Gość: PP IP: 195.117.240.* 13.12.01, 09:27 Czy ktoś z was używa opałowego oleju zamiast napędowego? Słyszałem że jest to bardzo popularne zwłaszcza we wschodnich rejonbach Polski. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: come Re: olej napedowy vs opałowy IP: 10.111.0.* 13.12.01, 18:03 wiem ze znajomy stosuje juz takie mieszanki z powodzenie od kilku lat i jezdzi pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: olej napedowy vs opałowy IP: *.pg.com 13.12.01, 18:16 Gość portalu: come napisał(a): > wiem ze znajomy stosuje juz takie mieszanki z powodzenie od kilku lat > i jezdzi Przepraszam, a czym jeździ? Bo jeśli np. Mercem 200D z 79 roku, to OK. Ale jeśli np. nowoczesnym TDI to... gratuluję pomysłu... Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: olej napedowy vs opałowy IP: *.*.*.* 13.12.01, 20:26 Moj kumpel leje do Tempry (fiata) i chodzi jak zloto ponoc. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: olej napedowy vs opałowy IP: *.pg.com 13.12.01, 20:38 Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > Moj kumpel leje do Tempry (fiata) i chodzi jak zloto ponoc. Ciekawe jak długo jeszcze. A swoją drogą - ten akurat silnik do hipernowoczesnych nie należy... Więc może i pochodzi dłuższy czas... Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Arek Re: olej napedowy vs opałowy IP: 193.194.177.* 13.12.01, 23:50 Potraktowac prosze to jako ciekawostke, Merc 123 z silnikiem 250 jezdzi tez na nafcie. Parokrotnie z braku mozliwosci kupna oleju napedowego przejechalem kilkadziesiat km na tym paliwie. Tyle, ze silnik auta rzadko w Afryce osiaga przebieg jak w Europie. Na pewno jakiosc paliwa i jego czystosc ma w tym swoj udzial. Polskie stacje benzynowe tez maja negatywne opinie w tym zakresie. Na pewno poza wzgledami prawnymi nie warto ryzykowac autem nowym. Pozdrawiam z Ghany, Arek Link Zgłoś
Gość: Corsa_D Re: olej napedowy vs opałowy IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 00:10 Sumienia bym nie miał!!!! Niektórzy leczą sumienie wlewając razem z opałem Mixol-S. Samemu silnikowi (układ tłokowo-korbowy) opał nie szkodzi. Gorzej ma się po nim układ wtryskowy... Jeżeli macie dostęp do nowych gratisowych pomp wtryskowych to lejcie opał śmiało! Ja wolę "przepłacać" te 80 groszy na litrze. PZDR Link Zgłoś
zboczek Re: olej napedowy vs opałowy 14.12.01, 00:53 Opał smiga dobrze ale jest jeden warunek chodzi tylko na zwyklych pompach tłoczkowych(takie jak w Ursusach czy Jelczach starego typu czy takich cudach ).Jezeli zalejecie do ukladow z pompami rotacyjnymi(np.silniki Perkins'a ale nie tylko) albo nie daj boze pompowtryskiwaczami(wszystkie nowosci typu Hdi ,jtd ,dti ,tdi) to DO WIDZENIA!Opal rozni sie od zwyklego oleju tym ze:1.Jest mniej kaloryczny,2.Jest bardziej suchy 3.Jest czerwony(podaje zeby mi nikt nie wypomnial tego faktu ) Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: dia Re: olej napedowy vs opałowy IP: 192.168.103.* 14.12.01, 08:58 zboczek napisał(a): > Opał smiga dobrze ale jest jeden warunek chodzi tylko na zwyklych pompach > tłoczkowych(takie jak w Ursusach czy Jelczach starego typu czy takich > cudach ).Jezeli zalejecie do ukladow z pompami rotacyjnymi(np.silniki Perkins'a > > ale nie tylko) albo nie daj boze pompowtryskiwaczami(wszystkie nowosci typu > Hdi ,jtd ,dti ,tdi) to DO WIDZENIA!Opal rozni sie od zwyklego oleju tym > ze:1.Jest mniej kaloryczny,2.Jest bardziej suchy 3.Jest czerwony(podaje zeby > mi nikt nie wypomnial tego faktu ) Pozdrawiam! To dlaczego prawie wszystkie "TIRY" z nowoczesnymi silnikami jeżdżą na opale i mają się dobrze? Link Zgłoś
kiciak Re: olej napedowy vs opałowy 14.12.01, 11:06 Gość portalu: dia napisał(a): > zboczek napisał(a): > > > Opał smiga dobrze ale jest jeden warunek chodzi tylko na zwyklych pompach > > tłoczkowych(takie jak w Ursusach czy Jelczach starego typu czy takich > > cudach ).Jezeli zalejecie do ukladow z pompami rotacyjnymi(np.silniki Perk > ins'a > > > > ale nie tylko) albo nie daj boze pompowtryskiwaczami(wszystkie nowosci typ > u > > Hdi ,jtd ,dti ,tdi) to DO WIDZENIA!Opal rozni sie od zwyklego oleju tym > > ze:1.Jest mniej kaloryczny,2.Jest bardziej suchy 3.Jest czerwony(podaje z > eby > > mi nikt nie wypomnial tego faktu ) Pozdrawiam! > > To dlaczego prawie wszystkie "TIRY" z nowoczesnymi silnikami jeżdżą na opale i > mają się dobrze? DLATEGO ze maja pompy tloczkowe Nowe systemy ma chyba dopiero Renault i Mercedes i to od niedawna. Link Zgłoś
kulicki Re: olej napedowy vs opałowy 14.12.01, 09:35 A ja kiedys jezdzilem na mazucie. Do czasu az silnik sie nie zatarl. Ale przxejchalem te 100 km. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: olej napedowy vs opałowy IP: *.telia.com 14.12.01, 20:31 Panowie olej opalowy ma inna liczbe cetanowa ,w zwiazku z tym nie nadaje sie do normalnych nowoczesnych diesli.Jest bardziej zanieczysczony,posiada duzy procent siarki,koksuje .Pomysl niesamowity osczednosc zadna tylko w serduszku kolacze sie mysl ale ich nabralem na podatek,zobaczysz za jakis czas przyjdzie wymienic uklad wtryskowy za polowe wartosci auta.Pzdr.Michal Link Zgłoś
zboczek Re: olej napedowy vs opałowy 15.12.01, 00:59 Gość portalu: Michal napisał(a): > Panowie olej opalowy ma inna liczbe cetanowa ,w zwiazku z tym nie nadaje sie do > > normalnych nowoczesnych diesli.Jest bardziej zanieczysczony,posiada duzy > procent siarki,koksuje .Pomysl niesamowity osczednosc zadna tylko w serduszku > kolacze sie mysl ale ich nabralem na podatek,zobaczysz za jakis czas przyjdzie > wymienic uklad wtryskowy za polowe wartosci auta.Pzdr.Michal Gadasz w tym momencie glupoty.Wlasnie olej opalowy nie zawiera tyle siarki co zwykly ON.Dlatego ,miedzyinnymi jest o wiele bardziej ekologiczny od innych nosnikow energii wykorzytywanych do ogrzewania mieszkan! A z reszta sie zgadzam i pozdrawiam. Link Zgłoś