Dodaj do ulubionych

Automatyczne skrzynie

11.04.03, 08:47
Czy ktos z Was jezdzi z automatyczna skrzynia biegow? Czy w wiekszosci
mechanicy znaja sie na tego rodzaju skrzyniach?
Obserwuj wątek
    • Gość: ROBERT Re: Automatyczne skrzynie IP: *.acn.pl 11.04.03, 09:24
      ja np. jeżdżę, lecz nie znam stanu wiedzy mechaników.
      Automat to nie czarna magia i skrzynia to taka sama zabafka jak silnik - żadna
      filozofia i mozna ją psuć i naprawiać. Zależy na jakiego speca od mechaniki sie
      trafi. That's life:)
    • greenblack Re: Automatyczne skrzynie 11.04.03, 09:31
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=2914754

Pozdrawiam
      • Gość: brutt Re: Automatyczne skrzynie IP: *.58.142.162.Dial1.Phoenix1.Level3.net 12.04.03, 05:40
        Chyle czola przed taba greenblack. przeczytalem czesc Twojego watku o
        automatach i chyba na taki sie zdecyduje. Widze ze masz szeroki zasob wiedzy na
        ten temat.
        Martwie sie tylko czy w razie awarii bede mogl skorzystac z pomocy jakiegos
        mechanika ktory sie bedzie znal na takich skrzyniach. A moze wiesz jak jest w
        innych krajach europejskich z automatami? Czy sa bardziej popularne od
        manualnych? W USA, jak zapewne wiesz, to wiekszosc aut jest automatycznych.
        Pozdrawiam
        • greenblack Re: Automatyczne skrzynie 12.04.03, 13:18
          Automatyczna skrzynia może się popsuć tak samo, jak każdy inny element
          samochodu, zwłaszcza z udziałem elektroniki. Tak, jak nowoczesnego silnika nie
          naprawi Pan Władek ze starego warsztatu, tak automatu nie naprawisz wszędzie.
          Sytuacja wyglada lepiej w przypadku warsztatów marek, które mają szeroką paletę
          samochodów z automatami i dodatkowo są ich wytwórcami. Trudno, żeby Panowie w
          warsztacie nie wiedzieli, co to jest P, R, N, D; skoro więcej niż co drugi
          samochód, jaki tam stoi ma automat. Oczywiście nie znaczy to, że auta stoją tam
          z powodu awarii automatu:) Przy regularnej wymianie oleju automat przeżyje
          silnik samochodu. Mniejsza cena auta z ręczną skrzynią jest tylko pozorna, co
          zrozumiesz przy wymianie/wymianach sprzęgła.

Automaty są popularne w Niemczech, Szwecji, Szwajcarii; zwłaszcza w autach
          klasy D/E. W klasie luksusowej, to obecnie standard. W uboższych krajach Europy
          z powodu mniejszej średniej pojemności silnika i portfela jest z tym gorzej.
          Teraz popularne są diesle, a te nie wszystkie są łączone z automatami.

Pozdrawiam
    • Gość: seba5700 Re: Automatyczne skrzynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.03, 09:49
      Ja jezdze autem z automatyczna skrzynia biegow i bedac wieloletnim czlonkiem
      duzego klubu uzytkownikow aut wyposazonych w wiekszosci w takie elementy, z
      doswiadczenia wielu osob moge cie zapewnic ze przecietny poziom wiedzy
      mechanikow o tym elemencie auta oscyluje pomiedzy zerem a jakimis wyrywkowymi
      wiadomosciami teoretycznymi. 95% nie ma pojecia nawet o podstawowych zasadach
      obslugi ASB, wielu nie wie w jaki sposob nalezy prawidlowo przelaczac biegi,
      nie ma pojecia o tym ze ne nalezy gasic auta w pozycjach innych niz P i N, nie
      jest w stanie ustalic prawidlowo poziomy oleju w skrzyni. Jezeli chcesz
      naprawiac cokolwiek w skrzyni automatycznej, czy wykonac jej remont poszukaj
      sprawdzonego, dobrego warsztatu z dlugom tradycja napraw ASB, w innym
      przypadku wydasz kilka tys. zl, tylko po ty aby po kilku tys. km. wydac je
      ponownie i ponownie....

pozdrawiam
      Sebastian
      Black 97' Pontiac Firebird Trans Am 5.7
      mailto seba5700@poczta.onet.pl
      F-Body Klub Polska - Camaro & Firebird
      www.fbody.org.pl/
    • Gość: Gal Re: Automatyczne skrzynie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.04.03, 09:52
      W większości w Polsce to nie mają zielonego pojęcia o automatach i ich nie
      naprawiają (włącznie z firmowymi serwisami- przynajmniej niektórymi). Ale są
      wyspecjalizowane warsztaty od tych skrzyń. Poza tym nie psują się zbyt często.
      Pzdr.
      Gal
    • arklin Re: Automatyczne skrzynie 11.04.03, 10:37
      mam automat i bardzo sobie chwalę. Prawidłowo uzytkowana skrzynia nie powinna
      się psuć. Co do warsztatów to tak jak poprzednicy pisali - tylko zakład
      specjalistyczny z doświadczeniem. Na ASO raczej bym nie liczył, rzeczą, która
      im wychodzi najlepiej jest kasowanie piniędzy.
    • brutt Re: Automatyczne skrzynie 12.04.03, 04:21
      Serdecznie dziekuje za rady.
      Pozdrawiam
      • Gość: Henry Re: Automatyczne skrzynie IP: *.telia.com 12.04.03, 08:45
        Od listopada 1990r. jezdze automatem (manuel.tez czasami),po tylu latach
        uzytkowania jedyna rzecza ktora w automacie zrobilem to ze w tym roku
        wymienilem olej.Automaty maja to do siebie ze przezywaja samochod,by puzniej
        byc sprzedane jako pelnowartosciowa czesc.Jezeli kierowcy nie wpadnie do glowy
        by w czasie jazdy wlozyc 1-ke albo wsteczny,wzglednie cholowac samochod z
        powodu usterki motoru,braku paliwa, to bedzie mial duzo relaksu za kierownica
        swojego auta,i bedzie bezpieczniejszy w ruchu.Ponad 90 % aut sprzedawanych w USA
        to automaty,jezeli ktos zarzyczy sobie manuel-to placi wiecej za swoje auto.Pzdr
        ________________________________________________________________________________
        • Gość: toudi Re: Automatyczne skrzynie IP: *.oc.oc.cox.net 12.04.03, 09:05
          i tu bym sie niezgodzil manuale sa tansze w stanach
          • Gość: Michal Re: Automatyczne skrzynie IP: *.telia.com 12.04.03, 11:03
            Jezeli bedziecie zmieniac olej w nich wedlug instrukcji i olej wlasciwy to
            napewno beda chodzic bardzo dlugo.Najwiekszym wrogiem automatow jest brud
            powstaly z zcierania sie elemntow w wskrzyni.Poprzez wymiane oleju usuwamy
            wszystkie zanieczysczenia i przywracamy smarowanie ichlodzenie we wszystkich
            elementach sktrzyni biegow.Naprawy sa bardzo kosztowne i naprawde jest
            niewielu specjalistow co naprawde potrafia bezblednie ustawic tak skrzynie z
            powrotem.Pzdr.Michal
          • Gość: Henry Re: Automatyczne skrzynie / > devote & toudi IP: *.telia.com 13.04.03, 08:19
            Manuale sa tansze w USA / Za automat trzeba doplacic 800-1200 USD (sic).

To znaczy ze jezdzicie samochodami z importu,europejskimi albo japonskimi.

Ja za automaty do moich Mazda tez musialem doplacic,europa to manualny kontynent

Pzdr. HH
            ________________________________________________________________________________
            • devote Re: Automatyczne skrzynie / > devote & tou 13.04.03, 15:29
              Gość portalu: Henry napisał(a):

> Manuale sa tansze w USA / Za automat trzeba doplacic 800-1200 USD (sic).
              >
              > To znaczy ze jezdzicie samochodami z importu,europejskimi albo japonskimi.
              _______________________________________________________________________________

do amerykanskich tez trzeba doplacac za automat
              nie tylko do importowanych

jest kilka przypadkow ze samochod z manualem i automatem kosztuje tyle samo
              sa to samochody drogie i luksusowe

albo jesli samochod oferowany jest tylko z automatem wtedy tez sie nie doplaca
              (wiekszosc SUV)
        • devote Re: Automatyczne skrzynie 12.04.03, 13:36
          Gość portalu: Henry napisał(a):

>w USA
          > to automaty,jezeli ktos zarzyczy sobie manuel-to placi wiecej za swoje auto

kompletna bzdura
          za automata trzeba doplacic okolo 800-1200$
          no chyba ze automat jest w wersji podstawowej

ps:mieszkam w USA i mam automata oczywiscie

• devote Re: Automatyczne skrzynie 12.04.03, 13:39
            dodam jeszce ze majac vag-com moge robic diagnostyke swojej skrzyni
            automatycznej w swoim vw
            jak cos sie bedzie psulo to od razy wyskoczy kod.ah ta elektronika
    • Gość: Nina Re: Automatyczne skrzynie IP: *.toya.net.pl 12.04.03, 12:09
      Jezdze.W przypadku awarii czeka cie droga przez meke-chyba,ze trafisz do
      naprawde dobrego majstra-a o tych trudo jest,niestety:(Samo zdiagnozowanie
      usterki stanowi dla wiekszosci mechanikow spory problem i nalezy spodziewac
      sie,ze nawet w przypadku jakiegos bzdeta skasuja cie za caly remont.
      Co do wypowiedzi greenblacka-chyle czolo-rzeczywiscie przyzwyczilam sie
      zadziwiajaco szybko:))
      Pozdrawiam.
      • greenblack Re: Automatyczne skrzynie 12.04.03, 13:28
        Gość portalu: Nina napisał(a):

> Co do wypowiedzi greenblacka-chyle czolo-rzeczywiscie przyzwyczilam sie
        > zadziwiajaco szybko:))

Aż trudno uwierzyć, że to słowa tej samej Niny:) -

"Sama cale zycie jezdzilam z manualem teraz ktos mnie pokaral
        i mam automat,i takie wlasnie sa moje odczucia."

"Jednak jazda np.noca jest
        mordega podwojna-raz,ze noc a dwa-ze automat.
        Mozliwe,ze sie przyzwyczaje do mojego samochodu,jednak tesknie do manuala i
        czuje sie nie do konca kierowca jezdzac z automatem;)"

Pozdrawiam

• Gość: marek Re: Automatyczne skrzynie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 13:07
      jeżdżę amerykanami od 5 lat oczywiście z automatem, przez poprzednie 15 lat
      jeździłem manualem, NIE MA NIC LEPSZEGO, BEPIECZNIEJSZEGO I WYGODNIEJSZEGO OD
      AUTOMATU,auto powinno się bezpiecznie prowadzić jedną ręką i jedną nogą-
      Amerykanie to praktyczni ludzie.Trzeba oczywiście dbać o olej i filtry, ale to
      żadne koszty, no i trzeba jeżdzić dostojnie , a nie jak ostrzyżony CZUBEK W
      CZAPCE I Z KOLCZYKIEM,może się trafić kipska konstrukcja skrzyni(FORD), POLECAM
      DODGE ,MERCURY VILLAGER, MERCEDES.pozdrawiam
      • wowo5 Re: Automatyczne skrzynie 12.04.03, 17:00
        Jezdze automatem od 4 lat. Gdyby czlowiek jezdzil wylacznie po autostradach o
        niewielkim zageszczeniu ruchu to skrzynia reczna bylaby doskonalym
        rozwiazaniem. Niestety wiekszosc z nas mieszka na terenach gesto zabudowanych o
        duzym natezeniu ruchu. Kto choc raz przestal godzine w korku ten doceni zalety
        automatu. Skrzynie automatyczne sa znacznie bardziej niezawodne niz reczne (np.
        takie przypadlosci jak haczenie, wyskakiwanie, lub niewchodzenie biegu sie nie
        zdazaja). Do tego nie zdaza sie by ci silnik zgasl, co jest plaga niewprawnych
        kierowcow z manualem). Nastepna zaleta to to, ze mozesz bez obaw pozwolic
        uzywac twego auta malzonce, tesciowej, narzeczonej, dzieciom, bez obawy, ze
        ci "spala" sprzeglo, itd. Oczywiscie zdaza sie, ze automatyczna skrzynia padnie
        (nic nie jest wieczne lub calkowicie bezawaryjne) ale to zdaza sie dosc zadko.
      • Gość: Michal Jak sie wykancza automatyuczne skrzynie biegow IP: *.telia.com 12.04.03, 22:07
        Robilem takie doswiadczenia.Byl to rok 92.
        Kiedys dostalem opla rekorda model 84 na chodzie z pelnosprawnym automatem.Opel
        to nie marka to niebylo co tego oszczedzac i sie zabawilem i co ztego wyszlo.
        Najpierw jazda full gaz do tylu i nagle przezucenie na przod auto blyskawicznie
        hamuje i slucha sie, wali do przodu i tak z 35km/h i wlaczam wstecznym
        gwaltowne zahamowanie i jedzie do tylu a na koncu parking,staje jak wryty i juz
        nie mozna ruszyc robie ogledziny ,co sie stalo----olej cieknie strumieniem pod
        spodem --------dlaczego?---pekla obudowa skrzyni biegow no coz nie wytrzymala
        rasowego parkowania.Wyjalem batterie ,przekulem tank,spuscilem olej z motoru
        zabralem filter olejowy i odrazu na kupe i do prasy.Pzdr.Michal
        • Gość: brutt Pytanie do greenblack IP: *.library.arizona.edu 12.04.03, 23:00
          Czolem,
          Chcialem sie Ciebie poradzic co sadzisz o Mazdzie 626 z 2000 roku z automatem?
          Nie jestem pewien co do ilosci biegow ale mysle ze ma 4 w wersji automatycznej.
          Pozdrawiam
          • Gość: brutt Re: Pytanie do greenblack IP: *.59.178.73.Dial1.Phoenix1.Level3.net 13.04.03, 06:07
            zapomnialem dodac ze Mazda ta jest 4 cylindrowa o pojemnosci 2.0 l.
          • greenblack Re: Pytanie do greenblack 13.04.03, 10:28
            Witam!

Cóż innego Ci mogę poradzić, jak "bierz"!:) Automat jest 4-biegowy i z 2-
            litrowym silnikiem będzie się przyjemnie sprawował:) Jak nie wierzysz, to
            poczytaj sobie wypowiedzi "nawróconych na automat":)

Pozdrawiam
            • Gość: brutt Re: Pytanie do greenblack IP: *.56.249.200.Dial1.Phoenix1.Level3.net 15.04.03, 03:18
              greenblack napisał:

> Witam!
              >
              > Cóż innego Ci mogę poradzić, jak "bierz"!:) Automat jest 4-biegowy i z 2-
              > litrowym silnikiem będzie się przyjemnie sprawował:) Jak nie wierzysz, to
              > poczytaj sobie wypowiedzi "nawróconych na automat":)
              >
              >
              > Pozdrawiam
              Greenblack,
              Chcialem Ci powiedziec ze kupilem i jestem bardzo zadowolony. Ci co twierdza ze
              automatyczne skrzynie sa "mulowate" nie maja racji. Auto naprawde prowadzi sie
              superowo, komfortowo i nie czuje zadnej roznicy w przspieszeniu. A na
              zakorkowane ulice jak znalazl...
              • devote Re: Pytanie do greenblack 15.04.03, 03:29
                czym wiekszy silnik tym lepiej
                automat z V6 to dopiero przyjemnosc z jazdy
              • Gość: Henry Re: Pytanie do greenblack IP: *.telia.com 15.04.03, 08:32
                Brutt, witaj w klubie zautomatyzowanych-bezpiecznych kierowcow.
                Jest jedna wada z _automatami_,jak raz posmakujesz to za zadne skarby do manuala
                nie wrucisz,i dobrze . Pzdr. HH
                • brutt Re: Pytanie do greenblack 16.04.03, 03:16
                  Jazda naprawde jest super. Z ciekawosci, jak to sie mowi,"dalem w pedal" aby
                  sprawdzic nagle przyspieszenie. Samochod jak rakieta (tak naprawde zrobilem to
                  na duzym pustym parkingu). Jestem bardzo zadowolony z automata i polecam.
                  Przede wszystkim wygoda, przyjemnosci jazdy i jeszcze raz wygoda.
                  Pozdr.
    • Gość: Moto. Automat to przyszłość i u nas. IP: *.lot.pl 13.04.03, 00:06
      Miałem Vectrę z automatem. Jest tam zabudowana japońska skrzynia AISIN, robiona
      na licencji amerykańskiej. Podobne są w VOLVO s70 i JEEP -ach .Przedtem
      jeździłem manualami i też wahałem się przed zakupem. Ale rozczarowałem się
      pozytywnie w każdym calu. Jest to wygoda i bezpieczeństwo. W naszych
      zatłoczonych miastach super przyjemność z jazdy. Zawsze masz obie ręce na
      kierownicy, zawsze masz właściwy bieg, nigdy ci nie zgaśnie i bieg nie
      wyskoczy. Róznica w przyśpieszeniu automatu i manualu jest minimalnie na
      niekorzyść automatu (ok.1,5s), co w mieście jest bez znaczenia. Można też łatwo
      zerwać przyczepność i nie jest prawdą, że automaty są leniwe i niedostosowane
      do sportowej jazdy. Jeździłem też Hondą Prelude z automatem - ogień i dym!!!
      Wiele automatów ma różne programy jazdy, np. sport, economic, winter itp.
      Sport - wiadomo - pedał i rura!!! Economic - jazda z mniejszą dynamiką ale
      mniej pali. Winter - ruszanie i hamowanie na śliskiej nawierzchni - tak jakby
      ruszało się z dwójki manualnej, żeby nie zerwać przyczepności i hamowało
      silnikiem, żeby nie wpaść w poślizg. Jeżeli nie zepsujesz automatu sam, to
      napewno cię nie zawiedzie. Tylko pilnuj wymian i przeglądów. Mnie zepsuli
      automat w warsztacie, gdzie oddałem Vectrę do usunięcia wycieku z silnika od
      strony skrzyni biegów. Przez niewłaściwy montaż silnika ze skrzynią uszkodzono
      ją i potem padła. Był to warsztat Opla na Brzeskiej w Warszawie, który wyparł
      się wszystkiego, mimo opinii biegłego. Teraz sprawa jest w sądzie. Naprawiono
      ją w Autotransmisji w Jankach za 3.5 tys. i jeździła super. Autotransmisja
      prowadzi też diagnostykę skrzyń przed kupnem używanego automatu. Wniosek z tego
      taki, że do naprawy nawet pozornie nie związanej ze skrzynia należy oddawać
      automaty do fachowców od automatów. Ale teraz znowu kupuję automat - Vectrę B.
      • Gość: Henry Re: Automat to przyszłość i u nas. IP: *.telia.com 15.04.03, 15:41
        Gość portalu: Moto. napisał(a):

> Miałem Vectrę z automatem. Jest tam zabudowana japońska skrzynia AISIN,
        robiona
        >
        > na licencji amerykańskiej. Podobne są w VOLVO s70 i JEEP -ach .Przedtem
        > jeździłem manualami i też wahałem się przed zakupem. Ale rozczarowałem się
        > pozytywnie w każdym calu. Jest to wygoda i bezpieczeństwo. W naszych
        > zatłoczonych miastach super przyjemność z jazdy. Zawsze masz obie ręce na
        > kierownicy, zawsze masz właściwy bieg, nigdy ci nie zgaśnie i bieg nie
        > wyskoczy. Róznica w przyśpieszeniu automatu i manualu jest minimalnie na
        > niekorzyść automatu (ok.1,5s), co w mieście jest bez znaczenia. Można też
        łatwo
        >
        > zerwać przyczepność i nie jest prawdą, że automaty są leniwe i niedostosowane
        > do sportowej jazdy. Jeździłem też Hondą Prelude z automatem - ogień i dym!!!
        > Wiele automatów ma różne programy jazdy, np. sport, economic, winter itp.
        > Sport - wiadomo - pedał i rura!!! Economic - jazda z mniejszą dynamiką ale
        > mniej pali. Winter - ruszanie i hamowanie na śliskiej nawierzchni - tak jakby
        > ruszało się z dwójki manualnej, żeby nie zerwać przyczepności i hamowało
        > silnikiem, żeby nie wpaść w poślizg. Jeżeli nie zepsujesz automatu sam, to
        > napewno cię nie zawiedzie. Tylko pilnuj wymian i przeglądów. Mnie zepsuli
        > automat w warsztacie, gdzie oddałem Vectrę do usunięcia wycieku z silnika od
        > strony skrzyni biegów. Przez niewłaściwy montaż silnika ze skrzynią
        uszkodzono
        > ją i potem padła. Był to warsztat Opla na Brzeskiej w Warszawie, który wyparł
        > się wszystkiego, mimo opinii biegłego. Teraz sprawa jest w sądzie. Naprawiono
        > ją w Autotransmisji w Jankach za 3.5 tys. i jeździła super. Autotransmisja
        > prowadzi też diagnostykę skrzyń przed kupnem używanego automatu. Wniosek z
        tego
        >
        > taki, że do naprawy nawet pozornie nie związanej ze skrzynia należy oddawać
        > automaty do fachowców od automatów. Ale teraz znowu kupuję automat - Vectrę B.

Za remont automatycznej skrz.biegow tylko 3½ tys. zlotych ???.

Podaj na tym forum adres i tele.nr. do tej firmy,ja wysle tam Polonusow z pld.
        Szwecji i Dani na reperacje ich uszkodzonych aut.skrz.biegow ,jesli taki beda
        mieli problem. Tanio zaplaciles,w czepku urodzony ??. Pzdr. HH
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka