Gość: Echo IP: *.kielce.net.pl 26.08.03, 15:29 Czy może ktoś sprowadzał samochód z Anglii jako mienie przesiedleńcze? Link Zgłoś Obserwuj wątek
greenblack Re: Auto z Anglii- pomocy 26.08.03, 15:35 I jak zamierasz tym wyprzedzać? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Euro Re: Auto z Anglii- pomocy IP: *.kielce.net.pl 26.08.03, 15:40 Dzięki, ale mi wcale nie jest do śmiechu. Własnie do mnie dotarło, że mam za krótko samochód, żeby go sprowadzić jako mienie. Link Zgłoś
Gość: verte Re: Auto z Anglii- pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.03, 15:43 Gość portalu: Euro napisał(a): > Dzięki, ale mi wcale nie jest do śmiechu. Własnie do mnie dotarło, że mam za > krótko samochód, żeby go sprowadzić jako mienie. No to kup go sobie choćby we Francji z kierownicą po właściwej stronie.Chyba można. Link Zgłoś
Gość: maq Re: Auto z Anglii- pomocy IP: 62.233.249.* 28.08.03, 21:36 greenblack napisał: > I jak zamierasz tym wyprzedzać? > > > Pozdrawiam Najłatwiej będzie na wstecznym Link Zgłoś
Gość: Euro Re: Auto z Anglii- pomocy IP: *.kielce.net.pl 26.08.03, 15:53 Kupić faktycznie możnaby wszędzie, ale ja już samochód mam ...w Anglii i chcę wwieżć do Polski jako mienie i tu jest problem , bo mam go prawie 5, a trzeba mieć 6 miesięcy. I co ja mam zrobić? Link Zgłoś
Gość: WURST Re: posiedziec miesiac dluzej? /ntxt IP: *.wiwi.uni-frankfurt.de 26.08.03, 16:03 Mam pewne doswiadczenie w tym temacie.Jestem pewien,ze ten wymog mozna obejsc. Porozmawiaj odpowiednio z celnikiem. Link Zgłoś
Gość: Pello Re: Auto z Anglii- pomocy IP: *.internet.radom.pl 26.08.03, 17:47 Gość portalu: Euro napisał(a): > Kupić faktycznie możnaby wszędzie, ale ja już samochód mam ...w Anglii i chcę > wwieżć do Polski jako mienie i tu jest problem , bo mam go prawie 5, a trzeba > mieć 6 miesięcy. I co ja mam zrobić? Jeśli samochód ma kierownicę po prawej stronie, to będziesz miał kłopoty, lub będzie w ogóle niemożliwe zarejestrowanie go w Polsce. Celnicy to wiedzą, dlatego jest wyjątek w sprowadzaniu samochodów z GB - nie obowiązuje termin 5 lat (niedostosowanie do polskich wymogów, czy coś takiego). Dlatego sprowadzaj samochód kupiony w GB TYLKO z kierownicą po lewej stronie. Wiem, że takie można kupić, tylko trzeba poszukać. Potem tylko coś trzeba zmienić ze światłem cofania, czy coś takiego. Celnicy robią kłopoty, ale w końcu odpuszczają. (Historia przetestowana w rodzinie). Pzdr. Link Zgłoś
greenblack Re: Auto z Anglii- pomocy 28.08.03, 19:55 Czy ludzie naprawdę nie myślą?! Nie wiem, czy zarejestrowanie samochodu z kierownicą po prawej stronie jest w ogóle możliwe, ale jeśli nawet jest, to jak można być tak bezmyślnym, by w to się pakować? Jak tym wyprzedzać? Pozostaje jeszcze wymiana reflektorów lub chociaż naklejenie na nie odpowiednich naklejek. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Auto z Anglii- pomocy IP: 199.43.13.* 28.08.03, 22:35 1. sprzedaj. 2. kup w drodze do polski gdzies na kontynencie z lewa kierownica. przepisy celne pozwalaja na to wlasnie ze wzgledu na ruch lewostronny i nie ma w tym przypadku wymogu 6 m-cy posiadania w kraju z ktorego sie przesiedlasz. Link Zgłoś
Gość: Euro Re: Auto z Anglii- pomocy IP: *.kielce.net.pl 29.08.03, 12:31 Piotrze, czy na pewno? Podobno ten wymóg 6 miesięcy jest do obejścia tylko dla członków korpusu konsularnego i dyplomatycznego. Zastanawiał mnie przepis o wyjątkach w przypadku innych obowiązujących warunków konstrukcyjnych , ale podobno nic z tego. Link Zgłoś