Dodaj do ulubionych

Focus II czy Mazda 3

27.12.06, 14:27
Czy ktoś stał przed podobnym dylematem? Za Focusem przemawia większa paleta
silników, w tym dynamiczny 136 konny diesel. Za Mazdą niebanalny wygląd. Z
tego co wiem oba autka prowadza się podobnie, czyli wzorowo w swojej klasie.
Będe wdzięczny za opinie posiadaczy Focusa i Mazdy.
Obserwuj wątek
    • piodu Re: Focus II czy Mazda 3 27.12.06, 14:30
      Nad mazdą trzeba sie dobrze zastanowić. Może być kłopot z serwisem. Mazda
      wycofała się z rynku w Polsce.
      • al9 tez myslałem o focusie, a kupiłem 27.12.06, 15:54
        hondę civic
        1,8 140KM
        miód!
        pozdr
        al
        • adam_mitura Re: tez myslałem o focusie, a kupiłem 28.12.06, 09:33
          Do Hondy zraziłem się niestety po niepochlebnych recenzjach odnośnie
          najnowszego modelu. Poza tym nie bardzo przemawia do mnie ta stylistyka. Ale,
          może jednak umówię się na jazdę próbną :-)
          • al9 zle recenzje??? 28.12.06, 11:33
            a to ciekawe...
            bo przed zakupem czytałem wszystko co sie dało,u nas i w niemieckiej prasie..
            wnioski: zawieszenie niegorsze niz w focusie mimo pewnego kroku wstecz w
            postaci belki skretnej w tylnej osi, ale wszystko sztywno dostrojone. Silnik -
            1,4 za słaby, 1,8 i diesel 2,2 - super - najlepsze w swoich klasach.
            Wyposazenie, standardy wykonczenia, ceny, gwarancja - bez zarzutu...
            Co focus ma lepszego?
            nic
            pozdrawiam
            al
            • des4 Re: zle recenzje??? 28.12.06, 12:36
              Ma na pewno jedno, a mianowić genialne fotele. Mialem ostatnio okazję odbyć
              dluższe jazdy, tak ok 250 km w jedną stronę, właśnie nową Mazdą 323 i i nowym
              VW Passatem. Po datarciu nam iejsce i wyjściu z samochodu musiałem solidnie
              rozmasować bolący krzyż i 4 litery. Po 900 km w Focusie nie miałem żadnych
              zastrzęń do komfortu foteli...

No i jeszcze jedno aczkolwiek subiektywne wrażenie - wnętrze 323 mniej mi się
              podoba niż Focusa - moim gorsze plastiki, ich faktura i tapicerka na fotelach,
              no ale to kwestia gustu...
              • gonzor Re: zle recenzje??? 29.12.06, 11:32
                pojechałeś z tymi fotelami, mi przejechanie 200km FFII sprawia ból pleców, jest
                tylko jedna jedyna pozycja, przy której można przejechać więcej. Zrobiłem tym
                pojazdem jedyne 95tys w 1,5 roku, te fotele to największy mankament dla mnie...
                • gringo68 Re: zle recenzje??? 29.12.06, 11:42
                  gonzor napisał:

> pojechałeś z tymi fotelami, mi przejechanie 200km FFII sprawia ból pleców,
                  jest
                  > tylko jedna jedyna pozycja, przy której można przejechać więcej. Zrobiłem tym
                  > pojazdem jedyne 95tys w 1,5 roku, te fotele to największy mankament dla
                  mnie...

Zalecam wizytę u ortopedy i dobrego masażystę...
            • koljax Re: zle recenzje??? 28.12.06, 12:36
              al9 napisał:
              > Co focus ma lepszego?

Chociazby cene. Poza tym jest bezpieczniejszy (civic ma tylko 4* w testach
              zdezeniowych).
              O wygladzie nie wspominam bo to kwestia dyskusyjna.
            • adam_mitura Re: zle recenzje??? 28.12.06, 14:14
              www.whatcar.com/car-review-summary.aspx?NEW_USED=1&MA_TYPE=1&MA=14&RT=747&Submit1=GO

przestrzeń, widoczność, własności jezdne

www.topgear.com/drives/B5/A1/new/
              tylko 3 gwiazdki na 5 możliwych

• cartograf Re: Focus II czy Mazda 3 27.12.06, 16:55
      Wszystko jedno ;)
    • ania_sfincter Re: Focus II czy Mazda 3 27.12.06, 19:46
      Focusem można orać w polu, Mazdą oczywiście też, ale z większą
      gracją.
      • tomus2221 Re: Focus II czy Mazda 3 27.12.06, 21:24
        Tez bym chcial miec takie dylematy:)Mazda jest
        ciekawsza,oryginalniejsza,przynajmniej dla mnie.Bedziesz sie wyroznial.
    • barmaley Re: Focus II czy Mazda 3 28.12.06, 09:17
      Ja miałem podobny problem, ale między Mazdą 6 i Mondeo. Wybrałem Mazdę 6 i
      jestem naprawdę zadowolony.
      Serwisy autoryzowane Mazdy są w każdym większym mieście. Od kwietnia podobno
      Mazda ma wejść do Polski z własną siecią dealerską.
      Ja na twoim miejscu brałbym Mazdę, chyba że mieszkasz w mniejszej miejscowości
      gdzie jest tylko serwis Forda.
      • mis.z.wiertarka Re: Focus II czy Mazda 3 28.12.06, 17:34
        jest jakis magiczny diler z bialegostoku co ma salon w wawce. w jakim innym
        wiekszym miescie mozna przeprowadzic przeglad nie tracac gwarancji producenta?

dlaczego gdy pytanie pada o mazde i forda jak filip z konopii wyskakuje tu ktos
        z odkurzaczykiem na belce skretnej i wygladzie hot wheelsa?
        • al9 czemu ktos wyskakuje z odkurzczykiem? 29.12.06, 14:56
          100 km/h w 8,6 sek
          220 max
          Odkurzaczyk?
          jesli masz porsche - ok
          ale jesli nie..... kompleksiki?
          :-))
          pozdrawiam i do zobaczenia na trasie (mozesz mnie cmoknąć w tylną tablicę - o
          ile zdążysz oczywiście...)
          papa
          al
    • gtrfreak Re: Focus II czy Mazda 3 28.12.06, 18:31
      Ta sama platforma, silniki praktycznie tez. Jezeli chodzi o prowadzenie to
      samo, kwestia ktora stylistyka i image ci odpowiada. Wyciszenie w obu nie
      idealne ale lepsze niz w Civicu. Prowadza sie oba IMO tez lepiej niz normalny
      Civic.
      • adam_mitura Re: Focus II czy Mazda 3 02.01.07, 10:27
        No własnie silniki trochę inne. W tym tak naprawdę cały sęk:-) Oferta Mazdy
        jest dosc ograniczona. Owszem jest wiele importowanych aut ze stosunkowo
        mocnymi silnikami, ale niestety brakuje dobrego Diesla. Ford ma 2.0 TDCI, Mazda
        tylko 1,6. A przy moim stylu jazdy - pedał cały czas w położeniu podłoga -
        niestety jedynym rozsądnym wyborem jest Diesel. No więc chyba sam sobie
        odpowiedziałem na postawione pytanie :-) Choć szkoda, bo Mazda taka urodziwa..
        • dlugopisem Mazda 3 02.01.07, 13:31
          Ja w lutym 2006 odebrałem swoją Mazdę 3 2.0 sport sedan. Jedyny w kraju kolor miedziano-złoty (ala Astra sport) Za 80tys. utargowałem zamszową tapicerkę, szyberdach i sportowe alufelgi. Podobno jakies 8tys mniej niż normalnie, ale i tak taniej niż goła Jetta.
          Bardzo dobrze się jeżdzi, jak dla mnie to lepiej niż Avensisem. Mniej miejsca ale większa radocha z jazdy. Mało traci na wartości. Ogólnie polecam. 9.3 do setki to o 0.1s mniej niż Chrysler 300 kombi, który rozbiła Otylia.

Ja niestety muszę trochę się poskarżyć, że bardzo go lubią złodzieje, przynajmniej mój egzemplarz. 4x włamano mi się do środka, zrobili trochę szkód ale nie odjechali, pomimo, że udaje im się otworzyć bear-locka.
          Tydzień po zakupie ktoś mi wydrapał gwożdziem sfastyki itp. Może to tylko mnie tak nie lubią :-(

No i najważniejsze ja na swój czekałem 4miesiące ale wybrałem mało spotykany lakier i wyposażenie. Początkowo miało być 5-6miesięcy ale był wcześniej.
          Z serwisowaniem nie ma problemu. Przez rok, nic się nie stało, nic nie musieli naprawiać, tak jak wyjechał tak jeżdzi (poza nowym wnętrzem, zniszczonym przez złodzei)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka