Dodaj do ulubionych

Sąsiad kupił sobie nowe 520i

29.08.03, 11:28
Wczoraj mój sąsiad podjechał pod dom nowym BMW 520i. Granatowe, z ręczną
skrzynią. W rzeczywistości, z bliska wygląda jeszcze gorzej niż na zdjęciach.
Jak stare Mondeo sedan po tjuninku. Pokręcone wnętrze i fatalne, szare
plastiki. Miejsca z tyłu sporo. W samochodzie za takie pieniądze komicznie
wygląda jednostrefowa klimatyzacja z pokrętłami jak w BMW z początku lat 90.
Wartości temperatury i siły nawiewu są namalowane na plastiku;O Podziałka co
4 stopnie Celsjusza;O Nie dał się przejechać;) IDrive'a też nie wypróbowałem.
Musiałem mocno trzymać język za zębami, by nie skrytykować przy nim tego
samochodu.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: siedem moim zdaniem jest boskie. IP: 213.216.66.* 29.08.03, 11:32
      jakie miał alusy?

5040
      • greenblack Re: moim zdaniem jest boskie. 29.08.03, 11:33
        16" i standardowe opony 225/55. Totalna wersja bazowa.

Pozdrawiam
        • Gość: siedem Re: moim zdaniem jest boskie. IP: 213.216.66.* 29.08.03, 11:36
          z jednym sie zgodze. to auto jest przesadnie drogie. cieszy mnie, ze poszli w
          drapieżna sylwetkę. pewnie jakis czas musi uplynac zanim ludziom sie to
          opatrzy. mi rok czasy nowa siódemka wydawała sie paskudna

5040
          • sherlock_holmes Re: moim zdaniem jest boskie. 29.08.03, 11:55
            Mnie przede wszystkim odstraszaja fatalne boki nadwozia - wyglada to jak
            cywilna wersja transportera opancerzonego - wielkie, prawie plaskie platy
            blachy i malutkie okienka.
            Ze niby taka moda? Monde jest tez np. ubieranie krawata w paski do koszuli w
            kratke czy laczenie brazu z granatem. Czy to ladne i eleganckie - chyba kazdy
            wie...
            • 7em Re: moim zdaniem jest boskie. 29.08.03, 12:09
              sherlock_holmes napisał:

> Mnie przede wszystkim odstraszaja fatalne boki nadwozia - wyglada to jak
              > cywilna wersja transportera opancerzonego - wielkie, prawie plaskie platy
              > blachy i malutkie okienka.

i to jest wlasnie piekne!!!
              ale gustum nie diskutum

5040
            • Gość: Szymi Re: moim zdaniem jest boskie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 18:24

> Ze niby taka moda? Monde jest tez np. ubieranie krawata w paski do koszuli w
              > kratke czy laczenie brazu z granatem. Czy to ladne i eleganckie - chyba kazdy
              > wie...

taka moda o jakiej piszesz to w swiecie samochodow np. Avantime albo Multipla
              BMW to jest garnitur od Bossa (a mercedes od Zenga:)

pzdr.

ps. grube nie zaklucone powierzchnie drzwi sa piekne, takie ma np. nowy avensis
              i to jedyna w nim ladna rzecz no i moj stary xedos:)
    • kollapsky Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i 29.08.03, 12:01
      a może zżera was zazdrość że was nie stać na takie auto? :-)) więcej luzu.
      każdy kupuje co mu się podoba. <dzisiaj zaczyna się weekend>
      • greenblack Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i 29.08.03, 12:03
        kollapsky napisał:

> a może zżera was zazdrość że was nie stać na takie auto? :-))

:)

Pozdrawiam
        • Gość: ARAFAT Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.ipt.aol.com 29.08.03, 12:35
          Akurat mysle ze Greenblacka nie zzera zadna zazdrosc bo nie ma sie czego
          wstydzic. Eksytuja go te kwestie bo jest fanem motoryzacji a tym bardziej ze
          jezdzi bezposrednim konkurentem BMW serii 5. On wie co powinno reprezentowac
          auto tej klasy. Ja widzialem 5 dwa razy jak przejzdzala kolo mnie i w srebrnym
          kolorze nie wydala mi sie zla. Ale nie zwalila z nog jak jej poprzedniczka. Co
          do opisu to nie wiem nie widzialem ale uwierze greenblackowi i jesli jest tak
          naprawde to faktycznie straszna lipa - tna koszty i podwyzszaja cene nie w tym
          wypadku

Pozdrawiam ARAFAT

SIlnik pozostanie poezja i tego im sie chyba nie uda zepsuc
      • Gość: kuzyn Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.fastres.net 30.08.03, 13:58
        kollapsky napisał:

> a może zżera was zazdrość że was nie stać na takie auto? :-)) więcej luzu.
        > każdy kupuje co mu się podoba. <dzisiaj zaczyna się weekend>

.........Smutna prawda........

• Gość: 130rapid Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 12:46
      greenblack napisał:

> Wczoraj mój sąsiad podjechał pod dom nowym BMW 520i. Granatowe, z ręczną
      > skrzynią. W rzeczywistości, z bliska wygląda jeszcze gorzej niż na zdjęciach.
      > Jak stare Mondeo sedan po tjuninku. Pokręcone wnętrze i fatalne, szare
      > plastiki.

Panzerwageny w modzie. Coraz więcej blach, mniej szyb. To ma swoje wady, bo im
      nowszy samochód, tym gorsza widoczność zza kierownicy. A niestety, nie
      wszystkie mają pomagiery w postaci kamer pokazujących co dzieje się z tyłu.

Ostatnia BMW "piątka", która podobała mi się od początku do końca, to E34 (1988-
      95). Drapieżna, dynamiczna, ale przy tym dystyngowana i lekka. To była
      najwyższa klasa stylistów - połączyć wodę z ogniem.

Nowe BMW są nadal drapieżne i dynamiczne, ale lekkie w rysunku jak słonice w
      ciąży ;-) vide brand new "szóstka". Nazywanie jej następczynią
      pierwszej "szóstki" z 1976 roku jest takim samym nadużyciem jak porównywanie
      Citroena C5 z kosmiczną w swoim czasie "deesą".

Jeszcze trochę, a okaże się, że najładniejszym BMW będzie X3.
      A mnie specjalnie terenówki nie pociagają.
      • Gość: Niknejm Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.pg.com 29.08.03, 13:29
        Powiem krótko - technika pewnie OK, ale wygląd straszny. Ale to moje
        subiektywne zdanie :-)
        Poprzednia '5' była ładna. Podobnie jak wcześniejsze 'bejce'.
        Obecnego głównego stylistę (który wcześniej podobnie załatwił '7')
        akcjonariusze BMW powinni powiesić na drzewie za jaja...

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: Zenek Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 13:36
          mnie osobiscie sie nowa 5 bardzo podoba, czego nie moge powiedziec o 7...

widzialem tylko raz nowa 530i w kolorze granatowym i spodobala mi sie od razu,
          wnetrze mi sie raczej nie podoba

mialem juz E34 i E39 i obie byly OK, choc fakt ze E39 troche za bardzo
          japonska - niepotrzebnie tyle oblosci, ale jezdzilo sie tym bardzo przyjemnie,
          choc E34 wspominam milej, ale to chyba z uwagi na roznice w modelach (540i E34
          vs. 523i E39)

• Gość: kojo Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.era.pl 29.08.03, 13:42
      BMW to jeszce nic.
      W nowym Jaguarze X-type (tyle samo $ co za BMW) znajdziesz klimatyzację nie
      tylko że jednostrefową, to w dodatku ręczną.
      Ale najfajniejsze jest to, że z tyłu poruszasz szybami za pomocą korbki.

Kiedyś luksusowe samochody wyróżniały się czymś czego inne nie miały: ABS,
      klima itd. Teraz nie ma już żadnej różnicy poza ceną.
      • ziolek73 Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i - I na zdrowie! 29.08.03, 15:51
        Nie jest ladne to co ladne tylko co sie komu podoba...

A co do stylistyki starych i obecnych BMW, mi sie wszystkie podobaja ale jak
        szanowni wiedza ja jestem z tych BMW nawiedzonych.

Z ciekawostek.
        Ostatnio przymierzam sie do przesiadki z E-34 na E-39 z moim ukochanym
        silnikem od traktora oba (TDS). Zona popatrzyla na E-39 i powiedziala ze
        absolutnie nie ma mowy. Jej sie nie podoba, ma byc w starej budzie i koniec....
        I co ja mam poczac???

Rispekt.
        • Gość: Rav Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i - I na zdrowie! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.08.03, 18:41
          To może E46?

pozdrawiam
      • Gość: Szymi NIE ZARTUJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 18:27

> W nowym Jaguarze X-type (tyle samo $ co za BMW) znajdziesz klimatyzację nie
        > tylko że jednostrefową, to w dodatku ręczną.
        > Ale najfajniejsze jest to, że z tyłu poruszasz szybami za pomocą korbki.

w X-type sa reczne szyby z tylu????????

ja pier........:)
    • Gość: karburator Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 18:36
      Kolega kupił nową siódemkę z dużym wypasem (nie z pełnym, pełny wg mnie nie
      istnieje) Z pewnych względów nie powinienem, ale przyznaję, że jak się jedzie
      (płynie)tą maszyną, to gwiazda niknie w tylnych lusterkach (rzecz biorąc
      technologicznie, oczywiście).
      • Gość: ARAFAT Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.ipt.aol.com 29.08.03, 18:45
        A to ciekawe musze sie przejechac nowa seria 7 tyle ze nikogo nie znam co by
        taka mial. Przejechalem S320 juz 6 tys km i nie wyobrazam sobie ze moze istniec
        jeszcze lepsze auto...

Jechales S klasa?
        • Gość: Joasia Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.03, 21:14
          BMW i Mercedes to samochody "niewymienialne"
          znam pare osob ktore sie z jednej na druga marke przesiadly i wszyscy byli
          niezadowoleni z nowych nabytkow i szybko wracali do "starej marki"
          Jak to sie mowi w Niemczech
          Mercedes = samochod ktorycn dajesz sie wozic
          BMW = samochod ktorym jezdzisz
          • Gość: karburator Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 22:34
            Gość portalu: Joasia napisał(a):

> BMW i Mercedes to samochody "niewymienialne"
            masz zupełną rację!
            > znam pare osob ktore sie z jednej na druga marke przesiadly i wszyscy byli
            > niezadowoleni z nowych nabytkow i szybko wracali do "starej marki"
            masz zupełną rację! (jeszcze raz!)
            > Jak to sie mowi w Niemczech
            > Mercedes = samochod ktorycn dajesz sie wozic
            > BMW = samochod ktorym jezdzisz
            dyskusyjne-opinia powstała z powodu jeżdżących nimi osób 8---)
        • Gość: karburator Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 23:09
          Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> A to ciekawe musze sie przejechac nowa seria 7 tyle ze nikogo nie znam co by
          > taka mial. Przejechalem S320 juz 6 tys km i nie wyobrazam sobie ze moze
          istniec
          >
          > jeszcze lepsze auto...
          Weź pod uwagę, że Joasia ma rację!!(No, wg mnie na 90%)
          >Jechales S klasa?
          > greenblack napisał:
          > Uważaj, ściany mają uszy.
          No comments.

• greenblack Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i 29.08.03, 19:36
        Gość portalu: karburator napisał(a):

> Z pewnych względów nie powinienem,

Uważaj, ściany mają uszy. Myślisz, że trudno zidentyfikować takiego Karburatora
        z Katowic?;)

Pozdrawiam
        • Gość: karburator Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 22:58
          greenblack napisał:

> Gość portalu: karburator napisał(a):
          >
          > > Z pewnych względów nie powinienem,
          ale jednak dalej uważam że to prawda
          >
          > Uważaj, ściany mają uszy. Myślisz, że trudno zidentyfikować takiego
          Karburatora
          >
          > z Katowic?;)
          Czyżby te uszy były zielono - czarne?
          Jesteś dociekliwy, ciepło, ale niecelnie.. Nie wyręczaj Sherlocka Holmes'a
          (zbieżność, jak się to mówi, przypadkowa)

Odwrotnie też można: Jak zrobić dżem z buraków? - Wrzucić granat do BMW! 8-)
          >
          >
          > Pozdrawiam (też)
          PS: Nie uważam aby to forum miało zasięg pozakanapowy (oczywiście nie ujmując!-
          znajomi wymieniają swoje opinie) 8-)
    • Gość: Darek Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: 212.106.151.* 30.08.03, 12:39
      Zaraz,zaraz przypomnij gdzie mieszkasz bo chyba nie w Polsce aby kupować takie
      oszczędne BMW[2 litry][piję do sąsiada].Pozdr.
      • Gość: E6x Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i IP: *.access.de.clara.net 30.08.03, 19:16

Po pierwsze o gustach sie nie dyskutuje ale jak juz zaszlo tak daleko to tez
        cos dodam:

Greenblack pisal ...:

- porownanie starego mondeo z nowa 5 (E60) - zlosliowsc i nic wiecej

- co do wnetrza : kokpit jest klasyczny (centralnie) a nie jak dotad
        typowo "dla kierowcy" - ostatecznie jest to w sumie klasa wyzsza a nie
        sport: "Pokręcone wnętrze i fatalne" - jak wyzej i no comments

- klima manual to basic - jak ktos maxymalnie oszczedza na wypasie to ma manual

- "Wartości temperatury i siły nawiewu są namalowane na plastiku" - probowales
        paznokciem? :)

- skrzynia manual - dobrze sasiad zrobil: automat (to akurat moim zdaniem)
        dobra rzecz dla leni, gospodyn domowych i emerytow

- a co do silnika to jest nie 2L ale nowy 2.2V6

No ale Greenblack musial cos przyciac konkurencji - podobno jezdzi MB.
        Tak to jest jak sie jedzi tzw Olpa Wagen "samochod dziadka" jak sie mowi w
        Niemczech o MB - stateczne, nudne i bez polotu auta oraz kierowcy
        (pomijam SL 55).

E60 to udany model - co tez sie potwierdza np w liczbie sprzedanych egzemplarzy

pzdr
        • greenblack Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i 31.08.03, 09:36
          Gość portalu: E6x napisał(a):

> - porownanie starego mondeo z nowa 5 (E60) - zlosliowsc i nic wiecej

Chodzi tylko o wygląd, zwłaszcza tyłu.

>
          > - co do wnetrza : kokpit jest klasyczny

Do klasyki to mu raczej daleko.

(centralnie) a nie jak dotad
          > typowo "dla kierowcy" - ostatecznie jest to w sumie klasa wyzsza a nie
          > sport:

Jakoś w poprzednich generacjach 5, a nawet 7 normalny kokpit nie kłócił się z
          przynależnością do klasy wyższej/luksusowej.

> "Pokręcone wnętrze i fatalne" - jak wyzej i no comments

Co "no comments"? Jakość plastików można ocenić dość obiektywnie. Te w 5 są
          kiepskie.

>
          > - klima manual to basic - jak ktos maxymalnie oszczedza na wypasie to ma
          manual

Ja w przeciwieństwie do Ciebie siedziałem w tym samochodzie i mogę stwierdzić,
          że klima jest akurat automatyczna, tyle że jednostrefowa i z pokrętłami jak w
          BMW trzy generacje wstecz. Jednostrefowa klimatyzacja jest w tej klasie
          niedopuszczalna, nawet w najtańszych wersjach.

> - "Wartości temperatury i siły nawiewu są namalowane na plastiku" -
          probowales
          > paznokciem? :)

Nie, zmysł wzroku mam na tyle rozwinięty, by nie uciekać się do macania.

>
          > - skrzynia manual - dobrze sasiad zrobil: automat (to akurat moim zdaniem)
          > dobra rzecz dla leni, gospodyn domowych i emerytow

Paradne. Powiedz to Schumacherowi.

> - a co do silnika to jest nie 2L ale nowy 2.2V6

A gdzie napisałem, że ma 2 litry? Nie kompromituj się, wielki znawco i obrońco
          BMW - silnik jest R6, a nie V6 i już nie taki nowy, bo produkowany od 3 lat.

> No ale Greenblack musial cos przyciac konkurencji - podobno jezdzi MB.
          > Tak to jest jak sie jedzi tzw Olpa Wagen "samochod dziadka" jak sie mowi w
          > Niemczech o MB - stateczne, nudne i bez polotu auta oraz kierowcy
          > (pomijam SL 55).

Nie zniżaj się do poziomu bełkotu chłopaka z kiepskiego gimnazjum, marzącego o
          316i po tjuninku. Pewnie takie 320Cd to istny potwór w porównaniu z CLK270 CDI?
          Ile koni ma najmocniejsza S-klasa, a ile najmocniejsza 7; C-klasa i 3; E-klasa
          i 5? Czy gdybym oświadczył, że już nie jeżdżę MB, to moja wypowiedź nagle
          zyskałaby na obiektywizmie?

> E60 to udany model

Powiedział pan znawca BMW. Pewnie masz 5 lub chociaż nią jeździłeś, to wiesz.

> - co tez sie potwierdza np w liczbie sprzedanych egzemplarzy

To ciekawe, oceniać sprzedaż modelu 2 miesiące po jego premierze. Czy sprzedaje
          się lepiej od E-klasy? Nie sądzę.

Pozdrawiam
    • rumburaak Re: Sąsiad kupił sobie nowe 520i 31.08.03, 16:04
      Witam GB i wszytkich innych po krótkiej nieobecności.Ja mam nieco inne wrażenia
      związane z 5ką:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=7310870&a=7310870

Wygląd to rzecz gustu.Mercedes E i Poprzednia 5ka są oczywiście moim zdaniem
      ładniejsze ale auto którym jezdziłem prezentowało się całkiem niezle, napewno
      lepiej od 7ki ("moje" BMW było czarne, ładne felgi 17ki)i lepiej niż na
      zdjęciach choć rzeczywiście to już nie ten rasowy wygląd co dawniej......Co do
      materiałów to w tym 530D były świetne (subiektywnie - E270cdi ma gorsze) ale to
      w sumie był wersja za prawie 250 tyś zł a nie najtansze 520 (klima już była
      dwustrefowa ;) O gustach się w sumie nie dyskutuje ale jedno jest pewne - to
      auto lepiej jezdzi niż wygląda (a uwierzcie mi jezdzi świetnie, szczególnie w
      wersji 530d)....Pzdr

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka