Dodaj do ulubionych

Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie

16.01.08, 08:21
Chcę wybrać spośród Tiida a NOTE. Samochód potrzebny głównie na
miasto i wyjazdy podmiejsckie, ale kilka razu w roku wyjeżdżamy
dalej z dziećmi nastolatkami. Typowalismy jeszcze SUZUKI SX$
hatchback, ale zrezygnowaliśmy.
Mocnym typem jest autko z innego segmentu Honda JAzz. Ale jednak
chyba za mały. Trudno go porównać z TIIDA lub NOTE.

i jeszcze jedno pytanie - co sadzicie o Qashqai ?
Obserwuj wątek
    • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 10:35
      Ciężko porównywać Note i Tiidę, nie mówiąc już o Kaszkaju;) Nie bez
      powodu to auta tego samego producenta, bowiem... to całkiem INNE
      auta: a w tym momencie już zależy czego kto oczekuje od auta, i
      jakie ma potrzeby.
      Jazz rzeczywiście jest dużo mniejszy od Note, ale to jednak ta sama
      klasa. W tym roku ma wyjść następca Hondy.
      Najwięcej jeździłem Note (praktycznie wszystkimi wersjami
      silnikowymi), więc jak masz jakieś pytania, to... pytaj;) W każdym
      razie mogę powiedzieć tyle, że przejechałem nim po Europie zach.
      dużo tras i byłem dość pozytywnie zaskoczony tym autem, jako autem w
      trasę.
      • lamia68 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 10:59
        Kobieta jestem, wiec po swojemu oceniam.
        Siedziałam wczoraj w obu.
        Pan sprzedawca bardzo starał się , zachwalał oba, z naciskiem na
        TIIDA hatchback. Jest on wiekszy od NOTE, ale powiem, że mnie
        osobiście podoba się bardziej NOTE. Chociaż jest bardziej
        kontrowersyjny jeśli chodzi o wygląd. Tiida ma lepszy silnik,
        przeglądy co 2 lata lub co 20.000 km, podobno silnik 1,4 dla NOTE
        jest za słaby. Ale NOTE już trochę bardziej sprawdzony niż TIIDA.
        A jak się sprzedadzą używane po kilku latach.
        Pan w HONDZIE zachwalał, że uzywanej HONDY prawie nie można
        znaleźć , bo wszyscy są tak zadowoleni.

Napisz proszę krótki plusy i minusy obu NISSANÓW, tak wg Ciebie.
        Mamy nastepujące preferencje :
        - musi mieć w miarę przyzwoity bagażnik,bo jeździmy we czwórkę małym
        i brak nam miejsca na bagaże
        - raczej do spokojnej jazdy góra 120 km/h w Polsce
        - do jazdy głównie w mieście, na działkę pod miasto, jeden większy
        wyjazd w roku, troche po Polsce.
        - zuzycie paliwa ( nie wiem u którego mniejsze ), ale będzie to
        samochód firmowy, więc nie gra to takiej istotnej roli

Co jeszcze wziąźć pod uwagę ? CZy wg Ciebie dalej nalezy rozważać
        HONDĘ JAZZ dla 4 osób ? Za tą samą cenę mniejszy ?

Acha i jeszcze kolor !!! Promocja obejmuje kolor czarny z jasna
        tapicerką - czy to pasuje i czy jasna jest funkcjnalna ? Bo może
        zapomnieć o promocji i wybrać kolor jaki się podoba ?

• detritus24 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 11:12
          > Acha i jeszcze kolor !!! Promocja obejmuje kolor czarny z jasna
          > tapicerką - czy to pasuje i czy jasna jest funkcjnalna ? Bo może
          > zapomnieć o promocji i wybrać kolor jaki się podoba ?

Czarny samochod wyglada pieknie, ale brudzi sie jak diabli... :o(
          • jaki71 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 13:24
            detritus24 napisał:

> Czarny samochod wyglada pieknie, ale brudzi sie jak diabli... :o(

Aż mnie to zaciekawiło :o To brudzenie zależy od koloru a nie od tego gdzie się
            jeździ?
            • detritus24 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 14:35
              > Aż mnie to zaciekawiło :o To brudzenie zależy od koloru a nie od tego gdzie się
              > jeździ?

No to inaczej: zabrudzenia duzo bardziej rzucaja sie w oczy. Wczesniej jezdzilem
              czerwonym - mylem go raz na miesiac, dwa i wygladal "znosnie". Czarnym musze
              myjnie wizytowac kilka razy w miesiacu...
              • jaki71 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 17:28
                Problemem nie jest kolor a kraj w jakim jeździsz. Mam ciemno-bordowy kolor
                dzisiaj jest na przykład beżowy. Swego czasu byłem w kraju za Odrą. Deszcz nie
                deszcz, śnieg nie śnieg samochód był czysty...
        • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 20:22
          Sprzedawców słuchaj... jednym uchem: te opowieści to trochę jak
          legendy -> prawdy jest zwykle... jakieś tam ziarnko;)
          Który silnik ma Tiida lepszy?
          1,4 do Note, jeśli ktoś jeździ po mieście i nie ma aspiracji
          typu "muszę mieć kopa" jest wystarczający, dodatkowo bardzo
          elastyczny jak na benzynę (rzecz nieczęsto spotykana we
          współczesnych benzyniakach).
          Tiida - w kwestiach estetycznych - osobiście mi się absolutnie nie
          podoba, szczególnie wersja sedan: ale to moja prywatna opinia;) Note
          jest kontrowersyjny może, ale "ma to coś" w swoim wyglądzie.
          Zużycie paliwa, o ile nie szalejesz, jest zgodne z tym co podaje
          producent. Fakt faktem, że jak depniesz 1,4, to spali więcej niż
          1,6 - ale to już zawsze tak jest ze słabszym (niż ten mocniejszy)
          silnikiem;) Generalnie przy spokojnej, lecz nie mułowatej jeździe w
          mieście w 8 l spokojnie się zamkniesz.
          Hondy bym nie brał, bo... już jest na wymarciu, w sensie, że stara
          konstrukcja, nowy model już za moment wchodzi. Poza tym dużo
          mniejsza.
          Tę jasną tapicerkę Note musisz oglądnąć: bo ona nie jest cała jasna -
          rzecz gustu i jak się komu podoba: brzydka nie jest.
          Pozdrawiam:)
        • programistajava Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 08:25
          jesli chodzi o bagażnik to Note nie jest rewelacją a jazz moze huz byc przy mały
          przy dluzszych wypadach na wakacje. Chyba ze generalnei dacie rade sie spakowac
          i zmiescic w bagazniki rzedu 300....400L.
    • karakalla Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 12:28
      Zastanawiająca koncentracja na Nissanie, poza dziwnym ale ciekawym Quashqaiu oferta osobówek tej firmy nie jest jakoś przesadnie interesująca, ani jakaś frapująca technika, ani stylistyka, ani wreszcie od pewnego czasu niezawodność...
    • lamia68 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 13:03
      Nie podoba mi się ten związek z Renault, tym bardziej, że dwa nowe
      MEGANE mieliśmy i były to beznadziejne egzemplarze.
      Obstawialiśmy w cenie ok. 50.000 PLN SUZUKI, NISSAN i HONDA.
      Czego nie wzięlismy pod uwagę, a co jest jej warte wg Ciebie ?
      • marcyn_piotr Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 14:41
        Za 50. tys. można kupić kię ceed
        • karakalla Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 16:14
          Cee'd, i30, bazowa wersja Focusa...
          • soner3 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 16:29
            karakalla napisał:

> Cee'd, i30, bazowa wersja Focusa...

za ok 50 tys mozna dzis kupic cala mase dobrych i
            wystarczajaco wyposazonych kompaktow ,wlacznie z zawsze
            drogim u nas Golfem .
            • lamia68 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 17:35
              Podaj nazwy tych dobrych i wyposażonych.
              A czy ktoś może wypowiedzieć się PRZECIW TIIDA lub NOTE.
              Bo odbieglismy znacznie od tematu.
              Sprzedawca właśnie dzwonił i zaczyna atrakcyjnie spuszczać z ceny i
              dokładac extrasy.
              Napiszcie dlaczego NIE kupować.
              • jaki71 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 17:40
                Co do tiidy nie nie wypowiem bo mi się nie podoba to sie więcej nad nią nie
                zastanawiałem, note coś w sobie ma ale zasadnicza wada to brak bagażnika.
                Bagażnik jest ale nie ma wtedy miejsca na tylnej kanapy, bagażnika nie ma jest
                miejsce na tylnej kanapie
                • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 20:25
                  jaki71 napisał:

> Co do tiidy nie nie wypowiem bo mi się nie podoba to sie więcej
                  nad nią nie
                  > zastanawiałem, note coś w sobie ma ale zasadnicza wada to brak
                  bagażnika.

ok. 300 l przy odsuniętych na maxa do tyłu fotelach tylnych - to
                  jest "brak bagażnika"? :-p
                  Szczególnie, że przy dzieciach - jak pisała autorka wątku - kanapę
                  można przesunąć na maxa do przodu i wtedy jest grubo ponad 400 l
                  bagażnika... - to dalej nic?
                  LOL :) To przyczepę tylko radzę kupować... taką z TIRa najlepiej;)
                  • programistajava Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 08:29
                    >ok. 300 l przy odsuniętych na maxa do tyłu fotelach tylnych - >to jest "brak
                    bagażnika"? :-p
                    W Moim subiektywnym odczuciu TAK.

>Szczególnie, że przy dzieciach - jak pisała autorka wątku - >kanapę
                    >można przesunąć na maxa do przodu i wtedy jest grubo >ponad 400 l
                    >bagażnika... - to dalej nic?
                    Tylko zauwaz ze najbardziej potzrebujesz bagaznika jak jedziesz w dlugie trasy
                    na wakacje a wtedy katowac dzieci ciasnota z tylu to pomyłka.
                    Niech Autorka przemysli sprawe co jest priorytetem bo jesli miala byc
                    przesytzren bagazowa ani jazz ani note ani Tiida hatchback. Chyba ze nie
                    potzrebuja duzo miejsca.
                    • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 08:46
                      > Tylko zauwaz ze najbardziej potzrebujesz bagaznika jak jedziesz w
                      dlugie trasy
                      > na wakacje a wtedy katowac dzieci ciasnota z tylu to pomyłka.

Ja to testowałem w praktyce, z dziećmi właśnie;P Jak przesuniesz
                      nawet kanapę na maxa do przodu, to nawet dorosły usiądzie z tyłu
                      (np. 180 cm): choć dla niego rzeczywiście na nogi jest dość ciasno.
                      Ale... DA SIĘ. W każdym razie dziecko siedzi wygodnie, a jak ma
                      osobny fotelik, to już w ogóle problemu nie widzę, bo miejsce na
                      nogi ma "u góry".
                      • jaki71 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 23:27
                        Ciężko jest dyskutować o potrzebach. Ja w jednym autku mam niecałe 300l w drugi
                        prawie 500l. Sensowne to od 400l w górę.
                        A co do miejsca dla dzieci. Mam dwójkę jedno ponad 5 lat drugie 1,5 lat. Obie
                        córy jeżdżą w fotelikach i właśnie to jest najśmieszniejsze że dziecek w
                        foteliku potrzebuje więcej miejsca niż dorosły na siedzeniu. Szczególnie ta
                        młodsza - potrzebuje pochylić fotelik do spania i wtedy wychodzi ile miejsca
                        faktycznie potrzeba.
                        • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 23:37
                          No racja.
                          Z tymi nogami dzieci w fotelikach większe znacznie niż tzw. "ilość
                          na nogi" ma... pochylenie (w tył) foteli i oparć: im większe, tym
                          nogi bardziej w powietrzu, ale jednocześnie mają więcej miejsca.
                          Z bagażnikiem to najlepiej w tej cenie brać... Dacię Logan kombi;)
                          Ale tutaj już schodzimy z tematu...;)
                          P.S. Co do bagażnika wielkości... też się zgadzam: kiedyś jechałem
                          mając 700 l do dyspozycji i powiedziałem kumpeli, że "może brać co
                          chce z ciuchów". Dość powiedzieć, że same jej ciuchy nie chciały
                          wejść, a gdzie moja walizeczka...;)
                          Jak to mówią: apetyt rośnie w miarę jedzenia;D
            • dx771 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 17:41
              O NOTE:
              1.Note to nie auto klasy kompakt, więc na drodzę na pewno gorzej się
              prowadzi niż focus, astraIII itp.
              2.Takie podwyższone autka np. Meriva, Roomster, Note to jednak
              bujają się na drodze, a np. Focus lub inny jedzie jak po szynach i
              naprawde pokonanie większej odległości nie męczy.
              3.W przypadku Nissanów trochę odstrasza kiepska sieć serwisów - jak
              masz blisko to ten punkt Ci odpada.
              4. Mało egzemplarzy na rynku to i części pewnie drogie.
              • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 20:33
                dx771 napisał:

> O NOTE:
                > 1.Note to nie auto klasy kompakt, więc na drodzę na pewno gorzej
                się
                > prowadzi niż focus, astraIII itp.

Taaaaaak... Nie ma to jak opinie osób co ani Focusem ani Note nie
                jeździły;)))))
                Drogi Kolego - jeździłem i tym i tym. I gdyby Focus nie miał
                wielowahaczowego zawieszenia z tyłu (a większość kompaktów jednak
                nie ma), to wcale by się nie prowadził lepiej do Note! Prowadzi się
                lepiej - ale niewiele: trochę ze względu na komfort i wyraźnie
                lepiej... W EKSTREMALNYCH sytuacjach: takich jakich 99% kierowców na
                drodze się boi i nie uświadczy w życiu.
                O Note można mówić wiele rzeczy, ale nie to że się źle prowadzi:
                akurat jak na taki "prawie-kompakt" i to dość wysoki, to prowadzi
                się znakomicie.

> 2.Takie podwyższone autka np. Meriva, Roomster, Note to jednak
                > bujają się na drodze, a np. Focus lub inny jedzie jak po szynach i
                > naprawde pokonanie większej odległości nie męczy.

Nieprawda.

> masz blisko to ten punkt Ci odpada.
                > 4. Mało egzemplarzy na rynku to i części pewnie drogie.

I pewnie źle się prowadzi, i pewnie rdzewieje jak Fordy (Focusy
                przede wszystkim, choć nie tylko - nowe), i pewnie tak dużo pali jak
                Roomster, i pewnie....
                ... i pewnie świstak zawija, choć już nie zawija je w te sreberka;)
                Bzdury.
                A duża ilość części jest zunifikowana z Micrą, Clio, Megane, Modusem.

I do autorki wątku:
                Pamiętaj, że kupujesz auto dla siebie i swojej rodziny, a nie
                jakichś trolli, co tutaj piszą, że "pewnie..."
                Pewnie można sobie to potem w d.pę wsadzić ;))
                • lamia68 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 22:35
                  Dzięki miszasty za Twoje chłodne uwagi.
                  Pierwszy raz naprawdę " z dystansen" kupujemy autko.
                  Negocjujemy dalej w Nissanie, cena juz po jednym dniu negocjacji
                  niższa. Tylko nie możemy się zdecydować.
                  Potrzebujemy coś naprawdę funkcjonalnego dla 2 spokojnych ludzi
                  z dwojgiem nastolatków. Jeździny po Polsce góra 120 km/h. Osiągi,
                  bajery nas nie interesują. Samochód ma przewozić nas z miejsca A do
                  miejsca B. Ma skręcać w prawo i lewo. Być w miarę wygodny i
                  bezpieczny.
                  • januszz4 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 23:50
                    Zarówno Tiida jak i Note są zbudowane na tej samej płycie podłogowej
                    (pochodzącej z Micry). Tylko rozstaw osi jest nieco większy (260 cm)
                    niż w Micrze. Bagażnik w Tiidzie nie jest zbyt duży jak na kompacta
                    (300 lt.) chociaż wnętrze jest nieco większe niż w Note. Poza tym
                    Tiida jest produkowana w Meksyku a Note w Swindon w Wlk. Brytanii.
                    Jesli o mnie chodzi wybrałbym Note z silnikiem 1,6 w kolorze beżowym
                    albo srebrnym. Rok temu też o mało co nie kupiłem Note, ale
                    zawiodłem się na sprzedawcy (miał sporządzić dla mnie konkretną
                    ofertę, gdy przyjechałem był kompletnie nieprzygotowany). Dlatego
                    kupiłem Toyotę Aurisa i nie żałuję. Pozdro.
                    • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 00:00
                      januszz4 napisał:

> Zarówno Tiida jak i Note są zbudowane na tej samej płycie
                      podłogowej
                      > (pochodzącej z Micry). Tylko rozstaw osi jest nieco większy (260
                      cm)
                      > niż w Micrze.

"Tylko"?? IMHO "aż"!
                      Nowy RAV4 bodajże ma płytę którejś Corolli - i... no właśnie: i co z
                      tego? Ani RAV4 nie jest Corollą ani Corolla Ravem.

> Jesli o mnie chodzi wybrałbym Note z silnikiem 1,6

I tu się zgadzamy:)) Ja też bym wziął 1,6 - toż to prawie rakieta
                      (lekkie auto, mocny silnik): pamiętam jak przy 30 km/h na prostej
                      włączyłem z ciekawości V-bieg, a Note... bez protestów zaczął się
                      rozpędzać:))) Pod górkę (ostrą) przy 50 km/h V bieg też dość
                      sprawnie rozpędza:D Nie mówiąc o "ciągnięciu" wyżej ;)))
                      • januszz4 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 18:55
                        miszasty napisał:

> Nowy RAV4 bodajże ma płytę którejś Corolli - i... no właśnie: i co
                        z tego? Ani RAV4 nie jest Corollą ani Corolla Ravem.

Informacja o tej płycie z Micry to tylko taka ciekawostka. Natomiast
                        RAV4 nie ma płyty z Corolli ja piszesz. tylko nowa Corolla i Auris
                        mają płytę z RAV 4. Na tyle sztywną, że można było uzyskać płaską
                        podłogę (nie ma tunelu między tylnymi siedzeniami na podłodze).
                        Pozdro.
                  • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 16.01.08, 23:56
                    Nie ma za co:)
                    A jazdę próbną macie już za sobą? Bo warto: czasami ona zachęci do
                    zakupu bardzo, czasami... zniechęci - ale na pewno warto!
                    Note ma dość sprężyste zawieszenie, ale jednak mimo wszystko twarde
                    (jak na polskie "drogi"). Komfort powiększa jednak duży rozstaw osi,
                    a utwardzone (ale bez przesady) zawieszenie pozwala nie reagować
                    przesadnie na boczne podmuchy, a także znakomicie (jak na
                    takie "pudełkowe" nadwozie) trzymać się drogi, również na zakrętach
                    i również przy wysokich prędkościach (daleko wyższych niż 120
                    km/h;)).
                    Pozycja za kierownicą "krzesełkowa", po przyzwyczajeniu się do
                    wyższej pozycji większość osób nie chce się już przesiadać "niżej";)
                    Lusterka ogromne + okna - widoczność znakomita.
                    Nie brać (jeśli wybieracie) felg alu 16" w rozmiarze 185/55-16:
                    ładnie się prezentują, ale opony skrajnie drogie, a profil niziutki -
                    to nie ten kraj (czyt.: drogi).
                    Z oryginalnych dodatków do negocjacji (ciekawszych):
                    - osłony pod klamki zewnętrzne (spytajcie dealera: wytłumaczy o co
                    dokładnie chodzi),
                    - halogeny p.mgielne (potem się nie opłaca montować, a czasami się
                    przydaje, no i to auto akurat dużo ładniej z nimi wygląda)
                    - w kwestii estetycznej ładnie prezentuje się tylny spojler
                    (kategoria "gadżet estetyczny";)),
                    - jeśli bierzecie najtańszą wersję Visia, to donegocjujcie
                    (normalnie kupowane są zabójczo drogie) te "deski" do dzielenia
                    podłogi bagażnika w poziomie: w życiu to się zwykle bardzo przydaje,
                    - chlapacze,
                    - dywaniki oryginalne (dość ważne, bo ten od kierowcy oryginalny
                    można... przypiąć do tapicerki podłogi),
                    - ... jak coś sobie przypomnę, to napiszę;)

W mieście przy bardzo spokojnej jeździe (min.) spala od ok. 7,5 l do
                    ok. 9 l przy mocnym "depaniu";) Normalnie, jak pisałem ok. 8 l, co
                    też twierdzi producent.
                    Wady - nie wiem czy powinienem;)
                    - głośny nawiew na "1" biegu (jak się stoi na jałowym biegu
                    rzeczywiście jest relatywnie głośny),
                    - głośny silnik, szczególnie w średnim zakresie obrotów: gdzieś ok.
                    3500-4000 obr.: niżej i wyżej jest cichszy - ale to nie tylko 1,4.
                    Gdzieś czytałem, ze ogólnie silniki ze zmiennymi fazami rozrządu tak
                    mają (nie tylko Nissany). Z drugiej strony jest tam łańcuch
                    rozrządu, więc jakaś kolejna sprawa wymiany okresowej odpada,
                    - nie da się komfortowo przejeżdżać przez progi zwalniające szybciej
                    niż ok. 20 km/h: zawieszenie ma krótki skok i nie jest super
                    miękkie - jak przejechać szybciej, to wydaje się, że tył "spadł" z
                    progu (choć nic się nie dzieje złego),
                    - przednie fotele super wygodne. Tylna kanapa - wprost przeciwnie,
                    choć miejsca na nogi jak jest przesunięta więcej niż w S-Klasie;)

Aha! Note zdaje się zwyciężył w jakichś testach dot. świateł
                    mijania/drogowych: niby zwykła żarówka H4, a świeci lepiej niż H7 w
                    większości aut (reflektor dobrze zaprojektowany).
                    Idę spać;D
                    • macio666 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 00:20
                      W zeszłym tygodniu "pokonałem" 800 km Notem jednym cięgiem. Bardzo
                      mnie to autko zaskoczyło. Jest świetnie zaprojektowane, wygodna
                      pozycja za kierownicą, jeździ bardzo dobrze. Na przykładzie tego
                      autka widać jak wielki postęp dokonał się w projektowaniu sub-
                      kompaktów. Nie podobał mi się tylko zbyt nisko umieszczony
                      podłokietnik (ale z drugiej strony siedzi się dość wysoko, więc może
                      nie da się inaczej). Pozdrawiam, Maciej. PS. Autko z wypożyczalni,
                      czarne, oddawałem z wielkim żalem. W tym tygodniu dla odmiany
                      poruszam się Roomsterem. I to jest dramat! Jeździ jak Żuk.
                      • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 08:47
                        Zgadza się - ten podłokietnik (kierowcy)... nie jest do końca
                        przemyślany: w moim odczuciu nieprzydatny z jednym wyjątkiem -
                        dłuższe trasy, ale typowo "autostradowe", gdzie nie trzeba za często
                        machać biegami. Wtedy się przydaje.
                    • lamia68 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 08:45
                      Miszasty - jestem pod wrażeniem !!
                      I mam wyrzuty sumienia, że przeze mnie nie spisz o tej porze.
                      Twoje uwagi bardzo się przydadzą ! Jutro chyba najpewniej mąż
                      pojedzie przejechać się tymi samochodami. Problem w tym, że mamy tak
                      mało czasu, a wyprawa do dealera to dla nas ok. 3 godziny.
                      Czyli nie polecasz silnika 1,4 do NOTE - a tutaj mistrz dał
                      najwieksza promocję. Ale bardzo się stara, abysmy cos kupili, więc
                      może jeszce coś wynegucjujemy.
                      Jeżli chodzi o tzw. komfort jeźdżenia - najmniej sie tego boimy,
                      gdyż przez ostatnie 6 lat z konieczności jeździlismy małym,
                      topornym, twardym SUZUKI ( ale niezawodnym !!) z siedzeniami
                      "jak w PEKAES-ie". Z przechyłami na zakretach, z podmuchami wiatru i
                      gdy mijalismy TIR-y. Chyba teraz każdy samochód będzie
                      bardziej "komfortowy".

Krótko mówią : eg Ciebie TIIDA nie, NOTE z 1,6 tak ?

Jak przypomni Ci się coś to pisz.

P.S. Nasz znajomy lekarz ortopeda - specjalista od kręgosłupa -
                      zabrania wręcz siedzieć w fotelach, tylko siedzenia krzesełkowe !
                      • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 08:57
                        lamia68 napisała:

> Miszasty - jestem pod wrażeniem !!
                        > I mam wyrzuty sumienia, że przeze mnie nie spisz o tej porze.

Ale już wstałem, dziękuję;))

> Twoje uwagi bardzo się przydadzą ! Jutro chyba najpewniej mąż
                        > pojedzie przejechać się tymi samochodami. Problem w tym, że mamy
                        tak
                        > mało czasu, a wyprawa do dealera to dla nas ok. 3 godziny.

Rozumiem, ale jak macie tym autem trochę jeździć, to nie tyle warto,
                        co... jest to NIEODZOWNE, konieczne: naprawdę polecam.

> Czyli nie polecasz silnika 1,4 do NOTE - a tutaj mistrz dał
                        > najwieksza promocję. Ale bardzo się stara, abysmy cos kupili, więc
                        > może jeszce coś wynegucjujemy.

To nie tak, że nie polecam. Niektórzy jeżdżą załadowaną ludźmi i
                        bagażem Fabią z silnikiem 1,2 i żyją;) A do Note to jakby
                        porównywać, to trzeba byłoby powiedzieć, że to 1,0-1,1 do 1,4 Note
                        (bo Note ma zmienne fazy - to inna bajka dla silnika: w sensie że
                        lepsze osiągi a jednocześnie mniejsze spalanie w porównaniu
                        ze "zwykłym" silnikiem).
                        Jednak każdy ma inne oczekiwania: ja wolę mieć "coś" pod butem, a
                        jako że Note jest stosunkowo lekkim autem, to 1,6 jest bardzo mocnym
                        silnikiem dla tego auta. Do tego nowoczesnym, na wskroś japońskim (i
                        robionym w Japonii), z przeglądami co 30.000 km/2 lata.
                        Ale ten 1,4 to - jak na 1,4 - nie jest zły: tragedią jest inny
                        silnik - diesel 68 KM. IMHO w ogóle nie jeździ! ;P
                        Tyle że trzeba mieć świadomość, że jak się zapakujecie z rodzinką
                        pełne auto to na trasie 1,4 będzie trochę "niedomagał" mocą, z
                        wyprzedzania będzie trzeba czasami rezygnować i takie tam... Ale
                        odradzać nie odradzam: JA bym nie kupił - ale to ja i DLA SIEBIE.
                        Co nie znaczy, że dla Was będzie zły -> jak macie możliwość, to
                        umówcie sobie jazdę od razu... obydwoma. Tylko proszę nie mieć do
                        mnie "pretensji", jak 1,6 się spodoba;)))

> Jeżli chodzi o tzw. komfort jeźdżenia - najmniej sie tego boimy,
                        > gdyż przez ostatnie 6 lat z konieczności jeździlismy małym,
                        > topornym, twardym SUZUKI ( ale niezawodnym !!) z siedzeniami

Aha - no to raczej Note będzie komfortowy:)

> Krótko mówią : eg Ciebie TIIDA nie, NOTE z 1,6 tak ?

Tak, zdecydowanie tak - z tym że jak ktoś lubi mięęęękie auto i - w
                        mojej opinii - nieładne (mówiąc oględnie), to Tiida. Mnie się ona
                        strasznie nie podoba, a jako że jest cięższa, to 1,6 już nie
                        zapewnia takich wrażeń jak w Note.

> P.S. Nasz znajomy lekarz ortopeda - specjalista od kręgosłupa -
                        > zabrania wręcz siedzieć w fotelach, tylko siedzenia krzesełkowe !

No to będzie Wam wygodnie: mimo że Note nie ma regulacji podparcia
                        lędźwiowego, to ma znakomicie wyprofilowane siedzenia.
                        • lamia68 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 09:23
                          O tym przeglądzie co 30.000 nie wiedziałam.
                          • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 09:31
                            lamia68 napisała:

> O tym przeglądzie co 30.000 nie wiedziałam.

...albo co 2 lata.
                            Ale dotyczy to TYLKO i WYŁĄCZNIE wersji silnikowej 1,6 (inne mają co
                            15 lub 20.000 km lub co rok).
                            • dx771 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 18:20
                              1.Niestety miszasty jest w błędzie twierdząc że auta typu meriva, Note, roomster
                              nie bujają i dają takie same poczucie kontroli nad samochodem jak focus. Ale
                              pewnie zależy to od odbioru bodźców i potrzeb. Jeżeli zwróci się uwagę na ten
                              szczegół to sie od razu zauważy.

2. Jeżeli miałbym brać note to koniecznie z jasną deską rozdzielczą (np. srebrny
                              ma ciemną, a złoty jasną). Auto z ciemną deską r. jest w środku ponure i
                              nijakie, a z jasną naprawde fajnie się w środku prezentuje. Jak usiedliśmy w
                              środku to cała rodzina była zachwycona.

2. Bagażnik w Note jest ok, a siedząc z tyłu można wyprostować nogi i wsunąć pod
                              przedni fotel (brawo dla konstruktorów). Ani focus, ani golf, ani corolla, ani
                              astra II, ani ceed tego nie mają.

3. Ale ja i tak wolałbym focusa 1,6 za 52 tyś z ubezpieczeniem jak mi
                              proponowano w sierpniu.Dla mnie ważne jest dobre zawieszenie.
                              • mmsadlo Re:do dx771 17.01.08, 18:50
                                Ty cały czas o focusie z tym zawieszenie ale wiadomó że focus ma
                                najlepsze zawieszenie w klasie, od innych kompaktów note nie będzie
                                za bardzo odbiegał ( niezauważalnie dla laika ).
                                Wysokość focusa 1497 mm
                                Wysokość note 1550 mm czyli tylko 5 cm więcej
                                Wysokość golfa 1513 mm czyli też niewielka różnica
                                ale np. meriva 1624 mm a roomster 1607 mm
                              • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 20:29
                                dx771 napisał:

> 1.Niestety miszasty jest w błędzie twierdząc że auta typu meriva,
                                Note, roomste
                                > r
                                > nie bujają i dają takie same poczucie kontroli nad samochodem jak
                                focus. Ale
                                > pewnie zależy to od odbioru bodźców i potrzeb. Jeżeli zwróci się
                                uwagę na ten
                                > szczegół to sie od razu zauważy.

Taki bodziec: 50.000 km jednym i 100.000 km drugim autem...
                                wystarczy, co? ;D Hihi;))
                                Focus i Note to akurat wysokościowo są podobnymi autami: Focus jak
                                tutaj ktoś napisał ledwie parę cm wyższy.
                                Ja rozumiem, że kolega Focusem pewnie jeździ albo niewieloma innymi
                                autami jeździł: powiem tak -> w ekstremalnych sytuacjach Focus jest
                                faktycznie bezpieczniejszy. Ale 99% kierowców o tym nie wie i się
                                nie dowie.
                                Poza tym nie bardzo mogę zrozumieć jak Focus, który ma miększe od
                                Note zawieszenie się NIE buja, a Note - buja... To musiał ktoś
                                pisać, co nie jeździł obydwoma albo przynajmniej jednym (Note)
                                samochodem. LOL:)

> 2. Jeżeli miałbym brać note to koniecznie z jasną deską
                                rozdzielczą (np. srebrn
                                > y
                                > ma ciemną, a złoty jasną). Auto z ciemną deską r. jest w środku
                                ponure i
                                > nijakie, a z jasną naprawde fajnie się w środku prezentuje. Jak
                                usiedliśmy w
                                > środku to cała rodzina była zachwycona.

Rzecz gustu.
                                Niektorzy mówią, że jasny kolor (jasnobeżowy) jest za bardzo
                                sraczkowaty, inni że się się brudzi.
                                Ale to nie jest argument do wyboru auta:)

> 3. Ale ja i tak wolałbym focusa 1,6 za 52 tyś z ubezpieczeniem jak
                                mi
                                > proponowano w sierpniu.Dla mnie ważne jest dobre zawieszenie.

Tam jeszcze rdzę się dostaje w komplecie: jak o gwarancji (roczne
                                przeglądy blacharskie) perforacyjnej "zapomnisz", to już po 1,5-2
                                latach niestety niektóre elementy do wymiany albo malowania.
                                Niestety w większości (80-90%) Focusów (i nie tylko Focusów). Auto
                                jeździ fajnie - ale rdzę producent od 1998 (wcześniej też w
                                Escortach, ale nie miałem "przyjemności") roku daje w komplecie i z
                                pełną świadomością... I nie pomaga, że ASO wiją się w
                                tłumaczeniach...
                                Dla mnie niepojęte - ale taka jest (aktualna) rzeczywistość.
                                Z drugiej strony - jak się jeździ na przeglądy blacharskie, to co
                                średnio 1-2 lata malowanie/wymiana elementów na koszt Forda...
                                zależy co kto lubi.
                                • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 20:30
                                  miszasty napisał:

> Focus i Note to akurat wysokościowo są podobnymi autami: Focus jak
                                  > tutaj ktoś napisał ledwie parę cm wyższy.

Tfu - miało być odwrotnie: Focus jest kilka cm NIŻSZY;)
                                  Przepraszam.
                    • januszz4 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 19:08
                      miszasty napisał:

> Aha! Note zdaje się zwyciężył w jakichś testach dot. świateł
                      > mijania/drogowych: niby zwykła żarówka H4, a świeci lepiej niż H7
                      w większości aut (reflektor dobrze zaprojektowany).

To jest prawda, rok temu w Auto-Świecie pokazywano wyniki testu
                      świecenia reflektorów w różnych modelach aut. Note był w czołówce.
                      Warto także powiedzieć, że wymiana żarówek w Note nie powinna
                      zwykłemu użytkownikowi sprawiać trudności. Dostęp jest znakomity (w
                      przeciwieństwie do mojego Aurisa, gdzie trzeba jechac do serwisu z
                      wymianą). I jeszcze jedno. W czasie jazd próbnych Notem
                      stwierdziłem, że oparcia przednich siedzeń mają wybrzuszenia na
                      wysokości barków. Wyraźnie mnie uciskały. Być może to tylko moje
                      subiektywne odczucie, ale zapamiętałem to sobie jako niezbyt udane
                      rozwiązanie.
                      • miszasty Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 20:31
                        januszz4 napisał:

> miszasty napisał:
                        >
                        > > Aha! Note zdaje się zwyciężył w jakichś testach dot. świateł
                        > > mijania/drogowych: niby zwykła żarówka H4, a świeci lepiej niż
                        H7
                        > w większości aut (reflektor dobrze zaprojektowany).
                        >
                        > To jest prawda, rok temu w Auto-Świecie pokazywano wyniki testu
                        > świecenia reflektorów w różnych modelach aut. Note był w czołówce.
                        > Warto także powiedzieć, że wymiana żarówek w Note nie powinna
                        > zwykłemu użytkownikowi sprawiać trudności. Dostęp jest znakomity
                        (w
                        > przeciwieństwie do mojego Aurisa, gdzie trzeba jechac do serwisu z
                        > wymianą). I jeszcze jedno. W czasie jazd próbnych Notem
                        > stwierdziłem, że oparcia przednich siedzeń mają wybrzuszenia na
                        > wysokości barków. Wyraźnie mnie uciskały. Być może to tylko moje
                        > subiektywne odczucie, ale zapamiętałem to sobie jako niezbyt udane
                        > rozwiązanie.

To prawda: uciskają. To się nazywa trzymanie boczne. Dzięki temu nie
                        lata się po fotelu na zakrętach.
                        Ale to nie zmienia faktu, że trzeba się przyzwyczaić (jak do m.in.
                        pozycji krzesełkowej również).
                        • januszz4 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 17.01.08, 20:49
                          miszasty napisał:

To prawda: uciskają. To się nazywa trzymanie boczne. Dzięki temu nie
                          lata się po fotelu na zakrętach.

Oczywiście, że taka jest ich funkcja. Tylko że w różnych typach
                          siedzeń samochodowych trzymanie boczne jest zapewniane w różny
                          sposób poprzez odpowiednie wyprofilowanie tych siedzeń. Akurat to,
                          które jest stoaowane w Note dla mnie nie jest zbyt wygodne. Np. w
                          Aurisie jest znacznie lepsze, bardziej zbliżone do koncepcji tzw.
                          siedzenia kubełkowego - nic nie uwiera, a siedzi się jakby we wnęce
                          chroniącej kierowcę przed siłą odśrodkową w czasie szybkiego
                          pokonywania zakrętów.
                          • dx771 Re: Nissan Tiida a NOTE - prosze o porównanie 19.01.08, 09:40

Rok temu byłem bliski kupienia Note, ale dobrze że tego nie zrobiłem ponieważ
                            kilka miesięcy później zlikwidowano salon i teraz w całym województwie nie ma
                            ani jednego autoryzowanego salonu nissana. Miałbym problem i z przeglądami i
                            serwisem:)

Warto zwrócić uwagę na kolor deski.
    • do.ki problem chyba sam sie rozwiazal 19.01.08, 23:01
      bo TIIDA wyszla juz z produkcji.

Zrodlo newsa: sales rep na stoisku Nissana na targach samochodowych w Brukseli, wczoraj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka