jacekpiotr 06.06.03, 09:14 Czy przydatne jest cb radio w podróży, tzn. czy jadąć samochodem można dowiedzieć się gdzie są korki, gdzie stoi policja etc? Link Zgłoś Obserwuj wątek
looos Re: CBradio 06.06.03, 09:33 Na trasach gdzie jeżdżą TIRy - tak, stanowczo tak :) Poza tym mozna sobie uprzyjemnić drogę rozmową o niczym i o wszystkim, dowiedzieć się gdzie jest jaki burdel albo knajpka i gdzie warto iść ;) Oni (kierowcy TIRów) spoooro wiedzą :) -- L. Link Zgłoś
jacekpiotr Re: CBradio 06.06.03, 09:42 Czyli warto zainwestować w jakiś niedrogi sprzęt? Może polecisz jakiś. Link Zgłoś
Gość: Wonsz Re: CBradio IP: *.vf.shawcable.net 07.06.03, 22:14 Na pewno warto kupic antene zewnetrzna, radio przenosne z antena wewnatrz auta (metalowej klatki) bedzie mialo bardzo kiepski zasieg. Jesli nie chcesz miec tej anteny na stale mozesz wybrac mocowana na magnes. Ja taka mam i jest niezla. Gdybys chcial zalozyc radio na stale mozesz wywiercic dziuree w dachu lub kupic uchwyt zakladany w miejscu mocowania bagaznika, na krawedz klapy bagaznika etc. Antena pracuje najlepiej zamocowana na srodku dachu, wiec ostateczne miejsce montazu powinno byc kompromisem miedzy ta lokalizacja a tym co chcesz autu zrobic. Oczywiscie z mocowana magnesem nie ma problemu, przyczepiasz tam i juz. Antena musi miec naprawde dobry kontakt z masa samochodu. Po montazu trzeba ja zestroic. Mozesz zapytac w sklepie z CBradiami, mozesz zrobic to sam. Potrzebowac bedziesz miernik SWR (standing wave ratio = wspolczynnik fali stojacej). Dobra antena jest najwazniejsza. Radio (legalne) bedzie mialo nie wiecej niz 4W mocy i 40 kanalow. Wszystkie maja modulacje amplitudy (AM), wiekszosc modulacje czestotliwosci (FM), drozsze modulacje jednowstegowa (SSB). Do pogaduszek w samochodzie ta ostatnia raczej nie bedzie Ci potrzebna. Warto do radyjka wstawic wzmacniacz mikrofonu (kompresje), mozna tez kupic mikrofon ze wzmacniaczem. Bedziesz wtedy "glosniej" slyszany. Dodatkowe wzmacniacze mocy (dopaly) nie daja duzego powiekszenia zasiegu, czesto kiepsko z nimi slychac i sa nielegalne. Konkretne radio ktore moge polecic do samochodu to Alan 78, mam takie i czasami uzywam, jestem zadowolony. Do tego niewielka antena na magnes i spokojnie moge rozmawiac na odleglosc okolo 5 km do innego samochodu. Oczywiscie dogadasz sie ze znacznie bardziej odleglymi stacjami bazowymi. Zalozenie w aucie stalej, duzej anteny tez zwiekszy zasieg. Inne dobre radio jakie znam to Alan 48. Zobacz na www.alan.pl/ , ja lubie tego producenta i mialem tych radyjek kika, byly raczej dobre. CB to citizen's band, czyli pasmo publiczne. Teraz publicznych jest kilka pasm, ale to tradycyjnie rozumiane jako CB to okolice 27MHz, tam mozesz zagadywac do kierowcow ciezarowek. Jesli kupisz radiotelefona na inne czestotliwosci prawdopodobnie nie bedzie Ci latwo znalezc przypadkowych rozmowcow. Troche chyba przynudzilem. Mam nadzieje, ze pomoglem, jesli chcesz cos konkretnie to pytaj. K. Link Zgłoś
Gość: marekggg Re: CBradio IP: *.acn.waw.pl 07.06.03, 00:27 no to jakie cbr radio - albo tu nie ma nikogo kto tego uzywa??? Link Zgłoś
Gość: Michal Re: CBradio IP: *.telia.com 07.06.03, 12:55 Wystarczy przenosny(hand aparat) taki do reki 5W mocy i zasilanie extra z batteri samochodowej.Zawsze nawiazesz kontakt z kims jak Ci zalezy,jedno co fakt jest tanie w uzyciu nic nie kosztuje.naprzyklad kiedy w rodzinie jedziemy do Polski w dwa auta to mamy takie podreczne urz<adzenia na czestotliwosci 49MHz FM to jest dawna USA amatorska.Jest cicho nikt nie zaglusza zasieg tylko 1km zuopelnie wystarczy do komunikacji miedzy dwoma samochodami.Dzisiaj mozez kupic sobie walkie talkie na czestotliwosci amatorskiej okolo400 MHz i 1.2Ghz.Te pierwsze sa tanie ,ale drugie dosc drogie.Na 27MHz CB juz sie prawie nie pracuje.Tutaj juz nie mozna kupic nowego aparatu,uzywac jeszcze wolno stare.Wszystko zmierza do przejszcia na wyzsze czestotliwosci,aby ustrzec sie przed zakloceniami z Universum (kosmosu).Promieniowanie jest zwiekszone ktore powoduje zla lacznosc i zaklocenia na nizszych czestotliwosciach.Oraz urzadzenia starej daty zaklocanja prace telefonie i innych lacznosci cyfrowych. Link Zgłoś
Gość: marekggg Re: CBradio IP: *.acn.waw.pl 07.06.03, 19:11 michal - jezeli w twen sposob sie poslugujesz sprzetem tej klasy ( czerstotliwosc itp.) to sie chyba narazasz na problemy. 1. CB dziala tylko w 27 MHz 2. 5 W - to za duzo, maks. 4w sa dopuszczalne 3. polska niestety nie jest czlonkiem, czy cos tam niepodpisala i dlatego jest dosyc trudne legalnie uzywac za granica "zarejestrowane" lub tez nezarejestrowane (duzo krajow po prostu nie wymaga zadnej rejestracji urzadzen jezeli spelniaja wymagania techniczne) w normalnych krajach wystarczy jakis tam papierek, natomias w RP sie musisz zglosic do ministerstwa, lub URT-u czy jak to sie nazywa, i rocznie placic skladek. po prostu - CHORE...komuno wruc Link Zgłoś
Gość: Michal Re: CBradio IP: *.telia.com 07.06.03, 21:35 Gość portalu: marekggg napisał(a): > michal - jezeli w twen sposob sie poslugujesz sprzetem tej klasy ( > czerstotliwosc itp.) to sie chyba narazasz na problemy. > 1. CB dziala tylko w 27 MHz > 2. 5 W - to za duzo, maks. 4w sa dopuszczalne > 3. polska niestety nie jest czlonkiem, czy cos tam niepodpisala i dlatego jest > dosyc trudne legalnie uzywac za granica "zarejestrowane" lub tez > nezarejestrowane (duzo krajow po prostu nie wymaga zadnej rejestracji urzadzen > jezeli spelniaja wymagania techniczne) > w normalnych krajach wystarczy jakis tam papierek, natomias w RP sie musisz > zglosic do ministerstwa, lub URT-u czy jak to sie nazywa, i rocznie placic > skladek. > > po prostu - CHORE...komuno wruc ------------------------------------------------------------------------------- -Tak Ty mowisz o normach juz ustalonych w latach 80-tych.Akurat ten podreczny 5W jest stary z lat 60-tych.Wiesz z antena krotka co on tam wyemituje na 5km max.Natomiast ten na 49Mhz jest urzadzeniem malutkim o mocy 200mW ale pracujacym w modulacji FM,jest fantastyczna jakosc odbioru niema mozliwosci ze cos tam slyszyc jest tylko albo nic.Niema szumu fali nosnej tzw brust. Ja tez mialem kiedys licencje na te pasmo CB placilem roczna skladke mialem mumer wywolawczy,ale to zostalo zniesione w momencie przystapienia do UNI.Od tamtej pory nie trzeba bylo rejestrowac ani placic.Tego pasma sie glownie uzywa na drodze Skandynawia kanal 18 orza na morzu i tutaj kanalem emergency jest kanal 11A, tylko wzywa sie pomocy,jeszcze stacje brzegowe nasluchuja tego kanalu.Teen kanal maja wbudowany wszystkie aparaty morskie.Pozniej musialem zdac egzamin na radio morskie.Tutaj jest bardzo zaostrzone uzywanie radia,jest tylko jpare kanalow co mozna sie poinformowac,miedzy jednoskami plywajacymi,niewolno prowadzic rozmow typu Bla bla tylko zwiezle z bezmala regulaminem wojskowym.Jest mozliwosc meldowania sie kiedy wchodzimy do portu itp.Na innych kanalach jezeli slyszymy rozmowy niedotyczace nas regulaminowo jest zakaz powtarzania tego co sie uslyszy.Prawie kazdy ma to radio na lodzi wiecej ,tyle ze krotszych anten,natpomiast wszyscy uzywaja mobil telefonu,tyle ze kosztuje.Kiedy startujemy na Sund to wdomu mam taka mala pol falowa antene na 27Mhz cholera ma z 4.5m wysokosci,wystawiam ja na balkon(nie wolno tego robic) i jest wlaczony nasluch na umowionym kanale.Radio amerykanskie Lafayet taki stacjonarny kom radio o mocy max 7W.Na morzu dopuszczone.Natomiast na lodce mam antene cwierc falowa ok 2,5m i tez zestaw Lafayet max5W.Przy bliskiej lacznosci uzywaja mniejsza moc nadawcza.Takim zestawem smialo sie jedzie na wodzie do 25km.Dom nasz jest od morza w lini prostej okolo 6km i stoi na wzgorzu.Na Malutkich aparatch tez jest zasieg 1km a na malym CB200mW mam takie to moj rekord tylko na wodzie jest 6km,dosc dobra slyszalnosc.Dawniej zajmowala sie licencjami telekomunikacja i telia. Dzisiaj nic nie trzeba mniec na te nie licencjonowane. Licencjonowane zawodowe morskie trzeba zrobic egzamin minimum dwa jezyki obce poza swoim,mors,i szereg regulaminow,kultura uzywania itp. Takie samo radio lecz na inna czestotliwosc mozna sie zarejestrowac i otrzymac jako pilot dotyczy wszystkiego co lata. Nastepnie sa czestotliwosci amatorskie wolne dzisiaj to pnad 400Mhz i ponad 1.2Ghz tez trzeba mmiec licencje. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Adam CBradio zakłóca mój antyradar IP: *.acn.waw.pl 07.06.03, 20:15 Co prawda w przypadku bezpośredniego trafienia przez bandytę "szmalcownika" antyradar jest nieskuteczny, ale wielokrotnie wykrył padlinę cztującą na jadących przede mną dlatego podróżuję tylko i wyłącznie z moim Unidenem. Wielokrotnie się zwrócił i zapewnia namiastkę komfortu psychicznego w przemieszczaniu się po naszych koszmarnych drogach pełnych kurew w krzakach (tych rumuńskich i tych z radarami). Celowo używam słowa "kurwa" bo policjantem jest ten, który składał przysięgę służyć obywatelom, a nie ten , który ich okrada i nigdy nie wolno go mylić z kurwą! Zaś to co ograbia kierowców z pieniędzy pochowane w krzakach to częstuje albo rzęsistkiem pochwowym i kiłą albo mandatem np. 500PLN!!!!!! Wielokrotnie mijając TIR-y miałem sygnał "trafienia" suszarką. Co z tym można zrobić bo jest to o tyle szalenie irytujące, że po kilkunastu takich sygnałach zatraca się czujność i można paść ofiarą takiego bandyty i zwyrodnialca, który skończywszy podstawówkę tylko w ten jeden sposób i to przez chwilę może okazać swoją wyższość nad inteligencikiem z Warszawy. Uważam, że w większości przypadków kierujący jest bardziej zmęczony nieustannym wypatrywaniem tych bandytów niż samą jazdą i dokładając do tego fatalny stan naszych dróg do celu dojeżdża wykończony!!! Jak się ma praca CB radia do emitowania zakłóceń odbieranych przez antyradar i jak ewentualnie można sobie z tym poradzić żeby ostrzegał tylko przed prawdziwymi bandytami, a nie reagował na fałszywe sygnały z CB????????? Link Zgłoś