Gość: DSFFF IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.03, 12:40 NIE TERENOWE TYLKO PSEUDOTERENOWE TE WSZYSTKIE LEXUSY,MERCEDESY I BMW TO PODWYŻSZONE KOMBIAKI Z NAPĘDEM 4X4 Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Piotr Re: BMW X3 IP: *.chello.pl 13.08.03, 10:08 Zgadzam się! Sam mam X5 4.6iS (od kilku dni już 4.8iS),ale jeżeli samochód terenowy to mam też Defendera, SII 109 '63 i dwa Stary 266. Nie sądzę, żeby znalazł się jakiś lepszy samochód do terenowej jazdy (nie mówię o przejeżdżaniu przez kałuże pod supermarketem)!!! Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: E6x Re: BMW X3 IP: *.access.de.clara.net 13.08.03, 19:01 Rzeczywiscie te M-klasy i X-serie to nie sa samochody do ciezkiej jazdy w terenie ale tzw SUV produkowane przedewszystkim dla Amerykanow. Tam sie w dobrze sprzedaja. Chociaz nawet Anglicy poszli za moda i wypuscili Freelandera. Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: BMW X3 IP: *.chello.pl 14.08.03, 08:08 Freelander powstał bo fordowi się wydawało,że sie LR źle sprzedaje... I Freelander może gorszy od Mondeo w terenie nie jest, ale na Camel Trophy nikt nie odważy się nim pojechać! A X5 traktuję jak osobówkę (bo też tak się nią jeździ...). Pozdrawiam! Link Zgłoś
greenblack Re: BMW X3 14.08.03, 14:07 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Freelander powstał bo fordowi się wydawało,że sie LR źle > sprzedaje... Bzdura. Gdy powstawał Freelander, nikomu sięnie śniło, że Land Rover będzie należał do Forda. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: BMW X3 IP: *.chello.pl 21.08.03, 09:19 Może tobie się nie śniło! Nie wypowiadaj się autorytatywnie,jak nie znasz tematu, a ja w tym siedzę od wieeeelu lat i co-nieco wiem! Ale nie martw sie, nie musiałeś (i nie miałeś) o tym wiedzieć... Głowa do góry.. Pozdrawiam! Link Zgłoś
greenblack Re: BMW X3 21.08.03, 09:55 Nie kompromituj się. Freelandera zaprezentowano w 1997, więc prace nad nim trwały co najmniej od 1994, czyli może nawet przed kupieniem Rovera przez BMW. Ford kupił Land Rovera w 1999, więc nie wiem, jakim cudem mógł mieć wpływ na plany produkcyjne Rovera w 1994. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: nie warszawiak Re: BMW X3 IP: *.bmwgroup.com 14.08.03, 15:08 Gość portalu: DSFFF napisał(a): > NIE TERENOWE TYLKO PSEUDOTERENOWE > TE WSZYSTKIE LEXUSY,MERCEDESY I BMW TO PODWYŻSZONE KOMBIAKI Z > NAPĘDEM 4X4 a tam u was przeciez robicie same terenowe na Zeraniu, glownie nadaja sie do orania wiosna pola przez rolnika z lubelskiego... Link Zgłoś
Gość: Hiszpan Re: BMW X3 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.03, 15:46 Niestety X5, X3 czy innych tego typu wynalazków nie można nazywać samochodem terenowym. Autka tego typu mogą jeździć sobie po polnych drogach lub zimą po górskich dróżkach ale nie w terenie. Nawet Mercedes klasy G w wersji luksusowej z elektroniką sterującą pracą skrzyni i mostów w terenie MUSI ustąpić wersji wojskowej wpełni mechanicznej. Wykazała to praktyka na poligonie. Merc cywilny gdyby nie wersja wojskowa na zawsze zostałby zagrzebany w piasku czołgowiska. W ekstremalnych warunkach wszystkie wynalazki typu Haldex, czy inne cuda technniki typu wiskozy musza skapitulować wcześniej niż konwencjonalne mechaniczne blokady mostów. Dlatego też nikt do terenowego auta mającego służyć w terenie nie da karoserii samonośnej i innego mechanizmu przeniesienia napędu niż mechaniczne blokady dyferencjałów. Najlep[szym przykładem jest np sprzęt wojskowy. Tutaj ekstremalne warunki zmuszają do stosowania wydawałoby się arhaicznych rozwiązań. Pozatym co to za auto terenowe z prześwitem jak Bóg da 20cm? i kątem skrzyżowania osi np 15 stopni? gdzie toto wjedzie? pod krawężnik jeszcze tak ale w terenie MUSI się taki wynalazek utopić w pierwszym lepszym bagnie o głębokości większej niż 20cm, a opony o profilu 70? jaki teren mają wytrzymać? bo chyba tylko polskie tarki przed światłami, a na dodatek z szosowym bierznikiem po przejechaniu 20m po błocie zamieniają się w slicki na skutek zaklejenia rowków błotem wówczas auto musi stanąć podobnie jak podczas próby jazdy na slickach po śniegu. Tak więc nazywajmy rzeczy po imieniu takie X5 czy X3 to takie same SUV jak Mklasa i inne temu podobne. Era prawdziwych terenówek niemal sie skończyła. Każdy kto interesuje się zabawami w terenie to samo powie i dlatego taki np Land Rover ma szanse w imptrezach typu Camel Trophy a X3 już nie, bo gdyby było inaczej imprezy typu Paris-Dakar wygrywały by właśnie X5, Mklasa, Defender czy inne tego typu pojazdy a tak nie jest. PZDR! PS ale się rozpisałem ale trafia mnie jak ktos pisze takie bzdety że np X3 to auto terenowe... Link Zgłoś
Gość: z. Re: BMW X3 IP: *.bmwgroup.com 11.09.03, 10:12 Gość portalu: Hiszpan napisał(a): Każdy kto interesuje się zabawami w terenie to > samo powie i dlatego taki np Land Rover ma szanse w imptrezach typu Camel > Trophy a X3 już nie, bo gdyby było inaczej imprezy typu Paris-Dakar wygrywały > by właśnie X5, Mklasa, Defender czy inne tego typu pojazdy a tak nie jest. > > PZDR! > > PS ale się rozpisałem ale trafia mnie jak ktos pisze takie bzdety że np X3 to > auto terenowe... hej, jak juz zarzucasz innym pisanie bzdetow to sam ich przynajmniej nie pisz, to jaki niby Land Rover ma szanse na wygrywanie imprez typu Paris-Dakar jako ze Defender to najbardziej terenowy pojazd ze stajni Land Rover, potem jest jeszcze Range Rover, a reszta jak np. Freelander to rzeczywiscie SUV i podobne Link Zgłoś