kajaoc1 22.04.08, 21:39 Czy ktos z was wypozyczal kiedys samochod? Moze warto o tym podyskutowac - jakiej firmy unikac na kilometry - a z jakiej warto pozyczyc auto. Link Zgłoś Obserwuj wątek
grodek75 Re: wypozyczanie 22.04.08, 21:55 Ja generalnie polecam "sieciówki" (Hertz, Avis, National, Europcar, etc.) Jest drożej niż w małych wypożyczalniach, ale mniej niespodzianek. Auta są na ogół nowe, w dobrym stanie technicznym, w umowach nie ma niespodzianek, możesz wykupić dodatkowe ubezpieczenie znoszące udział własny w kolizjach. W małych wypożyczalniach dostaniesz bez wątpienia lepszą cenę, ale w razie kłopotów możesz się zdziwić. Potrącanie kaucji za uszkodzenia rzekomo przez Ciebie spowodowane nie jest rzadkością (konkretny przykład: wypożyczalnia próbowała potrącić kasę z kaucji za rzekome poplamienie tylnej kanapy, podczas gdy przez 3 dni użytkowania samochodu w pojedynkę nawet nie były otwarte tylne drzwi, nie mówiąc o wsiadaniu na tył przez kogokolwiek). Szansa na trafienie zajeżdżonego trupa w małej wypożyczalni jest również stosunkowo duża. Należy też zwracać uwagę na stan paliwa przy odbiorze auta - standartem jest trochę powyżej 1/3, albo prawie 2/3. Dość ciężko później "wycelować" ile należy nalać przed oddaniem i kończy się oddaniem auta z pełnym zbiornikiem i zacieraniem łap przez właściciela wypożyczalni (zetknąłem się też z celowo popsutymi wskaźnikami - miałem oddać z połową zbiornika, po zapaleniu się rezerwy nalewam z grubsza tyle i okazuje się że zbiornik jest pełny. I jeszcze dokładnie obejrzeć auto przed odbiorem i wpisać w umowę każdą, nawet najmniejszą rysę i plamę. Przy zdaniu auta nie ma tłumaczenia, że "to już było" nawet jeżeli rzeczywiście było. ---------------------------------------- www.bielany.waw.pl www.chomiczowka.iq.pl Link Zgłoś
kajaoc1 Re: wypozyczanie 22.04.08, 23:43 Masz zupełna racje grodek. Ja spotkalam sie z tym nawet ze wypozyczajac auto zaznaczyłam wszystkie zarysowania i wgniecenia nawet bardzo bardzo male, ale kiedy juz oddawalam auto wskazano mi mikroskopijna ryske i wpierano mi ze tego nie bylo. Mowie teraz o firmie EXCHANGE AND CAR RENTAL Feldman Car z Wrocławia. Punkty ich umowy sa tak wieloznaczne ze zawsze na ich korzysc - jedynie jak bedziesz sie z nimi procesowal to moooooooze ci oddadza kaucje. Odradzam korzystania z uslug tej firmy!!!!!!!!!!! Link Zgłoś
kajaoc1 Re: wypozyczanie 22.04.08, 23:53 Unikajcie małych wypozyczalni samochodów, miedzy innymi jednej w porcie lotniczym Wroclaw - no chyba ze nie zalezy wam na zwrocie kaucji. Link Zgłoś
v-6 Re: wypozyczanie 23.04.08, 20:46 Witam! Też myślę, że grodek napisał, co trzeba. Ja w Polsce korzystałem z Budget (jako firma mieliśmy umowę) i było ok. Za granicą z Avis i było ... normalnie. Bez fajerwerków, ale i bez pułapek. Zaletą dużych firm jest także to, że można w nich uzyskać różne usługi dodatkowe. Pamiętam, że w czasach, kiedy komórki nie były jeszcze tak popularne jak dziś, w amerykańskim Avisie można było wypożyczyć telefon z zasięgiem overseas (inna rzecz, że procedura wypożyczenia to była droga przez mękę). Z małych wypożyczalni korzystałem we Francji, Hiszpanii i Grecji i też nie mam złych doświadczeń. Nigdy nie robiłem oględzin wypożyczanego samochodu w stylu CSI, ale na paliwo faktycznie trzeba uważać. Najlepiej od razu zapytać, ile go jest i ile ma być przy zdaniu. Jednak jak ktoś się obawia sytuacji opisanych powyżej, proponuję wypożyczalnie przyhotelowe. Taka "ajencja" przy dużym resorcie to złota żyła i żaden właściciel wypożyczalni nie zaryzykuje jej utraty dla jednej kaucji. A i hotel nie lubi otwartych konfliktów z gośćmi. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś