Dodaj do ulubionych

Alfa 147 vs Peugeot 307

IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 24.06.01, 00:00
Nie wiem czy mnie pamietacie - zastaniawialem sie czy jako pierwszy samochod
zakupic Alfe 147 i prawde mowiac bylem juz zdecydowany, gdy ... pojawil sie
Peugeot 307 :). I teraz to juz nie wiem ...

-oba autka w takiej samej cenie
-prawie identyczne wyposazenie
-tylko ze Alfa 147 z silnikiem 1.6 a Peugeot z 2.0 (taka roznica - dla mnie
niezbyt istotna)
-oba interesujace z wygladu :)

Co w koncu wybrac? Termin zakupu zbliza sie duuzymi krokami ... :))

Pozdr
Pawel
Obserwuj wątek
    • Gość: sANDRA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA IP: *.pl 25.06.01, 00:00
      oczywiście ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA ALFA
      • Gość: Piotr 307 IP: *.lunar.com.pl 16.08.01, 13:53
        Musze przyznac ze trudny wybor. Serce wola Alfa, rozum 307. Ja wybralbym 307 z
        dieslem bo tanszy.
        • Gość: Jarek Jazda probna IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 16.08.01, 14:13
          Przejec sie na jezdzie probnej jednym i drugim tego samego dnia, a serce
          podpowie Ci...
    • Gość: Pitz Re: Alfa 147 vs Peugeot 307 IP: 157.25.125.* 25.06.01, 00:00
      A nie lepiej kupic sobie samochod...
      • Gość: rob Re: Alfa 147 vs Peugeot 307 IP: *.13-L13-SLO-P.elektron.com.pl 25.06.01, 00:00
        Doradzam Peugota 307,pozdrowienia
    • Gość: <º)))>< Re: Alfa 147 vs Peugeot 307 IP: 212.75.78.* 25.06.01, 00:00
      Moim zdaniem Alfa jest O WIELE ładniejsza od Peżota ;-)
      Jeśli zaś o wyposażenie chodzi- poczekaj na Fiata Stilo, a odlecisz...
      • Gość: malko Re: stilo IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 15:22
        Z pewnością odleci jak się dowie ile za to trzeba zapłacić. Jak zwykle w Fiacie
        podstawowa wersja to będzie golas. Pewne jest, że nie mogą dać niższego
        wyposażenia niż w 307. Sądzę że będzie abs, 2 jaśki, wspomaganie i tyle w
        wersji podstawowej. Reszta po słonych dopłatach. Z fiatowych przecieków
        dowiedziałem się, że wersja podstawowa 1,2 80KM ma kosztować ok. 51 tys. pln.
        Do października wszystko się może zmienić. Jedno jest pewne, przez pierwsze pół
        roku nie będzie zniżek, ale potem jak to w fiacie 4tys. na wejściu...
        3d jeszcze moge przetrawić, ale wersja 5d - obleśne, pseudovanowe, niemieckie
        wzornictwo. Włoski VW -obrzydlistwo. Zero polotu.
    • Gość: Krzysiek Re: Alfa 147 vs Peugeot 307 IP: 194.92.234.* 25.06.01, 00:00
      Czlowieku, jak masz kase, to tylko Alfe! No ale peugeot
      bedzie tanszy w eksploatacji podejrzewam.
      • Gość: Zmok Re: Alfa 147 vs Peugeot 307 IP: *.man.polbox.pl 25.06.01, 00:00
        Człowiek, nie zawracaj głowy durnymi pytaniami. Ale masz dylemat......
        Obudź się i nie załamuj ludzi do reszty...
    • Gość: malko Re: Alfa 147 ale tylko JTD IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 14:32
      Zawsze myślałem sobie tak: taka alfa to piekny samochód, z niezłym zacięciem
      ale co mi z pałeru jak za paliwko zapłacę straszną kasę. Na pewno nie kupię.
      Dlaczego kolesie się tak podniecaja alfą?
      Teraz już wiem i jestem zły, na siebie że dałem się skusić na jazdę alfą!!!
      Cierpię teraz bardzo.
      Silnik 1,6 sobie odpuść bez względu czy 100 czy 120KM. Zobacz na
      charakterystyke momentu obrotowego - płaska to ona nie jest. Znaczy to mniej
      więcej tyle, że do setki otrzymasz przyzwoite przyspieszenie kręcąc na wysokich
      obrotach, ale alastyczność bedzie taka sobie - ciagłe redukcje. Silnik
      benzynowy 2,0 ma 155KM i 180Nm momentu przy ciekawszym przebiegu momentu w
      stosunku do prędkości obrotowej, ale za to trzeba zapłacić. Ponad 80tys
      wyjsciowej ceny powoduje że kupisz ten samochód po upustach za ok. 72 tys i
      dochodzi koszmarne zużycie paliwa. Wersja JTD 115KM ma płaski przebieg momentu
      a jego maksymalna wartość to 275Nm!!! Zapominasz o redukowaniu biegu w
      wiekszości przypadków, a jeżeli już to do 4. 7,8 litra spalanie w miescie, 5
      litrów ropy w terasie. REWELACJA. Ale alfa daje Ci jeszcze niesamowity komfort
      (nie chodzi mi o klimatyzację, radio Bose i tym podobne). Samochód ten daje
      niesamowite "czucie" i przyjemnosć z prowadzenia. Po wyregulowaniu fotela i
      kierownicy (w 2 płaszczyznach) jest super wygodnie. Fotele z długimi
      siedziskami, podparciem bocznym i lędźwiowym. Super hamulce z absem działającym
      w ostatnim momencie, co daje krótką drogę hamowania i unikniecie poslizgu.
      Wszystko jest na swoim miejscu. O nieziemskim design nie wspomnę, bo to kwestia
      gustu, ale samochódu nie można pomylić z innym. Co do jakości to materiały są
      pierwsza klasa, ale zdażyło mi się znaleźć odłażącą listwę zasłaniającą
      zgrzewy. W 307 w salonie (wersja za ponad 80tys) nie mogłem otworzyć drzwi -
      zacinała się klamka. Po otwarciu okazało się że drzwi wydają też dziwne
      odgłosy. Cena wyjściowa 147 JTD 3D to 72 tys. i gwarantuję Ci, że jesteś w
      stanie ją kupic za 61 -62 tys. - nową z salonu, lub jeszcze taniej auto demowe
      po pół roku eksploatacji u dealera. W tym tygodniu kolega kupił 2,0 selespeed z
      dodatkami. Z 89tys. wytargował 74tys. + pakiet ubezpieczeń + alarm + dywaniki.
      Jeżeli masz przyjemnosc z prowadzenia samochodu (jazda po krętej, górskiej
      drodze alfą 147 to rozkosz) to pomysl o alfie, jezeli musisz jeździć, a nie
      daje Ci to przyjemności to kup co chcesz. Co ciekawe wielu alfisti zmienia
      swoje alfy, ale na kolejne modele tego producenta. Ja sie im już nie dziwię,
      ale na razie nie stać mnie żeby zostać jednym z nich. Co do awaryjnosci to
      podobno do serwisów trafiają kolesie którzy kupili bo się podobała, ale nie
      używają wysokich obrotów. Znam goscia który zmienił 146 na sportwagona i nabił
      juz 150tys. - częste wymiany klocków hamulcowych :-) i tyle. Twierdzi, że
      kolejny samochód to też bedzie alfa...
      Jezeli masz kupić tylko dla wyglądu to lepiej zapomnij o alfie.
      • Gość: Jarek Jak 307 to tylko HDi (90 KM) IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 16.08.01, 14:35
      • Gość: malko Re: Alfa 147 ale tylko JTD IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 14:42
        Sorry, ale omsknął mi się palec na klawiaturze i w cenie 307 dodałem 10tys.
      • Gość: ffmarkus Re: Alfa 147 ale tylko JTD- 20tys do przodu ! IP: *.icpnet.pl 25.08.01, 22:30
        Drogi Malko, proszę powiedz( a właściwie napisz) jak Twój kumpel wytargował w sumie prawie 20 tys.? Jakiej
        metody użył? Rozumiem radio za tysiaka, ale 20 takich sprzętów to prawie sen. PZDR

P.S. Jak ktoś jeszcze zna jakieś dobre sposoby utargu to proszę o podzielenie się.
        • Gość: malko Re: Alfa 147 ale tylko JTD- 20tys do przodu ! IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 08:41
          Nie jest to nic wielkiego. Duże zniżki w Fiacie to norma. Sprzedaż teraz stoi
          więc chłopaki robią wszystko, żeby sprzedać cokolwiek. Zniżki fiatowe są dwie
          oficjalna i mniej oficjalna. Ta pierwsza jest dla ludzi z ulicy. Teraz jest to
          od 3 do chyba 8 tys. zniżki w zależności od modelu. Ta mniej oficjalna jest dla
          pracowników i rodzin FAP lub którejś ze spółek należących do FAP oraz dla
          pracowników firm współpracujących i ZPChrów. Do 25 sierpnia zniżka pracownicza
          to było 10% upustu i pakiet ubezpieczeń gratis plus upust z aktualnej promocji
          (zależny od modelu).
          Przykładowo:
          punto II 60KM 5D w wersji podstawowej 34600 - 10% - 2500 = 28640PLn
          bravo 1,2 steel(klima, abs, 2 jaśki, odtwarzacz cd) 37900-10%-3500= 39610
          alfa 2,0 selespeed + dodatki 89000 - 10% -6000=74100
          Kolega powiedział w dealerni, że powyższe zniżki daje fiat a on chciałby dostać
          jeszcze coś od firmy i dostał. Warunkiem było to, że wziął srebrny i nie kazał
          sobie sprowadzić czerwonego.
          O zniżkach fiatowych w okrojonej wersji informuje na swojej stronie warszawski
          carservis. Dealerzy raczej nie informują o tych zniżkach, chyba że mają jakieś
          przykiszone samochody i chcą się ich pozbyć. W salonach jest jeszcze pełno
          bravo/brava bez klimatyzacji. Zrozumiałe jest że w takiej sytuacji dealer w
          swoich cennikach nawet nie informuje, że obecnie klima jest w podstawoej cenie
          bez dopłaty bo chce się pozbyc starego samochodu. Od dealera można też kupić
          samochód demo po pół roku użytkowania u dealera. Nie są one zazwyczaj za bardzo
          zajeżdżone o ile to rzeczywiście było demo. Jeżeli samochód taki był używany
          jako służbowy to lepiej go nie kupować - służbowych nikt nie szanuje. Jak
          klient siądzie na demo to przy pracowniku dealera boi się katować auto, bo nie
          wypada.
          • Gość: malko Re: Alfa 147 ale tylko JTD- 20tys do przodu ! IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 27.08.01, 08:43
            dealer na na fiacie 4,5%, a na alfie 6% marży.
    • Gość: Wojtek Re: Alfa 147 vs Peugeot 307 IP: *.tele2.pl 17.08.01, 02:14
      Fan Alfy powie:
      Jak sie zastanawiasz to juz lepiej kup sobie tego Peugeota...

I faktycznie, Alfe albo sie kocha i pozada albo olewa. Za Peugeotem moze
      przemawiac tylko zuzycie paliwa (HDi) ale skoro bierzesz pod uwage 2.0 to tylko
      design. Patrzac na jakosc to za malo aby kupic to auto.

To chyba mowi wszystko...

Trafnego wyboru, pozdrawiam i powodzenia
    • Gość: Grabcio Re: Alfa 147 vs Peugeot 307 IP: *.wroclaw.tpsa.pl 25.08.01, 23:01
      Hmmmm trudna rada...jeżdze 206 i narzekam...a widziałem gości z Dekry co
      szukali dziury w całym i znaleźli dziur "cały worek". Alfa jest
      ladniejsza...ale raczej za japsem bym sie rozglądnął na Twoim miejscu (nie to
      że zazdrośc hie hie...ale troszcze sie o Twoje nerwy w serwisie uwierz
      mi...samochód ok (307)...ale wszystkie ASO mnniej niż gówno warte). POZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka