Gość: Pitz Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: 157.25.125.* 02.08.01, 12:07 Ja bym tego nie kupil nawet nowego, ale jak chcesz sie wyrozniac, miec autko o sportowych ambicjach i nie boisz wizyt serwisowych to tak, pod warunkiem, ze autko sprawdzisz w dobrym serwisie. Link Zgłoś
Gość: cc Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 13:36 Bardziej niż nową, ale auto to ma tragicznie słabą trwałość i jest trapione dziwnymi awariami, włącznie z silnikiem i osprzętem. Odradzam. Znam gościa, który kupił wersje 3.0 i się załamał po 6 miesiącach. Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.chello.pl 02.08.01, 14:05 Z pewnością się załamał , bo taka wersja nie istnieje . Największa jest 2,5 V6. Kupuj chłopie i nie słuchaj głupot. A sprawdzić - nie zawadzi. ( zawieszenie - wachacze ! i przeguby ) Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.pg.com 02.08.01, 14:11 Gość portalu: Rafał napisał(a): > Z pewnością się załamał , bo taka wersja nie istnieje . Największa jest 2,5 V6. > Kupuj chłopie i nie słuchaj głupot. A sprawdzić - nie zawadzi. ( zawieszenie - > wachacze ! i przeguby ) Ejże! Na pewno? Niedawno widziałem czarną Alfę 156 na warszawskiej Starówce (na Rynku). Miała znaczki 3.0. Ktoś sobie dokleił dla poprawy samopoczucia? Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.chello.pl 02.08.01, 14:17 Obecnie jedynie AR 166 ma wersję trzylitrową . AR 156 3.0 wchodzi do sprzedaży jesienią jako 156 GTA. (za jakąś kosmiczną kasę !!! ) Pozdr. Link Zgłoś
Gość: cc Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 18:03 Gość portalu: Rafał napisał(a): > Z pewnością się załamał , bo taka wersja nie istnieje . Największa jest 2,5 V6. > Kupuj chłopie i nie słuchaj głupot. A sprawdzić - nie zawadzi. ( zawieszenie - > wachacze ! i przeguby ) Sorry, pomyłka - miałem na myśli 2.5 V6. I nie jest to odosobniony przypadek. W innej Alfie rocznik 1999 sypnęła się skrzynia biegów na gwarancji. Sprawdź wśród znajomych w serwisie AR (jeśli takich masz i nie powiedza Ci głupot) Link Zgłoś
Gość: erk Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.stream.pl 02.08.01, 14:08 Gość portalu: cc napisał(a): Znam gościa, > który kupił wersje 3.0 i się załamał po 6 miesiącach. Nie ma wersji 3.0 jeszcze w sprzedazy, jest 2,5 V6. sam jeżdżę 145 od dwóch lat i zero kłopotów - przegląd co 40 tyś i nic wiecej (olej co 20tyś). Nie ma sie ci obawiać alfy naprawde nie jest bardziej awaryjna od innych Golfów czy Pasatów. pozdr. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.pg.com 02.08.01, 14:13 Sorry, ale opinia jednego użytkownika nie wystarczy. Niestety suche statystyki mówią o dużej awaryjności Alf. A szkoda, bo to naprawdę piękne auta. Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: erk Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.stream.pl 02.08.01, 14:19 Statystyki niemieckie dodajmy - niemiecka prasa motoryzacyjna ma mocna pozycje w Polsce :) pozdr. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.pg.com 02.08.01, 14:36 Prawda, choć w tych samych statystykach Niemcy też nie wypadają najlepiej... :-) Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.chello.pl 02.08.01, 15:05 Prywatnie uważam , że przyjemność jeżdzenia Alfą z nawiązką rekompensuje ich , być może , ponadstandartową usterkowość . Mają świetne właściwości jezdne , a konkurencyjne firmy kosztami serwisu już dawno je przeskoczyły ( na korzyść AR ) Poza tym - nie są kradzione ( dres w Alfie - he,he...), a największą uciążliwością jest hmmm... - krzynkę większe niż w Skodzie Fabii TDI zużycie paliwa. Link Zgłoś
Gość: cc Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 18:20 Gość portalu: Rafał napisał(a): > Poza tym - nie są kradzione ( dres w Alfie - he,he...) Oho! Byś się zdziwił! Osobiście widziałem kilku dresów w alfach 156 i GTV. Co nie ma się chyba nijak do kupna tego samochodu. Jak ktoś przedkłada wygląd i brzmienie ponad spokój duszy i ma kupę siana na ustawiczne naprawy, to polecam 156. Link Zgłoś
Gość: bocian Do erk''a i Nickname''a IP: 157.25.119.* 02.08.01, 15:09 Czy ma znaczenie czy statystyka jest niemiecka czy nie? Jest to jedno z Państw o największej ilości aut w Europie i niesamowicie rozwinietym przemysle motoryzacyjnym wiec chyba ich statystyki sa b. duzo warte?!! Po drugie - jestem użytkownikiem Alfy 145 od 3 lat - wersja 1.6 TS - 120 KM. Jest to autko ktore ma: - kilka czesci psujacych sie notorycznie (np. regulator faz rozrzadu - podobno we wszystkich TS sie psuje, a kazda naprawa w ASO to 1000 PLN). - zaniki mocy na niskich obrotach - zwlaszcza zimna (zaden serwis nie podejmuje sie nawet diagnozowania) - koszmarna jakosc wykonczenia - z jednej strony cos piszczy z innej strony cos wali.... Radze z Alf wypasiona 147 - wielkosc wnetrza podobna, a wyposazenie seryjne: 6 poduszek, ABS, Traction Control, radio, 8 glosnikow, klima, .... - mam mowic dalej? Pozdrawiam bocian Link Zgłoś
Gość: bocian Do erk''''a i Nickname''''a IP: 157.25.119.* 02.08.01, 15:11 Zapomnialem dodac - pali 11,5 - 14 litrow po miescie!!!!! Szukam sponsora na benzyne... bocian Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Do erk''''''''a i Nickname''''''''a IP: *.pg.com 02.08.01, 15:16 Gość portalu: bocian napisał(a): > Zapomnialem dodac - pali 11,5 - 14 litrow po miescie!!!!! > Szukam sponsora na benzyne... > bocian O qrka, to moja Hondzia VTi 170KM pali 10-11 w mieście z klimą... A ja trochę pojękiwałem, że to i tak dużo... Idę dziś pocałować Hondzię w maskę! :-) Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: bocian Re: Do erk''''''''''''''''a i Nickname''''''''''''''''a IP: 157.25.119.* 02.08.01, 15:55 Gość portalu: Niknejm napisał(a): > Gość portalu: bocian napisał(a): > > > Zapomnialem dodac - pali 11,5 - 14 litrow po miescie!!!!! > > Szukam sponsora na benzyne... > > bocian > > O qrka, to moja Hondzia VTi 170KM pali 10-11 w mieście z klimą... A ja trochę > pojękiwałem, że to i tak dużo... Idę dziś pocałować Hondzię w maskę! :-) > > Pozdrawiam, > Niknejm Może nie doluj mnie wiecej i zaproponuj np. sprzedaz autka? Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Do erk''''''''''''''''''''''''''''''''a i Nickname''''''''''''''''''''''''''''''''a IP: *.pg.com 02.08.01, 17:06 Gość portalu: bocian napisał(a): > > Może nie doluj mnie wiecej i zaproponuj np. sprzedaz autka? Nigdy! Kocham je! :-))) Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: malko Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 15:40 Alfa są piękne i tak jak piekne kobiety kaprysne. Z okna widze serwis fiata, najwiecej punto I i AR 156. Znajomy adwokat po roku sprzedaje swoją 166 2,5. 10 awarii, ale twierdzi przy tym, że robi to z żalem bo przyjemność z jazdy zarąbista, a komfort jak w s- klasie. Jest fajna strona o alfach http://www.cuoresportivo.pl/ Cytaty: "To po prostu Alfa Romeo - udręka i ekstaza." "Przekroczyła wszystkie moje oczekiwania - przez cały czas pozostaje autem bezawaryjnym, którego prowadzenie graniczy z rozkoszą. " "Dziś, gdy nawalił wentylator, straciłem całe chłodziwo i po raz drugi w ciągu dwóch tygodni zostałem sholowany, matka powiedziała, że mam syndrom bitej żony: totalna depresja, ale słowa skargi, jeszcze biorę w obronę. Tak, bo kocham tę Alfę. Kiedy jest w porządku, nic nie może się z nią równać, ale jest trochę nieprzewidywalna, to znaczy nie wiem, kiedy strzeli coś nowego." Jest tego tam więcej. Polecam. Osobiscie się nie dziwię, że ludzie kochają te samochody, ale mnie nie stać na tak drogą w utrzymaniu kochankę. Cóż jak się nie ma co się lubi, to się lubi czego się nie ma. Ja za alfami oglądam się jak za brunetkami. I tyle.. Link Zgłoś
Gość: Sven Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: 212.191.129.* 02.08.01, 16:01 Moze sie powtarzam, ale stylistyka moze zamydlic oczy. Znam ten model na podstawie tylko 2 zaprzyjaznionych Alf 156. Pierwszy to diesel 2.4 (albo 2.5 - nie pamietam dokladnie), kupiony w Holandii w salonie (jako nowy). Ma 2 lata i jest uzytkowana bardzo intensywnie (90 tys km rocznie) tak w Polsce jak i w Holandii. Poza standardowymi przegladami w aucie wystapil jednorazowy problem z zawieszeniem przednim (125 tys km), gdzie oprocz amortyzatorow wymieniono jeszcze dosc sporo elementow. Poza tym cisza (takze w sensie doslownym, bo nie ma stukow, szmerow kokpitu i innej upierdliwej muzyki). Druga Alfa 1.6 (salon w Polsce), takze 2-letnia zostala sprzedana po 14 miesiacach jako auto bardzo awaryjne, w ktorym bynajmniej nie chodzilo o zawieszenie czy drobiazgi, ale problemy z walem napedowym, elektryka i rozrzadem. W sumie 2 skrajne przypadki. Ktory blizszy rzeczywistosci? Nie wiem, ale faktem jest ze auto przyciaga oko jak diabli. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: MIrek Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: *.makolab.pl 02.08.01, 21:41 Nie słyszałem aby jakakolwiek współczesna Alfa miała problemy z wałem napędowym. To niesłychane, możesz przybliżyć temat, bo jestem w szoku! Link Zgłoś
Gość: Sven Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: 212.191.129.* 06.08.01, 10:50 Nie wiem nic o tym jak objawil sie problem z walem, natomiast problem wyskoczyl podczas koncowki 1-go roku uzytkowania. Znajomy domagal sie wymiany auta, a diler oferowal wymiane silnika. Odwolanie do Fiat Auto Poland nic nie dalo, bo tam tez zaoferowano wymiane silnika. W koncu tak to sie skonczylo, ale jednoczesnie w nowym silniku zaczely sie problemy z rozrzadem. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Pitz Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: 157.25.125.* 06.08.01, 11:18 Gość portalu: Sven napisał(a): > Nie wiem nic o tym jak objawil sie problem z walem, natomiast problem wyskoczyl > podczas koncowki > 1-go roku uzytkowania. Znajomy domagal sie wymiany auta, a diler oferowal wymia > ne silnika. > Odwolanie do Fiat Auto Poland nic nie dalo, bo tam tez zaoferowano wymiane siln > ika. W koncu tak to sie > skonczylo, ale jednoczesnie w nowym silniku zaczely sie problemy z rozrzadem. P > ozdr. Mlrkowi chodzilo o to, ze w samochodzie z przednim napedem (takim jak Alfa) nie ma czegos takiego jak wal napedowy. Wal napedowy stosuje sie do przeniesienia napedu pomiedzy skrzynia biegow, a przekladnia roznicowa - np. w tylnym moscie (jak w Polonezie) lub przy napedzie na cztery kola, pomiedzy mechanizmem roznicowym rozdzielajacym naped na przod i tyl a przekladniami na przedniej i tylnej osi. W samochodach z napedem na przod, sprawa jest rozwiazana na ogol tak, ze silnik jest ustawiony poprzecznie i jest zblokowany ze skrzynia biegow i mechanizmem roznicowym, z ktorego wychodza polosie napedowe wprost do kol. Z walkow w silniku moga byc jeszcze - wal korbowy, walek napedu rozrzadu (w Alfie pewnie dwa) i ewentualnie walki wyrownowazajace. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Sven Sprostowanie IP: 212.191.129.* 06.08.01, 11:42 Chodzi o wal korbowy a nie napedowy. Sorry. Link Zgłoś
Gość: malko Re: 147 IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 03.08.01, 15:30 Szedłem sobie dzisiaj obok salonu fiata, do serwisu daewoo po służbowego lanosa z przeglądu. Stało tam kilka 147mek. Myślę sobie, kupić nie kupię, spróbować można. I spróbowałem JTD. Dołączyłem do grona popaprańców chorych na alfę. Po ustawieniu fotela i kierownicy czułem się w tym samochodzie, jakbym nim jeździł od 5 lat. Super dynamika, komfort i to niesamowite wrażenie, że stanowisz z samochodem jedno. Bardzo przyjemne uczucie. Szkoda tylko, że to alfa... Pytałem misia o awaryjność to powiedził mi, że tak szczerze to są takie (wcześniejsze modele) które mają po 150tys i nic, a są sztuki które trafiają do serwisu klilka razy w roku. Tylko, pomijając kwestię wysokiej ceny zakupu - jak tu trafić na bezawaryjny. Przechadzany odpada - zakładam, że jeżeli się nie psuje to nikt normalny nie mysli o sprzedaży. Ja bym nie sprzedał. Musze zmienić pracodawcę. Pozdrawiam wszystkich. Nawiedzony Link Zgłoś
Gość: Sly Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: 192.168.101.* / *.rtk.net.pl 04.08.01, 17:23 Kocham Alfę Romeo, a zwłaszca 156, ale zdziwiło mnie to że 147 ma więcej miejsca na przednich fotelach niż większa i starsza siostra. No a poza tym byłem niemile zaskoczony wielkością bagażnika - z zewnątrz wygląda na spory, a jak się podniesie klapę to miejsca malutko. Jest to dla mnie szczególnie ważne, bo parę razy w roku wybieram się na wczasy z ogromną ilością sprzętu (np. nurkowanie w Chorwacji - muszę się pochwalić że jeżdżę Seatem Toledo z 1994 roku i gdy jechaliśmy w maju zmieściliśmy się w nim w 4 osoby z całym sprzętem i bagażami). Poważnie zatanawiam się nad 156 Sportwagon 2.4 JTD, ale z zamontowaną kratą oddzielającą bagażnik od kokpitu. Jeżeli masz kasę i nie lubisz podróży z dużym bagażem - kupuj! Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: 150.254.212.* 06.08.01, 13:14 Jeżdzę Alfa Romeo 156 1.8 TS SportWagon rocznik 2000. Jest to moje 5 auto, poprezdnie 2 niemieckie, 1 japońskie, 1 polskie :-). Kupiłem bo zawsze o takim samochodzie marzyłem. Proponuje się najpierw przejechać tym samochodem, posłuchać silnika, pracy zawieszenia i hamulców. Oczywiście słyszałem opinie o usterkowości AR. Jak narazie jedyną rzeczą było przeczyszczenie tylnych zacisków. Spalanie w mieście 11 do 11,5 litra z klimą (oczywiście bez szaleństw). Ale za to na trasie, całkiem fajnie :-))). Wracając do tej usterkowości - prawdą jest że występuje niekiedy, nie zawsze (u mnie też) falowanie obrotów silnika w momencie rozruchu (tylko rano) ale nie robie z tego paniki. Sytuacja trwa 10-12 sek i potem jest OK. Poza tym zdecydowałem się na przedłużenie gwarancji na 2 i 3 rok - cena 1850 zł. W ten sposób mam spokój. Link Zgłoś
Gość: yos Re: Czy warto kupic 3-letnia Alfa Romeo 156??? IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 09.08.01, 13:27 I jak się skończyło ? Pytam , bo założyłem wątek o Alfie 146 przeoczywszy wątek niniejszy.Pytam Henryka , czy kupił.Niknejm zasiał wątpliwości, ciekaw jestem końca historii... yos Link Zgłoś