Dodaj do ulubionych

Focus, Golf czy Leon?

09.04.07, 22:18
Pewnie macie dosc juz takich postów:)))) ale bardzo proszę o opinię. Moze ktos
z was zechce mi doradzic, ktory z podanych w temacie modeli wybrac??
Mysle wlasnie o ktoryms z tych trzech samochodow. Z silnikiem 1,6. 100-115 koni.
Z wyglądu najbardziej podoba mi sie Leon, Focus jest najtanszy - a Golf no
Golf to Golf:)
Jezdze glownie po miescie, nie robie strasznie wielu km rocznie,zalezy mi na
fajnym komfortowym w miare autku, w ktore sie tylko wlewa benzyne i jezdzi:)))
A no i chce kupic nowy samochod, w miare dobrze wyposazony.
Bardzo licze na porady:)
Obserwuj wątek
    • soner3 Re: Focus, Golf czy Leon? 09.04.07, 22:21
      zrob sobie jazdy probne kazdym z nich i wez tego ktory najbardziej
      przypadnie Tobie do gustu .To sa wzglednie porownywalne samochody a Golf
      i Leon technicznie niemal identyczne .
      • biljana Re: Focus, Golf czy Leon? 09.04.07, 22:24
        taki mam zamiar. z pewnoscia sie przejade każdym z nich. Ale moze jest cos co
        np. w danym modelu was denerwuje albo na co zwrocic szczegolna uwage?
    • al9 żaden z tych 09.04.07, 22:24
      golf wcale nie jest taki dobry, poza tym za chwilę bedzie nowy model. Leon to
      golf tylko w gorszym hiszpanskim wykonaniu. Focus jest bardzo dobrym autem,
      równym, bez wiekszych wad, ale tez jest juz troche na rynku... Poza tym to auto
      dla emerytów. Tak nudne że az się.....
      Kup opla astrę III, toyotę auris, kie ceed albo hondę civic...
      pozdr
      al
      • iberia.pl Re: żaden z tych 09.04.07, 22:31
        al9 napisał:

> golf wcale nie jest taki dobry, poza tym za chwilę bedzie nowy model. Leon to
        > golf tylko w gorszym hiszpanskim wykonaniu.

rozumiem, ze choc raz jechales leonem stad ta wypowiedz, ze jest gorszy?

>Focus jest bardzo dobrym autem, równym, bez wiekszych wad,

poza rudym....

>ale tez jest juz troche na rynku... Poza tym to auto
        > dla emerytów.

a jakie cechy ma auto dla emerytow?Czy mozesz cos blizej na ten temat napisac?
        • al9 na pytanie Iberi odpowiadam 09.04.07, 22:38
          leonem nie jechałem ale mam smutne doswiadcze nia z nową cordobą i z siecią
          sprzedaży seatów - nomen omen IberiaPolska
          nowy focus juz nie rdzewieje
          auto dla emeryta - to takie które jest zaprojektowane do bólu poprawnie, ma
          konserwatywne linie i ma sie podobac 50 letnim przedstawicielom klasy średniej
          niższej..
          al
          • biljana Re: na pytanie Iberi odpowiadam 09.04.07, 22:44
            al9 napisał:

> auto dla emeryta - to takie które jest zaprojektowane do bólu poprawnie, ma
            > konserwatywne linie i ma sie podobac 50 letnim przedstawicielom klasy średniej
            > niższej..

hmm a ja mam troche podobne odczucia odnosnie Golfa. On wlasnie mi sie wydaje
            taki do bolu uporządkowany i poprawny. Elegancki, ale taki gładki zeby sie za
            bardzo nie wyróżniac z tłumu... nie wiem, taki jakis konserwatywny.
            Ale moze jestem uprzedzona, bo mój ojciec zawsze jeździ vw (stad to skojarzenie
            z konserwa:)
            • al9 Re: na pytanie Iberi odpowiadam 09.04.07, 22:47
              a ja mam troche podobne odczucia odnosnie Golfa. On wlasnie mi sie wydaje
              > taki do bolu uporządkowany i poprawny. Elegancki, ale taki gładki zeby sie za
              > bardzo nie wyróżniac z tłumu... nie wiem, taki jakis konserwatywny.
              ------------
              ja też :-))
              golf, focus i ceed (ale ten jst za to tani, dobrze wyposazony i ma 7 letnia
              gwarancję)
              Najlepszy jest oczywiście civic
              :-))
              pozdr
              al
              • lapufkasz Re: na pytanie Iberi odpowiadam 10.04.07, 08:22
                al9 napisał:

> ------------
                > ja też :-))
                > golf, focus i ceed (ale ten jst za to tani, dobrze wyposazony i ma 7 letnia
                > gwarancję)
                > Najlepszy jest oczywiście civic

A co w Civicu jest takiego najlepszego ?
                Glosne silniki ,twarde , tanie i podskakujace zawieszenie ,wiejskie
                blyskotki i swiecidelka czy ogolnie kontrowersyjny wyglad ?A moze
                sabe wyniki w NCAP tak ciebie oczarowaly?

• al9 lapufkaszowi 10.04.07, 10:12
                  pyta lapufkasz:
                  A co w Civicu jest takiego najlepszego ?

zawieszenie znakomite - mimo belki skrętnej - twarde, ale niektórzy to lubią
                  silnik głośny - fakt, ale dopiero powyżej 5000 obrotów - jest 6 biegów czyli
                  powyżej 170 km/h
                  wiejskie błyskotki - mnie i nie tylko mnie sie podobają
                  słabe wyniki NCAP - ale to, że np Renault ma zawsze 5 gwiazdek jakoś nie wpływa
                  na sprzedaz...

ale zwracam uwagę, że oprócz civica propo nowałem jeszcze kilka innych, mniej
                  kontrowersyjnych aut
                  al
              • barnaba75 a gwarancja w cee'd to lipa.... jest 3 lata.... 12.04.07, 01:01
                tak naprawdę....
                bo te 4 dodatkowe na silnik i skrzynię biegów, a obecnie producenci udzielają
                tzw gwarancji dobrej woli czyli jeśli pada jakiś ważny element auta i auto było
                serwisowane w serw. aut. to wymieniają, albo dopłacają sporo do wymiany...
                a tu.. 150 tys. km? śmieszny przebieg....

Który producent jest bardziej pewien swego auta? Ten który daje gwarancję bez
                limitu km czy ten, który ustawia limit na śmiesznym poziomie 150 tys...?
          • henryk245 Re: na pytanie Iberi odpowiadam 10.04.07, 08:18
            al9 09.04.07, 22:38
            .. ma sie podobac 50 letnim przedstawicielom klasy średniej
            niższej..
            al

Nie jestes upp to date,auto klasy sredniej nizszej to Mondeo,
            w UK pojecie to weszlo do jezyka codziennego ; "the Mondeo Class".

Focus nalezy do tzw."Golf Class"-auto dla wszystkich,dla samotnych,
            mlodych rodzin i rowniez dla emerytow !
          • wujaszek_joe Re: na pytanie Iberi odpowiadam 10.04.07, 13:55
            al9 napisał:
            > nowy focus juz nie rdzewieje
            słyszałem coś innego. z dwóch źródeł
            • mameja21 Re: na pytanie Iberi odpowiadam 10.04.07, 14:27
              wujaszek_joe napisał:

> al9 napisał:
              > > nowy focus juz nie rdzewieje
              > słyszałem coś innego. z dwóch źródeł

U fryzjera i na targu?
              • wujaszek_joe Re: na pytanie Iberi odpowiadam 10.04.07, 14:35
                tak
        • lenox27 Re: żaden z tych 15.04.07, 14:01
          Iberia, zawsze gdy czytam twoje posty w stosunku do fordów to wyjezdzasz
          z "rudym", czy nic innego nie przychodzi Ci juz do głowy?A może wiedze na temat
          motoryzacji czerpiesz z tylko z gazet...
      • marogn Re: żaden z tych 10.04.07, 10:52
        ale pojechałeś
        porówujesz auto z jesieni 98 - focusa do nowych modeli i piszesz że jest nudne
        przecież to bez sensu
        w porównaniu do focusa I to astra II, tojki z 98 i civica to one właśnie są
        tragicznie nudne (civic najmniej)
        • marogn Re: żaden z tych 10.04.07, 10:54
          sorry, za szybko (jak widać) przeczytałem pierwszy wątek, myślałem że chodzi o
          używane ;)
    • iberia.pl Re: Focus, Golf czy Leon?LEON, n/t 09.04.07, 22:31

• s_mi Re: Focus, Golf czy Leon? 09.04.07, 22:31
      Też maiłem kiedyś ten dylemat. Wybrałem focusa. I nie żałuję.
      W focusie sprawdź blachę: tylną klapę i wszystkie drzwi u spodu.
      Silnik 1.6 jest nie do zdarcia.
      • fazi_ze_sztazi Re: Focus, Golf czy Leon? 09.04.07, 22:41
        s_mi napisał:
        > Silnik 1.6 jest nie do zdarcia.

powiedzenie majace sens 20 lat temu, gdy porownywalo sie poloneza i golfa.
        obecnie kazdy nowoczesny silnik jest "nie do zdarcia", i jednoczesnie kazdy
        silnik mozna zajechac w rok.
        pzdr.
        • iberia.pl Re: Focus, Golf czy Leon? 10.04.07, 12:15
          fazi_ze_sztazi napisała:

>
          > obecnie kazdy nowoczesny silnik jest "nie do zdarcia",

za wyjatkiem 2,2 dci z laguny2 :-DDDDD
          • asserwis Re: Focus, Golf czy Leon? 11.04.07, 23:38
            zgadzam sie z tobą w wielu kwestiach. w tej nie masz zupełnie racji.
    • henryk245 Re: Focus, Golf czy Leon? 10.04.07, 08:12
      auto to nie sukienka czy tez inna firanka ,
      pozwol rozsadkowi zadecydowac - kup Golfa .
      • mameja21 Re: Focus, Golf czy Leon? 10.04.07, 09:51
        Wszystkie 3 bardzo dobre.
        Proponowana przez kogoś wyżej Honda Civic to auto odpustowe, takie koraliki
        dla murzyna.
        • al9 Re: Focus, Golf czy Leon? 10.04.07, 10:07
          Proponowana przez kogoś wyżej Honda Civic to auto odpustowe, takie koraliki
          dla murzyna.
          -----------------
          zazdrość Was zżera
          :-))
          Murzyn al
          • leon.zbowidowiec Re: Focus, Golf czy Leon? 10.04.07, 12:49
            > zazdrość Was zżera
            > :-))
            > Murzyn al

E tam zazdrosc. Jak zwykle nabijamy sie z fanatyzmu posiadaczy okreslonych
            marek. Jak w poprzedniej generacji VW byla z tylu belka a w Civicu wielowahacz
            to wszyscy posiadacze japonszczyzny twierdzili ze VW to szmelc i prymityw bo
            japonce to maja wszedzie zawieszenie wielowahaczowe, jak teraz w Civicu jest z
            tylu belka to wlasnie czytam wpisy jaka to ta belka jest wspaniala i sztywna i
            zapewnia rownie dobre prowadzenie jak wielowahacz. Pewnie za chwile jak
            japonczycy wreszcie zaczna do kompaktow i innych popie..k seryjnie montowac
            silniki turbo zamiast zmiennych faz rozrzadu to okaze sie ze turba to jednak sa
            super i nagle przestana posiadaczom przeszkadzac ich wlasne padajace turbiny
            i "notoryczne" problemy z osprzetem (co obecnie wytykane jest posiadaczom
            Golfow i innych niemieckich czy francuskich marek :)
            • al9 Re: Focus, Golf czy Leon? 10.04.07, 12:51
              Leon przecież żartowałem..
              honda oszczędza, tpo jasne, ale dobrze zestrojona belka nie jest taka zła. w
              klasie compact rzecz jasna...
              al
              • fazi_ze_sztazi Re: Focus, Golf czy Leon? 10.04.07, 20:43
                widzisz al9, tzreba bylo kupic 4D a nie 5D i mialbys wilowachaczoy zawias z
                tylu. a do jazdy po miescie i stania w korkach to i tak wszystko jedno ....

pzdr.
    • biljana Chyba jednak Leon... albo? 10.04.07, 20:36
      Jezdziłam dzis wszystkimi trzema.

Focus odpadł od razu. Tzn. jazda ok, ale bez rewelacji. W srodku tez nic
      specjalnego. Nie ma sie w sumie do czego przyczepic, ale niczym mnie tez nie
      zachwycil.

Potem odpadl Golf. Glosny byl. I czuc (tzn. słychac) było każdą nierównosc, po
      ktorej jechalam.

W Leonie sie chyba zakochałam:))))) Jest po prostu piękny. Wyposazenie tez mi
      odpowiada. Tylko ta cena... W porownaniu z Golfem i Focusem jest najdrozszy.

Ale wzielam pod uwage tez wasze sugestie i przejechalam sie Hondą oraz Kia Cee'd.
      Honda mi jakos nie podpasowala. Nie wiem dlaczego, ale nie.
      Bardzo pozytywnie zaskoczyla mnie Kia. Cena, komfort jazdy, gwarancja na 7 lat.
      Naprawde bardzo ok.

Summa sumarum dalej mam dylemat:))))

Leon czy... no wlasnie? Moze kia???
      • c64 Re: Chyba jednak Leon... albo? 10.04.07, 20:48
        przejedz się jeszcze francuzami
        • asso1 Biliana!!!! Nie daj się zwariować!!! 10.04.07, 21:01
          Zostaw te badziewie! Kup prawdziwy, niezawodny samochód! Corolla, tylko Corolla!
          • mameja21 Re: Biliana!!!! Nie daj się zwariować!!! 10.04.07, 21:39
            asso1 napisał:

> Zostaw te badziewie! Kup prawdziwy, niezawodny samochód! Corolla, tylko
            Corolla

Dziewczyna chce kupić auto i wybiera spośród trzech sensownych, a Ty jej
            proponujesz kupę...
            • c64 Re: Biliana!!!! Nie daj się zwariować!!! 11.04.07, 00:23
              Niech się przejedzie japończykami, koreańczykami, francuzami i co tam jeszcze
              się znajdzie, i niech porówna cenę, wygodę, wyposażenie, jakość. W statystykach
              awaryjności niemce obecnie sypią się podobnie jak reszta, więc można się
              zastanowić, czy jest sens płacić tyle np. za golfa.
      • daria.1 Re: Chyba jednak Leon... albo? 11.04.07, 10:00
        > Jezdziłam dzis wszystkimi trzema.
        >
        > Focus odpadł od razu. Tzn. jazda ok, ale bez rewelacji. W srodku tez nic
        > specjalnego. Nie ma sie w sumie do czego przyczepic, ale niczym mnie tez nie
        > zachwycil.
        Sorki ale jeśli jazda Focusem jest bez rewelacji to albo jechałaś 1 km albo siedziałaś obok .
        Myslę ze twoje pytanie to ,,który najładniejszy '' a to już każdego indywidulna sprawa .
        Leon nie trzeszczał ????? nie czuć było kazdej nierównosci ? i był cichy ???
        przecież to Seat jest najgorzej wyciszony i nie wiem czy nie twardszy od Golfa .
        Kiepska jakość montazu i plastików przekłada się na najsłabszą sprzedaż z kompaktów .
        • moderator10 Re: Chyba jednak Leon... albo? 11.04.07, 10:04
          daria.1 napisała:

> .
          > Kiepska jakość montazu i plastików przekłada się na najsłabszą sprzedaż z
          ko
          > mpaktów .

245 tys sztuk czyli ponad 2 razy wiecej niz chocby Civica.
          • daria.1 Re: Chyba jednak Leon... albo? 11.04.07, 10:13
            napisz ile się sprzedaje Focusów i Golfów ? fakty to liczby a te nie kłamia z aut wymienionych to Seat sprzedaje się najgorzej o Kia nie piszę bo to nowy model więc nie wiadomo .Jezdziłem Saetem Altea -głosny ,twardy i trzeszczący
            a Leon to Klaustrofobia
            • moderator10 Re: Chyba jednak Leon... albo? 11.04.07, 10:29
              daria.1 napisała:

> napisz ile się sprzedaje Focusów i Golfów ?

A jeki to am znaczenie zwlaszcza ze Leon to inaczej obudowany Golf
              z "utwardzonym " zawieszeniem

fakty to liczby a te nie kłamia

No to jesli liczby nie klamia to faktem jest ze ty zmyslasz

z a
              > ut wymienionych to Seat sprzedaje się najgorzej o Kia nie piszę bo to nowy
              mode
              > l więc nie wiadomo .Jezdziłem Saetem Altea -głosny ,twardy i trzeszczący
              > a Leon to Klaustrofobia

Nie mam pojecia o co ci chodzi z ta klaustrofibia bo Leon nie jest
              mniejszy o Golfa a chyba nawet wiekszy .Moze nie ma supermaterilow
              wykonczeniowych (i dla mnie tez to jest wada zwlaszcza ze poprzdni
              byl ok ) ale ni jest tak zle.
              Ty probujesz wmowic autorce watku ze jesli jej sie nie podobal Focus
              to musi sie mylic skoro tobie sie podoba .Mi tez Focus nie odpowiada i
              zapewne jeszcze sie takich kilku znajdzie.Jesli podoba jej sie Leon to
              chyba wie czemu zwlaszcza ze wyniklo to z prownania kilku aut.Autor
              kupuje taki jaki mu odpowiada i ma racje ze ma wlasne zdanie a nie
              oparte na opiniach innych osob ktore przeciez tym samochodem nie beda
              jezdzic.
        • biljana Re: Chyba jednak Leon... albo? 11.04.07, 15:03
          daria.1 napisała:

> Sorki ale jeśli jazda Focusem jest bez rewelacji to albo jechałaś 1 km albo
          siedziałaś obok .

Tak dla mnie jazda Focusem nie byla niczym rewelacyjnym. Wybacz, jesli urazilam
          twoje przywaizanie do tej marki/modelu, ale taka wlasnie jest moja opinia.
          W porownaniu z innymi samochodami ktore testowalam, Focus wypadl najsłabiej.
          Na codzien jezdze nissanem - i choc nie jest juz nowy - tez jest lepszy niz focus.

> Myslę ze twoje pytanie to ,,który najładniejszy '' a to już każdego
          indywidulna sprawa .

Nie moje pytanie nie brzmiało: ktory najladniejszy, bo to sama wiem. Przeczytaj
          uwaznie moje posty.

> Leon nie trzeszczał ?????
          nie, nie trzeszczal

nie czuć było kazdej nierównosci ? i był cichy ???

tak wlasnie bylo:)

> przecież to Seat jest najgorzej wyciszony i nie wiem czy nie twardszy od Golfa
          > .

ja tez nie wiem, ale mi odpowiadalo. zwlaszcza w porownaniu z golfem

> Kiepska jakość montazu i plastików przekłada się na najsłabszą sprzedaż z ko
          > mpaktów .

na wyskosci sprzedazy kompatkow sie nie znam, wiec nie bede polemizowac. z
          reszta nie wiele mnie obchodzi czy sprzedaje sie dobrze czy nie. Co do jakosci
          plastiku... jak tos wyzej juz zauwazyl, moglaby byc lepsza, ale nie jest zle.
          Ogolnie wrazenie w wersji stylance (o ktorej mysle) b. pozytywne.
          • daria.1 Re: Chyba jednak Leon... albo? 11.04.07, 15:42
            nie jestem przywiązany do Forda ,marka jak inne ,jezdzimy Hondą ,miałem okazję jezdzić Focusem i takiej precyzji prowadzenia to wielu moze mu tylko pozazdroscić .Mogę ci tylko powiedzieć ze nie masz pojęcia jak twoje emocje podpowiadają ci co kupić ,nie widzi się wielu wad ,ak tak kupuje się oczami a ty już nieświadoma dawno kupiłaś .
            Skoro dla ciebie Almera lepsza od Focusa to życzę powodzenia ,owszem Focus nie jest idealny,nie jest ładny ale Almera to padaka do Focusa nawet do Focusa 1
    • misza36 Re: Focus, Golf czy Leon? 11.04.07, 15:26
      z tych 3 wybralbym leona , jest naljadnijeszy z tych 3 ma dobre wykonczenie ,
      niezly silnik i dobre zawieszenie, golf jest za drogi a focus mi sie nie podoba
      ma w srodku tandetne plastiki i sie mu blacha sypie
      • mirek1968 Re: Focus, Golf czy Leon? 11.04.07, 16:25
        Ja bym z tych trzech nie kupił żadnego,wybrałbym jakiegoś japończyka,może
        toyote,może mitsubishi colta.
        • biljana Re: Focus, Golf czy Leon? 11.04.07, 18:06
          colt jest za mały i średnio wykończony. to juz lepszy w tej klasie suzuki swift

corolla auris jest fajna, ale droga.
          • asso1 Droga? 11.04.07, 23:04
            Droga, bo płacisz za jakość i niezawodność. Jesteś bardzo bogata? Bo stara
            regula mówi - biednego nie stać na rzeczy bylejakie! Jekieś tam Fordy czy
            Leony. Kup dobry, prawdziwy samochód - czyli corolle. Z tym aurisem się nie
            spiesz! To nowość, lepiej odczekać.
            • al9 Re: Droga? 11.04.07, 23:30
              corolka i auris to to samo auto... Roznice sa kosmetyczne. Oczywiscie są
              plasowane na rynku dla róznych klientów, ale wyposazona corlka kosztuje prawie
              jak avensis. Toyota spada na psy a zyczy sobie za swoje zwykłę auta jak za
              zboże. A o jakości mnie nic nie mów (miałem corolkę 98 i 2003), obie nowe ze
              sklepu) - im młodszy model tym gorzej...
              A w ogóle niech dziewczyna robi co chce!
              :-)
              Pozdrawiam
              al
      • mameja21 Re: Focus, Golf czy Leon? 12.04.07, 08:14
        misza36 napisał:drogi a focus mi sie nie podoba
        >
        > ma w srodku tandetne plastiki i sie mu blacha sypie

He he, mitoman zaczyna tworzyć kolejne legendy.
    • asserwis Re: Focus, Golf czy Leon? 11.04.07, 23:48
      >> .Autor kupuje taki jaki mu odpowiada i ma racje ze ma wlasne zdanie a nie
      oparte na opiniach innych osob ktore przeciez tym samochodem nie beda
      jezdzic.<<

to po co ta cała dyskusja??
      niech kupi co jej odpowiada i niech jeździ szczęśliwie.
      • asso1 Re: Focus, Golf czy Leon? 14.04.07, 22:32
        Corolla! Tylko Toyota! Niezawodna marka!
    • biljana żaden z nich:) 14.04.07, 22:34
      skonczylo sie na hondzie
      • al9 honda pany! 14.04.07, 23:13
        biljana napisała:

> skonczylo sie na hondzie
        ----------------------------
        brawo! jaki silnik?
        al

• biljana Re: honda pany! 14.04.07, 23:26
          al9 napisał:

> brawo! jaki silnik?
          > :-)
          > al

civic type s
          1,8 140 km
          zaszalalam:)
          • al9 Re: honda pany! 14.04.07, 23:33
            brawo brawo
            ja mam 5d executive tez 140KM
            mnóstwo frajdy z jazdy i zaskakująco nieduzo pali. Średnio ok 7 na trasie (przy
            dynamicznej jezdzie) i 8,5 w mieście....www.civicklub.pl/fi/portal.php
            tu masz link do forum hody, jest dział dotyczący naszej ostatniej wersji :-)

• biljana Re: honda pany! 14.04.07, 23:38
              al9 napisał:

.www.civicklub.pl/fi/portal.php
              > tu masz link do forum hody, jest dział dotyczący naszej ostatniej wersji :-)
              >
              >

dzieki al, bede miala widze co czytac w najblizszym czasie:) tym bardziej, ze do
              lipca (wtedy odbior) jest troche czasu. moze zatem zglebie temat przynajmniej
              teoretycznie:)
              pozdrawiam:)
              • al9 tu jest najwięcej informacji 14.04.07, 23:45
                www.civinfo.com/pozdr
                al
                • al9 Re: tu jest najwięcej informacji 14.04.07, 23:46
                  www.civinfo.com

al
                  • biljana Re: tu jest najwięcej informacji 14.04.07, 23:51
                    :))))
                    al, dzieki!
    • margotje Kup sobie Toyote Avensis 15.04.07, 23:25
      Nawet CI podpowiem gdzie :))))))
      • al9 Re: Kup sobie Toyote Avensis 15.04.07, 23:28
        chłopie gdyby chciała avensisa to by sobie kupiła...
        al
        • margotje Re: Kup sobie Toyote Avensis 16.04.07, 09:12
          al9 napisał:

> chłopie gdyby chciała avensisa to by sobie kupiła...
          > al

JA nie do ciebie adresuje, chlopie, wiec sie nie wcinaj!
          • al9 Re: Kup sobie Toyote Avensis 16.04.07, 10:30
            tu sie wszyscy wcinają. taka uroda forum. chcesz prywatnie dawaj na priva
            al

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka