Dodaj do ulubionych

Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;(

22.06.07, 10:29
Szukam juz od jakiegos czasu samochodu uzywanego w ok. 25-28 tys. rok 2001-
2003 i poprostu jest zal jak nic.
NIe ma wogle dobrych samochodow w tej cenie. Kazdy ma swoj gust i kazdy lubi
to co lubi. Ja do tej pory jezdzilem Nissanem ale teraz szukam VW Golfa IV,
Skody Octavii, Seata Toledo/Leona - silniki 1.9 TDI lub benzynowe 1.6 lub
2.0. Mniejszych nie szukam. I poprostu sa tak ladnie odszykowane szrotowozy
ze sie scyzoryk w kieszeni otwiera. Przede wszystkim szukam samochodu
krajowego od 1-szego wlasciela serwisowanego w ASO z malym przebiegem w ok.
100 tys. km. To jest jak szukanie igly w stogu siana. Jak juz jest, to
kosztuje o duzo za duzo. A jak sa w cenie w ktorej szukam to albo po firmie
albo wytluczone po wiekszych miastach i z przebiegami 150 tys + . Za
sprowadzonymi tez kilka razy dzwonilem, oczywiscie wszystko TIP TOP ale jak
przychodzi co do czego to wie Pan byl sprowadzony wiec lekko
tluczony "podobno". "Podobno" - mysle sobie znaczy zrobiony z kilku i jeszcze
jakies elementy przystanku autobusowego by sie rowniez znalazly w nim.
Na dzien dzisiejszy naprawde ciezko jest znalezc uczciwy dobry samochod.
Takie krajowe to zwykle nawet nie ukazuja sie w ogloszeniach bo od razu ida w
sensie "znajomy znajomemu", "rodzina rodzinie" a jak sie cos trafi to zwykle
kilka godzin jest w ofercie i po ptokach.
Zastanawialem sie nad nowym na kredyt 50/50 ale niestety jak rodzina sie
niedlugo powiekszy to ciezko jest sie zdobyc na ryzyko. W innym przypadku
chyba bym sie nie zastanawial. Nie ma dla mnie znaczenia duza utrata wartosci
po kilku latach. Liczy sie przede wszystkim to ze tym samochodem jezdze od
samego poczatku i to co w nim nie dziala lub popsulem zawdzieczam albo zlym
traktowaniem albo ferelnym egzemplarzem. Ale wiem wszystko co i jak i nie ma
zadnej niespodzianki jak w przypadku "uzywanca".
A jak sie juz dowiedzialem jakie "kombinacje alpejskie" - lacznie ze
stemplowaniem ksiazek serwisowych tak zeby wygladaly jak "cudenko",
pieczatkami danego kraju, handlarze potrafia robic to juz wogle stwierdzilem
ze od handlarza, ktory sciaga "fury" z zachodu nie kupie. Nie wiem moze i
czlowiek uczciwy ale na 100 ilu takich uczciwych jest.... hehahahahah. No
wlasnie nikt nie wie.
Dlatego kupno dobrego samochodu w dzisiejszych czasach to rzadkosc. Chyba ze
nowego lub uzywany od dealera zostawionego w rozliczeniu (ale taki jest duzo
drozszy niz srednia cena rynkowa)
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 10:46
      więc jak znajdziesz auto które spełni twoje wymagania to warto je przepłacić o
      kilka tysięcy
    • regent206 Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 10:57
      ... te krajowe bezwypadkowe od pierwszego właściciela nie kosztują "o dużo za
      dużo" tylko po prostu są najczęściej więcej warte. Samochodów na rynku jest
      dużo różny jest ich stan i historia, jeżeli za punkt odniesienia do wyceny
      (wartości) weźmiesz samochody najgorsze(sprowadzone, naprawiane z kręconymi
      licznikami) to właśnie dochodzi się do takich wniosków...
      Dobry towar musi kosztować !
    • matipoznan Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 11:01
      Dokładnie tak jak piszesz. Ja kupiłem w styczniu Passata, który był własnie
      odpicowany, a jak sie okzało z czasem to został on polkejony z conajmniej 3
      samochodów i wgłebiając się każdy chwytał się za głowę! Ech i to jest włansie
      kupienie samochodu z komisu:( Teraz szukam czegos nowszego i wole dopłacic nawet
      kilka tysiecy i kupic sprawdzony samochod z salonu autoryzowanego po np 3 letnim
      leasingu z kraju z pełna legalna dokumentacją, lub dołożyć więcej i kupić
      rocznego z salonu... Te wszystkie samochody w komisach i sprowadzane.. żal się
      Boże, wszędzie gdzie byłem to każdy był leciutko stukniety lub "przetarty" hehe,
      a obok komisu stoi już audi bez przodu i z krzywym dachem, który wiadomo, jest
      tylko "obtarty"! Tak więc przed zakupem wziąśc ekipę ze sobą wraz ze swoim
      mechanikiem, z czujnikiem lakieru i konkretne przetrzepanie u dealera! Pozdro
    • robert888 [...] 22.06.07, 11:04
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • karakalla Czemu usunięto? 22.06.07, 12:51
        Gość prawdę napisał, nikogo nie zbluzgał.
        • robert888 bo ja jestem ąfą teribl tego foruma i mnie sie kas 22.06.07, 15:55
          uje difoltowo he he:)
    • nifkon Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 12:36
      Tak się składa że mam do sprzedania Toledo z 2001 roku. Silnik 1.6 benzyna.
      Jestem pierwszym właścicielem. Auto bezwypadkowe. Stan idealny. W sumie to bym
      go nie sprzedawał bo spisuje się super ale ceny benzyny mnie dobijają więc
      muszę pomyśleć o dieslu (do gazu nie mam przekonania). Jak widzisz zdażają się
      czasami dobrze zachowane egzemplarze ale trzeba szukać.
      • nifkon Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 12:41
        Zapomniałem dodać że przebieg wynosi ok 38000 wiec jak na 6 letnie auto to
        raczej niedużo ;)
        • carnivore69 Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 12:43
          Przy tych 6 tysiacach km/rocznie koszt benzyny rzeczywiscie potrafi dobic...

Pzdr.
          • nifkon Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 16:23
            ten samochód nie jest moim jedynym. Oprócz niego mam jeszcze dwa i po
            zsumowaniu wszystkiego kwota wychodzi nieciekawa ;(
            • carnivore69 Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 17:43
              To moze zwieksz wykorzystanie samochodow w celu ciecia kosztow, bo na razie na
              przejechane 100 km benzyna kosztuje Cie 30 zl, a amortyzacja prawie 100.

Pzdr.
              • llukiz Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 25.06.07, 11:06
                > To moze zwieksz wykorzystanie samochodow w celu ciecia kosztow, bo na razie na
                > przejechane 100 km benzyna kosztuje Cie 30 zl, a amortyzacja prawie 100.

no toż dlatego przecie sprzedaje
                • warka.strong Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 25.06.07, 14:28
                  Napisałeś: "ceny benzyny mnie dobijają więc
                  muszę pomyśleć o dieslu".

W Twoim przypadku przy 6kkm rocznie to właśnie ta amortyzacja Cię dobija a nie
                  ceny benzyny.

Pozdro
    • mary_elx miałem parę dni temu taki do sprzedania 22.06.07, 12:59
      kompaktowiec, 2004 r. 1.6 benzyna, 57 tys na liczniku. Serwisowany, kupiony w
      kraju..... Jak go chciałem zostawić w rozliczeniu u dilera za nowe auto to
      chcieli dać.... 15 tys. złotych. Sprzedałem sam w 5 min. za prawie 20. Ale nie
      prywatnemu właścicielowi tyklo w komisie. Bo prywaciarze też krecą nosem i
      szukają dziury w całym. I teraz pewnie stoi w komisie za 25 tys i czeka na
      frajera.
      • hipohondryk1 Re: miałem parę dni temu taki do sprzedania 22.06.07, 13:43
        Dlatego też zaczynam się skłaniać ku autu nowemu. A dlaczego:
        bo będę nim jeździł co najmniej 10 lat, chyba że będzie wyjątkowo felerny - ale
        drobne usterki można od czasu do czasu wybaczyć, a co za tym idzie spadek
        wartości mi wisi i powiewa; bo robię rocznie max 15 tysięcy autem prywatnym i
        ciężko będzie je zniszczyć; bo jest nowe - nikt nie prukał w siedzenie, nie
        wylał mleka, kawy, dziecko nie puściło pawia i masa innych rzeczy nie została w
        nim zrobiona; nikt nie naprawiał stosując afrykańskie patenty; bo nowe to nowe,
        biorąc pod uwagę powyższe warunki nie bałbym się skredytować zakupu.
        Wiecie dlaczego maluch sprzedawał się całkiem nieźle do końca produkcji? Z tych
        samych powodów które ja opisałem. Mnóstwo ludzi go kupowało, bo choć starej
        konstrukcji, to fabrycznie nowy i z gwarancją.
    • programistajava Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 14:17
      Mialem podobny dylemat a poniewaz malo jezdze (16tys rocznie) to kupilem Fiacine
      (Albea) z klima i wzialem kredyt na polowe wartosci auta na 4 lata i splacam
      jakies smieszna rate (490 pln) a gotowka poszla jako zabezpieczenie na lokate.
      Jakby co to moge szybko wyjac z lokaty gotowke i sie nei wpierdzielac w
      Providenta itp...

Co kto potrzebuje, wiem ze przeplacilem ale mam swiety spokoj, ze 4 lata
      powinien byc spokoj potem bedziemy naprawiac :)
      • carnivore69 Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 14:36
        Tzn. finansujesz lokate kredytem komercyjnym? A jaka jest stopa zwrotu z takiego
        wynalazku?

Pzdr.
        • programistajava Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 25.06.07, 09:08
          Taka ze jak bede potrzebowal gotowki z dnai na dzien to w 1h beda mial ja w reku.
    • al9 problem dotyczy równiez większych budżetów 22.06.07, 15:18
      dyskusje czy nowy czy używany już sie tu toczyły.. Miałem budżet ok 80 tys,
      chciałem coś klasy premium, ale niebite i z pewnego źródła, po kilku tygodniach
      szukania dałem sobie spokój... Kupiłem wypasionego kompakta. Od dawna stawiam
      tezę, że rynek aut uzywanych jest zdominowany przez nieuczciwych handlarzy i
      straszny złom. Ale napadli tu na mnie fachowcy twierdząc, że szukałem
      nadzwyczajnej okazji i sam sobie jestem winien. ktos kto naprawdę szuka, wie -
      auta - nawet te droższe - mają wątpliwy stan techniczny, cofnięte liczniki i są
      najczesciej nieudolnie naprawione. Bo ZAWSZE tej naprawy wymagają! Ściągane są
      auta powypadkowe. A rynek aut z salonów jest płytki i prawie nikt nie sprzedaje
      aut po 2 czy 3 latach....
      Dlatego kupuję nowe.
      Pozdr
      al
    • simr1979 Typowa sponsorowana beletrystyka.... 22.06.07, 15:23
      ...ale że w słusznej sprawie, to popieram :D
      • disaster3 Re: Typowa sponsorowana beletrystyka.... 22.06.07, 16:20
        Sponsorowana??? hmm... nie wiem przez kogo ale ok? Kazdy ma swoje zdanie. Ja tu
        poprostu opisalem swoj przypadek bo juz bujam sie z zakupem samochodu prawie 3
        miechy. Mysle o zmianie juz dlugo dluzej ale faktycznie za przegladaniem i
        przebieraniem wzialem sie ok. 3 miechy temu i poprostu zal.....
        Nie wiem zastanawiam sie czy nie pojechac do Germantownow i tam nie poszukac
        czegos prosto od 1-szych wlascicieli. Moze cenowo beda zblizone ale tam jest
        bardziej restrykcyjne prawo i sie nie da przybic pieczatki u Pana Zdzisia ze
        samochod sprawny. Poza tym jest tam bardzo duzo stacji DEKRY a koszt
        sprwadzenia wynosi z tego co sie orientuje ok. 100 Euro.
        Poza tym handlarz nie wezmie sie za taka fure bo kosztuje tyle co u
        nas "wyszykowany szrotowoz" wiec za mala przebitke by mial.
        No nic trzeba dalej szukac i miec nadzieje ze kiedys ukroca ten proceder
        kombinowania z samochodami.
    • jarek_k1 Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 16:19
      Nie można generalizować, oczywiście bardzo trudno znaleźć dobry używany samochód
      taki jaki się nam podoba, z odpowiadającym silnikiem i wyposażeniem. Ja stałem
      przed takim problemem 2 lata temu. Większość samochodów w komisach faktycznie
      była niewiele warta, nie wiadomo jak naprawiana, po nie wiem jakim wypadku, inne
      znowu z przebiegiem powyżej 200tys. mimo że na liczniku było 60. W końcu po pół
      roku udało mi się znaleźć to czego szukałem: marka, silnik, wyposażenie.
      Samochód był uszkodzony, sprowadzony w stanie jakim był, nie naprawiony,
      oczywiście jeździł, były do wymiany tylne drzwi i naprawa blacharska. Widziałem
      co biorę, jak jest uszkodzony, mogłem go sprawdzić gdzie chciałem. Naprawiłem go
      w zaprzyjaźnionym warsztacie, a kwota którą wydałem na wszystko i tak była o
      kilka tysięcy niższa, niż cena rynkowa tego modelu. Cały czas nim jeżdżę i
      jestem zadowolony, nic się nie psuje tylko eksploatacja. Jasne, że najłatwiej
      kupić w salonie nowy z gwarancją i OK. ale jeśli ktoś z różnych powodów nie chce
      kupić nowego, musi się trochę wysilić poszukać i zaryzykować, w końcu kupno
      używanego samochodu to zawsze loteria, ale i cena nie taka jak za nowy.
      Pozdrawiam
    • d.kos Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 16:39
      Jesli masz troche kasy i oleju w głowie, weź sobie troszkę kredytu i kup nowe
      auto. Jeśli Cię nie stać na duze kup troszkę mniejsze. Wybór dzisiaj jest
      ogromny, a stereotypy (auta z dolnej półki cenowej)że np. Fiat do dupy, Skoda
      szajs i tym podobne można między bajki włożyć. Wiem co mówię pracuję w branży
      nowych samochodów (kilka marek) już kilka lat i wiem że wszystkie samochody są
      takie same. Różnią się tylko ceną i marką. Nowy samochód to nowy, bez dwóch
      zdań. Bez problemów że bity, że trzeba ty coś dołożyć, tam coś naprawić itd. W
      każdy ale to W KAŻDY używany samochód po kupieniu coś dołożyć, bo jaki kretyn
      przed sprzedażą go remontuje. Ja sam byłem w sytuacji że musiałem kupić używane
      samochody, ale wziąłem pod uwagę dodatkowe koszty po zakupie - ZAWSZE trzeba
      wymienić rozrząd - koszt od 400 do 1500 w zależności od marki pojazdu, ZAWSZE
      wszystkie filtry - 100 do 500, czasami elementy wydechu - 150 do 1000, klocki,
      tarcze, szczęki, bębny - 300 do 2000, elementy zawieszenia, układu
      kierowniczego itd.....Używany samochód kosztuje Cię jeszcze przynajmniej 3000
      więcej niż go kupiłeś - chyba że ryzykujesz że Cię zaskoczy na drodze, a nie
      daj Boże coś mu odleci albo nie hamuje. Moim zdaniem nawet mniejszy ale nowy.
      I
      • disaster3 Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 16:56
        oleju w glowie to ja mam dlatego nie lykam byle czego. Kredytu brac nie chce bo
        juz jeden splacam ale problem z kupieniem pozostaje. Ja nic nie mam do skody
        czy innych marek ale chce kupic samochod taki jak mi sie bedzie podobal. Akurat
        fiat mi sie nie podoba. Toyota , Honda moglaby tez byc ale ta w nowej budzie
        dopiero po wrzesniu 2002 kosztuje duzo wiecej niz moge przeznaczyc na samochod.
        Francuzow nie chce i dlatego pozostaja te 4 marki GolfIV, Skoda Octavia, Leon i
        Toledo. Jeszcze pozostaje Focus. OK, jedna z najlepszych w kompaktach ukladow
        zawieszenia i wyglad tez spoko ale srodek dla mnie jest tragiczny. Nie podoba
        mi sie deska rozdzielcza i konsola srodkowa. Nie wiem dlaczego ale te
        elipsoidalne nawiewy przyprawiaja mnie o gesia skorke. To jest moje zdanie i
        wielu sie ze mna nie zgodzi ale nic na to nie poradze.
        Samochod musze kupic minimum kompakt a z tego roku i segmentu to pozostaja te 4
        modele, ktore mi sie podobaja.
        Pozostaje jeszcze Opel AstraII ale wiele bylo kupowanych na firme i tluczonych
        po wiekszych miastach i z duzym przebiegiem. DLatego chyba jeszcze dluga droga
        przede mna.
        Jak cos kupie to dam znac i napisze co i jak.
        • logis_on_line Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 27.06.07, 09:51
          Trzeba przyjąć jasne kryteria przy poszukiwaniu auta - to na czym mi
          najbardziej zależy - i według nich dobierać sobie auto. Kwestia wyglądu (myślę,
          że to powinien być ostatni punkt przy doborze auta - tego nie widać przy
          jeździe autem) czy markę auta można pominąć w przypadku posiadania dostępu do
          porządnego serwisu.
          Nie daj się naciągać na rzeczy nieistotne z punktu widzenia eksploatacji, liczy
          się czy auto nie sprawia kłopotów a za to w wiekszej cześci odpowiedzialność
          spada na servis i ogólny stan techniczny niż na markę auta. Jeżeli masz
          zaprzyjaźniony servis pod ręką to szukaj auta, które oni Ci polecą a unikniesz
          wielu kłopotów i niepotrzebnych kosztów.

Pozdrawiam
          • al9 logis mylisz sie 27.06.07, 15:31

logis on line pisze:
            Kwestia wyglądu (myślę,
            że to powinien być ostatni punkt przy doborze auta - tego nie widać przy
            jeździe autem) czy markę auta można pominąć w przypadku posiadania dostępu do
            porządnego serwisu.
            ---------------------

Dla niektórych wygląd auta, emocje które wywołuje jazda są nieważne. Dlatego
            ludzie jezdzą fiatami albea, reno kangu, skodami..
            Kupują 60 konne silniki, słbiutkie diesle bez doładowania, nie patrzą na kolor
            i felgi...
            Ok. Szanuje takie podejście do samochodu, ale go nie podzielam. Dla wielu osób,
            myslę że dla wiekszości uczestników tego forum - uroda auta, jego moc,
            przyjemność z jazdy ma duże znaczenie. Dlatego omawiamy tu wyższość jednego
            zawieszenia nad drugim, przewagę benzyny nad dieslem lub odwrotnie, przewage
            turbo nad pojemnością lub odwrotnie, itd itp....
            Dlatego ludzie kupują audi, mercedesy, bmw czy alfy, dlatego wolą tylny napęd,
            lubia precyzyjne układy kierownicze, 150 czy 200 KM to dla wielu za mało....
            I bardzo dobrze, bo inaczej wszyscy jezdzilibysmy daciami logan
            Pozdr
            al
            • logis_on_line Re: logis mylisz sie 28.06.07, 08:21
              [...]
              > myslę że dla wiekszości uczestników tego forum - uroda auta, jego moc,
              > przyjemność z jazdy ma duże znaczenie. [...]

Nie widzę zależności urody auta z jego mocą.
              Dlatego pisałem, że kryterium wyboru auta są jego parametry trakcyjne a nie
              jego wygląd. Jeżeli w pierwszym i drugim punkcie jest OK to nazywam to pełnią
              szczęścia. Osobiście wolę auto źle wyglądające ale za to sprawiające radość z
              jego prowadzenia - taki wilk w owczej skórze.

Pozdrawiam
    • anetina Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 16:59
      ja kupiłam samochód od pierwszego właściciela
      z przebiegiem 12,5 tys. km
      a samochód był 4 letni
    • sven_b Źle szukasz. 22.06.07, 17:46
      Takiego auta nie znajdziesz w Internecie. Zadbanych, garazowanych od 1go
      własciciela szukaj w codziennej prasie. Zazwyczaj posiadaczami takich aut są
      starsi panowie i panie, kursujący wahadłowo na działkę lub targ warzywny. Wiesz
      jak oni stoją z Internetem:-)

Acha, teraz moze być kłopot bo jest sezon. Autka do poł. wrzesnia stoją pod
      tropikami na działkach.
      • hiphopowiec.man Re: Źle szukasz. 23.06.07, 22:50
        Bez przeasady, ale nawet jak emeryt sprzedaje samochód to mu syn/wnuk/sąsiad
        wrzuci ogłoszenie do neta.
        A na targ warzywny to ja nie wiem kto kursuje? Z tymi tropikami też nie kumam,
        bo teraz to już nie lata 70-te ubiegłego wieku gdzie ludzie chuchali i dmuchali
        na samochody.
        • sven_b Re: Źle szukasz. 24.06.07, 23:23
          Otóż bez przesady.
    • magdajeden Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 17:56
      mając na uwadze wszystkie twoje obawy mam jedną radę - kup nowy! wez kredyt, jak
      sam piszesz, 50/50 i wez nową brykę z gwarancją i dodatkowymi bajerami.
      nie ryzykujesz wiele kupując samochód w rozsądnej cenie (odpowiednio do
      zarobków) a nie masz przynajmniej leków z powodu używanego i jego wad ukrytych;)
    • piotrek2008 Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 22.06.07, 22:20
      Witam
      To samo moge powiedziec co disaster - znależ dobry używany to makabra.
      Również od jakiegoś czasu szukam dla siebie samochodu używanego, ale to co jest
      w komisach, albo na giełdzie to szkoda słów. Ostatnio zobaczyłem ogłoszenie dt
      Opla Zafiry (rok 2000), cena przystępna z zewnątrz wyglądał na całkiem
      zadbany,. więc udałem się do komisu w celu dokonania wstępnych oględzin i to co
      zobaczyłem było niesamowitym przeżyciem. Samochód z przebiegiem około 130 000
      km wyglądał jakby przejechał chyba 500 000 (mam samochód z przebiegiem 160 000
      tylko mniejszy i raczej nie jestem specjalnie dbającym właścicielem). Dodatkowo
      coś w środku śmierdziało - jakby na podłogę ktoś wylał domestos. Na pytanie czy
      był stłuczony usłyszałem oczywiście, że nie, ale coż przód tej zafiry był od
      modelu po faceliftingu w 2003, chociaż może ktoś dla szpanu zmienił sobie
      przód ;-). Dobrze że chociaż przyznał, że był sprowadzony z Włoch (chociaż
      naklejkina szybach na to i tak wskazywały). Aha i na pytanie, czy można
      sprawdzić w serwisie, gośc powiedział, że tak nawet jest na miejscu i tutaj
      mogą go sprawdzić, a jak chciałbym do swojego to ok, ale niezbyt daleko (nie
      wnikałem co to znaczy daleko)
      Podobnie było w przypadku innych oglądanych samochodów (Focus - przebieg 80
      000, a w środku jakby ktoś chlew urządził).
      Znalazłem tylko jeden fajny samochód - Almere - ale jak chciałem już kupić to
      okazało się że już sprzedana (czekała na kupca około tygodnia).
      Chciałbym kupić nowy, ale mam około 25 000 i potrzebuje samochodu z większym
      bagażnikiem – nowe zaczynaja się od 60 000.
      Teraz ogłoszenia z komisów tylko monitoruje, a nastawiam się na używany od
      prywatnej osoby, może w ciągu 2, 3 miesięcy znajdę.
      Pozdrawiam
      Piotr

• michaelm3 Szukanie samochodu w tym kraju to strata czasu... 23.06.07, 00:17
        Zamiast siedzieć na gratce, allegro czy otomoto i latać
        po komisach i giełdach gdzie prawie 100% to typy spod
        ciemnej gwiazdy, przeglądajcie mobile.de lub autoscout24.de.

Jest kilka oczywistych atutów kupna samochodu na zachodzie:

-dużo większe prawdopodobieństwo znalezienia samochodu
        odpowiadającego wymaganiom kupującego
        -samochody w dużo lepszym stanie technicznym niż to co jeździ
        po polskich drogach
        -nie zarabia na Was żaden polski, zasrany handlarzyna, który
        oprócz tego, że nie potrafi sklecić dwóch linijek tekstu w opisie
        samochodu bez strzelenia byka, co ważniejsze przekręci Was
        jeszcze ze 3 razy co do licznika, dokumentacji itp., itd.

Troche się dziwię ludziom, którzy kilka miesięcy szukają
        samochodu w Polsce, nie mogą go znaleźć i nadal nie decydują
        się na wyjazd za granicę.
        Do tego naprawdę nie są potrzebne nadprzyrodzone umiejętności.
        Od 2004r kupiłem kilka... samochodów w Niemczech i nigdy nie
        trafiłem na minę.
        • yoka73 Re: Szukanie samochodu w tym kraju to strata czas 23.06.07, 16:29
          Witam
          wlasnie kupilem dokladnie taki jak chcialem uzywany samochod, szukanie trwalo
          okolo 3 tygodni, a model nie z tych spotykanych na kazdym rogu (peugeot 307 SW).
          Auto od pierwszego wlasciciela, przez trzy lata jezdzilo w leasingu w
          jednosobowej firmie, 69 tys. przebiegu, wszystkie przeglady w salonie, w ktorym
          byl kupiony. Oczywiscie przed zakupem obowiazkowo bylo sprawdzenie w
          wyspecjalizowanym warsztacie wraz z podlaczeniem do kompa. Mam nadzieje, ze mi
          posluzy przez kolejne lata. Wiec mozna znalezc - ja mialem pare zasad: z gory
          odrzucilem oferty komisow i auta sprowadzane, ustawilem sobie powiadamianie o
          wystawieniu danego modelu na gratce, otomoto i onecie. Szukalem tylko pierwszego
          wlasciciela, z udokumentowanym przebiegiem i historia serwisowa. Okreslenie
          igielka, full wypas, niebity itp. od razu dyskwalifikowaly sprzedawce. Takie
          auta sie pojawiaja, ale sprzedaja sie nawet nie w ciagu kilku dni, ale godzin.
          Zycze powodzenia w poszukiwaniach
          • hiphopowiec.man Re: Szukanie samochodu w tym kraju to strata czas 23.06.07, 22:56
            Na onecie są ogłoszenia?
            • yoka73 Re: Szukanie samochodu w tym kraju to strata czas 23.06.07, 23:33
              kupuzywane.moto.onet.pl/pl/motoryzacja/start-moto.asp
              • hiphopowiec.man Re: Szukanie samochodu w tym kraju to strata czas 24.06.07, 21:41
                Dzieki za linka.
    • expertyzer Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 24.06.07, 21:42
      Może Fabia? Prawie nóweczka, wygląda na oryginał.
      moto.allegro.pl/item209323605_skoda_fabia_1_2_l_praktycznie_nowa_.html
    • skuter70 Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 25.06.07, 10:40
      > Dlatego kupno dobrego samochodu w dzisiejszych czasach to rzadkosc.

gdybys sam mial dobry samochod to bys sie go pozbywal ? jeszcze do tego za male
      peniadze?

inni mysla tak samo
      • disaster3 Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 25.06.07, 12:53
        skuter70 napisał:

> > Dlatego kupno dobrego samochodu w dzisiejszych czasach to rzadkosc.
        >
        > gdybys sam mial dobry samochod to bys sie go pozbywal ? jeszcze do tego za
        male
        >
        > peniadze?
        >
        > inni mysla tak samo
        >
        oczywiscie, gdyby mnie tylko bylo stac co 5 lat zmieniac samochod to tak
        dlaczego nie.
        A dlaczego za male pieniadze???? BO nie rozumiem Ciebie. Czy ja gdzies
        napisalem ze szukam za male pieniadze??? Bo tego nie widze. Napisalem ze szukam
        pewnego samochodu za 25-28 tys. PLN i tyle. Dla mnie nie sa to male pieniadze.
        • robert888 to są małe pieniądze. A czy dla ciebie - to nas ni 25.06.07, 14:54
          e interesuje.
          Szukaj dalej. Za dwa lata octawie sie zestarzeją i coś ci w końcu wpadnie he he.
    • ian_curtis Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 25.06.07, 15:00
      Na przykładzie mojego braciszka, miał różne auta miał też pecha to kupienia odpicowanej ruiny z komisu i wisz co kupił i w końcu nie narzeka ? kupił auto po leasingowe, Opla Astrę 1.6 z 2001 roku z udokumentowanym przebiegiem 198 tyś, pełną książką serwisową z ASO serwisowany do końca tylko w ASO. I w końcu przestał narzekać autem takim jeździ już prawie rok i nie żałuje wydanej ani złotówki na niego...
      • disaster3 Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 27.06.07, 06:55
        wlasnie tez jade jutro ogladac Astre II 2002 (n-joy) 84 tys. przebiegu od
        dealer'a. Serwisowana u nich
        • druop22 Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 27.06.07, 10:10
          a to że w ASO serwisowany to plus według Was? z tego co się nasłuchałem od
          znajomych pracujacych w salonach (Reno,Opel,Fiat,Seat,Chrisler)oraz innych
          kolegów a także znajomych mechaników - ASO sa bardzo drogie i bardzo
          nierzetelne,
          dlatego międzyinnymi nigdy nie zdecydowałem się na zakup nowego auta, gdzie aby
          nie stracić gwarancji przez 3lata muszę tam właśnie serwisować
          chociaż słyszałem że ostatnio chyba coś mieli zmienić w tym temacie? i ponoć
          można będzie serwisować nie koniecznie w ASO?
        • druop22 Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 27.06.07, 14:46
          www.mobile.de/SIDL2xtRHEq3XpgHnNydtvAOA-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11Iindex_cgiJ1182951163A1Iindex_cgiD1100CCarZ-t-vctpLtt~BmPA1B81B20C307%
          81s-t-
          vCaMIPRQuSeUnVb_X_Y_x_yetpoprrdsO~BSRA6D1100F100000H70000000BGNCPKWA0HinPublicA2
          A0A0A0FDieselB74H40000000D2000A0/cgi-bin/da.pl?
          bereich=pkw&sr_qual=GN&top=94&id=11111111265466503&
          • d7d Re: Kup sobie teraz samochod uzywany.... ;/ ;( 27.06.07, 15:37
            www.mobile.de/SIDL2xtRHEq3XpgHnNydtvAOA-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%
            F3R~BmSB11Iindex_cgiJ1182951163A1Iindex_cgiD1100CCarZ-t-vctpLtt~BmPA1B81B20C307%
            81s-t-
            vCaMIPRQuSeUnVb_X_Y_x_yetpoprrdsO~BSRA6D1100F100000H70000000BGNCPKWA0HinPublicA2
            A0A0A0FDieselB74H40000000D2000A0/cgi-bin/da.pl?
            bereich=pkw&sr_qual=GN&top=94&id=11111111265466503&

to jest jakaś okazja?
    • morfeusz83 A mazdę 6 ty widziałeś ??!!! 27.06.07, 22:15
      We wszystkich testach wygrywa w kategori do 30 tys jest to samochód idealny na krawędzi geniuszu
      • morfeusz83 Re: A mazdę 6 ty widziałeś ??!!! 27.06.07, 22:24
        wszystkie bmw, pasaty golfy etc są o conajmniej klasę gorsze, a jest to samochód z blachą ocynkowana z genialnie wyciszonym zawieszeniem, wyposażenie jest full wypasione łącznie z podgrzewanymi fotelami:) (w niektórych modelach), spalanie tez jest w normie, silnik jest niezniszczalny w zasadzie może się z nią równać tylko avensis, tylko czemu te samochody nie są w polsce popularne to pojęcia nie mam, ludzie wolą kupować w tej kategori cenowej jakieś niemieckie truchła z pod znaku BMW E46 itd
        • druop22 Re: A mazdę 6 ty widziałeś ??!!! 28.06.07, 10:05
          do nas też to przyjdzie, w niemczech już całkiem sporo 6tek jeździ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka