Dodaj do ulubionych

Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM

20.02.07, 14:11
Gdybyście mieli podjąć decyzję o kupnie nowego auta, na który z tych
samochodów byście się zdecydowali. Ceny obydwu są porównywalne, no może pod
względem wyposażenia standartowego Toyota daje trochę więcej (porównuję
wersję Toyoty Luna z wersją Opla Enjoy. Dzięki za ewentualne sugestie.
Obserwuj wątek
    • al9 honda civic 1,8 140 KM 20.02.07, 14:42
      kosztuje 71 tys ale ma wszystko łącznie z esp, automatyczną klimą, 6 biegową
      skrzynią biegów, elektryką, kurtynami itd
      I jak jeździ.... :-)
      Pozdr
      al
      • mniammniam3 Re: honda civic 1,8 140 KM 20.02.07, 16:03
        Dzięki za informację. Też brałem ją pod uwagę, ale trochę zraził mnie
        lekceważący stosunek dealera do klienta. Wogóle nie maja samochodu do jazdy
        próbnej, zwodzili mnie od dwóch miesięcy, że już lada moment ten samochód
        będzie. W końcu się wypiąłem na nich i przestałem tam dzwonić i przychodzić.
        Jak później ma tak wyglądać serwis, to dziękuję.W Toyocie i oplu bez problemów
        odbyłem próbne jazdy (w Toyocie co prawda nową Corollą, bo Aurisa jeszcze nie
        mieli, ale płyta podłogowa i silnik taki sam jak w Aurisie). Poza tym ciekaw
        jestem Twoich wrażeń odnośnie twardości zawieszenia Civica. Chodzą opinie, że
        strasznie w nim trzęsie tak, że plomby w zębach są zagrożone. Pozdro.
    • niknejm Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 20.02.07, 17:56
      Astra mistrzem bezusterkowości nie jest. Tojka - nowy model, bycie 'beta-
      testerem' to też nie najlepszy pomysł.
      Tak źle i tak niedobrze ;-)

Pzdr
      Niknejm
    • black_code Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 20.02.07, 18:09
      Opel w ostatnich statystykach TUV wypadl zaskakujaco dobrze (Meriva
      1.miejsce inne modele tez wysoko) .
      Natomiast What Car zaskakujaco kiepsko ocenil Aurisa ,Astre wyraznie wyzej
      www.whatcar.co.uk/car-review-summary.aspx?NEW_USED=1&MA_TYPE=1&MA=42&RT=2697

www.whatcar.co.uk/car-review-summary.aspx?NEW_USED=1&MA_TYPE=1&MA=2&RT=644&Submit1=GO
      • al9 twarda honda 20.02.07, 20:34
        plomby nie wypadają... :-)
        auto jest twarde, ale bez przesady. Przesiadłem się z corolki, civ jest
        sztywniejszy, ale zawieszenie pracuje ciszej.. W ogóle jest cieszej niz w
        corolce - nie wiem jak auris, ale model 1,4 98KM bardzo bardzo hałasował przy
        110-125 km/h
        a silnik 1,8 jeszcze nie zaczyna sie rozkrecac przy tej szybkosci, zwłaszcza ze
        ma 6 biegów..
        Słuzbowo jezdze volvo v50 z 136KM dieslem (poprzednie moje auto sluzbowe to
        pasat tdi)
        Uwierz mi, że od tych aut - niby wyższej klasy - civem jezdzi sie przyjemniej i
        wygodniej...
        Pozdrawiam
        al
        • mniammniam3 Re: twarda honda 20.02.07, 22:58
          Być może rzeczywiście zdecyduję się na Civica, ale wcześniej koniecznie muszę
          gdzieś odbyć próbną jazdę. Pozdro.
    • andy85 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 20.02.07, 21:23
      W Oplu utargujesz 5-8% rabatu i możesz dodatkowo go wyposażyć. W Toyocie jest
      to niemożliwe i bierzesz co dają za cenę katalogową.
    • misza36 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 20.02.07, 22:05
      tak szczerze to za te pieniadze bym kupil octavie 2.0 tdi pozdrawiam jest
      wieksza jakosciowo lepsza dynamiczniejsza i oszczedniejsza od wyzej
      wymienionych i serwis i czesci tansze
      • al9 zaraz skoda 20.02.07, 22:26
        wieksza jakosciowo lepsza dynamiczniejsza i oszczedniejsza od wyzej
        wymienionych i serwis i czesci tansze
        -------
        może i większa, ale jakościowo lepsza?
        a oszczędność nie jest parametrem dla każdego..
        pozdr
        al
    • moderator10 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 21.02.07, 09:19
      tez mocno bym bral pod uwage Octavie II uwazam ze tp samochod lepszy od
      w/wymienionych i napewno nie gorszy od Civica ,za to bardziej komfortowy
      z ogromna mozliwoscia konfiguracji
      Proponuje wykonac jazde probna i zobaczysz ze zaczniesz ja rozwazac.
      • niknejm Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 21.02.07, 09:41
        Dobrze wyposażona (na poziomie w/w Cifa) Octavia TDI 140KM wchodzi w zakres
        cenowy powyżej 90kPLN, z moich pobieżnych obserwacji wynika. Just a warning ;-)

Pzdr
        Niknejm
        • moderator10 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 21.02.07, 09:46
          niknejm napisał:

> Dobrze wyposażona (na poziomie w/w Cifa) Octavia TDI 140KM wchodzi w zakres
          > cenowy powyżej 90kPLN, z moich pobieżnych obserwacji wynika. Just a warning ;-
          )
          >
          > Pzdr
          > Niknejm
          A ile kosztuje Cif 2.2d ?
          Troche obnizyli i doposazyli octavie takze staly sie bardziej
          konkurencyjne .Zauwaz ze autorowi chodzi o silnik 1.6 to w wypadku
          Octavi samochod wyposazony w prawie wszystko co mozliwe- a tam jest w
          czym przebierac
          • niknejm Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 21.02.07, 11:22
            moderator10 napisał:

> A ile kosztuje Cif 2.2d ?

Tyle, że jego zakup jest totalnie bez sensu :-) Misza36 pisał o Octavii TDI,
            stąd moja uwaga o cenach tego modelu.

> Troche obnizyli i doposazyli octavie takze staly sie bardziej
            > konkurencyjne .Zauwaz ze autorowi chodzi o silnik 1.6 to w wypadku
            > Octavi samochod wyposazony w prawie wszystko co mozliwe- a tam jest w
            > czym przebierac

I owszem. Tylko, że w przypadku Octavii lepiej brać FSI 150KM, bo to jednak
            sporawe i dość ciężkie autko. W każdym razie opcja Skody też jest sensowna...
            Choć ja osobiście Skód nie lubię. Nie podobają mi się pod żadnym chyba
            względem :-( Ale to subiektywny punkt widzenia.

Pzdr
            Niknejm
            • mniammniam3 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 21.02.07, 16:23
              Bardzo dziękuję wszystkim, którzy zechcieli się wypopwiedzieć na temat tego
              wyboru. Szczególne podziękowania kieruję do black_code za adres:
              www.whatcar.co.uk/car-review-summary.aspx?NEW_USED=1&MA_TYPE=1&MA=42&RT=2697

Świetna strona, profesjonalne opinie i rzeczywiście niektóre zaskakują. Pozdro.
        • zbig73 Re: trzeba być pisduszkiem aby octaviana polecać 22.02.07, 22:19
          2,0TDI elegance miałem i szybko oddałem - jest to śmierdzący skrzypowóz w cenie
          leksusa. za 90kzł możesz mieć mondeo, vectre, BMW3
          skóra w octavi to cerata!!!!! i wszystko podobnie!!!
    • misza36 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 22.02.07, 14:47
      octavia 2.0fsi 150 km kosztuje 74 000 zl

wyposazenie 4 poduszki
      abs klimatyzacja elektryka komputer pokladowy czujniki parkowania alufelgi

wlasciwie wszystko to co powinno byc
      • jurgieadam Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 22.02.07, 15:27
        zapomniałeś o najważniejszym - to jest skoda!
        • misza36 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 22.02.07, 16:30
          no co ze skoda, znaczek mi dresiarzu nie przeszkadza a jakosc tej marki jest
          wysoka
          • mechanioll Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 22.02.07, 17:47
            buahahhaaa
      • andy85 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 22.02.07, 17:06
        Też się zastanawiam nad skodziną. Mint 1,6 + lakier + radio Skody + alarm
        wychodzi ok. 61000. Jeżeli dealer zastosuje analogiczne zniżki , to Ambiente z
        takim wyposażeniem kosztowałoby ok. 66000 (muszę się dowiedzieć w salonie).
        Natomiast Astra III kombi 1,6 Enjoy z pakietem enjoy + lakier + alarm jest za
        64000 + PZU = 66000, natomiast takie samo auto 1,4 dają za 63000 już z PZU.
        Auris odpada ze względu na bagażnik, a poza tym nie lubię przereklamowanych
        nachalną reklamą o niezawodności.
    • misza36 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 22.02.07, 17:13
      skoda to o klase wyzzy samochod od tych kompaktow jakosc wykonania jest podobna
      z pewnoscia serwis i czesci beda tansze w koncu to kw
    • rasiauskas Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 22.02.07, 17:14
      To jak wybor miedzy gruzlica a syfilisem.
      • andy85 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 22.02.07, 17:42
        Wolę to drugie, bo całkiem przyjemnie się łapie.
        • wojtek_blankietowy Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 22.02.07, 23:31
          Polecam jednak Aurisa. Jakosc i niezawodnosc toyoty jest znana i prawdziwa.
          Astra to ladne i porzadne auto duzo lepsze od glownego konkurenta na niemieckim
          rynku - Golfa ale mimo to wybralbym Toyote.
          Co do skody to prosze popatrzec na jakosc VW do ktorego nalezy skoda. Jakosc ta
          jest bardzo niska, a awaryjnosc wysoka. Skoda ponadto przez maly rozstaw osi a
          duze zwisy zatem kiepsko sie prowadzi. Totalna bzdura jest twierdzenie ze
          octawia to klasa wyzej. Skoro megane sedan i focus sedan maja wiekszy rozstaw
          osi od skody i sa tej samej dlugosci to one tez sa o klase wyzej? To wtedy
          gdzie jest mondeo i laguna? Konkurenci dla BMW 5? To wtedy vel satis to
          konkurent klasy S? Octawia to klasa kompakt.
          Co do what cara to proponuje ostroznosc co do tej strony. To sa wielbiciele
          niemieckich aut nie dostrzegajacy innych na swiecie. Jesli ktos regularne
          obserwuje to strone moze czasem popatrzyc jak konkurencji nagle ubywa gwiazek
          zeby nie byla zagrozeniem dla VW.
          • al9 co polecasz? 22.02.07, 23:54
            nic nie wiemy o aurisie. nawet porzadnych testów nie było. mało kto widział je
            w salonie.. o jakości chłopie nie mów nic. Od 10 lat jezdze roznymi toyotami (z
            salonu) i z modelu na model jest coraz gorzej. A ostatnia corolka to juz
            zupelnie zwyczajny samochod. Niezawodność jest nieprawdziwa. Poczytaj fora,
            popytaj użytkowników.. Byle golf czy skoda czy seat sa tamkie same.. A focus
            czy civic czy a3 to inne wszechswiaty dwie klasy wyżej..
            Nawet astra III jest o wiele lepsza..
            Wiem to na pewno - bo przeejechałęm w latach 2003 -2006 80 tyskm
            moze auris bedzie lepszy.
            Oby
            Bo inaczej toyota straci dużą czesc rynku..
            ale szczerze - przyda jej się to. Podobnie jak przydało się vw.
            Nie mozna za byle barachło brac dziesiątki tysiecy złotych
            wojtek! pisz na tematy, na których sie znasz..
            al
            były toyotowiec
          • moderator10 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 23.02.07, 09:15
            wojtek_blankietowy napisał:

> Polecam jednak Aurisa. Jakosc i niezawodnosc toyoty jest znana i prawdziwa.
            > Astra to ladne i porzadne auto duzo lepsze od glownego konkurenta na
            niemieckim
            >
            > rynku - Golfa ale mimo to wybralbym Toyote.
            > Co do skody to prosze popatrzec na jakosc VW do ktorego nalezy skoda. Jakosc
            ta
            >
            > jest bardzo niska, a awaryjnosc wysoka. Skoda ponadto przez maly rozstaw osi
            a
            > duze zwisy zatem kiepsko sie prowadzi.

Blankietowy przestan sie osmieszac tymi swoimi bredniami , w kolko
            piszesz to samo ze tez c i sie nei znudzilo
            A to na dowod twoich slow
            www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,4/new/12642/__Ranking-zadowolenia-klient%C3%B3w-Top-Gear-2006-zwyci%C4%99zcy-i-przegrani.html
            blazna z siebie robisz ta nienawiscia do wszystkiego co VW .

Totalna bzdura jest twierdzenie ze
            > octawia to klasa wyzej. Skoro megane sedan i focus sedan maja wiekszy rozstaw
            > osi od skody i sa tej samej dlugosci to one tez sa o klase wyzej? To wtedy
            > gdzie jest mondeo i laguna? Konkurenci dla BMW 5? To wtedy vel satis to
            > konkurent klasy S? Octawia to klasa kompakt.
            > Co do what cara to proponuje ostroznosc co do tej strony. To sa wielbiciele
            > niemieckich aut nie dostrzegajacy innych na swiecie. Jesli ktos regularne
            > obserwuje to strone moze czasem popatrzyc jak konkurencji nagle ubywa gwiazek
            > zeby nie byla zagrozeniem dla VW
            tak jest wszedziie spiski VW , czy jest jeszcze jakies pismo nei kupione
            przez VW? .Oni chyba nic nie robia tylko oplacaja gazety, sponsoruja
            testy itd.
            co za belkot
            • marwa Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 23.02.07, 09:26
              data.idnes.cz/g/auto/autobild/tuv_report.html
              • moderator10 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 23.02.07, 09:33
                marwa napisał:

> data.idnes.cz/g/auto/autobild/tuv_report.html

No wlasnie w pierwszej dziesiatce 8 samochodw niemieckich i zadnej
                legendarnej Toyoty .Nawet serwis coraz gorszy.
            • gls1 Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 25.02.07, 17:07
              Ludzie jesteście jak małe dzieci!! Każdy kto chce niech sobie kupuje co mu się
              podoba bo to jego pieniądze przecież. Ja osobiście uważam, że Honda Civic 1.8
              jest wzorcem dla współczesnych Compaktów i taki samochód bym kupił. Jak ktoś
              woli Skodę (bo ma czujnik parkowania i komputer) to niech idzie do salonu i ją
              sobie kupi proste i logiczne.
              • rickky Re: Auris 1,6 124 KM czy Astra III 1,6 115 KM 25.02.07, 18:34
                gls1 napisał:

> Ludzie jesteście jak małe dzieci!! Każdy kto chce niech sobie kupuje co mu się
                > podoba bo to jego pieniądze przecież. Ja osobiście uważam, że Honda Civic 1.8
                > jest wzorcem dla współczesnych Compaktów i taki samochód bym kupił. Jak ktoś
                > woli Skodę (bo ma czujnik parkowania i komputer) to niech idzie do salonu i ją
                > sobie kupi proste i logiczne.

W całości popieram.
                • al9 woli skode bo ma czujnik 27.02.07, 15:30
                  Jak k
                  > toś
                  > > woli Skodę (bo ma czujnik parkowania i komputer) to niech idzie do salonu
                  > i ją
                  -------------
                  civic 1,8 tez ma komputer. a czujniki cofania diler dorzuca gratis :-)
                  nie ma więc powodów do kupowania skód..
                  Moze natychmiastowy odbiór, na civa trzeba długo czekac..
                  al
                  • knockout Re: woli skode bo ma czujnik 05.03.07, 23:52
                    jakies 4 miesiace temu kupilismy Civica w wersji 1.8, 140KM, sport. szybkie
                    uwagi - jak widac auto ciekawe stylistycznie, jednym sie podoba, drugim nie.
                    Mnie sie podoba. jezdzi sie nim dobrze, zarowno w miescie (ale tutaj uderza
                    spore spalanie) jak i w trasie. spora przyjemnosc z jazdy w stosunku do ceny. 6
                    biegow sprawdza sie fajnie. jedynym poki co powaznym minusem byl montaz
                    wyposazenia u dealera (nie polecamy honda matraszek w markach, to, co mieli
                    zamontowac zrobili zle, 2 przypadki na 2 byly do dupy, szkolne bledy w montazu,
                    obsluga klienta na poziomie retardow).
                    wrazenia laika - sympatyczny samochod ladnie wyprzedzajacy, dobra dynamika,
                    wykonczenie ok, pali dosc sporo w cyklu miejskim, duza przyjemnosc z jazdy,
                    sporo udogodnien, price/value ratio na bardzo dobrym poziomie + nieco sportowe
                    zaciecie. Gdybysmy poczekali dluzej, to zapewne temat Type R (ew. Type S) bylby
                    dyskutowany, ale z drugiej strony pojawil sie 3ci czlonek rodziny, wiec druga
                    para drzwi sie przydaje.
                    • al9 mój pali ok 06.03.07, 09:19
                      w mieście nie przekraczam 8 litrów
                      na trasie przy spokojnej jezdzie (pada deszcz) miałem juz wynik 6,1 ale zwykle
                      jest 7 (przy ostrzejszej jezdzie...)
                      o dziwo - przy szybkiej(ponad 170) autostradowej jezdzie - nie pali wiecej niz
                      8, 9 litrów...
                      Uważam, ze w stosunku do mocy i osiągów silnik jest zaskakująco oszczedny..
                      Spodziewałem sie ze bedzie znacznie gorzej..
                      Pozdr
                      al

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka