Gość: piotrek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.03, 14:33 Poszukuję informacji nt. kosztów przeglądów serwisowych w Civic'ach. Chcę kupić używaną Hondę dla żony. Będę wdzięczny za informację. Link Zgłoś Obserwuj wątek
parr Re: Koszty serwisowe Hondy Civic 28.05.03, 15:08 Gość portalu: piotrek napisał(a): > Poszukuję informacji nt. kosztów przeglądów serwisowych w Civic'ach. Chcę > kupić używaną Hondę dla żony. > Będę wdzięczny za informację. Zależy czy to robisz w ASO czy poza nim.Częstotliwość przegladów zalezy też od rocznika. pzdr Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Koszty serwisowe Hondy Civic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.03, 15:14 Chcę kupić Civic'a z 98/99 roku 3d, 1.4 z klimatyzacją. Interesują mnie ceny w ASO. Link Zgłoś
Gość: punto Re: Koszty serwisowe Hondy Civic IP: *.mrkch.pl / 10.10.15.* 28.05.03, 15:22 Tez sie zastanawiam nad zakupem takiego samochodu. Orientowałeś sie po ile "chodzi" ten rocznik? Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Koszty serwisowe Hondy Civic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.03, 15:34 Ceny wahają się od 25 do 32 tys. ale dosyć trudno znaleźć egzemplarz w dobrym stanie. Nawet nie mam jakiś super oczekiwań, co do przebiegu, ponieważ jestem zdania, że auto zadbane i serwisowane można kupić nawet z przebiegiem 150 000 km. Chcę po prostu, żeby żona miała ładny i zadbany samochód a że jeździ mało (ok. 10 tys. rocznie) to przebieg jest sprawą drugorzędną. Link Zgłoś
Gość: punto Re: Koszty serwisowe Hondy Civic IP: *.mrkch.pl / 10.10.15.* 28.05.03, 15:41 dzieki za odpowiedź. Życze dobrego zakupu. Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Koszty serwisowe Hondy Civic IP: *.interecho.com / 192.168.4.* 28.05.03, 18:00 Rocznik 98 ma wymiane oleju co 10 tys. km a przeglady co 20 tys km. Rocznik 99 - już odpowiednio co 15/30 tys km. Warto to wziąć pod uwage jeśli masz zamiar serwisować w ASO tak jak jest napisane w instrukcji. pozdr. Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Koszty serwisowe Hondy Civic - cd IP: *.interecho.com / 192.168.4.* 28.05.03, 18:16 Co do cen to wymiana oleju w ASO kosztuje w granicach 200-300 zł, przeglad po 40 tys kosztował jakieś 800 zł (były wymieniane min. kolcki hamulcowe). Po 60 tys była do wymiany końcówka wydechu (chyba ok. 300zł), po 70 tys. środkowa część (ponad 400 zł). Dodatkowo - do wymiany ma iść drążek w jednym przednim kole i tuleja w tylnym - to od naszych dróg (w ASO chcą za to 500 zł, prawie połowe taniej w zwykłym warsztacie) Poza tym nic sie nie psuje - także nie musisz przewidywać większych kosztów :) Te informacje dotyczą wersji 5D - ale pewnie 3D niewiele się różni. Co do planów kupna auta z większym przebiegiem - lepiej sie zastanów, bo jednak pewne elementy sie po prostu zużywają i jeśli poprzedni własciciel ich nie wymieniał to spadnie to na Ciebie. pozdr. Link Zgłoś
Gość: Enzo Re: Koszty serwisowe Hondy Civic - cd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 18:52 Jeśli w HC5D coś się psuje i musisz to wymienić to są to rzeczy typowo związane z normalną eksploatacją tzn. olej, klocki, silentbloki, końcówki drążków, filtry. Większość tych napraw generuje stan naszych dróg a nie jakość wykonania. Bardzo rzadko zdarzają się usterki z gatunku nietypowych. Dla przykładu podam, żę mam HC5D '97 i 125000km to przez ten okres wymiany czegokolwiek były związane z okresowymi przeglądami wg książki = olej, filtr, klocki. Z innych rzeczy to:silentbloki z przodu + końcówki drążków oraz nawaliła pompa wspomagania kierownicy - w ASO koszt to 2000 PLN. Teoretycznie pompa jest nie do nareperowania ale mój znajomy mechanik załatwił sprawę za 400 PLN. Przejechałem już 15000km po naprawie i jest OK. Dodam tylko, że serwisuję ją sam zgodnie z książką m.in dlatego, że uważam że 300 PLN za wymianę oleju + filtr + robocizna to delikatnie mówiąc przesada a wymiana filtru powietrza jest dziecinnie prosta. Zapraszam też na www.hondapl.org Pozdrawiam Link Zgłoś
parr Civic 98 r. 3d 29.05.03, 09:07 Mam ten model.W tej chwili ma 80 tys. przebiegu.Co 10 tys. wymieniam olej,filtr oleju,paliwa i powietrza.Robię to sam -wielkiej filozofii nie ma, a ASO za samą robociznę chca ok. 300 zł.W ASO za cały przegląd zapłaciłbyś ok. 400 zł.Co 40 tys. świece,płyn chamulcowy i chłodniczy.Do tej pory oprócz 2 zarówek nic sie nie zepsuło(odpukać!!!).Ten model był produkowany w Japonii(5d w Anglii) więc jakieś znaczenie to pewnie ma.Jeśli kupujesz auto dla zony to niech ona się nim przejedzie.Powód-strasznie nisko się w tym Civicu siedzi.Moze jej się to nie podobać.Poza tym samochód świetnie trzyma się drogi,silnik (90 km)jest jak na tę moc dynamiczny i nieżle przyspiesza.Spalanie zależy od cięzaru nogi - u mnie 7.5-8 litrów/100 km.Koniecznie kup samochód z klimatyzacją!!! pzdr Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Civic 98 r. 3d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.03, 09:34 Dzięki za info. Samochodu bez klimatyzacji nie biorę nawet pod uwagę. Moim zdaniem jest to najistotniejszy element wyposażenia. Jest tylko jeden problem - nie mogę znaleźć auta spełniającego moje wymagania. Na rynku jest bardzo mało Civic'ów 3d w dobrym stanie. A że sam zawsze bardzo dbam o samochody (zarówno prywatne jak i służbowe) chciałbym kupić auto w takim właśnie stanie. PZDR Link Zgłoś
parr Re: Civic 98 r. 3d 29.05.03, 10:16 Gość portalu: piotrek napisał(a): > Dzięki za info. Samochodu bez klimatyzacji nie biorę nawet pod uwagę. Moim > zdaniem jest to najistotniejszy element wyposażenia. Jest tylko jeden problem - > > nie mogę znaleźć auta spełniającego moje wymagania. Na rynku jest bardzo mało > Civic'ów 3d w dobrym stanie. A że sam zawsze bardzo dbam o samochody (zarówno > prywatne jak i służbowe) chciałbym kupić auto w takim właśnie stanie. > PZDR Ja miałem podobny problem.Szukałem samochodu przez 2 miesiące i w końcu kupiłem taki jak chciałem(tylko że biały).Cena nawet była troche poniżej rynkowej.To fakt,że na rynku jest mało modeli z klimą bo wtedy ona nie była montowana standartowo i kosztowało jako dodatek parę tysięcy złotych.Życzę owocnych poszukiwań. pzdr Link Zgłoś
prembacz Re: Civic 98 r. 3d 29.05.03, 12:32 Heja, Mam Civic 3d z 1997, jezdze nim juz od 3 lat. W tej chwili przebieg 146 tys i nic sie nie dzieje. malo tego paru dni jestem "zagazowany". Po wlasnych doswiadczeniach napisze tak: jesli ktos ma zbyt duzo pieniazkow to moze jezdzic sobie do ASO autoryzowanego. Tylko trzeba pamietac, ze tam ceny maja tez autoryzwoane... no i nie wszystkie stacje ASO sa dobre...(!!!) Ja od samego poczatku serwisuje hondke w nieautoryzwoanym serwise Hondy na ul.Parowcowej. Jako, ze nie jest to stacja autoryzowana przez Honda Polska, ceny maja nizsze a robia to samo, na b. wysokim poziomie. Uwazam, ze nie ma sensu jechac do autoryzowanego ASO Hondy po to zeby zaplacic kupe kasy i wziasc pieczatke. W w/w warsztacie mozna dokonac przegladu po nizszej cenie i dostac za to pieczatke. Co do espolatacji, Honda zaleca wymiane oleju co 10tys. jednak wszytsko zalezy od tego jak sie jezdzi i na jakim oleju. Jesli jezdzisz na 5W50 Mobil1 to spokojnie mozesz wymienic go po 20tys. A przy autku 5 letnim, wpisy do ksiazki serwisowej sa juz chyba malo istotne, wystarcza nam paragony warsztatowe... Polecam to autko, szczegolnie 3D bo w opini wielu mechanikow 5D jest duzo gorsza od oryginalnego japonca jakim jest 3D Jesli ktos ma jakies pytania odnosnie wspomnianego autko to chetnie sluze opinia na privie. pozdr. Link Zgłoś
prembacz Re: kupno 29.05.03, 12:36 co do kupna HC3D w roczniku 1996-2001 to fakt, ze jest ciezko.. ja przez chwile mialem pomysl aby sprzedac swoje autko i ustawiala sie kolejka handlowcow komisowych... wedlug ktorych takie autko, jesli jest zadbane stoi w komisie gora 2 dni.. Popatrzecie sobie w ofertach ASO (Auto West, Auto Witolin), czasem maja oni namiary na swoich klientow, ktorzy chca sprzedac autko. Link Zgłoś