Gość: Jaca IP: 212.244.182.* 19.07.01, 07:24 Czy ktoś ma Fiata Brava 1.2 16V (80 KM). Proszę o informacje o najczęstszych usterkach, zużyciu paliwa i serwisie. Czy warto nabyć ten model? Z góry dziękuję za cenne informacje. Pozdro Jaca Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Krzysiek Re: FIAT BRAVA 1.2 16V??? IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 20:49 Ja mam. Auto jest OK, w trasie pali okolo 5,5 litra (100-120 km/h). W miescie troche wiecej (wazy 1040 kg), 7-8 litra. Ergonomia 1-sza klasa, bardzo wygodne siedzenia, wygodny i precyzyjny uklad kierowniczy. Malo elastyczny, lubi wysokie obroty, ale przyspiesza w 13sekund do setki. Nic nie trzeszczy, nie piszczy (43kkm). Ponoc przy 60-80kkm trzeba wymienic amortyzatory i wahacze (w koncu to fiat;-))), silniki sa zaprojektowane na 500kkm, wiec predzej auto sie zestarzeje i rozklekocze niz trzeba bedzie robic jakies konkretne naprawy. Jak uda Ci sie kupic za 38 KPLN to jest to auto warte tej ceny. Ja dalem 28KPLN za 2letnie. Ogolnie bardzo wygodne na trasie i w miescie, taki uniwersalny samochodzik. Gość portalu: Jaca napisał(a): > Czy ktoś ma Fiata Brava 1.2 16V (80 KM). Proszę o informacje o najczęstszych > usterkach, zużyciu paliwa i serwisie. Czy warto nabyć ten model? Z góry > dziękuję za cenne informacje. > > Pozdro Jaca Link Zgłoś
Gość: stiv Re: FIAT BRAVA 1.2 16V??? IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 22:10 Niby wszystko fajnie, ale... 1. Wkrótce auto nie będzie produkowane w związku z czym nastąpi jeszcze większy spadek wartości i duża trudność w odsprzedaży za lat np. 2-5 2. Auto jest nieźle wyposażone, ale mało bezpieczne. W testach NCAP tylko2 gwiazdki, a dokładnie: zderzenie czołowe: 44 proc. boczne: 44% Ja poczekałbym do jesieni, dozbierał kasy i kupił Stilo, zapowiada się nieźle Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: FIAT BRAVA 1.2 16V??? IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.01, 00:48 Stilo dopiero w przyszlym roku, a facetowi chodzi o to, zeby kupic tanio z promocji. Czemu nie? Poza tym podejrzewam ze Stilo na poczatku tez bedzie mialo duzo felerow korygowanych po czasie. Za 38 tys nowego Stilo nie kupi. A poza tym to juz bedzie zupelnie inne auto (mini VAN). Kompakta to to juz raczej nie przypomina. Link Zgłoś
Gość: malko Re: FIAT BRAVA 1.2 16V??? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 20.07.01, 08:20 Krzysiek dobrze mówi. Sam zastanawiałem się nad bravo/brava ze względu na możliwość kupienia samochodów demo u dealerów z dużo niższa ceną (przebiegi zazwyczaj do 3tys. km). To dopracowany samochód, mówili mi o tym mechanicy z którymi rozmawiałem. Każdy z nich twierdził, że przez pierwsze dwa lata produkcji najlepiej sobie odpuścić żeby nie jeździć po serwisach. Chłopaki twierdzą, że bravy są najlepsze z ostatnich dwu lat - tylko przeglądy. Chociaz jeden mój kolega ma bravo 4 letnie bravo 1,4 12V i na razie zainwestował dopiero w amorki po 80kkm, reszta ok. Kupuje teraz drugi samochód - picasso, tylko dlatego, że fiat ma brzydkiego vana... Stilo ma kosztować ok. 51tys. pln za podstawową wersję 1,2/80km. Przez pierwszy rok można zapomnieć o promocjach, a jeżeli bedą to raczej symboliczne. Stilo ma być większe, więc jak sądzę cięższe i tu nasuwa mi się wniosek, że jeżeli brawa z silnikiem 1.2 jest super do ok. 1ookm/h - czyli miasto + obwodnica, a na trasie ma trochę za słaby silnik do wyprzedzania, to w stilo musi być tragicznie. Brawa którą jeździłem miała jeszcze mały feler - za mocne wspomaganie. Osoby które znam i jeżdzą tymi samochodami są zadowolone. Jeden nawet chce sprzedać swoją brawe, żeby się załapać na końcówkę brawy steel 1,2 z klimatyzacją. Ja sobie odpuściłem ze względu na wyniki testów zderzeniowych. Pewnie kupię punto 1.2 80 KM SX. Co do stilo to może mieć niezły wypas - musi przebić 307, megane, i almerę, ale rodzinna wersja 5d to dla mnie koszmar. Nie podoba mi się z zewnątrz i nie odpowiada mi założenie, że w tym samochodzie będzie się siedzieć jak w vanie - pod sufitem i z kierownicą na kolanach. 3d optycznie jest ok. pomimo wszechobecnego stylu techno i nudnego wnętrza w niemieckim stylu. Link Zgłoś
Gość: kot Re: FIAT BRAVA 1.2 16V??? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.07.01, 08:26 Osobiście nie mam ale ma mój kolega. Narzeka na spalanie w mieście. Komfort i ergonomia super. Dużo drobnych usterek naprawionych w okresie gwarancyjnym. Ale jak Ci będzie gasł na wolnych obrotach po rozgrzaniu to napisz - poradzimy Ci co trzeba wymienić (była taka partia). Link Zgłoś
Gość: Jaca Re: FIAT BRAVA 1.2 16V??? IP: 212.244.182.* 20.07.01, 11:05 Dzięki za zainteresowanie tematem (posty bardzo rzeczowe. Moje zdanie na temat Fiata brava jest następujące: samochód dopracowany pod względem ergonomiki i stylistyki nadwozia (na zewn. i wew.). Spalanie w normie ok 7l, na trasie ok 5.5. Cena interesująca (ok. 40 000 PLN) i odpowiedniado tego co otrzymujemy (wypas). Zawieszenie może sprawić kłopot - amorki, łożyska i wachacze. Silnik raczej bezproblemowy. Jedna ważna rzecz przemawiająca za Brava - wsiadasz, regulujesz wysokość siedzenia oraz kierownicy i czujesz jakbyś jeździł tym samochodem od dawna, wszystko na miejscu, bez zbędnych przełączników itp., Ogólne wrażenie bdobre. Mój znajomy ma roczną Bravę 1.6 z klimą z Rajchu (była bita). Naprawił w Polsce i jeździ już ponad rok (samochód trzyletni). Serwis odwiedza tylko na przeglądy (wymiana oleju, świec i ostatnio amorków). Proszę o dalsze rady i opinie o tym samochodzie lub sugestie co do kupna innych aut. Dziwi mnie, że tak mało Brava jeździ po Polskich drogach, dlaczego, bo to fiat, czy może zbyt wysoka cena (bez promocji 47 000 PLN). A jeszcze jedno ciężko kupić Bravę 1.2 używaną (2, 3 letnią), czy ludzie nie kupują bo "słaby" motorek, czy są inne powody??? Pozdro Jaca Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: FIAT BRAVA 1.2 16V??? IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.01, 11:52 Ciezko kupic, bo kazdemu szkoda pozbywac sie auta, ktore traci na wartosci bardzo szybko i jest calkiem w porzadku, poza tym 1.2 bylo produkowane od niedawna (99 rok). Link Zgłoś
Gość: Jaca Re: FIAT BRAVA 1.2 16V??? IP: 212.244.182.* 20.07.01, 12:11 No tak, to się trzyma kupy. Daję 38 000 PLN-ów i po dwóch latach mam ok. 25-30 000 PLN, aż szkoda pchnąć taki wózek za tę kasę, no chyba,że są jakieś problemy... Pozdro Jaca Link Zgłoś
Gość: tomek Re: FIAT BRAVA 1.2 16V??? IP: 10.10.11.* / *.atena.pl 20.07.01, 12:48 cześć.. miałem taką Bravę .. mnową.. prosto z salonu. co prawda w prospektach czy jak to tam nazwać jest napisane, że po mieście spala koło 9.. nie wierz temu.. mam już 3-go fiata i każdy pali sporo mniej niż jest w ulotkach.. może to dobrze że producent zawyża dane spalania niż zaniża ale w moim przypadku kształotowało sie to mniejwięcej tak poza miastem: 5,6 mieszana 6,2-6,6 po mieście 6,6-7,2 a trzeba dodać, że zabardzo nie szczędziłem gazu :) polecem gorąco ten samochód.. chociaż póxniej sam miałem do siebie pretensje, że nie wybrałem z silnikiem JTD, albo o jakiejś większej pojemności.. ale obólnie byłem zadowolony.. Link Zgłoś
Gość: Jaca Re: FIAT BRAVA 1.2 16V??? IP: 212.244.182.* 20.07.01, 12:56 Wiesz Tomek, jak większa pojemność to i troszkę większe spalanie... Słyszałem, że silniki 1.4 nie były dobrym wyborem, bo się sypią, ale nie mam bliższych danych, może to tylko pogłoska, plota..?? Pozdro Jaca Link Zgłoś