algreg 04.06.03, 21:17 Czy Mobil 1 to najlepszy olej syntetyczny?Do tej pory jeżdziłem na Quaker Stater.Auto BMW 320i 95r.Syn uwaza,że mobil. Link Zgłoś Obserwuj wątek
greenblack Re: Najlepszy olej 04.06.03, 21:20 A co znaczy "najlepszy olej"? Ja używam Castrola Magnateca. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Najlepszy olej IP: *.telia.com 04.06.03, 21:22 Tak Twoj Syn ma racje Mobil 1 jest obecnie jedynym olejem na swiecie ktory zdobyl sobie taka marke. Inne oleje ktore sa uzywane w wyczynie i sie tym podpieraja w reklamie maja duzo racji ,ale nie do konca,pamietaj Tatusiu ze w wyczynie olej sie uzywa tylko na jeden wyscig,a nie jezdzi w kolko pol roku. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Najlepszy olej IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 21:40 Sprawa dyskusyjna. Ale na pewno Mobil 1 jest bardzo dobry. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Najlepszy olej IP: *.atlanta.ga.us 04.06.03, 21:45 Popieram. Nie ma rzeczy "najlepszych". Sa tylko odpowiednie do danego zastosowania. Np. Mobil 1 bardzo kiepsko spisuje sie przy pieczenu kotletow schabowych. Wlewanie go do starego i niewyzylowanego silnika tez nie jest dobrym pomyslem. Link Zgłoś
greenblack Re: Najlepszy olej 04.06.03, 21:47 Gość portalu: Marek napisał(a): > Np. Mobil 1 bardzo > kiepsko spisuje sie przy pieczenu kotletow schabowych. Skąd wiesz? Próbowałeś?;) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: uny Re: Najlepszy olej IP: 62.233.202.* 04.06.03, 22:18 ostatnio Mobil 1 zmienił wygląd naklejek i butuelek. Podobno był coraz częściej podrabiany. Czy trzeba czegoś więcej??? Ja śmigam na Mobil 1 0W 40 i wszystko gra. Link Zgłoś
Gość: Odyn Re: Najlepszy olej IP: *.acn.pl / 10.71.4.* 05.06.03, 00:38 Ja tez uzywam Mobil 1 OW40 od kilku lat (juz w drugim samochodzie) i jest OK. W naszym klimacie to najlepsza klasa lepkosciowa, Magnatec który ma 5W40 z definicji jest słabszy, z tego powodu, ze niezaleznie od tego jaka jest temperatura na zewnatrz - silnik przy rozruchu zawsze jest... zimny. Dlatego nawet latem 0W40 to dobry pomysł (mój kolega zmienia latem na Mobil 1 5W50 ale IMHO - nie ma racji). pozdr. Link Zgłoś
Gość: Marek Juz wiadomo jaki olej jest najlepszy IP: *.atlanta-23-24rs.ga.dial-access.att.net 05.06.03, 00:43 Za dzisiejszym Car & Driver Magazine: Ferrari Enzo uzywa oleju Shell Helix 10W-60 w cenie $60 za litr. Koszt wymiany (sam olej) $732. Czyli najlepszy jest Shell Helix po $60 za banke. Kto zmienia olej? Link Zgłoś
Gość: STYRO Re: Juz wiadomo jaki olej jest najlepszy IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 05.06.03, 03:28 Do starego seata wlewam REPSOL Elite Super 20W50 i jezdzi... Link Zgłoś
Gość: Sherlock Holmes Re: Najlepszy olej IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 05.06.03, 08:02 Gość portalu: Odyn napisał(a): > Dlatego nawet latem 0W40 to dobry pomysł (mój kolega zmienia latem na Mobil 1 > 5W50 ale IMHO - nie ma racji). > > pozdr. Nie do konca masz racje. Jesli w jego samochodzie jest silnik z turbosprezarka alo bardzo wysilony, wtedy olej klasy 0W moze sie okazac za "rzadki". Poza tym- Mobil 5W50 ma takie paramerty "na zimno", ze silnik nie odczuje przy zimnym rozruchu zadnych roznic. Najwieksza roznica miedzy 5W, a 0W przy starcie na zimno jest ...w oznaczeniu oleju. Reszta to marketing, no chyba ze jezdzisz na Syberii. Link Zgłoś
Gość: Pol-am Re: Najlepszy olej IP: 207.76.204.* 05.06.03, 03:32 No wiec chyba jest oglna zgoda ze Mobil-1 jest "wystarczajaco dobry" za cene jaka sie placi i zaspokaja potrzeby w 99%. Jesli ktos chce wydac extra pieniadze aby miec olej o prametrach ktorych nigdy nie wykorzysta to jego sprawa. Link Zgłoś
Gość: 0-700 Re: Najlepszy olej IP: *.zg.szczecin.pl 05.06.03, 08:26 Ja uzywam Selenię, bo taki olej mi sprzedali wraz z samochodem. W dodatku wyczytałem w instrukcji obsługi że to mój samochód juz wybrał najlepszy olej na świecie. I tak będzie przez dwa lata. Zmienię - tracę gwarancję. Link Zgłoś
robox Re: Najlepszy olej 05.06.03, 08:42 Z tą gwarancją to nie jest tak, firma który wyprodukowała mój samochód wybrała total i co napisane że zaleca olej total, lub inny ale zgodny ze specyfikacją taką to a taką i tyle czyli może być inna firma ale zgodna ze specyfikacją.Może mobil jest dobry ale są też inne dobre firmy choćby właśnie quaker state,texaco, penzooil, esso.Pamiętajmy liczy się jakość. Pzdr Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Najlepszy olej IP: *.wise.edt.ericsson.se 05.06.03, 19:56 Selenia to shit, zmien na cos lepszego! Link Zgłoś
robox Re: Najlepszy olej 05.06.03, 08:35 Mobil 1 może i jest dobry parametrami, ale jakość jego w kraju a zagranicą tu bym polemizował, rozpowszechniony jest bardzo, wystarczy zajrzeć do warsztatów nie aso i w prawie każdym mobil, ja używam quakera i dla mnie jest super, każdy ma jakis typ, a gdzie firmy takie jak texaco,penzoil,esso. Pzdr Link Zgłoś
Gość: Ali Re: Najlepszy olej IP: *.rzesa.rzeszow.pl 05.06.03, 09:06 Należy do czołówki jakościowej. Ale olej o tej samej jakości można kupić już za połowę ceny mobila. Więc gdy się weźmie pod uwagę wszystkie czynniki to nie jest już taki dobry. Link Zgłoś
Gość: Rav Re: Najlepszy olej IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.06.03, 10:03 Doprawdy, dziwię się, że w tym temacie tylu zacnych forumowiczów zatraciło tzw. obiektywność... Link Zgłoś