Dodaj do ulubionych

TDI - Golf IV czy Leon?? prosba o rade

22.11.06, 09:53
Witam,

Nosze sie z zakupem Golfa IV albo Leona w TDI z przelomu roku 99 i 2000 za
kwote ok. 25 000 PLN. Ciekaw jestem czy ktos posiadal albo mial okazje dluzej
jezdzic obydwoma autami i chcialby sie podzielic swoimi uwagami. Najbardziej
interesuje mnie czy Seat jako marka odstaje od VW w kwestii usterkowosci bo
wiadomo, ze pomimo ze jeden koncern to jednak pewne rzeczy sa roznicowane.
Poza tym interesuje mnie zawieszenie i tzw. szeroko pojeta "wygoda
eksploatacji" bo wierze ze osiagi i spalanie maja na tym samym poziomie. Bede
wdzieczny za jakiekolwiek sugestie i uwagi, rowniez dotyczace tego na co
zwracac uwage przy zakupie.

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • fama1979 Re: TDI - Golf IV czy Leon?? prosba o rade 23.11.06, 09:41
      Nikt nie ma doswiadczen jesli chodzi o te 2 auta? Moze jednak - bede wdzieczny
      za info.
      • dudek744 Re: TDI - Golf IV czy Leon?? prosba o rade 23.11.06, 09:58
        Witam. Mialem podobny problem jakies 2 miesiące temu. Moj wybór ograniczał się do Golfa i Toledo ( w
        środku wygląda tak samo jak Leon) Wybrałem Toledo ze względu na wyposażenie i troszkę lepszy silnik
        oba 1.9 tdi ale golf 90 km a seat 110 seat miał też klimatronik i pełną elektykę a golf tylko klime.
        Ponieważ były to auta mojego kuzyna miałem możliwość pojeździć i jednym i drugim przez kilka dni
        zanim zdecydowałem. Uwagi moje: seat się lepiej prowadził co pewnie jest zasługą lepszego silnika,
        jest ładniejszy w środku (samochód przeznaczony dla mojej żony więc to ważne) ma większy kufer -
        choć otwór załadunkowy mały ale w Leonie jest klapa, ogólne wrażenie zrobił bardzo pozytywne. Golf
        wydawało mi się że materiały obiciowe i tapicerka były lepsze, zdawał się być też twardszy na drodze.
        Mój wybór w kierunku seata umocniło też porównanie kosztów ubezpieczenia AC - vw ma zwyżkę, no i
        wyjdź na ulicę i policz ile golfów jeździ - na 10 vw jeden leon. Jest więc bardziej oryginalny (oczywiście
        jeśli lubisz robić wrażenie)
        To tyle - sam musisz wybrać co dla ciebie lepsze - najlepiej się przejechac - acha za toledo 2000 rok
        zapłaciłęm 26 tys golf stoi 24 tys tez 2000 rok.
        • fama1979 Re: TDI - Golf IV czy Leon?? prosba o rade 04.12.06, 10:04
          dzieki za info, moze ktos jeszcze podzieli sie swoja opinia.
          Pozdrawiam,
          • goldeneye Re: TDI - Golf IV czy Leon?? prosba o rade 04.12.06, 13:55
            Miałem Golfa IV GTI, jak również Leona 20VT. Prowadzenie podobne, natomiast wg
            mnie Leon ma o wiele fajniejszą deskę rozdzielczą. Bardziej podobało się
            również czerwone podświetlenie, niż niebieskie. Stylistyka też na korzyść Leona.
            Najważniejszy jest jednak stan techniczny i tym najbardziej bym się sugerował.
            Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka