok. 150tys km). Zadnych problemow z eksploatacja. Za
      chwile pewnie ktos napisze jak to strasznie focusy rdzewieja... ten ktorym ja
      jezdzilem nie zardzewial wcale (ale przed zakupem pewnie warto zwrocic na to
      uwage jaki jest stan blach).
      Aha, ten moj to byla benzyna (1.8), co do diesla to sie nie wypowiadam bo z
      wlasnego doswiadczenia nie znam fordowskich diesli.
      Zycze udanego zakupu.
      • marcin.szmit Re: kupno samochodu 20.11.06, 09:16
        Serdczenie dziękuję za szczerą opinię.cięzko tu o takie.pozdrawiam
        • robert888 Re: kupno samochodu 20.11.06, 09:29
          prosiłeś o coś ciekawego i nikt nic nie napisał. No bo co też ciekawego może
          byc w fokusie?
          • koljax Re: kupno samochodu 20.11.06, 10:14
            robert888 napisał:

> prosiłeś o coś ciekawego i nikt nic nie napisał. No bo co też ciekawego może
            > byc w fokusie?

Zalezy co kogo ciekawi... Bo jesli ktos poszukuje wygodnego, maloawaryjnego
            samochodu o rewelacyjnych wlasciwosciach jezdnych do codziennego uzytku to
            focus bez watpienia jest ciekawa propozycja.
            Dla kogos innego ciekawy moze byc aston martin, ale nie kazdego stac na taki
            samochod.
            • marcin.szmit Re: kupno samochodu 20.11.06, 10:20
              dziękuję
              • koljax Re: kupno samochodu 20.11.06, 11:01
                Aha jeszcze jedno, od marca jezdze focusemII (1.6 benzyna), gdybym mial zle
                zdanie o tym poprzednim, to bym nie kupil nowego. Samochody te sie na pewno
                troche roznia, ale sa robione z tego co wiem w tym samym zakladzie w Niemczech
                (wiec jakosc montazu powinna byc porownywalna). Rozwiazania konstrukcyjne tez
                sa analogiczne (wielowahaczowa zawiecha z tylu).
          • marcin.szmit Re: kupno samochodu 20.11.06, 10:19
            Po prostu focus mi sie podoba. a co proponujesz za takie pieniądze?
    • boason Re: kupno samochodu 20.11.06, 10:43
      sam niedawno próbowałem kupic focusa. Ostatecznie zdecydowalem sie na mondeo i
      takim teraz jezdze.
      Testowalem wersje 1.8 tdci i nie bylem zachwycony. Dla mnie jakby zbyt malo
      mocy, ot takie wozidełko, ktore tyle, że jeździ. Porownywalny do wersji 1.6
      benzynowej.
      Wydaje mi sie, ze najlepszy wybor to silnik benzynowy 1.8 - jak na takie male
      autko to z tym silnikiem swietnie sie jezdzi, poza tym lancuszek rozrzadu to tez
      i nizsze koszta eksploatacji czy zakupu (bo z reguly zmienia sie rozrzad w
      uzywanym aucie).
      Ja osobiscie obawialbym sie forda z dieslem i gdybym koniecznie musial miec
      diesla chyba bym zastanowil sie nad inna marką. Juz nie chodzi o awaryjnosc jako
      taką, ale o wysokie koszta napraw ukladu wtryskowego. 1.8 tdci nie pada tak
      czesto, jak 2.0 tdci w mondeo, ale sie zdarza.
      Za to silniki benzynowe ford robi bardzo dobre.

O rdzy w fordach pisalem juz wczesniej i jest to troche demonizowane.

Ogolnie focus to swietne autko i na pewno mozna je polecic. W mojej rodzinie
      fordy są eksploatowane od dawna (eskort, focus, 2 mondeo) i nie mamy z nimi
      najmniejszych problemów.
      Jesli tylko trafisz na zadbany, bezwypadkowy i niewyeksploatowany egzemplarz, to
      powinienes byc zadowolony.
      • boason Re: kupno samochodu 20.11.06, 10:51
        zreszta ten 1.6 benzynowy to tez dobry wybór - silnik nie do zarżnięcia, a mocy
        dla większości użytkowników będzie w sam raz.
        • koljax Re: kupno samochodu 20.11.06, 11:17
          Jak juz wspominalem wczesniej nie znam z wlasnego doswiadczenia diesli forda,
          ale przypominam sobie ze gdzies czytalem, ze zwlaszcza te nowe diesle forda (na
          zasadzie comon-rail, sa bardzo wrazliwe na jakosc paliwa - a z tym jest w
          Polsce duzy problem). Niesesty nie weim czy ten z 2002 roku to tradycyjny
          diesel czy juz ten nowy.
          • dx771 Re: kupno samochodu 20.11.06, 18:50
            Mam "kontakt" z dwoma focusami (rodzina i znajomy) mam nadzieję ze jednego
            niedługo kupię z tym że to benzyniaki (1,8 i 1,6).
    • black_code Re: kupno samochodu 20.11.06, 19:24
      Samochod ok ,gorzej z silnikiem ewentualne naprawy w razie uszkodzenia
      ukladu paliwowego dosc drogie tu trzeba uwazac ,silnik ogolnie jest tylko
      przecietny .Inne problemy to czsto rdza i dosc nietrwale choc
      najlepsze zawieszenie wsrod konkurencji.
    • xwodas1 Re: kupno samochodu 20.11.06, 20:06
      Zobacz
      www.gratka.pl/moto/tresc.phtml?id_og=6146866&id_region2=11&id_podrubryka=1&id_rubryka=1&marka=Audi&
      Może ta oferta Cię zaciekawi- 7 tyś zostało by w kieszeni. Focus to równierz
      dobra alternatywa,tymbardziej że z 2002r. Ciężko coś lepszego znaleźć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka