kann2 14.10.07, 10:13 Czy ktoś może powiedzieć, na czym polega oferta tej firmy? ciesielczyk-auto.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1 Ktoś kupował tam samochód? Należy mieć jakies obawy? Link Zgłoś Obserwuj wątek
wujaszek_joe Re: Co to za okazja? Czy uczciwa? 14.10.07, 10:22 "Skąd tak niska cena? Otwarcie granic między krajami UE umożliwiło nam swobodny dostęp do samochodów nowych we wszystkich państwach członkowskich. Każda marka prowadzi własną politykę cenową na terenie danego kraju co powoduje w wielu przypadkach ogromne różnice w cenie tego samego samochodu." to jest prawda Link Zgłoś
robert888 Re: Co to za okazja? Czy uczciwa? 14.10.07, 10:22 zawsze trzeba mieć obawy. Sprzedali rok temu 1000 aut za 50mln zyla, czylisrednio 50k na auto. Nie znalazłem u nich w cenniku niczego tańszego niż 80-90k. Dane się nie składają he he już na pierwszym wrażeniu. Zapytaj ich co oni na to. Może zatrudniaja zbyt wielu posłów. Link Zgłoś
przemekthor Re: Co to za okazja? Czy uczciwa? 14.10.07, 15:01 Ja bym sie nie obawial, podobne ceny maja autobrokerzy. Dosc ograniczony wybor, ceny zblizone do niemieckich. Volvo XC70 D5 Kinetic Oferta katalogowa volvo w Niemczech: 42.840E Oferta z tej polskiej strony: 177900 PLN Po oplatach wyjdzie podobnie. Kupujac na wlasna reke mozesz nawet lepiej na tym wyjsc. Widac, ze Niemcy placa w ASO 20% mniej za to samo auto. Link Zgłoś
kann2 Re: Co to za okazja? Czy uczciwa? 14.10.07, 15:36 To znaczy, że lepiej opłaci się jechać samemu do Niemiec, tam kupić (w salonie?), zapłacić podatek (tam czy u nas?) i przywieźć do Polski? Czy mozna ufać firmom sprowadzającym z zagranicy samochody - także używane? Jak np. ta: www.samochody-zniemiec.com/www/index.htm Link Zgłoś
kodem_pl who do I trust? ME! 14.10.07, 15:45 Ufac nie wolno nikomu. Czy lepiej sie oplaci jechac samemu do Niemiec? Zalezy od konkretnego przypadku. Brokerzy biora auta z calej UE, nie tylko z Niemiec. Jak w Niemczech dany model jest najtanszy to z Niemiec, jak we Wloszech, to z Wloch. Musisz sprawdzac w konfiguratorach online. Podatek VAT najlepiej placic tam, gdzie najnizszy. W Niemczech jest 19%, w Polsce 22%. Odpowiedz znasz:-D Link Zgłoś
przemekthor Re: who do I trust? ME! 14.10.07, 16:04 > Podatek VAT najlepiej placic tam, gdzie najnizszy. W Niemczech jest 19%, w Polsce 22%. Odpowiedz znasz:-D Kodem, teraz ja nie kapuje, nie ma obowiazku uiszczenia VAT w Polsce, oczywiscie po uprzednim odliczeniu VAT, ktory placi sie za granica? Moze od poczatku - wchodze sobie na strone Saaba w Portugalii, sprawdzam cene, i co? Ile bedzie mnie kosztowalo to auto po sprowadzeniu do Polski? Bo poki co widze cene duuuzo wyzsza niz w niemczech, a pono Niemcy ciagna auta wlasnie... z Portugalii. Do autora watku - cierpliwosci, moze dojdziemy do prawdy :) Sam jestem ciekaw, jak to dziala. Link Zgłoś
kodem_pl Re: who do I trust? ME! 14.10.07, 17:57 Przemku, mowiac szczerze nie wiem jak to jest jesli chodzi o nowe auta. Generalnie nadrzedna zasada UE mowi, ze towar/usluga moze byc opodatkowana tylko w jednym kraju UE (jesli chodzi o VAT). Ja od kuchni znam wylacznie przyklad uzywanych aut, gdzie VAT place zawsze w Niemczech, a w Polsce za 150zl w urzedzie skarbowym dostaje zaswiadczenie o tym, ze VAT odprowadzilem w Niemczech i jestem z niego zwolniony w Polsce. Formularz ten to o ile pamietam VAT-25. Link Zgłoś
kodem_pl OK, korekta 14.10.07, 18:02 www.bankier.pl/wiadomosci/multiarticle.html?article_id=1533810 Według tego przepisu samochód może być traktowany jako nowy, jeżeli nie przejechał więcej niż 6 tys. km lub od momentu dopuszczenia go do użytku upłynęło nie więcej niż 6 miesięcy. W przypadku samochodu uznanego za nowy środek transportu, podatek VAT zawsze będzie pobierany w kraju, w którym pojazd będzie używany, niezależnie od statusu sprzedającego i nabywcy. Zatem polski podmiot (osoba fizyczna bądź prawna) niezależnie od tego, czy jest on podatnikiem VAT, czy też nie, który nabędzie nowy samochód w innym państwie Unii Europejskiej, zobowiązany jest do odprowadzenia podatku VAT w Polsce w pełnej wysokości. W przypadku nabycia samochodu niespełniającego przedstawionej wcześniej definicji Nowego Środka Transportu przez osobę fizyczną, bądź prawną niebędącą podatnikiem VAT, podatek ten zostanie, co do zasady zapłacony w cenie nabywanego samochodu w miejscu zakupu, oczywiście jeżeli transakcja będzie podlegała opodatkowaniu podatkiem VAT. Link Zgłoś
przemekthor Re: OK, korekta 14.10.07, 19:29 Kodem, dzieki za te linki i cytaty. Widac zatem, ze chcac sprowadzic indywidualnie nowe auto, vat odprowadzamy w Polsce. Czyli od zakupionego auta odliczamy 19% a na miejscu placimy 22%. Jak to sie odbywa, to wymaga dodatkowych poszukiwan. Ja bym sie pokusil o poszukanie auta na wlasna reke, potrwa to moze dluzej i bedzie wymagalo pewnie paru rozmow telefonicznych w jezyku obcym, ale to chyba nie problem? Opyla sie, takie xc70 wychodzi za ok. 165.000, to jest 12.000 mniej, niz u posrednika, 35.000 mniej niz u dilera. Link Zgłoś