Dodaj do ulubionych

Auto z Anglii- pomocy

IP: *.kielce.net.pl 26.08.03, 15:29
Czy może ktoś sprowadzał samochód z Anglii jako mienie przesiedleńcze?
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Auto z Anglii- pomocy 26.08.03, 15:35
      I jak zamierasz tym wyprzedzać?

Pozdrawiam
      • Gość: Euro Re: Auto z Anglii- pomocy IP: *.kielce.net.pl 26.08.03, 15:40
        Dzięki, ale mi wcale nie jest do śmiechu. Własnie do mnie dotarło, że mam za
        krótko samochód, żeby go sprowadzić jako mienie.
        • Gość: verte Re: Auto z Anglii- pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.03, 15:43
          Gość portalu: Euro napisał(a):

> Dzięki, ale mi wcale nie jest do śmiechu. Własnie do mnie dotarło, że mam za
          > krótko samochód, żeby go sprowadzić jako mienie.

No to kup go sobie choćby we Francji z kierownicą po właściwej stronie.Chyba
          można.
      • Gość: maq Re: Auto z Anglii- pomocy IP: 62.233.249.* 28.08.03, 21:36
        greenblack napisał:

> I jak zamierasz tym wyprzedzać?
        >
        >
        > Pozdrawiam

Najłatwiej będzie na wstecznym
    • Gość: Euro Re: Auto z Anglii- pomocy IP: *.kielce.net.pl 26.08.03, 15:53
      Kupić faktycznie możnaby wszędzie, ale ja już samochód mam ...w Anglii i chcę
      wwieżć do Polski jako mienie i tu jest problem , bo mam go prawie 5, a trzeba
      mieć 6 miesięcy. I co ja mam zrobić?
      • Gość: fred posiedziec miesiac dluzej? /ntxt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 15:59
        • Gość: WURST Re: posiedziec miesiac dluzej? /ntxt IP: *.wiwi.uni-frankfurt.de 26.08.03, 16:03
          Mam pewne doswiadczenie w tym temacie.Jestem pewien,ze ten wymog mozna obejsc.
          Porozmawiaj odpowiednio z celnikiem.
      • Gość: Pello Re: Auto z Anglii- pomocy IP: *.internet.radom.pl 26.08.03, 17:47
        Gość portalu: Euro napisał(a):

> Kupić faktycznie możnaby wszędzie, ale ja już samochód mam ...w Anglii i chcę
        > wwieżć do Polski jako mienie i tu jest problem , bo mam go prawie 5, a trzeba
        > mieć 6 miesięcy. I co ja mam zrobić?

Jeśli samochód ma kierownicę po prawej stronie, to będziesz miał kłopoty, lub
        będzie w ogóle niemożliwe zarejestrowanie go w Polsce. Celnicy to wiedzą,
        dlatego jest wyjątek w sprowadzaniu samochodów z GB - nie obowiązuje termin 5
        lat (niedostosowanie do polskich wymogów, czy coś takiego). Dlatego sprowadzaj
        samochód kupiony w GB TYLKO z kierownicą po lewej stronie. Wiem, że takie można
        kupić, tylko trzeba poszukać. Potem tylko coś trzeba zmienić ze światłem
        cofania, czy coś takiego. Celnicy robią kłopoty, ale w końcu odpuszczają.
        (Historia przetestowana w rodzinie).
        Pzdr.
    • greenblack Re: Auto z Anglii- pomocy 28.08.03, 19:55
      Czy ludzie naprawdę nie myślą?! Nie wiem, czy zarejestrowanie samochodu z
      kierownicą po prawej stronie jest w ogóle możliwe, ale jeśli nawet jest, to jak
      można być tak bezmyślnym, by w to się pakować? Jak tym wyprzedzać? Pozostaje
      jeszcze wymiana reflektorów lub chociaż naklejenie na nie odpowiednich naklejek.

Pozdrawiam
      • Gość: piotr Re: Auto z Anglii- pomocy IP: 199.43.13.* 28.08.03, 22:35

1. sprzedaj.
        2. kup w drodze do polski gdzies na kontynencie z lewa kierownica.

przepisy celne pozwalaja na to wlasnie ze wzgledu na ruch lewostronny i nie ma
        w tym przypadku wymogu 6 m-cy posiadania w kraju z ktorego sie przesiedlasz.

• Gość: Euro Re: Auto z Anglii- pomocy IP: *.kielce.net.pl 29.08.03, 12:31
          Piotrze, czy na pewno?
          Podobno ten wymóg 6 miesięcy jest do obejścia tylko dla członków korpusu
          konsularnego i dyplomatycznego. Zastanawiał mnie przepis o wyjątkach w
          przypadku innych obowiązujących warunków konstrukcyjnych , ale podobno nic z
          tego.
          • Gość: piotr Re: Auto z Anglii- pomocy IP: 199.43.13.* 29.08.03, 15:38
            na pewno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka