Dodaj do ulubionych

Chamstwo w salonie Skody

IP: *.wave.net.pl 15.09.03, 12:55
w sobote pojechałam do salonu skody (koło pruszkowa) kupić octavie...
wchodze, mowie, że najpierw chce sie przejechac dwiema wersjami silnika, zeby
zdecydowac ktora biore. Mocniejszej brak, dobra - jedziemy ta slabszą.
Najpierw burak ktory ze mna jechal powatpiewajaco zapytal, czy mam prawo
jazdy, pozniej caly czas gapil mi sie na rece. Jazd trwala 3(!!!!) minuty i
kazal wracac. Baba w salonie zero pojecia o samochodach i uslugach w aso, co
jest na gwarancji itp, na moja sugestie, zeby cos opuscili z ceny (ponad 57
tys) - ona, ze dadza dywaniki (!!!!!!) obsmialam ja i mowie, ze moze radio -
ona, ze ok, ale jakies tansze, bo na pewno (!!!!) nie to drozsze... i jeszcze
text: " niech sie pani cieszy, ze takie ustepstwo stosujemy..." to sie
zabralam i wyszlam... szlag mnie trafil, bo moze nie wygladam na jakas
zajebiscie-bogata-paniusie, ale szacunek do klienta to raczej podstawa (nooo,
nie w aso, to juz wiem :)) ) - ale zeby tak od razu, w salonie????? no i 57
tysi w kieszeni zostalo... chyab bedzie jednak astra 2....
pozdrawiam
emalka
Obserwuj wątek
    • Gość: Leman Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.man.poznan.pl 15.09.03, 13:04
      To ty tak sobie chodzisz do salonu kupowac samochod z 57 tys. w kieszeni??? Gotowka????!!!! :)))))))))))))
      • Gość: emalka Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.wave.net.pl 15.09.03, 13:07
        pewnie, przeciez to pruszkow :))
    • qrakki999 Re: Chamstwo w salonie Skody 15.09.03, 13:08
      Jednak niczego nie się nie nauczyli?
      Ale to moze praktyki 'koncernowe'. Ostatnio MP /moja Pani:)/ wstawiała swój
      bolid do serwisu WV na ul. Połczyńskiej w Wawie. Ja w tym czasie ogladałem
      autka. Wszystko pozamykane, a jak dorwalem jednego otwartego Golfa kombi, to po
      moim wyjściu, 'jasio' odszedł iz zamknał auto.

Qrna to zeby u VW obejrzeć auto muszę jeszcze prosić?

pzdr.
      Q
    • Gość: qwerty Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 15.09.03, 13:09
      Masz rację, najczęściej z chamstwem idzie niekompetencja. Dobry sprzedawca,
      wie jak rozmawiać z potencjalnym klientem. Ale to się dzieje wszędzie, ja z
      podobnym nastawieniem spotkałem się w reno, ale poszedłem po prostu do innego
      salonu tego przedstawiciela i kupiłem tam auto, podjechałem potem do tego
      salonu i z niekrywaną satysfakcją oznajmiłem im że właśnie u nich mogłem kupić
      to auto. Szczęście było podwójne, bo przy rozmowie był obecny inny gość który
      nie był zadowolony ze swoich pracowników. Ciekawe czy tam jeszcze pracują ?.
      • micho64 Re: Chamstwo w salonie Skody 15.09.03, 19:32
        Gość portalu: qwerty napisał(a):

> Masz rację, najczęściej z chamstwem idzie niekompetencja. Dobry sprzedawca,
        > wie jak rozmawiać z potencjalnym klientem. Ale to się dzieje wszędzie, ja z
        > podobnym nastawieniem spotkałem się w reno, ale poszedłem po prostu do
        innego
        > salonu tego przedstawiciela i kupiłem tam auto, podjechałem potem do tego
        > salonu i z niekrywaną satysfakcją oznajmiłem im że właśnie u nich mogłem
        kupić
        > to auto. Szczęście było podwójne, bo przy rozmowie był obecny inny gość
        który
        > nie był zadowolony ze swoich pracowników. Ciekawe czy tam jeszcze pracują ?.

Ja miałem podobne zdarzenie. W jednym salonie moja obecność panu najwyraźniej
        przeszkadzała, natomiast u konkurencji mieli czas na jazdę próbną, na
        wyjaśnienie wszystkich wątpliwości dot. wyposażenia, koloru itd. Nawiasem
        mówiąc z serwisu również jestem zadowolony. Niestety nie przyszło mi do głowy,
        żeby podjechać autem do tych "nieuprzejmych". A należało.
        Ale prawdziwym profesjonalizmem wykazał się pewien sprzedawca Daewoo.
        To było wtedy, gdy pojawiły się pierwsze Lanosy. Ponieważ moja małżonka
        chciała zobaczyć jak wyglądają "w naturze" (tylko zobaczyć), któregoś dnia
        wracając do domu na chwilę podjechałem do salonu, żeby jej pokazać.
        Za dwa dni jeździliśmy Lanosem...

Pozdrawiam
    • Gość: ~Sara Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.nbp.pl 15.09.03, 13:14
      Jeśli bierzesz pod uwagę kulturę w "salonach", a później solidność serwisów, to
      rozważ inne możliwości.
      • Gość: Gazeciarz w w nisanie byl ok IP: *.euv / 193.174.122.* 15.09.03, 15:21
        Jak kupowalem autko to w salonie nisana skakali ze az milo.
        Wydawalo mi sie ze to normalne. Chociaz w salonie skody bylo
        mniej sympatycznie. No niestety ten brak profesjonalizmu
        odbija sie na wynikach. Ja tez nie kupilem skody a w nisanie
        zostalo ladne kilkadziesiat tysiaczkow.
        • Gość: ecik w Hyundaiu też OK IP: *.innsoft.com.pl 15.09.03, 15:27
          Ale najpierw byliśmy w Skodzie na Grochowie. Szkoda gadać. Chcieliśmy obejrzeć
          samochód, którego dokładna oferta była w necie. Odpowiedź była na poziomie -
          "czego chce wariatka" - "Tych to już DAWNO nie ma". Na moje stwierdzenie, że
          może by w takim razie uaktualnili ofertę Pan nic nie odpowiedział. Wogóle
          myślał, ze jak wchodza młodzi ludzie, to co - tylko sobie pooglądać ? Natomiast
          u Kwapisza od Hyundaia (jeszcze wtedy w centrum) wszystko można było obejrześ,
          sprawdzić, usiąść itd. Full serwis i miło. Tam oczywiście kupiliśmy. Nie ma ich
          już, ale za to okazało się, ze na ul. Olkuskiej u Renocara (żeby było
          śmieszniej - też Hyundai) - są także szalenie mili i pomocni, no i serwis jak
          najbardziej w porządku.
          • Gość: Jarek Re: w Hyundaiu też OK IP: 217.153.142.* 15.09.03, 15:32
            Gość portalu: ecik napisał(a):

> Natomiast u Kwapisza od Hyundaia (jeszcze wtedy w centrum) wszystko można
            > było obejrześ, sprawdzić, usiąść itd. Full serwis i miło. Tam oczywiście
            > kupiliśmy. Nie ma ich już,

Kwapisz jest teraz na Okęciu - ul. Szyszkowa (wjazd do MediaMarktu)
            skrzyżowanie z Działkową.

Pozdr
            • Gość: ecik Re: w Hyundaiu też OK IP: *.innsoft.com.pl 15.09.03, 15:35
              tak, tak - wiem, ale Renocara mam dwie ulice od siebie :) a poza tym słyszałam,
              że Kwapisz stracił autoryzację Hyundaia :(
          • qrakki999 Re: w Hyundaiu też OK 15.09.03, 15:46
            Ja raz byłem u Hyundaia na Modlińskiej /Pitorowski/ - bardzo pozytywne
            wrażenie, choć sam salon skromny. Najpierw starszy facet troche ogólnych
            wiadomości mi przekazał o Hyundaiu, potem przeprosił, ze nie może ze mna dłużej
            rozmawiać ale musi odebrac auta /podjechała laweta, a on chyba jakiś dyro albo
            sam właściciel/, poprosil więc babeczkę i to było to! Nie dośc, że upasła mnie
            cukierkami;-), kilkanaście razy liczyła jakies wersje kredytów, o Getz'ie
            wiedziała chyba wszystko:) Usmiech, auta otwarte, stał albo Terracan albo
            Galoper /sorki nie pamietam/ więc - zaproszono mnie zebym obejrzał go z bliska -
            wewnątrz /a byłem zainteresowany Getzem/. Od jazdy próbnej obroniłem się
            prawie siłą bo była sobota a ja chciałem wreszcie wrócic do domu po
            przedłużonym piątku:) Gdybym miał lepsze zdanie o samej ofercie i pieniądze w
            kieszeni to bym pewnie juz Hyundaiem jeździł, ale to juz inna historia!

pzdr.
            Q
            • Gość: martynka Re: w Hyundaiu też OK IP: *.lukowa7.waw.pl 15.09.03, 17:24
              Coś musi być wtym hyunadiu (ju?;) - ja tez mam miłe wrażenia - profesjonalnie,
              sympatycznie i na czas!
    • Gość: Arek Re: Chamstwo w salonie Skody IP: 62.56.152.* 15.09.03, 15:53
      Twoje pieniadze, Twoja decyzja gdzie kupic. Zarobiona kase powinno sie wydawac
      z przyjemnoscia z podjetej decyzji. Dobrze, ze pani wyszla i zostawila salon i
      auto ... Spory procent ceny auta to zysk dilera jak dalej bedzie mial
      gburowatych sprzedawcow zbankrutuje.
      Co obchodzi sprzedawce czy klijentka ma prawko? Jak ma pieniadze na samochod to
      na prawko tez starczy. Wogole to jak mozna z kobieta na przejazdzce tak sie
      zachowywac. Na psychotest tego "prezentera" a skodki nie kupowac. Co to za
      marka? Pzdr. A
    • Gość: Ładolog Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.telenergo.pl 15.09.03, 15:57
      Octavie???za 57??za 56 mozna było jeszcze chwile temu mieć b.dobrze
      wyposażonego focusa 1.6?który naq pewno byłby bardziej niezawodny niż
      octavia<brrrrrrrrr>.KTOS MADRY POWIEDZIAŁ ŻE:CHAMSTWU NALEŻY SIĘ PRZECIWSTAWIĆ
      SIŁOM I GODNOŚCIOM OSOBISTOM :)
      • Gość: emalka Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.wave.net.pl 15.09.03, 18:04
        silom i godnosciom, hehe :))))))) jutro sprawdze forda :)
        podrawiam :)
    • Gość: Pomocny Re: Chamstwo w salonie Skody IP: 66.207.104.* 15.09.03, 18:10
      Gość portalu: emalka napisał(a):

> w sobote pojechałam do salonu skody (koło pruszkowa) kupić octavie...

W tamtych rejonach (Pruszkow) ludzie kupuja za gotowke i sie nie kloca o radia.
      Po drugie nie warto kupowac samochodu w sobote, bo sprzedawcy juz wtedy mysla o
      kosciele i niedzielnej katechezie, hehe ...
    • Gość: Miki Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 20:38
      A ja byłem zadowolony z usug Skoda Sunny w Poznaniu. Bez mrugnięcia okiem
      łyknęli mój stary samochódd -Hyundaia Pony `91 za cenę giełdową (w Hyundai
      oferowali jenynie 80 % tej ceny), w Renault nawet nie chcieli gadać - chociaż
      tam sprzedwaca wykazał zainteresowanie. W Fiacie nikt nie zwrócił na mnie
      uwagi, kiedy oglądałem Punto, Sienę i Stilo (po prostu zero zainteresowania). W
      Skodzie bez problemu upusty i jazda próbna. Kawa, ciastka przy pierwszej
      rozmowie. Nie wiem jak u inych dilerów, ale ten jest OK.
    • Gość: wulgar Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.03, 00:03
      no wiec mam znajomych pracujacych w salonach i tak po pierwsze , chamstwo i
      zamkniete auta wynikaja czesto ze złych doswiadczen z klientami a to np. auta
      były otwarte to gineły z nich różne cześci , które mozna wyjac i wynieśc, i nie
      były to przypadki unikatowe , ponadto im salon wiekszy i.e marka popularniejsza
      i prowadzony przez firmę a nie mały rodzinny biznes to traci się kontrole w tym
      przemysle sprzedawczym nad tym co sie dzieje i nie można kntrolować wszystkiego
      i wszystkiego pilnowac wreście i sprzedawcy na reke przecietnie dostaja -
      przynajmniej tych dwoje co znam koło 1350 złotych, wiec nie są to ludzi którzy
      zarabiaja krocie za nic , w koncu nie rozumie o co chodzi z tymi olbrzymimy
      marżami , przecietna to w granicach 4,5 % srednie w zależnosci od auta - ceny
      od 3 % do 6 % im auto droższe tym marża wieksza , przy autach sprzedawanych w
      róznych promocjach marża jest czesto zerowa - liczy sie na to ze klient wróci
      przynajmniej przez okres gwarancyjny - bo musi i tu sie odzyska pieniądze ,
      więc np. auto takie za koło 40 tys. - 4,5 % ma marże 1800 złotych netto z tego
      dealer musi opłacic transport , podatki i pracownika , wiec liczmy - 1350 netto
      pensja , daje brutto koło 2100 wiec jak widzicie z jednego auta nie starcza na
      jednego pracownika , do tego dodacie inne opłaty ekspolatacyjne pozostałe
      koszty , plus to ze w polsce dealer nie zarabia jeszcze na serwisie w takim
      procencie jak na zachodzi i macie na koncu sytuacje nie do pozazdroszczenia ,
      ofszem były lata prosperity 97 - 98 ale to sie juz dawno skonczyło ,
      • Gość: leman jeeezu IP: *.man.poznan.pl 16.09.03, 09:11
        ale dlugie zdanie
      • Gość: emalka Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.wave.net.pl 16.09.03, 11:08
        wiesz co, to tak jakby mmowic, ze nauczycielka nie nauczyla dzieci czytac, bo
        jej za malo placa, a sytuacja w oswiacie jest katastrofalna.... to chyba typowo
        polski styl - pracuje na tyle za ile zarabiam. I nikomu nawet do glowy nie
        przyjdzie, ze moze jakby sie troche bardziej postral, to by mial lepiej... grrrr
        pozdr
        • Gość: wulgar Re: Chamstwo w salonie Skody IP: 213.25.23.* 16.09.03, 14:52
          o to własnie mi chodziło to jest typowy polski styl i tak ten biznes wyglada
          jak reszta kraju czyli bida z nedza i masakra
      • niegruby Racja Wulgar. 07.10.03, 13:01
        Marże na autach są z dolnych półek są bardzo niskie.
        Liczy się ilość.
        A sprzedawcom płacą mało, bo i po co płacić więcej, jak
        się autka same sprzedają. Co z kolei wywołuje negatywną
        selekcję. A tam gdzie dobrze płacą są dobrzy sprzedawcy.
        A'propos Hyundaia - trzeba pamiętać i współczynniku
        "PKWPSiP" (poziom kitu wciskanego przez sprzedawców i
        producentów) no i o tym, że mają znacznie mniej klientów,
        więcej kasy od auta, więc stają na głowie.
        Generalnie jednak niewątpliwie dużo zależy od szefa/właściciela
        salonu. Ma znaczący wpływ na kreowanie stylu obsługi.
        PS. A w to, ze chamstwo kradnie co się da z samochodów popularnych
        marek to wierzę bardzo i nie dziwię się że te auta zamykają.
        Sam padłem kiedyś ofiarą podobnego zajścia.
    • Gość: krisis Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 16.09.03, 08:06
      A ja gdybym mial kase to nawet u gbura kupilbym volvo :)
      reszta marek odpada :)

bye
    • Gość: Henry Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.telia.com 16.09.03, 09:15
      Chamstwo z ktorym sie spotkalas w salonie Skody nie swiadczy ze auto jest nie
      dobre,podobna ignoracja Szwedzcy klienci VW byli "obdarzani" do czasu gdy VW
      produkty z drugiego miejsca na liscie najbardziej sprzedawanych aut spadli na
      mce. osiemnaste,teraz VAG zaczol _ofensywe szarmu_ by klientow odzyskac,czesc z
      nich z pewnoscia odzyska lepszym traktowaniem i nizszymi cenami,lecz
      kwalifikacja europejskich aut sie juz wyrownala-wielu nowych posiadaczy aut
      francuskich i wloskich mowi-nigdy wiecej innej marki samochodu niz obecna.
      Pzdr. HH
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: niki Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.stacje.agora.pl 01.10.03, 12:24
        dokladnie taki sam mechanizm zaobserwowalem u siebie. Moj dealer (Renault)
        traktowal mnie naprawde dobrze, do kawy i ciastek to juz tak sie przyzwyczailem
        jak do "dzien dobry". Do upustow tez.

Moze juz o tym pisalem w innym watku, ale moj dealer dal mi nowa Meganke na
        jazde probna na... 12 godzin! Moglem jechac gdzie chcialem i ile chcialem (Co
        skwapliwiue uczynilem). Nawet mu do glowy nie przyszlo zapytac o prawo jazdy...
        Powiem wam wiecej: kiedy dostawa samochodu sie nieco przeciagala, a mnie sie
        zblizal termin wyjazdu na wakacje, to gosc... przygotowal dla mnie samochod do
        wypozyczenia, "po kosztach".
        W serwisie nas dobrze traktowali, za kazdy blad przepraszaja (o tym juz tez
        pisalem w innych watkach) i wszytsko rekomepensuja...
        Efekt taki, ze zostawilem u nich razem z Moją Pania sporo pieniedzy (dwa autka
        kupione, obydwa sprawuje sie suuuuuper).
        Natomiast w Warszawie dealer Toyoty mnie olal, a facio w Hondzie Chodzen
        nawet... nie wstal od biurka jak przyszedlem do salonu i zaczalem ogladac
        Civika. Jedynie w Fordzie (AutoPlaza) traktowano nas dobrze, milo.

pozdrawiam

niki

• p.de Re: Chamstwo w salonie Skody 16.09.03, 15:09
      śmieszą mnie stwierdzenia w stylu:
      "opuściłem salon mercedesa i kupię chyba audi"...
      ..jeśli więc kupisz astrę II to pojedź do tego dilera skody i podziękuj Panu
      handlowcowi za pomoc w podjęciu właściwej decyzji, bo sprawy zakupu samochodu
      nadal widzę nie przemyślałaś :(
    • ant777 Re: Chamstwo w salonie Skody 01.10.03, 10:41
    • Gość: mr x Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.p.lodz.pl 01.10.03, 12:07
      wiadomo, auta dla buraków więc buraczana obsługa. Czego się spodziewałeś od
      firmy która jako innowacje daje nowy wzór tapicerki i design kołpaków...
      • Gość: Miki Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 12:29
        Spuściłeś się już mr x ???
    • dywersant1 Re: Chamstwo w salonie Skody 06.10.03, 11:44
      • Gość: ja Re: Chamstwo w salonie Skody IP: *.pt-2.petrotel.pl 14.10.03, 10:46
        Moze w innych miastach, pracownicy salonow Skody sa beznadziejni, ale na pewno
        nie w Plocku. Z czystym sumieniem moge polecic salon Auto-Port. Obsluga jest
        REWELACYJNA! Oprocz tego, ze proponuja kawke, to jeszcze doskonale informuja o
        wszystkim (a zapewniam, ze na samochodach znam sie niezbyt dobrze). Nawet
        na ”glupie” pytania pracownicy odpowiadali z cierpliwoscia i bez zadnej
        zlosliwosci. Jesli kupowac Skode, to tylko w Plocku (zaznaczam, ze nie jestem
        pracownikiem tego salonu). A przy okazji pozdrawiam Pana Michala, ktory
        naprawde pomogl mi wybrac samochod i znosil moje pytania (zarowno mailowe, jak
        i osobiste)i zaproponowal super cene. Oby wiecej takich pracownikow we
        wszystkich instytucjach!
    • demonter Re: Chamstwo w salonie Skody 14.10.03, 11:11
      Zwiedzilem kilkanascie salonow i serwisow skody - a to kupujac samochod (teraz mam juz trzecia
      skode) a to serwisujac. I w sumie moj ranking jest jest taki:

I. miejsce: SUNNY Poznan. Bardzo mila obsluga (salon - zglaszajcie sie do p. Maika, serwis - do p.
      Jaskoly), elastyczne terminy, bardzo wysoka jakosc uslug, dbalosc o klienta, brak jakichkolwiek
      przeszkod (jazdy probne, auto zastepcze, przyjazd po klienta, odwoz klienta do domu, ba!
      zaoferowali odstawienie auta z Poznania do... Warszawy za darmo!). Maly drobiazg: auto wyjezdza
      z serwisu umyte :) Slowem - rewelacja!

II. miejsce: AMD Skoda Radom. Super obsluga, krotkie terminy serwisu, bardzo wysoka jakosc
      uslug serwisowych. No i ceny... 50-60% warszawskich, a to tylko 100km.

Wiec nie wszystkie salony oferuja w standardzie tylko chmstwo i olewactwo klienta. Co do 3 minut
      jazdy probnej - Superbem z salonu Sunny jezdzilem ponad godzine :) i nikogo tam nie zmartwilo,
      ze go nie kupilem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka