traktorzysta 29.12.06, 12:43 W TVN Turbo ,podczas testów 4 luksusowych samochodów ,przyznał że nie używa sprzęgła przy zmianie biegów . A'propos testu luksusowych samochodów to bardzo wybredny gość ,ale jak się jeździ Porshe . Link Zgłoś Obserwuj wątek
wujaszek_joe Re: Dlaczego Kuzaj nie używa sprzęgła na rajdach 29.12.06, 12:45 bo ma taką ekstra skrzynie że nie musi wysprzęglać recznie, dzięki czemu oszczędza czas Link Zgłoś
foreks Re: Dlaczego Kuzaj nie używa sprzęgła na rajdach 29.12.06, 12:50 sekwencyjna skrzynia? Link Zgłoś
krzys99 Re: Dlaczego Kuzaj nie używa sprzęgła na rajdach 29.12.06, 13:02 A co to za sztuka nie używać sprzegła ;-) Kiedyś jak zerwała mi się linka, to przejechałem bez użycia sprzegła 17km do domu, a na drugi dzień 5 km do mechanika :) Najgorzej jest ruszyć, a później to jak po maśle. Sam kiedyś spróbój, na początek redukcja, bo jest to łatwiej wykonac. Jedziesz sobie na IV biegu na przykład, wybijasz bieg na luz, dodajesz gazu tak żeby wprowadzić silnik na takie obroty jakie będzie miał po wbiciu "trójki" i redukujesz... Zobaczysz jakie to proste :) Link Zgłoś
niknejm Re: Dlaczego Kuzaj nie używa sprzęgła na rajdach 29.12.06, 13:28 W rajdach (i F1 zresztą też) używa się skrzyń sekwencyjnych. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
mess220 Re: 29.12.06, 16:07 To, ze skrzynia jest sewkencyjna, jeszcze nie oznacza, ze mozna uzywac jej bez sprzegla (oznacza tylko, ze biegi zmienia sie sekwencyjnie - po kolei) Dopiero jesli ta skrzynia jest "kłowa" czyli o prostych zebach daje taka mozliwosc. Skrzynia taka mocno halasuje i ma krotka zywotnosc w warunkach bojowych. Link Zgłoś
niknejm Re: 29.12.06, 16:39 Ależ najczęściej mechaniczne skrzynie sekwencyjne mają sprzęgła lub sprzęgło. Tyle, że sterowane siłownikami. Kierowca nie dotyka pedału sprzęgła w czasie zmiany biegów (o ile taki pedał jest). Naciska tylko przycisk lub robi krótki ruch wajchą do zmiany biegów - siłowniki załatwiają resztę. Cywilnym przykładem takiej skrzyni jest DSG u VW. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
mess220 Re: 29.12.06, 16:46 > Ależ najczęściej mechaniczne skrzynie sekwencyjne mają sprzęgła lub sprzęgło Chyba kazdy wspolczesny samochod, ma sprzeglo (lub mechanizmy spelniajace jego funkcje) :-> > Kierowca nie dotyka pedału sprzęgła w czasie > zmiany biegów (o ile taki pedał jest). Naciska tylko przycisk lub robi krótki > ruch wajchą do zmiany biegów - siłowniki załatwiają resztę. Cywilnym > przykładem takiej skrzyni jest DSG u VW. To wszystko prawda, ale cywilna skrzynia (DSG i inne) nie ma kompletnie nic wspolnego z klowa skrzynia montowana w autach rajdowych, ktora dziala jak normalna, tylko nie wymaga uzycia sprzegla do wbijania biegow. Link Zgłoś
trypel Re: 29.12.06, 17:16 W cywilnych motocyklach o zacieciu sportowym używanie sprzegła nie jest konieczne a wrecz nieraz jego nieużywanie wygładza zmianę biegu. Sam nie używam poza ruszaniem i nie wpływa to na awaryjność skrzyni. Link Zgłoś
speedone Re: 29.12.06, 17:51 trypel napisał: > W cywilnych motocyklach o zacieciu sportowym używanie sprzegła nie jest > konieczne a wrecz nieraz jego nieużywanie wygładza zmianę biegu. > Sam nie używam poza ruszaniem i nie wpływa to na awaryjność skrzyni. no ale chyba bo w 100% juz niepamietam przy redukcji jednak uzywa sie sprzegla Link Zgłoś
zappa6 Re: 29.12.06, 18:20 w wiekszosci motocykli biegi i w dol i w gore mozna wbijac bez sprzegla; bodajże podobnie w samochodach rajdowych Link Zgłoś
trypel Re: 29.12.06, 23:42 Przy dynamicznej jezdzie w dół też bez. Ale jak spokojnie się toczy człowiek to redukcja ze sprzegłem konieczna. Link Zgłoś
speedone Re: 30.12.06, 18:26 zappa6 napisała: > w wiekszosci motocykli biegi i w dol i w gore mozna wbijac bez sprzegla; > bodajże podobnie w samochodach rajdowych ja jakos tak zapamietalem jak Polacy zaczynali sie ścigacz w imprezach 12h-24 i pamietam ze tam uzywali sprzegla w dol Link Zgłoś
mariusz_d1 Re: 05.01.07, 13:41 > W cywilnych motocyklach o zacieciu sportowym używanie sprzegła nie jest > konieczne a wrecz nieraz jego nieużywanie wygładza zmianę biegu. > Sam nie używam poza ruszaniem i nie wpływa to na awaryjność skrzyni. Może być bez zacięcia sportowego - pamietam CZ w której wychylenie dźwigni zmiany biegów z położenia neutralnego rozłączało sprzęgło. Dźwignia na kierownicy przydawała sie tylko do ruszania, ale przy odrobinie wprawy można było ruszyć i bez niej. Ale sprzęgło było UŻYWANE - (W TLE ;)) ) Link Zgłoś
niknejm Re: 29.12.06, 23:45 mess220 napisał: > > Kierowca nie dotyka pedału sprzęgła w czasie > > zmiany biegów (o ile taki pedał jest). Naciska tylko przycisk lub robi kr > > ótki ruch wajchą do zmiany biegów - siłowniki załatwiają resztę. Cywilnym > > przykładem takiej skrzyni jest DSG u VW. > > To wszystko prawda, ale cywilna skrzynia (DSG i inne) nie ma kompletnie nic > wspolnego z klowa skrzynia montowana w autach rajdowych, ktora dziala jak > normalna, tylko nie wymaga uzycia sprzegla do wbijania biegow. Fakt, tylko chodzi mi po głowie, że manualne skrzynie kłowe są raczej technologią schodzącą w rajdach. Czołówka stosuje sekwencje sterowane siłownikami (a uruchamiane przyciskami). Ale mogę się mylić. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
mess220 Re: 30.12.06, 08:49 W tej sprawie decydujacy glos ma homologacja pojazdu. W malo ktorym aucie sekwencja jest dopuszczona. Klowa takze. Link Zgłoś
bk44 Re: 02.01.07, 13:07 > Fakt, tylko chodzi mi po głowie, że manualne skrzynie kłowe są raczej > technologią schodzącą w rajdach. Tak? Ostatnio FIA liberalizuje przepisy i już nawet enkowych autach można stosować skrzynie kłowe. > Czołówka stosuje sekwencje sterowane siłownikami (a uruchamiane przyciskami). Hmmm... W Polsce królują auta n4, które mają kłówki. Tylko s1600 ma sekwencje... Link Zgłoś
bk44 Re: 02.01.07, 13:04 > Ależ najczęściej mechaniczne skrzynie sekwencyjne mają sprzęgła lub sprzęgło. Ależ w samochodzie jest zawsze sprzęgło! > Tyle, że sterowane siłownikami. Kierowca nie dotyka pedału sprzęgła w czasie > zmiany biegów (o ile taki pedał jest). Hehe... A jak ruszy bez pedału sprzęgła? > Cywilnym przykładem takiej skrzyni jest DSG u VW. Ależ to jest zupełnie inna konstrukcja niż rajdowa sekwencja. Nie ma prostych zębów za to ma dwa sprzęgła. Link Zgłoś
niknejm Re: 03.01.07, 15:37 bk44 napisał: > > Ależ najczęściej mechaniczne skrzynie sekwencyjne mają sprzęgła lub sprzę > > gło. > Ależ w samochodzie jest zawsze sprzęgło! No jest. Nie znam przykładów przeczących tej tezie. :-) > > Tyle, że sterowane siłownikami. Kierowca nie dotyka pedału sprzęgła w cza > > sie zmiany biegów (o ile taki pedał jest). > Hehe... A jak ruszy bez pedału sprzęgła? W rozwiązaniach z 'cywilnymi' skrzyniami sekwencyjnymi na ogół nie ma pedału sprzęgła. Puszczenie hamulca lub dodanie gazu aktywuje siłowniki operujące sprzęgłem 'w tle'. > > Cywilnym przykładem takiej skrzyni jest DSG u VW. > Ależ to jest zupełnie inna konstrukcja niż rajdowa sekwencja. Nie ma prostych > zębów za to ma dwa sprzęgła. OK. Jesteś pewien, że rajdowe skrzynie sekwencyjne mają proste zęby (tak jak skrzynie kłowe)? Nie znam się na sportowych skrzyniach sekwencyjnych, to pytam. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
bk44 Re: 04.01.07, 17:14 > OK. Jesteś pewien, że rajdowe skrzynie sekwencyjne mają proste zęby (tak jak > skrzynie kłowe)? Jestem. > W rozwiązaniach z 'cywilnymi' skrzyniami sekwencyjnymi na ogół nie ma pedału > sprzęgła. Puszczenie hamulca lub dodanie gazu aktywuje siłowniki operujące > sprzęgłem 'w tle'. A w rajdówkach jest. Nie ma za to "siłowników operujących sprzęgłem 'w tle'". Kierowca zawsze decyduje kiefy sprzęgło jest wciśnięte... Pzdr. Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Dlaczego Kuzaj nie używa sprzęgła na rajdach 29.12.06, 17:39 synchronizator sluzy do wyrownywania predkosci walkow w skrzyni (czyli najpierw wyrownanie, pozniej zazebienie), ale mozna zrobic to samenu operujac odpowiednio gazem. Mozna wtedy zazebic synchronizator bez zgrzytu (miedzygaz tez dziala). problem jest z 1 biegiem, ale i tu jest sposob. Wylacza sie silnik, wrzuca jedynke i rozrusznik ;). Pojedzie. A jak juz pojedzie, to dalej jest bardzo latwo i przy odrobinie wprawy mozna zmieniac biegi. Ja tak jezdzilem dosc dlugo PF 125p jak mi padl silownik sprzegla. Link Zgłoś