aniasmo 13.11.07, 13:50 Mam problem, zapiekly mi sie sruby w kole ze nie mozna ich odkręcic, spryskiwalam je odrdzewiaczem i tez nie chcialy za cholere puscić.Interesuje mnie pomoc ale nie takiego typu< pojedz do wulkanizacji> Link Zgłoś Obserwuj wątek
pitz Re: zapieczone śruby w kole 13.11.07, 14:31 deser.gazeta.pl/deser/1,83453,4667337.html Link Zgłoś
lorneta.i.meduza Re: zapieczone śruby w kole 13.11.07, 15:06 Przejedź się kawałek "na hamulcu" żeby rozgrzać piastę/bęben, potem polej śrubę pepsi (tak, tak pepsi) i szybko kluczem z przedłużką w lewo-prawo-lewo-prawo może się poluzuje. Można jeszcze puknąć centralnie młotkiem w śrubę i dalej próbować odkręcić. Jak nie pójdzie, to....już sam nie wiem co poradzić kobiecie :)) Link Zgłoś
loyezoo Re: zapieczone śruby w kole 13.11.07, 18:44 Akurat porada podjedź do wulkanizacji jest na miejscu bo jeżeli jesteś kobietą to za poluzowanie śrub nie wezmą złotówki.Inaczej warto mieć bardzo dobry klucz i zrobić "przedłużkę" z jakiejś rury tylko wtedy nie odkręcać na siłę tylko "zerwać" (oczywiście zerwać jak zaznaczyłem w przenośni,po prostu silnie szarpnąć) Link Zgłoś
dewulot1 Zerwac to sie mozna z lozka albo ze smyczy 13.11.07, 22:47 Jak zalozysz przedluzke i szarpniesz to masz gwarantowane ze cos zerwiesz, wlacznie ze swoim wlasnym sciegnem. Jak juz koniecznie chcesz ta srube tak odkrecac to zwiekszaj sile powoli i z wyczuciem. Jest wtedy szansa ze wyczujesz moment ze sila nie narasta proporcjonalnie, a sruba i tak sie nie zaczela krecic. Tak jest zazwyczaj w momencie kiedy rogi na srubie zaczynaja "plynac" i mozesz jeszcze przerwac probe. Link Zgłoś
lopi1 Re: zapieczone śruby w kole 13.11.07, 21:39 Nie sadze, zeby sie zapiekly, pewnie wymienilas kola na wiosne i koledzy "oponiarze" przykrecili kołka na maksa. Wiekszosc z nich pewni e nie slyszala o kluczu dynamometrycznym i przykreceniu odpowiednim momentem. Dlatego jesli chcesz odkrecic sama, to dobry klucz, by nie zjechac łba sruby i przedluzka, typu rurka. Z wyczuciem, by nie zerwac gwintu. Na twoim jednak miejscu podjechalbym to tych patafianow, ktorzy to zakrecili przy ostatniej wymianie. Jest mozliwe, ze mogli zle wkrecic sruby (przynajmniej czesc z nich), stosuja te pneumatyczne wkretarki, nie czuja wtedy czy dobrze wkrecaja czy nie, gwint ulega uszkodzeniu a w krancowym przypadku zerwaniu. Link Zgłoś
galaxia Re: zapieczone śruby w kole 18.11.07, 19:02 Niestety większośc palantów paprających się w tym popapranym kraju samochodoami nie słyszała o kluczu dynamometrycznym ani o spraeju miedzianym ani o smarowaniu stożków śrub. Link Zgłoś
dewulot1 Re: zapieczone śruby w kole 13.11.07, 22:33 Sluchajac tych rad tylko zaokraglisz leb na srubie i wtedy na pewno bedzie po ptakach. Pojedz do najblizszego wulkanizatora i powiedz ze poprzedni wulkanizator dokrecil za mocno i nie mozesz odkrecic normalnym kluczem. On te sruby z latwoscia poluzuje kluczem impaktowym. Jego klucz jest zrobiony z wieksza dokladnoscia niz Twoj (nie ma luzu miedzy kluczem a nakretka), jest duzo twardszy i dziala z wieksza sila. Poza tym jak wulkanizator cos urwie to mozesz powiedziec zobacz cos pan zrobil i on to naprawi. A jak urwiesz srube sama i poskarzysz sie koledze lorneta z meduza (tego od pepsi- coli) to on niestety nic Ci nie naprawi. Ja unikam takich przygod w ten sposob ze zdejmuje kola i zawoze drugim samochodem do wulkanizatora do zmiany opon, po czym kola przywoze i zakladam sam przy pomocy specjalnego smaru przeciw zapiekaniu srub, i przede wszystkim uzywajac klucza dynamometrycznego. Link Zgłoś
romantic5 Re: zapieczone śruby w kole 14.11.07, 12:29 Prawidlowo robi tak - zaloz klucz i kopnij mocno klucz do dolu (ile masz sil!) Urwac srube trzeba wielkiej(!) przedluznicy. Pluzuje sie na 95%. Jezeli nie, pozyc klucz krzyzowy do kol i wez do pomocy normalnego chlopaka. O zrobi to w pare sekund. Link Zgłoś
lorneta.i.meduza Re: zapieczone śruby w kole 14.11.07, 18:10 cyt: "A jak urwiesz srube sama i poskarzysz sie koledze lorneta z meduza (tego od pepsi-coli) to on niestety nic Ci nie naprawi." Spokojna głowa, lorneta.i.meduza nie takim urwanym śrubkom dawał radę Kobieta pisze, że nie może odkręcić koła, a ty piszesz jak to fajnie wozić zdjęte koła do wymiany opon. Spytam jeszcze - tak przy okazji - kumple nie śmieją się z tego klucza dynamometrycznego ??? Link Zgłoś
dewulot1 Re: zapieczone śruby w kole 14.11.07, 20:41 > Spytam jeszcze - tak przy okazji - kumple nie śmieją się z tego > klucza dynamometrycznego ??? Raz sie smieli ale dostali w pale tym kluczem i juz sie nie smieja. Wole sobie sam robic niektore rzeczy przy samochodzie, zamiast dawac komus zeby mi go polewal Pepsi-Cola i uzywal rurek-przedluzek. > Kobieta pisze, że nie może odkręcić koła, a ty piszesz jak to fajnie > wozić zdjęte koła do wymiany opon. Najpierw jej powiedzialem co ma zrobic, wiec lorneta nie marudz. Link Zgłoś
galaxia Re: zapieczone śruby w kole 18.11.07, 19:04 Mój mąż robi tak samo. Kupa roboty ale przynajmniej progi nie są pozaginane i śruby niezapieczone. Link Zgłoś
extremefunny Re: zapieczone śruby w kole 14.11.07, 12:48 Już widzę taką scenę gdy majster naprawia to co zepsuł.Nie rozśmieszaj mnie.Najszybciej to na propozycję wykręcenia urwanej śruby to wsadzi ci w cztery litery ten klucz i zakręci.Po wieeelu latach jeżdżenia samochodem i odwiedzeniu wieeelu warsztatów jakoś tego nie widzałem nigdy.Z zasady majster ogranicza się do stwierdzenia o k..... zj.... ło sie. Link Zgłoś
lopi1 Re: zapieczone śruby w kole 14.11.07, 21:31 Jak widzi taka pierdołę to ma cie w nosie. Raz gosc zerwal mi gwint. Grzecznie mnie poprosil bym pojechal do mechaniora i przyjechal z rachunkiem. Zaplacil co do zlotowki. Link Zgłoś
xyxyxyx Re: zapieczone śruby w kole 15.11.07, 19:38 Weź odpowiedni klucz najlepiej płasko-oczkowy do tego młotek, 1 załóż oczko 2 z wyczuciem uderzaj młotkiem jeśli nie idzie: a) uderz w nakrętkę z kilku stron i ponów punkt 2 b) uderzaj mocniej lub weź większy młotek ewentualnie użyj jakiegoś odrdzewiacza jeśli założysz za długą przedłużkę na klucz to możesz ukręcić śrubę, w co jednak wątpię. Najłatwiej jednak będzie gdy pojedziesz do jakiegoś punktu wymiany opon gdzie odkręcą Tobie koła kluczem pneumatycznym. Pozdr Link Zgłoś