Dodaj do ulubionych

Dlaczego Kuzaj nie używa sprzęgła na rajdach ?

29.12.06, 12:43
W TVN Turbo ,podczas testów 4 luksusowych samochodów ,przyznał że nie używa
sprzęgła przy zmianie biegów . A'propos testu luksusowych samochodów to
bardzo wybredny gość ,ale jak się jeździ Porshe .
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Dlaczego Kuzaj nie używa sprzęgła na rajdach 29.12.06, 12:45
      bo ma taką ekstra skrzynie że nie musi wysprzęglać recznie, dzięki czemu
      oszczędza czas
    • foreks Re: Dlaczego Kuzaj nie używa sprzęgła na rajdach 29.12.06, 12:50
      sekwencyjna skrzynia?
      • traktorzysta Manualna . n/t 29.12.06, 14:28
    • krzys99 Re: Dlaczego Kuzaj nie używa sprzęgła na rajdach 29.12.06, 13:02
      A co to za sztuka nie używać sprzegła ;-)
      Kiedyś jak zerwała mi się linka, to przejechałem bez użycia sprzegła 17km do
      domu, a na drugi dzień 5 km do mechanika :) Najgorzej jest ruszyć, a później to
      jak po maśle.
      Sam kiedyś spróbój, na początek redukcja, bo jest to łatwiej wykonac. Jedziesz
      sobie na IV biegu na przykład, wybijasz bieg na luz, dodajesz gazu tak żeby
      wprowadzić silnik na takie obroty jakie będzie miał po wbiciu "trójki" i
      redukujesz... Zobaczysz jakie to proste :)
    • niknejm Re: Dlaczego Kuzaj nie używa sprzęgła na rajdach 29.12.06, 13:28
      W rajdach (i F1 zresztą też) używa się skrzyń sekwencyjnych.

Pzdr
      Niknejm
      • mess220 Re: 29.12.06, 16:07
        To, ze skrzynia jest sewkencyjna, jeszcze nie oznacza, ze mozna uzywac jej bez
        sprzegla (oznacza tylko, ze biegi zmienia sie sekwencyjnie - po kolei)
        Dopiero jesli ta skrzynia jest "kłowa" czyli o prostych zebach daje taka
        mozliwosc. Skrzynia taka mocno halasuje i ma krotka zywotnosc w warunkach
        bojowych.
        • niknejm Re: 29.12.06, 16:39
          Ależ najczęściej mechaniczne skrzynie sekwencyjne mają sprzęgła lub sprzęgło.
          Tyle, że sterowane siłownikami. Kierowca nie dotyka pedału sprzęgła w czasie
          zmiany biegów (o ile taki pedał jest). Naciska tylko przycisk lub robi krótki
          ruch wajchą do zmiany biegów - siłowniki załatwiają resztę. Cywilnym przykładem
          takiej skrzyni jest DSG u VW.

Pzdr
          Niknejm
          • mess220 Re: 29.12.06, 16:46
            > Ależ najczęściej mechaniczne skrzynie sekwencyjne mają sprzęgła lub sprzęgło

Chyba kazdy wspolczesny samochod, ma sprzeglo (lub mechanizmy spelniajace jego
            funkcje) :->

> Kierowca nie dotyka pedału sprzęgła w czasie
            > zmiany biegów (o ile taki pedał jest). Naciska tylko przycisk lub robi krótki
            > ruch wajchą do zmiany biegów - siłowniki załatwiają resztę. Cywilnym
            > przykładem takiej skrzyni jest DSG u VW.

To wszystko prawda, ale cywilna skrzynia (DSG i inne) nie ma kompletnie nic
            wspolnego z klowa skrzynia montowana w autach rajdowych, ktora dziala jak
            normalna, tylko nie wymaga uzycia sprzegla do wbijania biegow.
            • trypel Re: 29.12.06, 17:16
              W cywilnych motocyklach o zacieciu sportowym używanie sprzegła nie jest
              konieczne a wrecz nieraz jego nieużywanie wygładza zmianę biegu.
              Sam nie używam poza ruszaniem i nie wpływa to na awaryjność skrzyni.
              • speedone Re: 29.12.06, 17:51
                trypel napisał:

> W cywilnych motocyklach o zacieciu sportowym używanie sprzegła nie jest
                > konieczne a wrecz nieraz jego nieużywanie wygładza zmianę biegu.
                > Sam nie używam poza ruszaniem i nie wpływa to na awaryjność skrzyni.

no ale chyba bo w 100% juz niepamietam przy redukcji jednak uzywa sie sprzegla
                • zappa6 Re: 29.12.06, 18:20
                  w wiekszosci motocykli biegi i w dol i w gore mozna wbijac bez sprzegla;
                  bodajże podobnie w samochodach rajdowych
                  • trypel Re: 29.12.06, 23:42
                    Przy dynamicznej jezdzie w dół też bez. Ale jak spokojnie się toczy człowiek to
                    redukcja ze sprzegłem konieczna.
                  • speedone Re: 30.12.06, 18:26
                    zappa6 napisała:

> w wiekszosci motocykli biegi i w dol i w gore mozna wbijac bez sprzegla;
                    > bodajże podobnie w samochodach rajdowych
                    ja jakos tak zapamietalem jak Polacy zaczynali sie ścigacz w imprezach 12h-24 i
                    pamietam ze tam uzywali sprzegla w dol
              • mariusz_d1 Re: 05.01.07, 13:41
                > W cywilnych motocyklach o zacieciu sportowym używanie sprzegła nie jest
                > konieczne a wrecz nieraz jego nieużywanie wygładza zmianę biegu.
                > Sam nie używam poza ruszaniem i nie wpływa to na awaryjność skrzyni.
                Może być bez zacięcia sportowego - pamietam CZ w której wychylenie dźwigni
                zmiany biegów z położenia neutralnego rozłączało sprzęgło. Dźwignia na
                kierownicy przydawała sie tylko do ruszania, ale przy odrobinie wprawy można
                było ruszyć i bez niej.
                Ale sprzęgło było UŻYWANE - (W TLE ;)) )
            • niknejm Re: 29.12.06, 23:45
              mess220 napisał:

> > Kierowca nie dotyka pedału sprzęgła w czasie
              > > zmiany biegów (o ile taki pedał jest). Naciska tylko przycisk lub robi kr
              > > ótki ruch wajchą do zmiany biegów - siłowniki załatwiają resztę. Cywilnym
              > > przykładem takiej skrzyni jest DSG u VW.
              >
              > To wszystko prawda, ale cywilna skrzynia (DSG i inne) nie ma kompletnie nic
              > wspolnego z klowa skrzynia montowana w autach rajdowych, ktora dziala jak
              > normalna, tylko nie wymaga uzycia sprzegla do wbijania biegow.

Fakt, tylko chodzi mi po głowie, że manualne skrzynie kłowe są raczej
              technologią schodzącą w rajdach. Czołówka stosuje sekwencje sterowane
              siłownikami (a uruchamiane przyciskami). Ale mogę się mylić.

Pzdr
              Niknejm
              • mess220 Re: 30.12.06, 08:49
                W tej sprawie decydujacy glos ma homologacja pojazdu. W malo ktorym aucie
                sekwencja jest dopuszczona. Klowa takze.
              • bk44 Re: 02.01.07, 13:07
                > Fakt, tylko chodzi mi po głowie, że manualne skrzynie kłowe są raczej
                > technologią schodzącą w rajdach.
                Tak? Ostatnio FIA liberalizuje przepisy i już nawet enkowych autach można
                stosować skrzynie kłowe.

> Czołówka stosuje sekwencje sterowane siłownikami (a uruchamiane przyciskami).
                Hmmm... W Polsce królują auta n4, które mają kłówki. Tylko s1600 ma sekwencje...
          • bk44 Re: 02.01.07, 13:04
            > Ależ najczęściej mechaniczne skrzynie sekwencyjne mają sprzęgła lub sprzęgło.
            Ależ w samochodzie jest zawsze sprzęgło!

> Tyle, że sterowane siłownikami. Kierowca nie dotyka pedału sprzęgła w czasie
            > zmiany biegów (o ile taki pedał jest).
            Hehe... A jak ruszy bez pedału sprzęgła?

> Cywilnym przykładem takiej skrzyni jest DSG u VW.
            Ależ to jest zupełnie inna konstrukcja niż rajdowa sekwencja. Nie ma prostych
            zębów za to ma dwa sprzęgła.
            • niknejm Re: 03.01.07, 15:37
              bk44 napisał:

> > Ależ najczęściej mechaniczne skrzynie sekwencyjne mają sprzęgła lub sprzę
              > > gło.
              > Ależ w samochodzie jest zawsze sprzęgło!

No jest. Nie znam przykładów przeczących tej tezie. :-)

> > Tyle, że sterowane siłownikami. Kierowca nie dotyka pedału sprzęgła w cza
              > > sie zmiany biegów (o ile taki pedał jest).
              > Hehe... A jak ruszy bez pedału sprzęgła?

W rozwiązaniach z 'cywilnymi' skrzyniami sekwencyjnymi na ogół nie ma pedału
              sprzęgła. Puszczenie hamulca lub dodanie gazu aktywuje siłowniki operujące
              sprzęgłem 'w tle'.

> > Cywilnym przykładem takiej skrzyni jest DSG u VW.
              > Ależ to jest zupełnie inna konstrukcja niż rajdowa sekwencja. Nie ma prostych
              > zębów za to ma dwa sprzęgła.

OK. Jesteś pewien, że rajdowe skrzynie sekwencyjne mają proste zęby (tak jak
              skrzynie kłowe)? Nie znam się na sportowych skrzyniach sekwencyjnych, to pytam.

Pzdr
              Niknejm
              • bk44 Re: 04.01.07, 17:14
                > OK. Jesteś pewien, że rajdowe skrzynie sekwencyjne mają proste zęby (tak jak
                > skrzynie kłowe)?
                Jestem.

> W rozwiązaniach z 'cywilnymi' skrzyniami sekwencyjnymi na ogół nie ma pedału
                > sprzęgła. Puszczenie hamulca lub dodanie gazu aktywuje siłowniki operujące
                > sprzęgłem 'w tle'.
                A w rajdówkach jest. Nie ma za to "siłowników operujących sprzęgłem 'w tle'".
                Kierowca zawsze decyduje kiefy sprzęgło jest wciśnięte...

Pzdr.
                • niknejm Re: 05.01.07, 12:58
                  OK. Dzięki za cenne info.

Pzdr
                  Niknejm
    • tiges_wiz Re: Dlaczego Kuzaj nie używa sprzęgła na rajdach 29.12.06, 17:39
      synchronizator sluzy do wyrownywania predkosci walkow w skrzyni (czyli najpierw
      wyrownanie, pozniej zazebienie), ale mozna zrobic to samenu operujac odpowiednio
      gazem. Mozna wtedy zazebic synchronizator bez zgrzytu (miedzygaz tez dziala).

problem jest z 1 biegiem, ale i tu jest sposob. Wylacza sie silnik, wrzuca
      jedynke i rozrusznik ;). Pojedzie. A jak juz pojedzie, to dalej jest bardzo
      latwo i przy odrobinie wprawy mozna zmieniac biegi. Ja tak jezdzilem dosc dlugo
      PF 125p jak mi padl silownik sprzegla.
    • grubym Bo jezdzi automatykiem 30.12.06, 18:05

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka