brutt 11.04.03, 08:47 Czy ktos z Was jezdzi z automatyczna skrzynia biegow? Czy w wiekszosci mechanicy znaja sie na tego rodzaju skrzyniach? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ROBERT Re: Automatyczne skrzynie IP: *.acn.pl 11.04.03, 09:24 ja np. jeżdżę, lecz nie znam stanu wiedzy mechaników. Automat to nie czarna magia i skrzynia to taka sama zabafka jak silnik - żadna filozofia i mozna ją psuć i naprawiać. Zależy na jakiego speca od mechaniki sie trafi. That's life:) Link Zgłoś
greenblack Re: Automatyczne skrzynie 11.04.03, 09:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=2914754 Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: brutt Re: Automatyczne skrzynie IP: *.58.142.162.Dial1.Phoenix1.Level3.net 12.04.03, 05:40 Chyle czola przed taba greenblack. przeczytalem czesc Twojego watku o automatach i chyba na taki sie zdecyduje. Widze ze masz szeroki zasob wiedzy na ten temat. Martwie sie tylko czy w razie awarii bede mogl skorzystac z pomocy jakiegos mechanika ktory sie bedzie znal na takich skrzyniach. A moze wiesz jak jest w innych krajach europejskich z automatami? Czy sa bardziej popularne od manualnych? W USA, jak zapewne wiesz, to wiekszosc aut jest automatycznych. Pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: Automatyczne skrzynie 12.04.03, 13:18 Automatyczna skrzynia może się popsuć tak samo, jak każdy inny element samochodu, zwłaszcza z udziałem elektroniki. Tak, jak nowoczesnego silnika nie naprawi Pan Władek ze starego warsztatu, tak automatu nie naprawisz wszędzie. Sytuacja wyglada lepiej w przypadku warsztatów marek, które mają szeroką paletę samochodów z automatami i dodatkowo są ich wytwórcami. Trudno, żeby Panowie w warsztacie nie wiedzieli, co to jest P, R, N, D; skoro więcej niż co drugi samochód, jaki tam stoi ma automat. Oczywiście nie znaczy to, że auta stoją tam z powodu awarii automatu:) Przy regularnej wymianie oleju automat przeżyje silnik samochodu. Mniejsza cena auta z ręczną skrzynią jest tylko pozorna, co zrozumiesz przy wymianie/wymianach sprzęgła. Automaty są popularne w Niemczech, Szwecji, Szwajcarii; zwłaszcza w autach klasy D/E. W klasie luksusowej, to obecnie standard. W uboższych krajach Europy z powodu mniejszej średniej pojemności silnika i portfela jest z tym gorzej. Teraz popularne są diesle, a te nie wszystkie są łączone z automatami. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: seba5700 Re: Automatyczne skrzynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.03, 09:49 Ja jezdze autem z automatyczna skrzynia biegow i bedac wieloletnim czlonkiem duzego klubu uzytkownikow aut wyposazonych w wiekszosci w takie elementy, z doswiadczenia wielu osob moge cie zapewnic ze przecietny poziom wiedzy mechanikow o tym elemencie auta oscyluje pomiedzy zerem a jakimis wyrywkowymi wiadomosciami teoretycznymi. 95% nie ma pojecia nawet o podstawowych zasadach obslugi ASB, wielu nie wie w jaki sposob nalezy prawidlowo przelaczac biegi, nie ma pojecia o tym ze ne nalezy gasic auta w pozycjach innych niz P i N, nie jest w stanie ustalic prawidlowo poziomy oleju w skrzyni. Jezeli chcesz naprawiac cokolwiek w skrzyni automatycznej, czy wykonac jej remont poszukaj sprawdzonego, dobrego warsztatu z dlugom tradycja napraw ASB, w innym przypadku wydasz kilka tys. zl, tylko po ty aby po kilku tys. km. wydac je ponownie i ponownie.... pozdrawiam Sebastian Black 97' Pontiac Firebird Trans Am 5.7 mailto seba5700@poczta.onet.pl F-Body Klub Polska - Camaro & Firebird www.fbody.org.pl/ Link Zgłoś
Gość: Gal Re: Automatyczne skrzynie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.04.03, 09:52 W większości w Polsce to nie mają zielonego pojęcia o automatach i ich nie naprawiają (włącznie z firmowymi serwisami- przynajmniej niektórymi). Ale są wyspecjalizowane warsztaty od tych skrzyń. Poza tym nie psują się zbyt często. Pzdr. Gal Link Zgłoś
arklin Re: Automatyczne skrzynie 11.04.03, 10:37 mam automat i bardzo sobie chwalę. Prawidłowo uzytkowana skrzynia nie powinna się psuć. Co do warsztatów to tak jak poprzednicy pisali - tylko zakład specjalistyczny z doświadczeniem. Na ASO raczej bym nie liczył, rzeczą, która im wychodzi najlepiej jest kasowanie piniędzy. Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Automatyczne skrzynie IP: *.telia.com 12.04.03, 08:45 Od listopada 1990r. jezdze automatem (manuel.tez czasami),po tylu latach uzytkowania jedyna rzecza ktora w automacie zrobilem to ze w tym roku wymienilem olej.Automaty maja to do siebie ze przezywaja samochod,by puzniej byc sprzedane jako pelnowartosciowa czesc.Jezeli kierowcy nie wpadnie do glowy by w czasie jazdy wlozyc 1-ke albo wsteczny,wzglednie cholowac samochod z powodu usterki motoru,braku paliwa, to bedzie mial duzo relaksu za kierownica swojego auta,i bedzie bezpieczniejszy w ruchu.Ponad 90 % aut sprzedawanych w USA to automaty,jezeli ktos zarzyczy sobie manuel-to placi wiecej za swoje auto.Pzdr ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
Gość: toudi Re: Automatyczne skrzynie IP: *.oc.oc.cox.net 12.04.03, 09:05 i tu bym sie niezgodzil manuale sa tansze w stanach Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Automatyczne skrzynie IP: *.telia.com 12.04.03, 11:03 Jezeli bedziecie zmieniac olej w nich wedlug instrukcji i olej wlasciwy to napewno beda chodzic bardzo dlugo.Najwiekszym wrogiem automatow jest brud powstaly z zcierania sie elemntow w wskrzyni.Poprzez wymiane oleju usuwamy wszystkie zanieczysczenia i przywracamy smarowanie ichlodzenie we wszystkich elementach sktrzyni biegow.Naprawy sa bardzo kosztowne i naprawde jest niewielu specjalistow co naprawde potrafia bezblednie ustawic tak skrzynie z powrotem.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Automatyczne skrzynie / > devote & toudi IP: *.telia.com 13.04.03, 08:19 Manuale sa tansze w USA / Za automat trzeba doplacic 800-1200 USD (sic). To znaczy ze jezdzicie samochodami z importu,europejskimi albo japonskimi. Ja za automaty do moich Mazda tez musialem doplacic,europa to manualny kontynent Pzdr. HH ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
devote Re: Automatyczne skrzynie / > devote & tou 13.04.03, 15:29 Gość portalu: Henry napisał(a): > Manuale sa tansze w USA / Za automat trzeba doplacic 800-1200 USD (sic). > > To znaczy ze jezdzicie samochodami z importu,europejskimi albo japonskimi. _______________________________________________________________________________ do amerykanskich tez trzeba doplacac za automat nie tylko do importowanych jest kilka przypadkow ze samochod z manualem i automatem kosztuje tyle samo sa to samochody drogie i luksusowe albo jesli samochod oferowany jest tylko z automatem wtedy tez sie nie doplaca (wiekszosc SUV) Link Zgłoś
devote Re: Automatyczne skrzynie 12.04.03, 13:36 Gość portalu: Henry napisał(a): >w USA > to automaty,jezeli ktos zarzyczy sobie manuel-to placi wiecej za swoje auto kompletna bzdura za automata trzeba doplacic okolo 800-1200$ no chyba ze automat jest w wersji podstawowej ps:mieszkam w USA i mam automata oczywiscie Link Zgłoś
devote Re: Automatyczne skrzynie 12.04.03, 13:39 dodam jeszce ze majac vag-com moge robic diagnostyke swojej skrzyni automatycznej w swoim vw jak cos sie bedzie psulo to od razy wyskoczy kod.ah ta elektronika Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Automatyczne skrzynie IP: *.toya.net.pl 12.04.03, 12:09 Jezdze.W przypadku awarii czeka cie droga przez meke-chyba,ze trafisz do naprawde dobrego majstra-a o tych trudo jest,niestety:(Samo zdiagnozowanie usterki stanowi dla wiekszosci mechanikow spory problem i nalezy spodziewac sie,ze nawet w przypadku jakiegos bzdeta skasuja cie za caly remont. Co do wypowiedzi greenblacka-chyle czolo-rzeczywiscie przyzwyczilam sie zadziwiajaco szybko:)) Pozdrawiam. Link Zgłoś
greenblack Re: Automatyczne skrzynie 12.04.03, 13:28 Gość portalu: Nina napisał(a): > Co do wypowiedzi greenblacka-chyle czolo-rzeczywiscie przyzwyczilam sie > zadziwiajaco szybko:)) Aż trudno uwierzyć, że to słowa tej samej Niny:) - "Sama cale zycie jezdzilam z manualem teraz ktos mnie pokaral i mam automat,i takie wlasnie sa moje odczucia." "Jednak jazda np.noca jest mordega podwojna-raz,ze noc a dwa-ze automat. Mozliwe,ze sie przyzwyczaje do mojego samochodu,jednak tesknie do manuala i czuje sie nie do konca kierowca jezdzac z automatem;)" Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: marek Re: Automatyczne skrzynie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 13:07 jeżdżę amerykanami od 5 lat oczywiście z automatem, przez poprzednie 15 lat jeździłem manualem, NIE MA NIC LEPSZEGO, BEPIECZNIEJSZEGO I WYGODNIEJSZEGO OD AUTOMATU,auto powinno się bezpiecznie prowadzić jedną ręką i jedną nogą- Amerykanie to praktyczni ludzie.Trzeba oczywiście dbać o olej i filtry, ale to żadne koszty, no i trzeba jeżdzić dostojnie , a nie jak ostrzyżony CZUBEK W CZAPCE I Z KOLCZYKIEM,może się trafić kipska konstrukcja skrzyni(FORD), POLECAM DODGE ,MERCURY VILLAGER, MERCEDES.pozdrawiam Link Zgłoś
wowo5 Re: Automatyczne skrzynie 12.04.03, 17:00 Jezdze automatem od 4 lat. Gdyby czlowiek jezdzil wylacznie po autostradach o niewielkim zageszczeniu ruchu to skrzynia reczna bylaby doskonalym rozwiazaniem. Niestety wiekszosc z nas mieszka na terenach gesto zabudowanych o duzym natezeniu ruchu. Kto choc raz przestal godzine w korku ten doceni zalety automatu. Skrzynie automatyczne sa znacznie bardziej niezawodne niz reczne (np. takie przypadlosci jak haczenie, wyskakiwanie, lub niewchodzenie biegu sie nie zdazaja). Do tego nie zdaza sie by ci silnik zgasl, co jest plaga niewprawnych kierowcow z manualem). Nastepna zaleta to to, ze mozesz bez obaw pozwolic uzywac twego auta malzonce, tesciowej, narzeczonej, dzieciom, bez obawy, ze ci "spala" sprzeglo, itd. Oczywiscie zdaza sie, ze automatyczna skrzynia padnie (nic nie jest wieczne lub calkowicie bezawaryjne) ale to zdaza sie dosc zadko. Link Zgłoś
Gość: Michal Jak sie wykancza automatyuczne skrzynie biegow IP: *.telia.com 12.04.03, 22:07 Robilem takie doswiadczenia.Byl to rok 92. Kiedys dostalem opla rekorda model 84 na chodzie z pelnosprawnym automatem.Opel to nie marka to niebylo co tego oszczedzac i sie zabawilem i co ztego wyszlo. Najpierw jazda full gaz do tylu i nagle przezucenie na przod auto blyskawicznie hamuje i slucha sie, wali do przodu i tak z 35km/h i wlaczam wstecznym gwaltowne zahamowanie i jedzie do tylu a na koncu parking,staje jak wryty i juz nie mozna ruszyc robie ogledziny ,co sie stalo----olej cieknie strumieniem pod spodem --------dlaczego?---pekla obudowa skrzyni biegow no coz nie wytrzymala rasowego parkowania.Wyjalem batterie ,przekulem tank,spuscilem olej z motoru zabralem filter olejowy i odrazu na kupe i do prasy.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: brutt Pytanie do greenblack IP: *.library.arizona.edu 12.04.03, 23:00 Czolem, Chcialem sie Ciebie poradzic co sadzisz o Mazdzie 626 z 2000 roku z automatem? Nie jestem pewien co do ilosci biegow ale mysle ze ma 4 w wersji automatycznej. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: brutt Re: Pytanie do greenblack IP: *.59.178.73.Dial1.Phoenix1.Level3.net 13.04.03, 06:07 zapomnialem dodac ze Mazda ta jest 4 cylindrowa o pojemnosci 2.0 l. Link Zgłoś
greenblack Re: Pytanie do greenblack 13.04.03, 10:28 Witam! Cóż innego Ci mogę poradzić, jak "bierz"!:) Automat jest 4-biegowy i z 2- litrowym silnikiem będzie się przyjemnie sprawował:) Jak nie wierzysz, to poczytaj sobie wypowiedzi "nawróconych na automat":) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: brutt Re: Pytanie do greenblack IP: *.56.249.200.Dial1.Phoenix1.Level3.net 15.04.03, 03:18 greenblack napisał: > Witam! > > Cóż innego Ci mogę poradzić, jak "bierz"!:) Automat jest 4-biegowy i z 2- > litrowym silnikiem będzie się przyjemnie sprawował:) Jak nie wierzysz, to > poczytaj sobie wypowiedzi "nawróconych na automat":) > > > Pozdrawiam Greenblack, Chcialem Ci powiedziec ze kupilem i jestem bardzo zadowolony. Ci co twierdza ze automatyczne skrzynie sa "mulowate" nie maja racji. Auto naprawde prowadzi sie superowo, komfortowo i nie czuje zadnej roznicy w przspieszeniu. A na zakorkowane ulice jak znalazl... Link Zgłoś
devote Re: Pytanie do greenblack 15.04.03, 03:29 czym wiekszy silnik tym lepiej automat z V6 to dopiero przyjemnosc z jazdy Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Pytanie do greenblack IP: *.telia.com 15.04.03, 08:32 Brutt, witaj w klubie zautomatyzowanych-bezpiecznych kierowcow. Jest jedna wada z _automatami_,jak raz posmakujesz to za zadne skarby do manuala nie wrucisz,i dobrze . Pzdr. HH ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
brutt Re: Pytanie do greenblack 16.04.03, 03:16 Jazda naprawde jest super. Z ciekawosci, jak to sie mowi,"dalem w pedal" aby sprawdzic nagle przyspieszenie. Samochod jak rakieta (tak naprawde zrobilem to na duzym pustym parkingu). Jestem bardzo zadowolony z automata i polecam. Przede wszystkim wygoda, przyjemnosci jazdy i jeszcze raz wygoda. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Moto. Automat to przyszłość i u nas. IP: *.lot.pl 13.04.03, 00:06 Miałem Vectrę z automatem. Jest tam zabudowana japońska skrzynia AISIN, robiona na licencji amerykańskiej. Podobne są w VOLVO s70 i JEEP -ach .Przedtem jeździłem manualami i też wahałem się przed zakupem. Ale rozczarowałem się pozytywnie w każdym calu. Jest to wygoda i bezpieczeństwo. W naszych zatłoczonych miastach super przyjemność z jazdy. Zawsze masz obie ręce na kierownicy, zawsze masz właściwy bieg, nigdy ci nie zgaśnie i bieg nie wyskoczy. Róznica w przyśpieszeniu automatu i manualu jest minimalnie na niekorzyść automatu (ok.1,5s), co w mieście jest bez znaczenia. Można też łatwo zerwać przyczepność i nie jest prawdą, że automaty są leniwe i niedostosowane do sportowej jazdy. Jeździłem też Hondą Prelude z automatem - ogień i dym!!! Wiele automatów ma różne programy jazdy, np. sport, economic, winter itp. Sport - wiadomo - pedał i rura!!! Economic - jazda z mniejszą dynamiką ale mniej pali. Winter - ruszanie i hamowanie na śliskiej nawierzchni - tak jakby ruszało się z dwójki manualnej, żeby nie zerwać przyczepności i hamowało silnikiem, żeby nie wpaść w poślizg. Jeżeli nie zepsujesz automatu sam, to napewno cię nie zawiedzie. Tylko pilnuj wymian i przeglądów. Mnie zepsuli automat w warsztacie, gdzie oddałem Vectrę do usunięcia wycieku z silnika od strony skrzyni biegów. Przez niewłaściwy montaż silnika ze skrzynią uszkodzono ją i potem padła. Był to warsztat Opla na Brzeskiej w Warszawie, który wyparł się wszystkiego, mimo opinii biegłego. Teraz sprawa jest w sądzie. Naprawiono ją w Autotransmisji w Jankach za 3.5 tys. i jeździła super. Autotransmisja prowadzi też diagnostykę skrzyń przed kupnem używanego automatu. Wniosek z tego taki, że do naprawy nawet pozornie nie związanej ze skrzynia należy oddawać automaty do fachowców od automatów. Ale teraz znowu kupuję automat - Vectrę B. Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Automat to przyszłość i u nas. IP: *.telia.com 15.04.03, 15:41 Gość portalu: Moto. napisał(a): > Miałem Vectrę z automatem. Jest tam zabudowana japońska skrzynia AISIN, robiona > > na licencji amerykańskiej. Podobne są w VOLVO s70 i JEEP -ach .Przedtem > jeździłem manualami i też wahałem się przed zakupem. Ale rozczarowałem się > pozytywnie w każdym calu. Jest to wygoda i bezpieczeństwo. W naszych > zatłoczonych miastach super przyjemność z jazdy. Zawsze masz obie ręce na > kierownicy, zawsze masz właściwy bieg, nigdy ci nie zgaśnie i bieg nie > wyskoczy. Róznica w przyśpieszeniu automatu i manualu jest minimalnie na > niekorzyść automatu (ok.1,5s), co w mieście jest bez znaczenia. Można też łatwo > > zerwać przyczepność i nie jest prawdą, że automaty są leniwe i niedostosowane > do sportowej jazdy. Jeździłem też Hondą Prelude z automatem - ogień i dym!!! > Wiele automatów ma różne programy jazdy, np. sport, economic, winter itp. > Sport - wiadomo - pedał i rura!!! Economic - jazda z mniejszą dynamiką ale > mniej pali. Winter - ruszanie i hamowanie na śliskiej nawierzchni - tak jakby > ruszało się z dwójki manualnej, żeby nie zerwać przyczepności i hamowało > silnikiem, żeby nie wpaść w poślizg. Jeżeli nie zepsujesz automatu sam, to > napewno cię nie zawiedzie. Tylko pilnuj wymian i przeglądów. Mnie zepsuli > automat w warsztacie, gdzie oddałem Vectrę do usunięcia wycieku z silnika od > strony skrzyni biegów. Przez niewłaściwy montaż silnika ze skrzynią uszkodzono > ją i potem padła. Był to warsztat Opla na Brzeskiej w Warszawie, który wyparł > się wszystkiego, mimo opinii biegłego. Teraz sprawa jest w sądzie. Naprawiono > ją w Autotransmisji w Jankach za 3.5 tys. i jeździła super. Autotransmisja > prowadzi też diagnostykę skrzyń przed kupnem używanego automatu. Wniosek z tego > > taki, że do naprawy nawet pozornie nie związanej ze skrzynia należy oddawać > automaty do fachowców od automatów. Ale teraz znowu kupuję automat - Vectrę B. ________________________________________________________________________________ Za remont automatycznej skrz.biegow tylko 3½ tys. zlotych ???. Podaj na tym forum adres i tele.nr. do tej firmy,ja wysle tam Polonusow z pld. Szwecji i Dani na reperacje ich uszkodzonych aut.skrz.biegow ,jesli taki beda mieli problem. Tanio zaplaciles,w czepku urodzony ??. Pzdr. HH ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś