Gość: STYRO Re: SMART - drugi raz IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 30.05.03, 06:41 Sorry pstryknelo mi sie enterem... Wczoraj nad ranem zauwazylem ciekawie wygladajacy samochodzik - maly, coupe, z tylu przypominal mi sylwetka honde, z tym, ze mniejszy i szalenie ciekawy stylistycznie... Podszedlem i okazalo sie, ze to smart coupe - nie znam ceny, nie znam danych technicznych - ale auto cholernie mi sie spodobalo - wie ktos cos wiecej na ten temat? Przyznam szczerze, ze nie chce mi sie grzebac w necie... Pozdrawiam z Madrytu Link Zgłoś
parr Re: SMART - drugi raz 30.05.03, 10:07 Te cacko kosztuje w Polsce (jedyny salon w Wawie w Galerii Mokotów) ponad 100 tys. zł(w euro coś ok.22 tys).Ogladałem go z bliska,fajny bajerancki samochodzik.Co ciekawe w Polsce sprzedało się tego juz kilka sztuk. pzdr Link Zgłoś
Gość: bkslash Re: SMART - drugi raz IP: *.icis.pcz.pl 30.05.03, 18:40 Bez przesady - smart kosztuje (nowiutki) ~60 tys PLN. W standardzie ESP, ABS, poduszka dla kierowcy. Silniczek benzynowy bodajze 800 ccm i diesel 900 ccm turbo. A w poznaniu gosciu handluje uzywanymi i 2,5 roczny smarcik kosztuje 24.000 PLN, a wiec juz znosnie. Autem jezdzi sie rewelacyjnie - zwrotne, dynamiczne, na miasto o wiele lepsze od mojej olbrzymiej coupe-jki.No i ten wyglad - super!!! Jedno z nielicznych nowych samochodow, ktore maja interesujaca stylistyke.Za to w trasie teskno za miekko obejmujacymi fotelami i przestrzenia duzego Mesia. No i zuzycie paliwa: dieselek miesci sie w okolicach 3 litrow!!! pozdro Link Zgłoś
Gość: karburator Re: SMART - drugi raz IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.03, 22:26 Sorry, kolego, ale chyba emocjonujesz się pierwszą wersją Smarta. Ale nawet przy tym założeniu to lepiej wyposażony Smarcik kosztuje ponad dużą bańkę jak drut! A nowy......!!! To jest bajer!!!!!.... Faktycznie, przypomina małą Hondę, chyba Civic, dwoje drzwi dwa miejsca, silniczek 800 ccm potrafi oprócz napędzania autka napedzić również klimatyzację (!). Ale w końcu ma te 82 KM, a furka jest mała i lekka. I bezpieczna! Dalej, wzorem A-klasy silnik chowa się w razie czego pod podłogę, a klatka kabiny w przykładowym zderzeniu czołowym z nową eską nie uległa odkształceniu. Oczywiście pozostaje kwestia różnicy masy, która spowoduje że Smarcik poleci jak szmata w stronę z której akurat przyjechał, i niestety jego pasażerowie mogą tego nie ścierpieć, ale taki jest lajf. 8*) Link Zgłoś
greenblack Re: SMART - drugi raz 30.05.03, 22:44 Gość portalu: karburator napisał(a): Oczywiście pozostaje kwestia różnicy masy, > która spowoduje że Smarcik poleci jak szmata w stronę z której akurat > przyjechał, To mi się podobało;))))))))) i niestety jego pasażerowie mogą tego nie ścierpieć, ale taki jest > lajf. 8*) Pozdrawiam PS bkslash potrafi snuć ciekawe opowieści: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=6223757&a=6265156 Link Zgłoś
tralalumpek Re: SMART - drugi raz 30.05.03, 22:54 ...a niech sobie snuje, a tak trochę z innej beczki o smarcie. Pojeździłam ze 2 lata temu takim smarcikiem parę dni z czystej ciekawości co toto jest i zachowaj boże! Oglądałam wprawdzie zdjęcia po wypadkach i ponoć odbija sie jak piłeczka i turla sie po ulicy tylko ja jestem pewna że nie chciałabym być w środku. Na autostradzie nie trzyma sie drogi a na ulicach miast nie jest brany na poważnie. Link Zgłoś
Gość: STYRO Re: SMART - drugi raz IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 31.05.03, 05:53 tralalumpek napisała: Na autostradzie nie trzyma sie drogi a na ulicach miast nie jest brany > na poważnie. No nie wiem - chyba sie z Toba nie zgodze... Bywalo, ze na autostradzie kiedy jechalem sobie spokojnie 100 - 120 km/h siadal mi na ogon taki smarcik a bywalo ze i wyprzedzal i znikal w sinej dali. i wierz mi - nie przesadzam... Co do ulic - nie jest brany na powaznie - ale chyba w Polsce - w Madrycie - podobnie jak i w calej Hiszpanii jest to popularne auto. Na ulicach jest ich chyba tysiace - w wiekszosci sa to auta firmowe - i nikogo nie dziwi widok smarta - jak na miasto same zalety - zwlaszcza jesli chodzi o parkowanie - nie jest dziwny widok zaparkowanego smarta w poprzek. Ale to smart "miejski" - ktory nigdy mi sie specjalnie nie podobal... Ale ten coupe jest swietny - jak znajde czas poszperam troche i podam wam ceny i dane techniczne. Mi przypomina honde chyba CRX (byl taki model - prawda? w Hiszpanii sie z nim nie spotkalem i nie jestem pewien czy to to oznaczenie:-) ) A co do korkow - dzis trase z domu do pracy - ok 7 km, na ktora w nocy potrzebuje 10 minut, w dzien 20, pokonalem w zawrotnym tempie i ponad 40C upale JEDNEJ GODZINY I DWUDZIESTU MINUT - myslalem, ze mnie trafi... Pozdrawiam, serdecznie Link Zgłoś
Gość: csi Re: SMART - drugi raz IP: 212.76.37.* 31.05.03, 21:27 Za cenę smarta to można kupić BMW M3 /e30/ w stanie DOSŁOWNIE JAK NOWE z minimalnym przebiegiem, pzd. Link Zgłoś
Gość: karburator Re: SMART - drugi raz IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.03, 21:49 lekko zarysowane na dachu 8#).... Link Zgłoś
tralalumpek Re: SMART - drugi raz 31.05.03, 21:59 Gość portalu: csi napisał(a): > Za cenę smarta to można kupić BMW M3 /e30/ w stanie DOSŁOWNIE JAK NOWE z > minimalnym przebiegiem, > pzd. co ty nie powiesz..... Link Zgłoś
Gość: csi Re: SMART - drugi raz IP: 212.76.37.* 01.06.03, 11:26 tralalumpek napisała: > ...a niech sobie snuje, a tak trochę z innej beczki o smarcie. Pojeździłam ze > 2 lata temu takim smarcikiem parę dni z czystej ciekawości co toto jest i > zachowaj boże! Oglądałam wprawdzie zdjęcia po wypadkach i ponoć odbija sie jak > piłeczka i turla sie po ulicy tylko ja jestem pewna że nie chciałabym być w > środku. Na autostradzie nie trzyma sie drogi a na ulicach miast nie jest brany > na poważnie. uuuu, aaaa, muszę się położyć, za to to było naprawdę mocne, cóż za erudycja cmok, cmok Link Zgłoś
tralalumpek do csi 01.06.03, 12:25 Gość portalu: csi napisał(a): > uuuu, aaaa, muszę się położyć, za to to było naprawdę mocne, cóż za erudycja > cmok, cmok fuj, muszę się iść zdesynfekować po tych cmoknięciach, fuj...nie rób tego więcej bo naprawde utrudniasz mi czytanie postów, Link Zgłoś
Gość: csi do tralaLUMP(k)A IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 01.06.03, 16:16 tralalumpek napisała: > Gość portalu: csi napisał(a): > > > > > uuuu, aaaa, muszę się położyć, za to to było naprawdę mocne, cóż za > erudycja > > cmok, cmok > > > fuj, muszę się iść zdesynfekować po tych cmoknięciach, zrób to czym prędzej, najlepiej kwasem solnym > fuj...nie rób tego > więcej bo naprawde utrudniasz mi czytanie postów, efekty twego czytania są tak powalające że NAPRAWDE postaram się powstrzymać, he, he Link Zgłoś
Gość: karburator Re: SMART - drugi raz IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 18:29 greenblack napisał: > PS bkslash potrafi snuć ciekawe opowieści Jeżeli przyjmiemy głupawe określanie modelu za pomocą pojemności silnika, to niestety, ale 230-tka jest dalej w produkcji i sprzedaży. Z tego co ustaliłem nazywa się SLK, ale 230-tką, jakby nie było jest! Troszkę nas naprowadza literka "E", chociaż niewiele, bo znaczek "E-230" miał zarówno model określany najbardziej precyzyjnie jako "W-124", lecz również jego następca, czyli "W- 210", (ksywa "okular"). Więc prawdopodobnie o niego chodzi, choć, rozwijając temat, po zakończeniu produkcji na rynek niemiecki (co nastąpiło mniej-więcej w cytowanym czasie) był jeszcze przez pewien czas oferowany właśnie z tym motorkiem na rynek włoski, chociaż raczej wykluczam, żeby aż do 2001 roku. Link Zgłoś
Gość: bkslash Re: SMART - drugi raz IP: *.icis.pcz.pl 02.06.03, 13:01 Widze ze mala nieprecyzyjnosc wypowiedzi wywolala u kolego chec ukrzyzowania. Nie bede powtarzal odpowiedzi dot. tej 230 (poczytaj sobie moj post w tamtym watku), bo nie lubie tak jak kolega zasypywac forum linkami. Co do bajdurzenia to tak sie skalda ze ja mercedesy znam z doswiadczenia, bo nimi jezdze, a kolega zapewne z opowiadan i wertowania folderow reklamowych. A okreslilem model po pojemnosci silnika zeby nie bylo watow ze porownywalem Dawida z Goliatem. Link Zgłoś
Gość: karburator Re: SMART - drugi raz IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.03, 21:37 Gość portalu: bkslash napisał(a): > Widze ze mala nieprecyzyjnosc wypowiedzi wywolala u kolego chec ukrzyzowania. > Nie bede powtarzal odpowiedzi dot. tej 230 A ja powtarzam: Jeżeli ktoś stosuje takie określenia modelu,to jego doświadczenie zbyt daleko nie sięga. Przykład? Facio wjeżdża do ASO chce porady, popsuło mu się auto. -Jakie to auto? (pytanie Pana siedzącego w BOK autoryzowanej stacji z gwiazdą) -Mercedes (odpowiedź) -ale jaki model? -no... trzysetka! -ale jaki model? (repeat) -no.... rocznik xxxx! (i uśmiech zrozumienia 8-) ) -proszę pana, w tym roku było kilka modeli o tej pojemności. A ma pan może dowód rejestracyjny? Co do bajdurzenia > to tak sie skalda ze ja mercedesy znam z doswiadczenia, bo nimi jezdze to się pochwal, czym to już nie jeździłeś, znajdziesz wielu wdzięcznych słuchaczy! > kolega zapewne z opowiadan i wertowania folderow reklamowych. od kilkunastu lat pracuję w ASO M. B.i przyznam, że nie mam specjalnie czasu i zacięcia na oglądanie folderów. A okreslilem > model po pojemnosci silnika zeby nie bylo watow ze porownywalem Dawida z > Goliatem. A który dla ciebie jest który? To jest bardzo taksówkarskie podejście- stare i w dobrym stanie, bo nie trzeba dużo dokładać i można naprawić w stodole 8-). Link Zgłoś
Gość: bkslash Re: SMART - drugi raz IP: *.kik.pcz.czest.pl 03.06.03, 13:55 Gość portalu: karburator napisał(a): > A ja powtarzam: Jeżeli ktoś stosuje takie określenia modelu,to jego > doświadczenie zbyt daleko nie sięga. Przykład? Facio wjeżdża do ASO chce > porady, popsuło mu się auto. ... jak ide do ASO to dysponuje od razu numerem czesci, ktora potrzebuje.Ale i tak pracownicy ASO maja potezne klopoty z czytaniem tekstu z ekranu i przepisywaniem go do komputera(dowod?trzykrotne sprowadzenie niewlasciwej uszczelki drzwi pomimo podania DOKLADNEGO numeru - panu trzy razy zamiast cyfry 5 udawalo sie wklepywac 3 i nie mial nawet na tyle inteligencji, zeby porownac to z rysunkiem na ekranie. No tobie widze rowniez do porownania starego i nowego mercedesa trzeba podac rodzaj ogumienia i srednice wezykow paliwowych :> > to się pochwal, czym to już nie jeździłeś, znajdziesz wielu wdzięcznych > słuchaczy! Prosze bardzo-oto mercedesy, ktore posiadalem a ponizej te, ktore mam obecnie: dwie beczki (w123.123, 240D) 190 2.5 Evolution (W201.036) 300SD (W126.120 - wersja amerykanska) do niedawna 230CE (C124.043) bardzo krotko E200 diesel (W210.003) obecnie: 230CE (C123.243) 280SL (W107.042) 280C (W114.073) > A który dla ciebie jest który? To jest bardzo taksówkarskie podejście- stare i w dobrym stanie, bo nie trzeba dużo dokładać i można naprawić w stodole 8-). > Tak sie sklada, ze dwa mercedesy, ktore posiadam w chwili obecnej to pojazdy kolekcjonerskie (W107 w rejestrze zabytkow RP), posiadające ważne przeglądy techniczne, bez ZADNYCH usterek ani korozji, W107 po drobnej naprawie blacharskiej (pod kontrola wojewodzkiego konserwatora zabytkow), C123 w stanie fabrycznym z przebiegiem 115 tys. km. potwierdzonym w A.S.O. Natomiast 114 zostal dopiero niedawno kupiony i bedzie odrestaurowywany (chwilowo w stanie agonii). Skoro pracujesz w ASO to chyba wiesz, ze czesci do klasycznych i rzadszych Mercedesow wcale nie sa tansze, a w stodole mercedesa to naprawiasz chyba ty, bo ja to robie w czysciutkim garazu. Co do dawida i goliata to w tym sek, ze obydwa samochody sa porownywalne, wiec teoretycznie tylko zastosowanie nowoczesniejszego wtrysku i skrzyni mogloby przemawiac na korzysc W210 (w210.037 zeby nie bylo watpliwosci, z silnikiem 111.970) - okazalo sie inaczej. A ciekawe czym ty jezdzisz? Link Zgłoś
jod23 SMART Roadster 04.06.03, 11:29 stylistyka b. ciekawa, fajny roadster tyko szkoda ze osiągi (są żałosne) nie oddaja tego co wygląd obiecuje :( i ta CENA a co do wymiarów to nie rozumiem, rozstaw osi 2360mm i brak kanapy, to chyba miejsca jest wystarczająco dużo do wygodnego i bezpiecznego podrózowania dla 2 osób, dajmy na to "komakt" fabia dłuższa o 0,5m ale roztaw osi większy tylko o 0,1m Link Zgłoś
Gość: smart Re: SMART IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.05.03, 21:50 www.auto.t- online.de/AU/DE/de/static_html/Specials/autos/smart/roadster_coupe/fs_b_01.htm Link Zgłoś
Gość: & Re: SMART IP: *.idzik.pl 01.06.03, 00:44 Przepraszam za pewien brutalizm ale zawsze uważałem że gówno jest gównem i nic nie zmieni postaci rzeczy. Jakież choćby elementarne, zgodne z prawami fizyki i zdrowym rozsądkiem - zabezpieczenie - to kurduplowate gówno mogło zapewnić jadącemu kierowcy. Toż większość profesjonalnych kosiarek do koszenia pól golfowych lepiej zabezpiecza kierowcę niż to...... a szkoda palców na pisanie. Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Re: SMART IP: 212.6.124.* 02.06.03, 13:58 Gość portalu: & napisał(a): > Przepraszam za pewien brutalizm ale zawsze uważałem że gówno jest gównem i > nic nie zmieni postaci rzeczy. To ja tez przeprosze za brutalizm, pasujacy zreszta stylem do Twojej wypowiedzi. W dupie byles i gowno widziales. Stad i wypowiedzi o gownach. Tyle, ze to nie to forum. Wiec jak sie czegos sensownego o Smarcie dowiesz, sprobuj jeszcze raz. Pozdr. K. Link Zgłoś
tralalumpek Re: SMART 01.06.03, 12:28 widzę że wypowiedziało się tu już parę osób na temat smarta, ile z nich jeździło smartem? czy są to jak zwykle rozważania z cyklu: znajomy mojego znajomego słyszal ze jego znajomy..... Link Zgłoś
Gość: STYRO Re: SMART- fotki IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 04.06.03, 07:44 Okis podaje link - danych technicznych nie daje, bo chyba ktos z forumowiczow juz je podal... Pozdrawiam www.portal-local.com/tuco_not_galimag.asp?dato=172 Link Zgłoś
Gość: Stanislaw Re: SMART IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.03, 11:01 Jezdzilem pare dni Smartem po Monachium i jest swietny i mimo, ze taki maly przywiozlem nim w tej niby malej przestrzeni za fotelami 6 workow z cementem - w dwoch rzedach po trzy - aha? Po autostradzie niestety nie mialem okazji. Link Zgłoś
Gość: jezdze smartem Re: SMART IP: *.citicorp.com 23.06.03, 10:00 Widze ze wszystko jest z cyklu... iwdzialem lub slyszalem, ale zapraszam na www.smartklub.pl Co do predkosci.... kazdy kto jezdzi smartem zna taki maly trik gdzie : 1. smart cdi zwieksza moc z 41 KM do 61 KM i ma wowczas 170 Nm (V max 160 km/h) 2. smart pulse z 61 KM zwieksza moc do 82 KM i ma 150 Nm (V max 185 km/h) 3. smart roadster zwieksza moc z 82 KM do 103 KM (ewentualnie do 120 KM) (V max w przypadku 120 KM = okolo 210 km/h) Osobom ktore sie na tym znaja powinno to cos mowic, a reszta niech sie doszkoli... www.smartklub.pl www.nasz.smartklub.pl Pozdrawiam, open your mind Link Zgłoś
Gość: macio Re: SMART IP: *.nestle.pl 04.06.03, 10:50 Odbyłem jazdę próbną smartem roadster 82KM. Zastanawiałem się nad kupnem. Z tym że moc 82KM nie powala na kolana (coś 10,5 do setki). Frajda niesamowita, ale cena 92 tyś. PLN z ubezpieczeniem bez radia i klimatyzacji. Jest też inna droga: kupić wersję słabszą 61KM i "podkręcić" ją do 109KM. Kosztuje to 72 tyś. PLN za słabszą wersję + 1400 EUR za tuning + 200 EUR gwarancja. Zniechęcający jest fakt że firma tuningowa mieści się w Wiesbaden www.sw-exclusive.de Może to oznaczać że każda awaria może zmuszać nas do pokonania 750KM (mieszkam we wrocku). Ciekawe czy byłoby to realne z uszkodzoną turbosprężarką. Pomijam koszty + czas. PS. Na uwagę zasługuje wersja smarta roadstera przygotowana w całości przez tą firmę www.sw-exclusive.de/Roadster/R1Galerie/r1galerie.htm Pozdrawiam macio/Maciek Link Zgłoś
Gość: bocian http://www.smart.com/ IP: 213.76.133.* 04.06.03, 11:23 Wejdzcie na: www.smart.com/ jest tam wszystko w języku polskim wraz zkonfiguratorem. Te smarty zaczynaja się od 22 kEUR (roadster) Link Zgłoś