Dodaj do ulubionych

Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ?

21.02.07, 20:03
Mam taki mały dylemacik. Kupić czerwońca SX4 2 WD za 54900 wersja GS czy
dołożyć 4000 + 1600 (lakier metalik tylko dostępny) = 5600 do wersji z
napędem na 4 koła ?

Sam sobie wymyśliłem wady i zalety.. :

Zalety 2WD:
- troszkę lepsze osiągi
- mniejsze spalanie
- 5600 w kieszeni

Zalety 4WD:
- napęd przda się MOŻE CZASEM, na jakichś szutrach czy śniegu (chociaż do tej
pory nie jeździłem po bezrożach)
- ma plastiki na nadkolach i z przodu oraz z tyłu, co może uchronić przed
uszkodzeniem lakieru np. jakimiś kamieniami itp

Jak na razie zamówiłem wersje 2WD, ale mam możliwość dopłaty. A Wy co byście
wybrali ??
Obserwuj wątek
    • miszasty Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 20:04
      Ja bym wziął 4WD bezdyskusyjnie: takie auto w większości przypadków po prostu
      jest... BEZPIECZNIEJSZE.
      • aerofan Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 20:10
        Nie dodałem, że wersja 2WD dostępna będzie w takich kolorach, jakie mi się
        podobają (czerwony lub granatowy - ten akurat jest niedostępny), a wersja 4WD
        póki co niedostępna w żadnym z w/w kolorów, jedynie pomarańcz i chyba czerń. A
        Autko musze kupić przed majem.
        • miszasty Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 20:12
          aerofan napisał:

> Nie dodałem, że wersja 2WD dostępna będzie w takich kolorach, jakie mi się
          > podobają (czerwony lub granatowy - ten akurat jest niedostępny), a wersja
          4WD
          > póki co niedostępna w żadnym z w/w kolorów, jedynie pomarańcz i chyba czerń.
          A
          > Autko musze kupić przed majem.

No to musisz już sam zdecydować. Kolory to rzecz gustu.
    • habudzik Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 20:25
      Ja bym wziął 2WD bo 4 Ci się przyda na plaster do pupy .
    • mjf1 Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 20:32
      Sedici 1.6 Dynamic ;) 57900, 4x4
      • aerofan Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 20:47
        mjf1 napisał:

> Sedici 1.6 Dynamic ;) 57900, 4x4

Dolicz podgrzewane siedzenia, lusterka, szyby z tyłu elektryczne,przyciemniane
        szyby z tyłu, radio z mp3 , czyli to, co masz w standardzie w SX4 i wychodzi
        65000 :)
        • mjf1 Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 21:00
          dlatego puściłem oko - fiat nie daje powodów do dylematów, co do napędu. ja bym
          brał 4WD.
    • zenith700 Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 21:30
      Ja bym brał 4WD. Taki samochód daje mnóstwo frajdy i to nie chodzi o bezdroża,
      ale np. w zimie, na bocznych leśnych lub polnych drogach.

Poza tym z napędem 4x4 dużo się lepiej rusza i jeździ po śliskim, a dodatkowo
      nie ma problemów z parkowaniem jak sypnie śnieg i na poboczach dużo zasp lub
      tego błota śniegowego - po prostu wjeżdżasz w to i już... ;-)

Sam od dwóch lat jeżdżę Sorento i właśnie ta frajda z napędu 4x4 spowodowała,
      że znów polubiłem jeździć autem :-)
      • januszz4 Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 21:47
        Weź jeszcze pod uwagę, że 4WD ma prześwit 19 cm, a 2WD - 17 cm. Też stałem
        przed tym dylematem, bo napaliłem się na to auto tak gdzieś 2 miesiące temu.
        Ale jednak zrezygnowałem z niego, gdyż silnik Suzuki 1,6 jest w tym aucie dość
        paliwożerny i głośny. Jeśli już wybierać, to diesla (w ofercie jest diesel
        fiatowski), ale ja diesli nie lubię. Zmieniłem więc obiekt zainteresowań i
        przerzuciłem się na Nissana Note 1,6. Prawie już podjąłem decyzję o jego kupnie
        (zainicjowałem dyskusję na tym Forum w sprawie Nota). SX4 jest oczywiście
        bardzo fajnym samochodem i napewno będziesz zadowolony, ale weź raczej 4WD i
        chyba diesla. Pozdro.
        • cc_2004 Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 22:08
          Dla mnie sprawa jest prosta: 4WD, albo inny samochód.
          Co do paliwożerności - czytałem kilka różnych testów i max. zużycie paliwa
          wynosiło ok. 11 l/100 km w zimie. Średnio mieści się w 8-9 litrach, co okresie
          listopad-luty, na niedotartym silniku i z napędem 4WD jest niezłym wynikiem.
          Znam samochody z silnikami 1.2-1.4, które tyle samo palą, a mają napęd na przód
          i ważą jakieś 200 kg mniej.
          • aerofan Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 22:26
            Jednak nie widzę zastosowania 4WD w mojej jeździe. Tyle lat jeżdżę lato , zima,
            bezdroża czy nie fiatem punto i sobie radzi nieźle.
            • miszasty Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 22:28
              aerofan napisał:

> Jednak nie widzę zastosowania 4WD w mojej jeździe. Tyle lat jeżdżę lato ,
              zima,
              >
              > bezdroża czy nie fiatem punto i sobie radzi nieźle.

No to bierz 2WD, czemu stwarzasz sobie problem?;)

A tak swoją drogą: jeśli komuś wydaje się, że 4WD to tylko na "bezdroża i
              śniegi" to sam nie wie jak bardzo się myli. A jak ktoś pojeździł 4WD to z
              reguły następne auto też chce mieć 4WD:)
              Nawet jeśli jeździ tylko po asfalcie.
    • 737ng Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 21.02.07, 23:45
      2wd ma tez chyba wiekszy zbiornik paliwa, a co za tym idzie i zasieg?

Ja wybralem z napedem na 4, dzis odbieram, kolor ceglasty i wszystkie zbedne ale
      cieszace dodatki. Bardzo jestem podekscytowany :)

K.
      • aerofan Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 00:22
        No, jeszcze może istotna informacja, że 4WD są produkowane na Węgrzech, a 2 WD
        w Japonii (stamtąd przyjedzie moje autko) .

Emocje już opadły i uważam, że dokonałem dobrego wyboru. Wybierałem między
        Grande Punto, Kia Cee'd a SX4. Gdybym dymał po polach, to bym kupił sobie coś
        bardziej 4x4 niż Suzuki... ;)

Jeszcze poprawka - różnica w prześwicie między wersją 4WD a 2WD jest 1,5 cm.

Wersja 2WD jest też ok. 1 sek szybciej przy setce :)

• 737ng Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 09:54
          Do dymania po polach to ja mam mojego starego, wiernego 4runnera :)

Hm, na moim lokalnym rynku chyba wszystkie sa z Japonii. Za to czesto snieg
          pada, dlatego wybralismy AWD.

Odebralem. Pierwsze wrazenia bardzo pozytywne. Jedyne drobne rozczarowanie to
          swiatla - myslalem, ze beda asymetryczne i "po europejsku", jak w aerio/lianie.
          Tymczasem jest to jakis mix, niby granica swiatla/cienia jest wyrazna ale nie ma
          "wzniesienia" po prawej.

Coz... I tak mi sie podoba :)

K.
          • aerofan Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 10:07
            A powiedz mi, widać jakieś różnice od europejskiego ?

Chodzi mi dokładnie o to, czy masz takie samo radio jak w europejskich
            katalogach i czy podświetlenie radio / komputer/ zegary jest czerwone czy
            pomarańcz ?
            • 737ng Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 18:30
              Roznia sie swiatla przednie, choc te ktore sa nie sa najgorsze. Brak bocznych
              kierunkowskazow, co mnie troche dziwi, bo sa tutaj legalne a przednie sa tak
              usytuowane, ze ich z boku nie widac. Zegary i cala deska swieca sie na czerwono,
              mozna regulowac jasnosc. Nie ma ustawiania poziomu swiatel mijania. Jest
              tempomat. Radio mozesz zobaczyc na www.suzuki.ca pod gallery and pricing. No i
              silnik jest 2.0, auto jedzie calkiem zwawo. Nie chce go jeszcze mocno cisnac,
              ale 160 wczoraj pojechal jakby nic (dla mnie w 4runnerze to pierwsza kosmiczna :)

Jaki jest kolor zegarow w europie?

K.
              • obrzezna Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 19:01
                silnik 2.0? w SX4? się znaczy masz diesla 1.9 od fiata?
                • 737ng Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 19:05
                  obrzezna napisała:

> silnik 2.0? w SX4? się znaczy masz diesla 1.9 od fiata?

Nie, 2.0 benzyna. J20A.
                  www.suzuki.ca

:)))

K.
            • 737ng Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 19:04
              Radio takie:
              tinyurl.com/2movts
              K.
            • 737ng Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 19:10
              Troche nie wyszlo z linka... :)

Zobacz tutaj:

www.canadiandriver.com/articles/ly/07sx4.htm
              K.
    • obrzezna Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 10:45
      Ja kupiłem 2WD, owszem z napędem na 2 osie lepiej trzyma się drogi i łatwiej
      wychodzić z opresji ale przy aucie za 50tyś. 5,6tyś. to 10% wartości... prześwit
      i tak jest duży i w 4WD jak i 2WD nie powinno być problemu przy podjazdach pod
      "niziutkie" krawężniki. Nakładki na zderzaki i drzwi fajne, to jedyna rzecz
      którą mogliby dorzucić do 2WD bo te małe rzeczy jeszcze bardziej wyróżniają SX4
      z tłumu innych aut na ulicy...
      • aerofan Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 10:52
        A jaki kupiłeś kolor ? Japoniec czy wegier ?

Nakładki na drzwi dokupię oczywiście, ale nieoryginalne, za naprawdę dobre
        jakościowo zapłacę 100 zł, a nie 500 czy ileś tam i bede miał pewnosci, ze mi
        nikt drzwi nie obije :)
        • obrzezna Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 10:55
          kupiłem srebrny, kolor to jedyna rzecz którą pozwoliłem wybrać mojej lubej :D a
          co do wersji to japońska, szkoda tylko że czekać tyle trzeba, 1,5 miesiąca już
          mineło a jeszcze 2 miechy autobusem jeździć muszę :/
        • simr1979 Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 10:59
          Takie 4x4 jak w SX4 niewiele daje - z pewnością nie warto dopłacać, no może
          jeśli ktoś mieszka w górach i zimą ma problemy z dojazdem do domu lub pracy....
          • habudzik Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 14:04
            simr1979 napisał:

> Takie 4x4 jak w SX4 niewiele daje - z pewnością nie warto dopłacać, no może
            > jeśli ktoś mieszka w górach i zimą ma problemy z dojazdem do domu lub pracy....

No np: na Podleśną .
            • simr1979 Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 15:59
              habudzik napisał:

> simr1979 napisał:
              >
              > > Takie 4x4 jak w SX4 niewiele daje - z pewnością nie warto dopłacać, no mo
              > że
              > > jeśli ktoś mieszka w górach i zimą ma problemy z dojazdem do domu lub pra
              > cy....
              >
              > No np: na Podleśną .

Nie mam pojęcia - mnie akurat "Podleśna" nie kojarzy się z żadnym konkretnym
              miejscem. :/
    • black_code Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 10:52
      Zastanow sie po co ci te 4WD jesli nie bedziesz z tego korzystal?
      Zawsze to mniejsze zuzycie paliwa,mniej kasy na samochod i mniej
      elementow czesto drogich do zepsucia.
      A na tym forum jak bys zapytal czy kupic SX 1.6 czy 4.5 Turbo to tez
      kazdy by ci doradzil turbo.Nie swoje pieniadze wydaje sie latwo.
      • aerofan Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 10:53
        Po to założyem ten wątek, a nuż okazałoby się, że wszyscy chórem by krzyknęli ,
        że zrobiłem głupotę życia , wtedy dzwoniłbym do salonu po zmianę zamówienia :)
    • obrzezna Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 11:00
      aaa, i jeszcze jedno, gdzie wypatrzyliście ten mniejszy prześwit??? jak dla mnie
      to wygląda to tak że niższa owszem jest wersja GS 2WD ale z automatyczną
      skrzynią biegów, według oficjalnej strony suzuki i katalogu który mam przed sobą
      pomiędzy wersjami GS2WD i GS4WD w wysokości różnic brak :)
      • aerofan Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 11:09
        obrzezna napisała:

> aaa, i jeszcze jedno, gdzie wypatrzyliście ten mniejszy prześwit??? jak dla
        mni
        > e
        > to wygląda to tak że niższa owszem jest wersja GS 2WD ale z automatyczną
        > skrzynią biegów, według oficjalnej strony suzuki i katalogu który mam przed
        sob
        > ą
        > pomiędzy wersjami GS2WD i GS4WD w wysokości różnic brak :)

Jest w katalogu różnica 175mm i 190mm , ale sądzę, że te plastiki które są
        nakładane od spodu mają z centymetr i stąd to podwyższenie.. Bardzo nieznaczne
        zresztą.
      • covallo Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 21:17
        Cwila chwila. Wszyscy tutaj nie za bardzo wiedza z jakim tak naprawde napedem
        na 4 kola mamy do czynienia w SX4. Ne jest Subaru Forester czy Legacy czy
        Suzuki Grand Vitara ze stalym, nierozlaczalnym napedem na 4 kola. Tutaj mozna
        wlaczyc staly naped na 4 kola - ale nie trzeba. Istnieje tryb "2WD" i
        tryb "auto", ktory to - jak w wielu SUV-ach - w razie potrzeby dolaczy
        automatycznie naped na wszystkie kola. A zatem w 90% codziennosci mamy do
        czynienia z samochodem 2WD.
        Poczytalem tutaj:
        auto.gazeta.pl/auto/1,71357,3264475.html
        • 737ng Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 22.02.07, 21:35
          Zastanawia i troche cieszy mnie testowanie tego auta w terenie. I narzekanie, ze
          nie sprawdza sie. Przeciez to nie jest samochod terenowy... Dolaczany naped tylu
          jest fajny, bo przyda sie w sniegu, na zabloconej bocznej drodze czy na drogach
          szutrowych (ale twardych), ktorych tu wokolo mam pelno. Ale testowanie tego na
          poligonie? To chyba troche pomylka...

K.
          • covallo Re: Suzuki SX4 - 4WD czy 2WD ? 24.02.07, 22:14
            Zgadzam sie - prawie w zupelnosci:-) Moim zdaniem 19 cm przeswit, spore - jak
            na takiego malca - opony (szesnastki), niezly silnik - a to wszystko w
            polaczeniu z "Lock 4WD" wybawi wlasciciela(wlascicielke) z niejednej opresji, a
            najbardziej wypasione auta z napedem na 2 kola beda lezec na plecach obok. Ale
            fakt fatkem, ze zywiolem tego auta nie jest ciezki teren. To nie jest
            terenowka, co nie znaczy jednak, ze polegnie na pierwszym pagorku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka