Gość: G IP: *.one.pl / 192.168.6.* 07.05.03, 14:24 Chciałbym poznać opinie za i przeciw użytkowników Link Zgłoś Obserwuj wątek
krakus.mp Re: Alufelgi - plusy i minusy 07.05.03, 14:40 Na swoim autku mam Ronale.Do plusów można zaliczyć:1 mniejszą masę nieresorowaną,która wpływa na mniejsze zużycie zawieszenia.2 lepsze odprowadzanie ciepła z hamulców co skraca drogę hamowania.3 ładniejszy wygląd autka.4 alufelgi nieznacznie powiększają rozstaw kól,co poprawia zachowanie auta na zakrętach (pogarsza w jeździe po koleinach). Minus - to podatność na kradzież.Złodzieje często je kradną.No i oczywiście wyższa cena. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: 143.26.82.* 07.05.03, 19:18 krakus.mp napisał: > Na swoim autku mam Ronale.Do plusów można zaliczyć: > 1 mniejszą masę > nieresorowaną,która wpływa na mniejsze zużycie zawieszenia. ...i przede wszystkim daje to lepsze prowadzenie auta. Tylko że... większość alusów jest cięższa od stalówek. :-) Serio. Choć są specjalne, lżejsze, jak np. OZ Superlaggera. Są też b. lekkie felgi magnezowe, montowane standardowo np. w niektórych modelach Porsche. Niestety - b. drogie... > 2 lepsze > odprowadzanie ciepła z hamulców co skraca drogę hamowania. Słusznie. > 3 ładniejszy wygląd > autka. Słusznie :-) > 4 alufelgi nieznacznie powiększają rozstaw kól,co poprawia zachowanie > auta na zakrętach (pogarsza w jeździe po koleinach). Nie do końca. Wszystko zależy od doboru ET felgi (głębokość osadzenia). > Minus - to podatność na kradzież.Złodzieje często je kradną.No i oczywiście > wyższa cena. Słusznie. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Dresiarz Re: Alufsy - + i - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.03, 14:47 + zajebiście pasujom do dresów + zajebiście pasujom do fury - dużo trza nakraść, bo w sklepie sporo kosztujom - trza sie natrudzić, co by je zajebac z innej fury Link Zgłoś
Gość: MEX Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: 217.153.90.* 07.05.03, 15:08 plusy juz wymienione wiec doloze minus - najczesciej sa wieksze od stalowych i w zwiazku z tym nizszy profil opony no i na dziurach bardziej stuka ... ale jak wygladaja :))) Link Zgłoś
Gość: ptica Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.03, 16:13 Zazwyczaj są szersze od standardowo załączanych do nowego samochodu felg stalowych. W takim przypadku może się zdarzyć, że krawędź alufelgi będzie lekko wystawać poza płaszczyznę opony - przy najeżdzaniu na krawężniki łatwo o obtarcie felgi. Warto więc przy zakupie felg kupić nowy, szerszy, komplet opon. Link Zgłoś
Gość: mar Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: *.czechowice.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 16:21 Z ciekawości zważyłem moje stare felgi z oponą (zostały na zimówki) i nowe alu - szersze, większej średnicy, z oponami o wiekszej średnicy... Okazało się, że waga jest taka sama... Więc ten argument o wadze... Link Zgłoś
Gość: Marek Myslalem ze juz nie sprzedaja samochodow bez alu IP: *.atlanta.ga.us 07.05.03, 16:16 Powaznie - w wiekszosci pojazdow alu sa w standardzie. Moze te najmniejsze/najtansze maja jeszcze stalowe, ale w normalnych samochodach sa tylko alufelgi. To co mnie w nich wkurza to ilosc pracy jaka wymagaja. Trzeba je spryskac specjalnym kwasem, wyszorowac, umyc, nablyszczyc. Polowa mycia samochodu koncentruje sie na felgach. Moje sa latwe do mycia bo maja tylko 4 stosunkowo cienkie szprychy ale wyobrazcie sobie mycie alufelg w BMW 540 - horror! Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Myslalem ze juz nie sprzedaja samochodow bez IP: *.ces.clemson.edu 07.05.03, 17:47 Gość portalu: Marek napisał(a): > Powaznie - w wiekszosci pojazdow alu sa w standardzie. > Moze te najmniejsze/najtansze maja jeszcze stalowe, ale w > normalnych samochodach sa tylko alufelgi. > Czy Toyote Camry lub Honde Accord zaliczasz do "normalnych" samochodow ? Oba modele maja w podstawowej wersji stalowe kola. > To co mnie w nich wkurza to ilosc pracy jaka wymagaja. > Trzeba je spryskac specjalnym kwasem, wyszorowac, umyc, > nablyszczyc. Polowa mycia samochodu koncentruje sie na > felgach. Moje sa latwe do mycia bo maja tylko 4 > stosunkowo cienkie szprychy ale wyobrazcie sobie mycie > alufelg w BMW 540 - horror! Link Zgłoś
greenblack Re: Myslalem ze juz nie sprzedaja samochodow bez 07.05.03, 20:15 Volvo sprzedaje S80 3.0 za 200 tyś na stalowych felgach. Taka szwedzka oszczędność. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: *.tkb.net.pl 07.05.03, 19:04 tak naprawdę, jeżeli jeżdzimy zgodnie z przepisami to alufegi mają tylko jeden plus - wygląd.Wad natomiast całe mnóstwo , zwłaszca przy naszych dziurawych drogach. Ładne toto ale zupełnie niepraktyczne. Link Zgłoś
Gość: Dziadek w Skodzie Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: *.no 07.05.03, 19:13 Gość portalu: zorro napisał(a): > tak naprawdę, jeżeli jeżdzimy zgodnie z przepisami to alufegi mają tylko jeden > plus - wygląd.Wad natomiast całe mnóstwo , zwłaszca przy naszych dziurawych > drogach. Ładne toto ale zupełnie niepraktyczne. Ty chyba, kolego, specjalizujesz się w wypowiedziach na tematy dla Ciebie abstrakcyjne. Porsche chała, alufelgi niedobre. Widzisz, opinie głosi się na temat rzeczy, które się użytkowało. Zdaje się, że w Twoim przypadku musiałbyś ograniczyć się do recenzji kulinarnych. W mojej stopiątce mam stalowe felgi bez kołpaków. Ale jak mówię, to wiem, co mówię. Link Zgłoś
devote Re: Alufelgi - plusy i minusy 07.05.03, 22:38 Gość portalu: zorro napisał(a): > tak naprawdę, jeżeli jeżdzimy zgodnie z przepisami to alufegi mają tylko jeden > plus - wygląd.Wad natomiast całe mnóstwo , zwłaszca przy naszych dziurawych > drogach. Ładne toto ale zupełnie niepraktyczne. zgadza sie jeszcze jedna wada jest taka ze jadac do warsztatu na zmiane opon lub przelozenie kol lub wywazenie, mechanik nie bardzo sie z tym delikatnie obchodzi i efektem sa porysowane felgi.tak mialem w swoim. Link Zgłoś
derwisz911 Re: Alufelgi - plusy i minusy 07.05.03, 19:16 Panowie! Zwróćcie uwagę, że chyba po raz pierwszy zorro wypowiada się na temat motoryzacji! A nie wyzywa wszystkich wokół od kretynów. Brawo! Postępy! Co do Aluminiowych felg: + niższa masa niż stalowe + ładny wygląd + większa sztywność i wytrzymałość niż stalowe - czasem wyższa masa niż stalowe - czasami obleśny wygląd - w sytuacji gdy stalowa się tylko wygina, aluminiowa może pęknąć <-kost naprawy felgi a nierzadko opony - rysują się w zimie :( (stalowe również, ale ich nie szkoda) - lubią je złodzieje Co do właściwości jezdnych felgi aluminiowe i stalowe w tych samych rozmiarach niczym się nie różnią dla drogowego użytkownika. Wielu forumowiczom w ich postach chodziło chyba o to, że jeśli ktoś już inwestuje w aluminiowe felgi to kupuje większe i szersze, niż seryjne. Stąd możliwość stosowania szerszych opon o niższym profilu... Jednak różnica, jak wiadomo nie bierze się z tego, że ta felga jest aluminiowa a ta nie ;) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Dziadek w Skodzie Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: *.no 07.05.03, 19:22 derwisz911 napisał: > Wielu forumowiczom w ich postach chodziło chyba o to, że jeśli ktoś już > inwestuje w aluminiowe felgi to kupuje większe i szersze, niż seryjne. Stąd > możliwość stosowania szerszych opon o niższym profilu... > Jednak różnica, jak wiadomo nie bierze się z tego, że ta felga jest aluminiowa > a ta nie ;) A już zaczynałem wierzyć w czary ;) Bo to fajne, było że "aluminiowe są większe/szersze niż stalowe" Link Zgłoś
chaladia Jeszcze jeden minus 07.05.03, 19:28 Moja małżonka jeździ CC 1,1 Sporting. Standardowo wyposażony on jest w alu felgi, nawet niebrzydkie. Na zimę zakładamy opony zimowe na felgach stalowych. I tu powstaje problem. Przy wymianie kół z felgami nie chce nam się ich wyważać, bo to załadować trzeba do samochodu, do warsztatu trzeba pojechać itd itp. Efekt - trzy lata przejeżdżone bez wyważania, chyba że się "złapie gumę". Oczywiście - to efekt lenistwa, ale przy jednym komplecie felg stalowych samo życie wymusza wyważanie kół co pół roku... Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Jeszcze jeden minus IP: *.tkb.net.pl 07.05.03, 20:03 dziadek-skodafil czytaj dokładniej,albo nałóż nowe okulary. nigdzie nie napisałem ze porsche to złe auto a alufelgi niedobre, ale dziadek się nie przejmuj-alzhaimer ci pomoże zapomnieć o wadzie wzroku. a ty derwisz-granatowy dres z 1997(czy jakoś tak nie przymilaj sie , nie jestem łasy na komplementy osobników o zachwianej osobowości. hehehe Link Zgłoś
Gość: Dziadek w Skodzie Re: Jeszcze jeden minus IP: *.no 07.05.03, 20:11 Gość portalu: zorro napisał(a): > dziadek-skodafil czytaj dokładniej,albo nałóż nowe okulary. > nigdzie nie napisałem ze porsche to złe auto a alufelgi niedobre, ale dziadek > się nie przejmuj-alzhaimer ci pomoże zapomnieć o wadzie wzroku. > a ty derwisz-granatowy dres z 1997(czy jakoś tak nie przymilaj sie , nie > jestem łasy na komplementy osobników o zachwianej osobowości. hehehe Tylko trzy pytania: 1. "tak naprawdę, jeżeli jeżdzimy zgodnie z przepisami to alufegi mają tylko jeden plus - wygląd.Wad natomiast całe mnóstwo, zwłaszca przy naszych dziurawych drogach. Ładne toto ale zupełnie niepraktyczne." - jeśli w tych zdaniach nie powiedziałeś, że alufelgi są złe, co miałeś na myśli? 2. co to znaczy "nałóż okulary"? 3. co to takiego "alzhaimer"? Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Jeszcze jeden minus IP: *.chello.pl 07.05.03, 21:23 > 3. co to takiego "alzhaimer"? To ten Niemiec, co wszystko mi chowa... :-) Pzdr. Link Zgłoś
derwisz911 Re: Jeszcze jeden minus 07.05.03, 20:42 > a ty derwisz-granatowy dres z 1997(czy jakoś tak nie przymilaj sie , nie jestem > > łasy na komplementy osobników o zachwianej osobowości. hehehe Krytykujesz Dziadka, a sam potrzebujesz solidnych patrzałek. Gdzie w mojej wypowiedzi dostrzegłeś komplement dla swojej miernej osoby? Na pochwały trzeba zasłużyć, a Ty robisz wszystko, by stracić w oczach większości użytkowników forum. Prawienie Ci komplementów to ostatnia rzecz na jaką bym się zdobył. Nie jestem mędrcem, ale aby podziwiać Ciebie musiałbym zgłupeć do Twojego poziomu. Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: *.tkb.net.pl 07.05.03, 20:15 a tak poważnie dziadek to przypadkiem konstrukcja 105 jest mi dobrze znana. sporo czasu zajęło mi kiedys odnalezienie akumulatora w tym "potworze".Również mocowanie koła zapasowego i konstrukcja układu chłodzenia świadczy o wieeelkiej wyobrazni twórców tylnonapedowych skodziawek. Prowadzenie tych aut w szybkich zakrętach to dopiero przeżycie. tak więc dziadek nie chrzań mi że piszę o czymś czego nie znam. fakt -porsche nie jeżdziłem nawet jako pasażer, ale jezdziłem wieloma autami i to zawodowo. może dziadek chcesz kupić nową belkę przednią z zaciskami i przekładnia do skodziawki ? Link Zgłoś
Gość: Dziadek w Skodzie Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: *.no 07.05.03, 20:43 Bracie! Miałeś stopiątkę?! Moja na razie chodzi, jak złoto! Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: *.tkb.net.pl 07.05.03, 21:43 napisałem zę alusy są niepraktyczne , a. nie że złe. sam bym chetnie nabył kpl.13-tek po dobrej cenie . a ty w granatowym dresie z 199któregoś się nie przejmuj,widocznie żle odzczytałem twoje słowa" brawo,postępy". Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: *.tkb.net.pl 07.05.03, 21:57 nie diadek, nie miałem. kolega miał przez wiele lat i bywałem wożony skodą 105L czyli "luksusową. była tez wersja ,chyba S bez opuszczanych szybek w tylnych drzwiach i skórzanym paskiem na drzwiach zamiast podłokietnika. jeżdziłem też skodą 100. Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: *.ces.clemson.edu 07.05.03, 23:56 Gość portalu: zorro napisał(a): > nie diadek, nie miałem. kolega miał przez wiele lat i bywałem wożony skodą 105L > > czyli "luksusową. była tez wersja ,chyba S bez opuszczanych szybek w tylnych > drzwiach i skórzanym paskiem na drzwiach zamiast podłokietnika. jeżdziłem też > skodą 100. a 1000MB albo Octavia ? Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: *.tkb.net.pl 08.05.03, 19:19 owszem starą octawią miałem okazje ,i to nie tak dawno temu,jeżdzić i muszę przyznać że wywarła na mnie o niebo lepsze wrażenie niż tylnonapedowe sdodzianki.A tak w ogóle to co za idiota wpadł na pomysł tynego napędu w popularnych autach tamtych lat? Link Zgłoś
greenblack Re: Alufelgi - plusy i minusy 08.05.03, 19:22 Gość portalu: zorro napisał(a): > A tak w ogóle to co za idiota wpadł na pomysł tynego napędu w > popularnych autach tamtych lat? Wtedy i dzisiaj tylny napęd jest prostszy w konstrukcji i trwalszy. Przejście na napęd przedni wymagało nowych płyt podłogowych i dobrego rozplanowania miejsca pod maską. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Alufelgi - plusy i minusy IP: *.tkb.net.pl 08.05.03, 19:39 ale przyznasz ,że tylny napęd to był zły pomysł :fatalny rozkład masy ,dziwne miejsca na bagaż uniemożliwiające rozwój wersji pochodnych (kombi ,pickup),kłopoty z chłodzeniem silnika. Skoda octawia była przed całą serią tylnonapędowych i była w/g mnie znacznie lepszym autem niz jej następcy. oczywiście mówimy o autach popularnych - tylny napęd w sportowych to inna sprawa. Link Zgłoś
greenblack Re: Alufelgi - plusy i minusy 08.05.03, 19:43 Gość portalu: zorro napisał(a): > ale przyznasz ,że tylny napęd to był zły pomysł :fatalny rozkład masy ,dziwne > miejsca na bagaż uniemożliwiające rozwój wersji pochodnych > (kombi ,pickup),kłopoty z chłodzeniem silnika. A to Ty mówisz o silniku z tyłu. To rzeczywiście nonsens w tanich, słabych samochodach. Ja cały czas mówiłem o układzie sinik z przodu napędza koła tylne. Pozdrawiam Link Zgłoś