Dodaj do ulubionych

płatność kartą na stacjach za granicą?

IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 23.04.03, 08:19
Interesuje mnie informacja czy we Francji na stacjach paliwowych przy
głównych drogach honorują polskie karty płatnicze a konkretnie MAESTRO PKO
S.A.?
Wiem że VISA można płacić ale czy w/w też?
Obserwuj wątek
    • mrzagi01 Re: płatność kartą na stacjach za granicą? 23.04.03, 08:33
      drobna korekta: MAESTRO (podobnie jak np. VISA electron) to sa karty
      bankomatowe, wymagajace elektronicznej autoryzacji, z ktora MOGA (nie musza)byc
      problemy. bezpieczniej jes poslugiwac sie kartami (debetowymi?.. tak to sie
      bodaj nazywa) MASTER CARD lub VISA (classic, concerto...etc)
      pozdr.
      • Gość: pawel Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.03, 08:45
        Czyżbyś wybierał się do Francji? Co dopiero zbojkotowałeś zakup francuskiego
        auta dla małżonki na rzecz Forda Fusion.
        • Gość: tomaszek to pomyłka IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 23.04.03, 09:33
          nie bojkotowałem żadnych aut dla małżonki bo nie mam nic tekiego w planie - z
          kims mnie pomyliłeś
          pozdrawiam

tomaszek
          • Gość: pawel ZMIEŃ NICA - JEST JUŻ DAWNO ZAJETY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.03, 22:02
      • Gość: Henry Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: *.telia.com 23.04.03, 08:55
        mrzagi01 napisał:

> drobna korekta: MAESTRO (podobnie jak np. VISA electron) to sa karty
        > bankomatowe, wymagajace elektronicznej autoryzacji, z ktora MOGA (nie musza)
        byc
        >
        > problemy. bezpieczniej jes poslugiwac sie kartami (debetowymi?.. tak to sie
        > bodaj nazywa) MASTER CARD lub VISA (classic, concerto...etc)
        > pozdr.
        ________________________________________________________________________________

Rozmaicie z "Maestro" bywa,w tym samym kraju mozesz na jednej stacji zatankowac
        a na innej nie.
        Postaraj sie o Master Card albo Visa - te karty funkcjonuja w calej UE i
        wielu innych krajach ,wybierz te karte co nie bierze stalej oplaty rocznej(Visa)
        ,lecz te co bierze odsetki (MC) ale tylko wtedy gdy jej uzywasz,ja mam obydwie -
        czuje sie bezpieczniej gdy mam szelki i pasek w spodniach (zart).Pzdr. HH
        ________________________________________________________________________________
    • ecikp Re: płatność kartą na stacjach za granicą? 23.04.03, 08:48
      Proponuję, żebyś przeczytał wątek nieco niżej - o problamach kjakie mam z
      płatnościami kartami PEKAO S.A. Byliśmy w zeszlym roku w Finlandii i płaciliśmy
      bez problemu kartami Maestro, ale teraz mają nowy, znacznie gorszy system i
      jeżeli koniecznie chcesz płacić, to zbieraj wszystkie kwity i sprawdzaj wyciągi.
    • Gość: Julek Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 08:57
      Cześc Panowie myśle że na temat platosci za granicą kartami kredytowymi czy tez
      bankomatowymi mogę cos powiedziec bo przerobiłem ten temat na sobie. Uzywałem
      kart citibanku visy classic i maestro/bankomatowej/- płaciłem a Austrii,
      Chorwacji , Słowenii ale tez i Francji i to głównie na stacjach benzynowych.
      Moge autorytatywnie stwierdzić iż nie był zadnych problemów, karty bankomatowe
      oczywiście należalo autoryzowac wklepując pin ale przecież to normalne. Mogę
      jeszcze stwierdzić iż płatności kartami są bardziej opłacalne niż gotowką
      ponieważ następuje tylko jednokrotne przewalutowanie tzn. dokonuje tego jedynie
      bank po kursie dnia. Wprzypadku natomiast gotówki pojawia się ryzyko
      odsprzedazy w kraju nadmiaru danej waluty przywiezionej z powrotem - czysta
      strata. POzdrawiam.
      • mrzagi01 Re: płatność kartą na stacjach za granicą? 23.04.03, 09:32
        Gość portalu: Julek napisał(a):

> oczywiście należalo autoryzowac wklepując pin ale przecież to normalne.

autoryzacja nie sprowadza sie tylko do wbicia PIN-u, ale polaczenia terminala z
        macierzystym bankiem celem weryfikacji wyplacalnosci, a z tym bywa rozmaicie.
      • Gość: pidżej Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: 80.241.130.* 23.04.03, 09:39
        Gość portalu: Julek napisał(a):

> Cześc Panowie myśle że na temat platosci za granicą kartami kredytowymi czy
        tez
        >
        > bankomatowymi mogę cos powiedziec bo przerobiłem ten temat na sobie. Uzywałem
        > kart citibanku visy classic i maestro/bankomatowej/- płaciłem a Austrii,
        > Chorwacji , Słowenii ale tez i Francji i to głównie na stacjach benzynowych.
        > Moge autorytatywnie stwierdzić iż nie był zadnych problemów, karty
        bankomatowe
        > oczywiście należalo autoryzowac wklepując pin ale przecież to normalne. Mogę
        > jeszcze stwierdzić iż płatności kartami są bardziej opłacalne niż gotowką
        > ponieważ następuje tylko jednokrotne przewalutowanie tzn. dokonuje tego
        jedynie
        > bank po kursie dnia.
        A ja mogę autorytatywnie stwierdzić że twoje informacje nie są zbyt precyzyjne.
        Po pierwsze: karta bankomatowa służy tylko i wyłącznie do podejmowania gotówki
        w bankomacie twojego banku. Kropka. Kartą bankomatową nie zapłacisz nigdzie,
        natomiast debetową typu Maestro czy Visa Electron jak najbardziej. Na szczęście
        niewielu wprowadziłeś tym w błąd bo i niewielu ma karty bankomatowe, kiedyś
        dość powszechne (PKO BP). Drugie, ale to drobiazg: moja debetowa Visa Electron
        z mBanku zawsze wymaga podpisu, nigdy pinpadu, druga Visa Electron z PKO BP
        znów wymaga pinu - zależy więc od banku wystawcy, nie od rodzaju karty. Trzecie
        i poważniejsze, to kwestia przewalutowania i opłacalności płacenia kartą:
        ważniejsze jest chyba to, że unikasz nieraz i trzyprocentowej prowizji za
        wypłatę z bankomatu. natomiast, o czym niewielu wie, wszystkie transakcje
        opłacane dowolną visą w strefie euro (przynajmniej dla rachunków prowadzonych w
        PLN) przewalutowywane są podwójnie i za każdym razem kasują cię na ok. 2%:
        najpierw cena w euro przeliczana jest na dolary, potem dolary na PLN. czyli
        przy wypłacie w bankomacie z visy możesz zostać legalnie obrabowany z 7% (2 + 2
        + 3% prowizji) swojej kasy. Przy kartach Master/Maestro przynajmniej unikasz
        pośrednictwa dolara, przeliczenie jest z euro bezpośrednio na peeleny. Jeśli
        się nie mylę.
        • Gość: julek Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 14:45
          Nie obraź się ale z ciebie prawdziwy piżdżel a raczej PIŹDZIEL ale to zacne że
          dajesz tym achowaniem Polaku wyraz typowej cesze narodowej jaką jest czepianie
          sie byle czego i byle kiedy - zapraszamy do unii z szabelką ocywiście nie
          zapomnij piździelu bo pociąg odjedzie i zotaniesz ze swoimi kartami
          debetowymi , bankomatowymi i czym tam jeszce masz w swoim Obrzydłówku lub
          Klerykowie jak wolisz.Ale aby nie odbiec od meritum . Człowiek pytał o
          mozliwości dokonywania płatności za pomocą kart - więc podzieliłem się swoimi
          doświadczeniami i nie siliłem sie na dokonuwanie analizy dostępnych w Polsce
          kart - PLASTIKOWYCH. Hold the line PIŹDZIEL'u.
          • Gość: frequent flyer Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.04.03, 17:31
            całe kielce!
            • Gość: Julek Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 24.04.03, 07:36
              Gość portalu: frequent flyer napisał(a):

> całe kielce!
              Przykro mi ale tak się składa że wcale nie jestem z Kielc jestem tutaj tylko
              czasowo - w pracy- i mili Kielczanie umożliwili dostęp do sieci b.o. -
              powiniwnieneś przeprosić nieszkańców tego miasta, to nie w porządku tak
              uogólniać . A tak a propos nie mieszkam na stałe w Polsce tylko w troche
              ardziej normalnym kraju gdzie zwykły, szary człowiek nie musi bac się o jutro
              swoje i swoich dzieci.
    • bart_ Re: płatność kartą na stacjach za granicą? 23.04.03, 08:57
      Zawsze mnie zastanawia, że w naszym kraju największe, a przynajmniej
      najpopularniejsze banki nie oferują swoim klientom normlnych kart kredytowych,
      tylko z reguły debetowe. Różnica pomiedzy kartą kredytową a debetową (albo jak
      kto woli ) jest zasadnicza, bo ta pierwsza nie wymaga autoryzacji twojego
      macierzystego banku a jedynie potwierdzenia wazności karty i salda dostepnych
      środków, tymczasem wszystkie karty debetowe musza połączyć się z bankiem gdzie
      uzyskiwana jest informacja o tym czy klient ma na koncie kasę czy już mu się
      skończyła (uwzględniając debet oczywiście).
      Stąd regułą jest to, że zwykład kredytową VISA albo Master Card zapłaącisz
      wszędzie, nawet jeśli nie ma terminala, bo wtedy sprzedawcy czesto mają tzw.
      suwak, dzięki któremu można zapłacić kartą kiedy nie ma połączenia. Z debetową
      może być problem, bo np. lokalny autoryzator kart nie będzie mógł zweryfikować
      twojej karty debetowej, bo po prostu nie będzie miał podpisanej umowy np. z
      polskim operatorem takim jak PolCard.

Dlatego przed wyruszneiem polecam zabranie ze sobą karty kredytowej, najlepiej
      VISA, bo MasterCard też nie wszędzie na starym kontynencie zapłacisz. Nie
      mówiąc już o Am.Express.
      Osobiście od kilku lat używam kart VISA Citibanku i nigdy nie miałem z nimi
      problemu. Zresztą jest to nieliczny bank z polsce, którego logo na karcie jest
      rozpoznawane praktycznie wszędzie na świecie totez nawet przy braku połączenia
      z centrum autoryzacyjnym sprzedawcy czesto akceptują mechaniczną formę
      autoryzacji (wspomniany suwak).
      • mrzagi01 mlyn sie chyba zrobil. 23.04.03, 09:37
        BTW: czy jest tu ktos ze sfer bankowych kto by autorytatywnie zdefiniowal
        pojecia karty debetowej, platniczej, kredytowej..etc. bo niby intuicyjnie kazdy
        wie o co chodzi a nazewnictwo sie krzyzuje.
      • Gość: Pitz Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: *.u.mcnet.pl 23.04.03, 10:08
        bart_ napisał:

> Stąd regułą jest to, że zwykład kredytową VISA albo Master Card zapłaącisz
        > wszędzie, nawet jeśli nie ma terminala, bo wtedy sprzedawcy czesto mają tzw.
        > suwak, dzięki któremu można zapłacić kartą kiedy nie ma połączenia. Z
        debetową
        > może być problem, bo np. lokalny autoryzator kart nie będzie mógł
        zweryfikować
        > twojej karty debetowej, bo po prostu nie będzie miał podpisanej umowy np. z
        > polskim operatorem takim jak PolCard.
        >

Tylko, że karty debetowe, szczególnie te autoryzowane pincodem są po prostu
        bezpieczniejsze

> Dlatego przed wyruszneiem polecam zabranie ze sobą karty kredytowej,
        najlepiej
        > VISA, bo MasterCard też nie wszędzie na starym kontynencie zapłacisz. Nie
        > mówiąc już o Am.Express.

I tu spotkała mnie kiedyś niespodzianka. W Niemczech na autostradzie panienka
        powiedziała, że Visa nie, tylko Mastercard. Ja mam obydwie, ale zdziwiło mnie
        to bardzo. Chyba chodzi o to, że karty Mastercard są po prostu niemieckim
        wymysłem jako konkurencja dla Visy.

> Osobiście od kilku lat używam kart VISA Citibanku i nigdy nie miałem z nimi
        > problemu. Zresztą jest to nieliczny bank z polsce, którego logo na karcie
        jest
        > rozpoznawane praktycznie wszędzie na świecie totez nawet przy braku
        połączenia
        > z centrum autoryzacyjnym sprzedawcy czesto akceptują mechaniczną formę
        > autoryzacji (wspomniany suwak).

Ja z tego powodu trzymam się PKO S.A. Ich Maestro jest akceptowane praktycznie
        wszędzie a w razie jakichś bardziej skomplikowanych przelewów też nie ma
        problemu - pamiętam jak trzy lata temu kolega próbował zrobić przedpłatę do
        Włoch z banku Handlowego (jeszcze przed połączeniem z Citibankiem) i kłopotów
        było co nie miara. Ich wadą jest oprocentowanie (0.5 % w skali roku) i dość
        wysokie opłaty za prowadzenie konta i zabezpieczenia. W związku z tym założyłem
        sobie konto w MBanku dla oprocentowania, a PKO S.A. mam do płacenia kartami i
        tym podobnych rzeczy. Zreszta posiadanie konta tylko w banku internetowym ma
        ten ból, że jak chcesz wyjąć kasę większą niż limit dzienny karty, to kicha.
        Trzeba wyjmowac kilka dni, albo przelać gdzieś na konto w normalnym banku (i tu
        służy mi PKO S.A.).
        A tak odnosząc się do tematu, praktycznie wszędzie mogłem zapłacić Maestro,
        ale dobrze mieć VISA lub MASTERCARD w kieszeni jako wyjście awaryjne.
        • vwpassat Chyba nie zupełnie.... 23.04.03, 13:16
          Gość portalu: Pitz napisał(a):
          > Tylko, że karty debetowe, szczególnie te autoryzowane pincodem są po prostu
          > bezpieczniejsze

Z tego co obserwuję przez ostatnie kilka lat w polsce, pin pojawił sie tylko i
          wyłącznie z tego powodu, iż w Polsce nie ma zwyczaju i nigdy nie było,
          sprawdzania dowodu tożsamości klienta ze zdjęciem przy płatności karta
          kredytową. Np. w USA płacąc karta kredytową zawsze żądają jakiegoś ID, z reguły
          prawka jazdy, u nas w niektórych punktach sprzedawca nawet nie sprawdza czy
          podpis jest autentyczny. Nie twierdze, że pin nie jest potrzebny, to dobra
          rzecz, ale nie mająca wiele wspólnego z kartą "kredytową". To zupełnie inny
          rodzaj płatności, niestety nie akceptowany wszedzie tam gdzie naklejony jest
          znaczek VISA albo MasterCard.

> Ja z tego powodu trzymam się PKO S.A.
          > Ich Maestro jest akceptowane praktycznie wszędzie

Z PKO S.A. i ja i moi znajomi mieli zawsze problemy. Ja zrezygnowałem z ich
          usług od kiedy będąc w hiszpanii, okazało się że moja karta PKOSA "nie łapie" i
          miałem problem z dodzwonieniem się do banku celem transferu kasy do lokalnego
          banku tak abym mógł pourlopować, a nie z bagażem i złym humorem wrócić do kraju.

> a w razie jakichś bardziej skomplikowanych przelewów też nie ma
          > problemu

Jak ktoś tu, tez korzystam z kart kredytowych citibanku i przekonalem sie ze
          nie ma w tym przypadku mowy o niczym "skomplikowanym". Ciekaw jestem, czy PKOSA
          zapewnia ci gotówkę do pewnej wysokości gdybyś np. został bez kart za granicą,
          bo ktoś ci je ukradnie i to w trkacie urlopu, kiedy jest z toba żona i dwójka
          dzieci ? W Citibanku jest to równowartośc $5000 w lokalnej walucie - i to bez
          zbędnych formalności, wystarczy telefon i to często lokalny. Dodatkowo jakie
          ubezpieczenie gwarantuje ci twoja karta PKOSA, kiedy np. kupiłeś bilet np.
          lotniczy tą kartą a samolot razem z tobą ląduje w morzu ? Ile dostanuie twoja
          rodzina ? W Citibanku jest to 100 tys.USD dla kart srebrnych, i 200tys.USD dla
          zlotych. Jasne, że to skrajność, ale dobrze wiedziec, że w zdarzeniach losowych
          nie będzie to marne 5000 zeta od PZU na nagrobek dla twoje rodziny.

> - pamiętam jak trzy lata temu kolega próbował zrobić przedpłatę do
          > Włoch z banku Handlowego (jeszcze przed połączeniem z Citibankiem) i kłopotów
          > było co nie miara.

A co ma "przedpłata" do tematu który poruszyliśmy ?
          Poza tym mówimy o kartach kredytowych, a nie fuzji a raczej przejęciu banku
          handlowego przez citibank pare lat temu, a w tym pierwszym przypadku żadnych
          problemów nigdy nie było.

> Ich wadą jest oprocentowanie (0.5 % w skali roku) i dość
          > wysokie opłaty za prowadzenie konta i zabezpieczenia.

Jeśli odnosisz te 'rewelacje' do kart kredytowych, to mówisz nieprawdę.
          Oprocentowanie kart kredytowych przy bieżącej spłacie zadłużenia wynosi zawsze
          0% (zero). Oprocentowanie za karty debetowe (środki z konta) to zupełnie inny
          temat.
          Ale nie łączyłbym tych dwóch spraw ze sobą. Konto osobiste w citibanku, a karta
          kredytowa w citibanku to 2 różne - zupełnie skrajne rzeczy. Także jeśli chodzi
          o opłaty i prowizje za jego prowadzenie. Na marginesie wspomnę tylko, że jeśli
          masz na koncie albo w sumie z lokat min. 15tys. to opłaty za prowadzenie konta
          oraz prowizji od przelewów są także zerowe (0).

> sobie konto w MBanku dla oprocentowania, a PKO S.A. mam do płacenia kartami i
          > tym podobnych rzeczy. Zreszta posiadanie konta tylko w banku internetowym ma
          > ten ból, że jak chcesz wyjąć kasę większą niż limit dzienny karty, to kicha.
          > Trzeba wyjmowac kilka dni, albo przelać gdzieś na konto w normalnym banku (i

Kolejna paranoja polskich banków - wypłata gótówki. Jakieś ograniczenia w
          kwotach, koniecznośc zawiadomienia wcześniej np 3 dni, to śmieszne.
          W citibanku mając konto osobiste możesz wypłacać do 4 tys. zeta dziennie z
          bankomatu a bez limitu, opłat i wcześniejszych uprzedzeń w oddziale. W sieci
          EURONET i oczywiście bankomatach oddziałowych - nie pobiera się żadnych opłat
          przy wypłacie z bankomatu.

> A tak odnosząc się do tematu, praktycznie wszędzie mogłem zapłacić Maestro,
          > ale dobrze mieć VISA lub MASTERCARD w kieszeni jako wyjście awaryjne.

To fakt. Pozdrawiam
          • Gość: Pitz Re: Chyba nie zupełnie.... IP: *.u.mcnet.pl 23.04.03, 13:33
            vwpassat napisał:

> Gość portalu: Pitz napisał(a):
            > > Tylko, że karty debetowe, szczególnie te autoryzowane pincodem są po prost
            > u
            > > bezpieczniejsze
            >
            > Z tego co obserwuję przez ostatnie kilka lat w polsce, pin pojawił sie tylko
            i
            > wyłącznie z tego powodu, iż w Polsce nie ma zwyczaju i nigdy nie było,
            > sprawdzania dowodu tożsamości klienta ze zdjęciem przy płatności karta
            > kredytową. Np. w USA płacąc karta kredytową zawsze żądają jakiegoś ID, z
            reguły
            >
            > prawka jazdy, u nas w niektórych punktach sprzedawca nawet nie sprawdza czy
            > podpis jest autentyczny. Nie twierdze, że pin nie jest potrzebny, to dobra
            > rzecz, ale nie mająca wiele wspólnego z kartą "kredytową". To zupełnie inny
            > rodzaj płatności, niestety nie akceptowany wszedzie tam gdzie naklejony jest
            > znaczek VISA albo MasterCard.

To wlasnie mam na mysli o wiekszym bezpieczenstwie. Kiedys zaplacilem na stacji
            benzynowej karta mojej kuzynki na dodatek podpisujac sie inaczej (to byla
            pomylka, wzialem nie swoja karte) i przeszlo!

>
            > > Ja z tego powodu trzymam się PKO S.A.
            > > Ich Maestro jest akceptowane praktycznie wszędzie
            >
            > Z PKO S.A. i ja i moi znajomi mieli zawsze problemy. Ja zrezygnowałem z ich
            > usług od kiedy będąc w hiszpanii, okazało się że moja karta PKOSA "nie łapie"
            i
            >
            > miałem problem z dodzwonieniem się do banku celem transferu kasy do lokalnego
            > banku tak abym mógł pourlopować, a nie z bagażem i złym humorem wrócić do
            kraju

Ja do tej pory problemow nie mialem - raz w nowy rok, jak laczyli sie z innym
            bankiem, to byl klopot, ale wtedy wyjalem kase z VISY i poszlo.

> .
            >
            > > a w razie jakichś bardziej skomplikowanych przelewów też nie ma
            > > problemu
            >
            > Jak ktoś tu, tez korzystam z kart kredytowych citibanku i przekonalem sie ze
            > nie ma w tym przypadku mowy o niczym "skomplikowanym". Ciekaw jestem, czy
            PKOSA
            >
            > zapewnia ci gotówkę do pewnej wysokości gdybyś np. został bez kart za
            granicą,
            > bo ktoś ci je ukradnie i to w trkacie urlopu, kiedy jest z toba żona i dwójka
            > dzieci ? W Citibanku jest to równowartośc $5000 w lokalnej walucie - i to bez
            > zbędnych formalności, wystarczy telefon i to często lokalny. Dodatkowo jakie
            > ubezpieczenie gwarantuje ci twoja karta PKOSA, kiedy np. kupiłeś bilet np.
            > lotniczy tą kartą a samolot razem z tobą ląduje w morzu ? Ile dostanuie twoja
            > rodzina ? W Citibanku jest to 100 tys.USD dla kart srebrnych, i 200tys.USD
            dla
            > zlotych. Jasne, że to skrajność, ale dobrze wiedziec, że w zdarzeniach
            losowych

Jest jakies ubezpieczenie do konta w PKO S.A., ale oczywiscie wszystko jest
            kwestia oplat jakie ponosisz za to wszystko. Ja nie mialem karty w Citibanku, a
            to z tego powodu (zastanawialem sie nad tym kiedys), ze znajomi z tamtad
            uciekali, bo za wszystko trzeba bylo placic. Chwialili sobie, ze im cos tam
            kurier do domu przywozil na zadanie (jakas gotowke chyba), itp. rzeczy, ale za
            kazde opoznienie w splacie, czy niestandardowe operacje trzeba bylo bulic
            niezla kase.

>
            > nie będzie to marne 5000 zeta od PZU na nagrobek dla twoje rodziny.
            >
            > > - pamiętam jak trzy lata temu kolega próbował zrobić przedpłatę do
            > > Włoch z banku Handlowego (jeszcze przed połączeniem z Citibankiem) i kłopo
            > tów
            > > było co nie miara.
            >
            > A co ma "przedpłata" do tematu który poruszyliśmy ?
            > Poza tym mówimy o kartach kredytowych, a nie fuzji a raczej przejęciu banku
            > handlowego przez citibank pare lat temu, a w tym pierwszym przypadku żadnych
            > problemów nigdy nie było.

To bylo lekkie odejscie od tematu kart na kierunek banki :-)

>
            > > Ich wadą jest oprocentowanie (0.5 % w skali roku) i dość
            > > wysokie opłaty za prowadzenie konta i zabezpieczenia.
            >
            > Jeśli odnosisz te 'rewelacje' do kart kredytowych, to mówisz nieprawdę.
            > Oprocentowanie kart kredytowych przy bieżącej spłacie zadłużenia wynosi
            zawsze
            > 0% (zero). Oprocentowanie za karty debetowe (środki z konta) to zupełnie inny
            > temat.
            > Ale nie łączyłbym tych dwóch spraw ze sobą. Konto osobiste w citibanku, a
            karta

Tu tez mowilem o oprocentowaniu konta, czyli rachunku biezacego, bez ktorego
            nie dostaniesz kart (Eurokonto, w moim przypadku akurat Eurokonto Plus)

>
            > kredytowa w citibanku to 2 różne - zupełnie skrajne rzeczy. Także jeśli
            chodzi
            > o opłaty i prowizje za jego prowadzenie. Na marginesie wspomnę tylko, że
            jeśli
            > masz na koncie albo w sumie z lokat min. 15tys. to opłaty za prowadzenie
            konta
            > oraz prowizji od przelewów są także zerowe (0).
            >
            > > sobie konto w MBanku dla oprocentowania, a PKO S.A. mam do płacenia kartam
            > i i
            > > tym podobnych rzeczy. Zreszta posiadanie konta tylko w banku internetowym
            > ma
            > > ten ból, że jak chcesz wyjąć kasę większą niż limit dzienny karty, to kich
            > a.
            > > Trzeba wyjmowac kilka dni, albo przelać gdzieś na konto w normalnym banku
            > (i
            >
            > Kolejna paranoja polskich banków - wypłata gótówki. Jakieś ograniczenia w
            > kwotach, koniecznośc zawiadomienia wcześniej np 3 dni, to śmieszne.
            > W citibanku mając konto osobiste możesz wypłacać do 4 tys. zeta dziennie z
            > bankomatu a bez limitu, opłat i wcześniejszych uprzedzeń w oddziale. W sieci
            > EURONET i oczywiście bankomatach oddziałowych - nie pobiera się żadnych opłat
            > przy wypłacie z bankomatu.

Przy Eurokoncie tez mozesz wyjmowac wiecej, mowie o bankach internetowych

>
            > > A tak odnosząc się do tematu, praktycznie wszędzie mogłem zapłacić Maestro
            > ,
            > > ale dobrze mieć VISA lub MASTERCARD w kieszeni jako wyjście awaryjne.
            >
            > To fakt. Pozdrawiam

Rowniez pozdrawiam.
            • vwpassat Tylko uzupełnienie... 23.04.03, 16:53
              Gość portalu: Pitz napisał(a):
              > Jest jakies ubezpieczenie do konta w PKO S.A., ale oczywiscie wszystko jest
              > kwestia oplat jakie ponosisz za to wszystko.

W przypadku karty citibank silver (do 10tys.zł) jedyne koszty to roczna opłata
              za użytkowanie równa 80zł. W przypadku karty złotej (limit do 30.000zł) jest
              to 290zł rocznie. Jednak opłata ta zwraca ci sie odsetkami na koncie, jeśli
              masz na nim co najmniej tyle ile limitu na karcie i umiejętnie korzystasz z
              karty tj. po wystawieniu wyćiagu robiąc zakupy, a spłacając je pod koniec
              okresu rozliczenia. Sprawdza sie od lat.

> Ja nie mialem karty w Citibanku, a to z tego powodu (zastanawialem sie nad
              > tym kiedys), ze znajomi z tamtad uciekali, bo za wszystko trzeba bylo placic.

Wyjaśniłem powyżej. Dodatkowo jeśli masz np. telefon komókowy w Erze, możesz
              dostać za friko karte kredytową VISA CitibankEra. Umożliwia co to dzwonienie na
              bezpłatny numer do tego banku i sprawdzanie wszystkiego na co masz ochote a co
              dotyczy twojego konta, wszystkich twoich kart kredytowych, wykonywanie
              przelewów, ustawianie zleceń, itp. I to bez limitu czasu i bezpłatnie - nie
              płacisz za połaczenie w ogóle. Zdarząło sie mi że czasem będąc w terenie
              musiałem wykonać kilka przelewów przez telefon, i dzięki temu ślęczac przy
              słuchawce często po kilkanaście minut nie musiałem płacić za rozmowę. Przelewy
              tez sa bezpłatne jeśli posiadasz te min. 15kzł na koncie, o czym wspominałem
              wczesniej.

> Chwialili sobie, ze im cos tam kurier do domu przywozil na zadanie
              > (jakas gotowke chyba), itp. rzeczy,

Tak. Citibank ma usługe, że ci przywożą kasę do domu nawet w weekend, do
              wysokości salda na twoim koncie osobistym, za co płacisz jednorazowo 10zł bez
              względu na kwotę pieniędzy.

> ale za kazde opoznienie w splacie, czy niestandardowe operacje trzeba
              > bylo bulic niezla kase.

Znajomi byli chyba niedoinformowani. Przy każdej karcie kredytowej, niezaleznie
              od banku , jeśli wykorzystasz cześć dostepnych środków i nie spłacisz ich w
              stosownym terminie (z reguły 21 -30 dni od wystawienia wyciągu), płacisz
              odsetki, w wypadku kart kredytowych w polskich bankach oprocentowanie wacha się
              między 2,0 a 3,5% miesięcznie w zalezności od oferty.
              W przypadku PKOSA, oprocentowanie to wynosi np. 2,41% miesięcznie dla karty
              PKOSA-PARTNER lub 2% dla karty PKOSA-LOT (to jedyne 2 "prawdziwie" kredytowe
              karty w ofercie twojego banku, reszta to odmiany kart debetowych).

Pozdrawiam :)
          • Gość: Adam Re: Chyba nie zupełnie.... IP: *.summitresearchlabs.com 24.04.03, 20:17
            Gdzie kolega placil ta karta, ze checieli ID - w teorii powinni - ale
            praktycznie wszyscy na kasach to lenie i nic im sie nie chec sprawdzac - dobrze
            jest jak sprawdza ze podpis na karcie pasuje do podpisu na rachunku
    • Gość: alek Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: 195.136.36.* 23.04.03, 13:52
      Nie wiem o co chodzi z Maestro banku PKO SA, ale ostatnio przysłali mi nową z
      której zniknął znaczek EC (EuroCard). Z kolei w Niemczech jest dużo punktów,
      gdzie nie ma Maestro, ale jest właśnie EC, można więc było się posłużyć
      Maestrem na którym był także znaczek EC i Cirrus.
      Może ktoś jest zorientowany ?

Co do głównego wątku, to osobiście zarówno w kraju jak i zagranicą używam
      Maestro do wypłaty gotówki z bankomatu, a do płacenia bezgotówkowego Visy
      Citibanku (bezprowizyjna dla operacji bezgotówkowych, z odroczonym terminem
      spłaty, w praktyce od 20 do 50 dni).

Pozdrawiam, alek
      • Gość: Ali Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: *.rzesa.rzeszow.pl 23.04.03, 14:59
        Bez problemów korzystełem z Maestro w Hiszpanii, Francji, Włoszech mimo, że nie
        zawsze był symbol EC naklejony na bankomacie lub terminalu. Nigdy ne było z tą
        kartą problemów.
      • Gość: mac1 Re: do alka. IP: 213.77.33.* 23.04.03, 15:09
        Gość portalu: alek napisał(a):

> Nie wiem o co chodzi z Maestro banku PKO SA, ale ostatnio przysłali mi nową z
        > której zniknął znaczek EC (EuroCard). Z kolei w Niemczech jest dużo punktów,
        > gdzie nie ma Maestro, ale jest właśnie EC, można więc było się posłużyć
        > Maestrem na którym był także znaczek EC i Cirrus.
        > Może ktoś jest zorientowany ?
        >
        > Pozdrawiam, alek

Właśnie ma ten sam problem. W banku i na infolinii powiedzieli mi że to tylko
        zmiana szaty graficznej ???. Ale jestem często w Niemczech i nową juz nigdzie
        nie mogę płacić. Musi być w systemie EC. Niezorientowane kasjerki przelatują
        przez terminal kilka razy bez efektu. Dopiero jedna wytłumaczyła mi że musi być
        symbol EC, bo maestro to tylko bankomatowa. Przynajmniej wg. Niemców. W
        Czechach i Chorwacji chodzi nowa bez problemu.
        Bank znowu nas wydymał, ale nikt o tym oficjalnie nie mówi. Pzdr.
        • Gość: upierdek Re: do alka. IP: *.ava.de 23.04.03, 15:35
          Gość portalu: mac1 napisał(a):

> Musi być w systemie EC. Niezorientowane kasjerki przelatują
          > przez terminal kilka razy bez efektu. Dopiero jedna wytłumaczyła mi że musi
          > być
          > symbol EC, bo maestro to tylko bankomatowa. Przynajmniej wg. Niemców

Nieprawda.
          Zadne karty EC wydawane w Niemczech nie maja juz symbolu EC, a tylko Maestro.

PZDR
          • Gość: mac1 Re: do upierdka IP: 213.77.33.* 24.04.03, 07:46
            Gość portalu: upierdek napisał(a):

>
            > Nieprawda.
            > Zadne karty EC wydawane w Niemczech nie maja juz symbolu EC, a tylko Maestro.
            >
            > PZDR

Ja jednak staję przy swoim. Może to nie tylko sprawa grafiki. Ja nową kartą
            Maestro Pekao SA nie mogę płacić w żadnym markecie w Niemczech. Po prostu nie
            jest akceptowana przez terminale. Próbowałem w 10 różnych. Potem mi było już
            głupio. Oczywiście środki były itp. Starą płaciłem rok temu bez problemu w tych
            samych sieciach : Media markt, Kauhof, Real, Esso itp.
            W Czechach i w Chorwacji nie miałem żadnych problemów. Pzdr.
            • upierdek Re: do upierdka 24.04.03, 10:23
              Gość portalu: mac1 napisał(a):

> Gość portalu: upierdek napisał(a):
              >
              > >
              > > Nieprawda.
              > > Zadne karty EC wydawane w Niemczech nie maja juz symbolu EC, a tylko Maest
              > ro.
              > >
              > > PZDR
              >
              > Ja jednak staję przy swoim. Może to nie tylko sprawa grafiki. Ja nową kartą
              > Maestro Pekao SA nie mogę płacić w żadnym markecie w Niemczech. Po prostu nie
              > jest akceptowana przez terminale. Próbowałem w 10 różnych. Potem mi było już
              > głupio. Oczywiście środki były itp. Starą płaciłem rok temu bez problemu w
              tych
              >
              > samych sieciach : Media markt, Kauhof, Real, Esso itp.
              > W Czechach i w Chorwacji nie miałem żadnych problemów. Pzdr.

Moze to kwestia przypadku mac?
              Moze uszkodzil sie pasek magnetyczny w karcie, a w Czechach byl jeszcze ok?
              Porozmawiaj ze swoim bankiem.
              Normalnie wszystkie karty Maestro sa tu akceptowane (niezaleznie od wydajacego
              banku). Zreszta moj tesc (jest tu wlasnie u nas w odwiedzinach) zankowal kilka
              dni temu placac wlasnie karta Maestro Banku Pekao SA.
              • Gość: mac1 Re: do upierdka IP: 213.77.33.* 24.04.03, 10:34
                >
                > Moze to kwestia przypadku mac?
                > Moze uszkodzil sie pasek magnetyczny w karcie, a w Czechach byl jeszcze ok?
                > Porozmawiaj ze swoim bankiem.
                > Normalnie wszystkie karty Maestro sa tu akceptowane (niezaleznie od
                wydajacego
                > banku). Zreszta moj tesc (jest tu wlasnie u nas w odwiedzinach) zankowal
                kilka
                > dni temu placac wlasnie karta Maestro Banku Pekao SA.

Dzięki za post. Będę za tydzień w Niemczech to jeszcze raz spróbuję. Może się
                uda. Pzdr.
      • Gość: upierdek Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: *.ava.de 23.04.03, 15:21
        Gość portalu: alek napisał(a):

> Nie wiem o co chodzi z Maestro banku PKO SA, ale ostatnio przysłali mi nową z
        > której zniknął znaczek EC (EuroCard). Z kolei w Niemczech jest dużo punktów,
        > gdzie nie ma Maestro, ale jest właśnie EC, można więc było się posłużyć
        > Maestrem na którym był także znaczek EC i Cirrus.
        > Może ktoś jest zorientowany ?

Owszem. EC wchodza w sklad organizacji Maestro.
        Nowsze EC karty w Niemczech tez nie maja symbolu EC tylko Maestro.
        Kartami Maestro mozesz placic wszedzie, gdzie jest akceptowana EC.

PZDR
        • Gość: alek Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: 195.136.36.* 23.04.03, 16:03
          Dzięki, uspokoiłeś mnie.
          Nie byłem jeszcze w Niemczech z nową kartą, ale pamiętam, że kasjerki na
          hasło "Maestro" robiły głupią minę, a jak zobaczyły znaczek EC na karcie to
          łykały ją bez problemu.

Pozdrawiam, alek
    • Gość: cytryniec Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.04.03, 14:08
      Ludzie!
      Nie mieszajcie banków!
      Albo Pekao S.A.,albo PKO B.P.
      We Francji nigdy nie miałem problemów z płaceniem MasterCard(w Niemczech i
      owszem).A płaciłem i w pipidówach i drobne kwoty za parkingi.Nie próbowalem
      Maestro,ale wydaje mi się,że działa tylko na terenie Polski.Może się mylę.
      I omijajcie szerokim łukiem CitiBank.BANDA ZŁODZIEJI!
      • Gość: ecik Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: 195.205.221.* 23.04.03, 14:12
        Gość portalu: cytryniec napisał(a):

> Ludzie!
        > Nie mieszajcie banków!
        > Albo Pekao S.A.,albo PKO B.P.
        > We Francji nigdy nie miałem problemów z płaceniem MasterCard(w Niemczech i
        > owszem).A płaciłem i w pipidówach i drobne kwoty za parkingi.Nie próbowalem
        > Maestro,ale wydaje mi się,że działa tylko na terenie Polski.Może się mylę.
        > I omijajcie szerokim łukiem CitiBank.BANDA ZŁODZIEJI!

Tylko, że teraz to mamy dokładnie PEKAO S.A. i PKO BP S.A. A Maestro spoko
        chodzi w krajach UE. Choć w Finlandii w niektórych miejscach było jedynie
        MasterCard, a nie Maestro czy VISA.
    • Gość: Marek Re: płatność kartą na stacjach za granicą? IP: *.atlanta.ga.us 23.04.03, 15:20
      A czemu po prostu nie zrobic sobie po 1 sztuce kazdej z
      glownych kart (Visa, MasterCard, Amex) i nie przejmowac
      sie tym czy na danej stacji akurat przyjmuja Maestro...
      • vwpassat I to jest najlepszy pomysł, Marku... 23.04.03, 17:21
        Gość portalu: Marek napisał(a):
        > A czemu po prostu nie zrobic sobie po 1 sztuce kazdej z
        > glownych kart (Visa, MasterCard, Amex) i nie przejmowac
        > sie tym czy na danej stacji akurat przyjmuja Maestro...

... niestety u nas w rodzimym kraju, banki wydają ludziom - jak sam zreszta
        czytasz - karty, których znaczenia i pełnego zastosowania nie raczą swemu
        klientowi wyjaśnić. Stąd te pytania , stąd te wątpliwości.
        Co do Amex, to ciekawe, że u nas niewiele sklepów akceptuje te karty, bowiem
        jak sie dowiedziałem od swojej księgowej, Amex - przynajmniej w Polsce ma mniej
        korzystne (dla sklepikarzy) terminy przelewu nalezności które wachają się od 7
        fo 14 dni. W przypadku np. Visa albo MasterCard, operator przelewa kasę
        sprzedawcy praktycznie od ręki (nie licze oczywiście prowizji, którą ponosi
        sprzedawca).

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka