Gość: ron text IP: proxy / 10.101.1.* 28.04.03, 09:37 Oto pytanie z testu ABJ www.abj.autoweb.pl/test.html Czy wiesz na czym polega zasada dwóch sekund i czy używasz jej podczas jazdy samochodem? Co to jest za zasada? Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: text IP: 143.26.82.* 28.04.03, 09:50 Gość portalu: ron napisał(a): > Co to jest za zasada? Jedziesz za poprzedzającym autem w 'odległości' 2 sekund. Łatwo sobie policzysz, jak np. mijacie jakiś słup. On minął, liczysz 121, 122. Jak po minimum 2 sekundach mijasz to samo miejsce, to znaczy, że jest OK, bo w razie gwałtownego hamowania 'wyrobisz się' i nie walniesz poprzednika w tył. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: ron Re: text IP: proxy / 10.101.1.* 28.04.03, 09:58 Dzięki za wyjaśnienie. Do tej pory odległość tą oceniałem intuicyjnie. Teraz wiem, że dobry kierowca używa stopera. :-))) Link Zgłoś
wamal Re: text 28.04.03, 10:18 Swoją drogą test na stronie: www.abj.autoweb.pl/test.html jest ciekawie napisany. Podałem wszystkie odpowiedzi "Tak" i samoocena na "1", a wynik był taki sam jak po w miarę przemyślanych odpowiedziach i samoocenie 6, czyli: Popełniłeś 10 błędów . Zastanów się czy nie warto popracować nad sobą w Akademii Bezpiecznej Jazdy? Link Zgłoś
Gość: bocian ...co podważa wiarygodnosc Akademii... IP: 213.76.133.* 28.04.03, 10:39 wamal napisał: > Swoją drogą test na stronie: www.abj.autoweb.pl/test.html jest ciekawie > napisany. Podałem wszystkie odpowiedzi "Tak" i samoocena na "1", a wynik był > taki sam jak po w miarę przemyślanych odpowiedziach i samoocenie 6, czyli: > > Popełniłeś 10 błędów . > Zastanów się czy nie warto popracować nad sobą w Akademii Bezpiecznej Jazdy? Dokładnie tak jest. Nie ma zanczenia co zakreslisz i tak masz 10 lub 11 bledów. CO do reguły 2 sekund - to czas reakcji kierowcy? (czyli od momentu zauważenia przeszkody do wciśniecia hamulca?) Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: ...co podważa wiarygodnosc Akademii... IP: 143.26.82.* 28.04.03, 11:23 Gość portalu: bocian napisał(a): > CO do reguły 2 sekund - to czas reakcji kierowcy? (czyli od momentu > zauważenia > przeszkody do wciśniecia hamulca?) Czas reakcji, poprawka na różnicę drogi hamowania (Ty możesz mieć 43m ze 100km/h, poprzednik 35m) i na pewno dodatkowy zapas (np. poprzednik zauważa i omija kałużę, Ty nie). Na ogół sam stosuję, choć do 2 nie liczę (bo nie umiem ;-)). Bardziej 'na oko' oceniam te 2 sekundy. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: bocian Re: ...co podważa wiarygodnosc Akademii... IP: 213.76.133.* 28.04.03, 11:50 Gość portalu: Niknejm napisał(a): > Gość portalu: bocian napisał(a): > > > CO do reguły 2 sekund - to czas reakcji kierowcy? (czyli od momentu > > zauważenia > > przeszkody do wciśniecia hamulca?) > > Czas reakcji, poprawka na różnicę drogi hamowania (Ty możesz mieć 43m ze > 100km/h, poprzednik 35m) i na pewno dodatkowy zapas (np. poprzednik zauważa i > omija kałużę, Ty nie). > Na ogół sam stosuję, choć do 2 nie liczę (bo nie umiem ;-)). Bardziej 'na oko' > oceniam te 2 sekundy. > > Pzdr > Niknejm Dzięki, choś preferuję metodę "na oko". 2 sekundy moga byc ok przy porównywalnych warunkach dla obydwu pojazdów (porównywalne samochody, opony) oraz przy dobrych warunkach pogodowych. Bo jadąc na letnich w zimie bez abs'u tirem za autem o bardzo krótkiej drodze hamowania na zimowkach czy wręcz lańcuchach... To truizm to co pisze ale tak dla zobrazowania... Pzdr Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: ...co podważa wiarygodnosc Akademii... IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 28.04.03, 12:53 Ja rowniez zrobilem 10 bledow, poprawilem, zeby bylo "na cacy" - dalej 10 bledow. Czyzby to bylo tak,jak wybierano wladze w socjalizmie-dawano jednego kandydatai trzeba bylo wybierac... :-) Co do 2 sekund - w to wchodzi czas reakcji na zapalenie swiatel hamowania, czas przenbiesienia nogi z gazu na hamulec, czas zadzialania hamulca, no i oczywiscie zapas czasu wynikajacy z roznej skutecznosci hamowania roznych samochodow. Podobno zamiast liczyc mozna powiedziec "utrzymuj bezpieczny odstep", oczywiscie nie bardzo szybko :-) A swoja droga-co da zasada 2 sekund, skoro zaraz jakis kretyn wjedzie miedzy ciebie i poprzedzajacy samochod? Ty zwiekszasz odstep - i nastepny idiota wpieprza sie w luke Link Zgłoś
Gość: Ed Re: TEST nad testy !!!! IP: *.mw.mil.pl 28.04.03, 10:26 Witam! Nie wiem co to jest za zasada, ale sam test jest bardzo ciekawy !!! Posiada 19 pytań typu tak-nie, jeżeli wszystkie wypełnię na tak - uzyskuję 10 błędnych odpowiedzi, jeżeli wszystkie wypełnię na nie - uzyskuję 19 błędnych odpowiedzi, natomiast wstawienie różnych liczb w polu oceny swoich umiejętności nie ma żadnego wpływu na wynik. Konkluzja: Jakbyś się nie przykładał do tego testu, to zawsze otrzymasz co najmniej 10 błędów, oraz jedynie słuszną poradę "Zastanów się czy nie warto popracować nad sobą w Akademii Bezpiecznej Jazdy?" ;-). Właścicielem firmy jest "znany dziennikarz motoryzacyjny ...", czy ma to jakiś związek z rzetelnością tego testu? Pozdrawiam Ed Link Zgłoś
Gość: Z^2 Re: zasada dwóch sekund IP: *.opisik.pulawy.pl 28.04.03, 13:01 Jest tylko problem, że są tacy, którzy w tą "odległość dwusekundową" wciskają się z góry wiedząc, że nie są w stanie przeskoczyć większej samochodów skaczą po jednym aucie. Jak warunki pozwalają i nikomu to nie zagraża stosuję technikę odbijania pozycji w kolumnie - przy następnym wyprzedzaniu takiego skoczka i ja zabieram się za nim i siedząc mu blisko na zderzaku prosząc go o pozwolenie na wyprzedzenie, wracając tym samym na poprzednią pozycję w szyku. Często tacy uspokajają się i dalej grzecznie jadą w kolumnie. Pozdrawiam Z^2 Link Zgłoś