19kasia70 08.07.08, 21:48 Co może być przyczyna przegrzania sie silnika w fiacie punto 1.1 rocznik 1997.Kontrolka zapala sie w czasie jazdy?? Link Zgłoś Obserwuj wątek
mobile5 Re: PILNE!!!!!!!!!! 08.07.08, 22:36 Kontrolka temperatury silnika, czy temperatury płynu? A przyczyn może być cała lista, wyprzedzenie zapłonu, skład mieszanki, regulacja zaworów(?), termostat, zapowietrzenie układu chłodzącego, pompa wody, uszczelka pod głowicą, uszkodzony czujnik i pewnie to jeszcze nie cała lista. Link Zgłoś
pocieszne Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 02:02 mobile5 napisał: > Kontrolka temperatury silnika, czy temperatury płynu? a jak wyglada kontrolka temp. silnika ? Link Zgłoś
malken Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 08:57 Taka jedna z zapalających się lampek na panelu, gdzie prędkościomierz chociażby. Link Zgłoś
mobile5 Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 09:28 U mnie jest zblokowana z kontrolką ręcznego , a czujnik jest wkręcony w głowicę. Link Zgłoś
pocieszne Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 17:31 mobile5 napisał: > U mnie jest zblokowana z kontrolką ręcznego , a czujnik jest wkręcony > w głowicę " Kontrolka temperatury silnika, czy temperatury płynu? " no to dokladniej, jak wygladaja te 2 kontrolki i czym sie roznia ? Link Zgłoś
dewulot1 Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 17:47 > no to dokladniej, jak wygladaja te 2 kontrolki i czym sie roznia ? Ja mam jeszcze trzecia kontrolke. To jest kontrolka temperatury powietrza w plaszczu wodnym silnika jak z niego wyleci wszystek plyn. Link Zgłoś
pocieszne Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 17:58 dewulot1 napisał: > Ja mam jeszcze trzecia kontrolke. znaczy ze masz tez te 2 ktore mnie interesuja Kontrolka : 1) temperatury silnika 2) temperatury płynu mozesz je opisac ? Link Zgłoś
dewulot1 Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 18:22 W silniku jest kilka czujnikow temperatury, o ile sie nie myle to one wszystkie mierza temperature plynu chlodzacego, w roznych miejscach silnika, jak na przyklad na wejsciu i wyjsciu z termostatu. Te dane sa uzyte przez komputer do dobierania skladu mieszanki. Mysle ze ten na wejsciu do termostatu jest podlaczony do lampki, ktora jest zwana "kontrolka temperatury silnika". W niektorych przypadkach jest tez czujnik temperatury oleju, ale to inna bajka. Nie ma dwoch kontrolek. Tak zwana kontrolka temperatury silnika mierzy temperature plynu chlodzacego, co zreszta wiesz tylko naciskasz na Mobilego zeby sie wytlumaczyl. Link Zgłoś
mobile5 Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 18:48 Mam dwa czujniki, jeden w okolicach termostatu, mierzący temperaturę płynu, ten jest podłączony do wskaźnika temperatury. Drugi podłączony do lampki znajdującej się w polu wskażnika temperatury, i do wiekszej kontrolki opisanej STOP, a nie jak wcześniej napisałem ręcznego. Ten drugi czujnik nie ma kontaktu z płynem chłodzącym i zapala lampkę przy przekroczeniu temperatury 110st., a jest wkręcany w ślepy otwór znajdujący się w głowicy. Jest jesze trzeci czujnik, włącznik wentylatora, ten niestety nie jest podłączony z żadną lampką. Link Zgłoś
pocieszne Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 18:49 dewulot1 napisał: > Nie ma dwoch kontrolek. Tak zwana kontrolka temperatury > silnika mierzy temperature plynu chlodzacego dodam, ze w malym obiegu ps ulzylo mi, bo juz myslalem ze mi brakuje jakiejs kontrolki :-)) Link Zgłoś
dewulot1 Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 19:01 Nie wiem jak jest w kazdym samochodzie. Ale taka historia z Honda: Zapalilo sie "check engine" i kod byl bodajze 418-uszkodzony termostat. No wiec kupilem nowy termostat i okazalo sie ze... nie ma tam termostatu. To znaczy w koncu go znalazlem. Ale on nie byl na wyjsciu z glowicy do gornego weza jak Bog przykazal. On byl na wyjsciu z dolnego weza do bloku(!). Gumowa uszczelka pod nim byla lekko wywinieta i sie kompletnie nie zamykal. Dosyc czujne sa te czujniki. Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 17:39 mobile5 napisał: > U mnie jest zblokowana z kontrolką ręcznego.... hłehłehłe ta sam kontrolka temp. silnika i zaciagnietego recznego widziales koles kiedys cos takiego jak samochod nie tylko z zewnatrz ? Link Zgłoś
dewulot1 Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 18:29 19kasia70 napisała: > Co może być przyczyna przegrzania sie silnika w fiacie punto 1.1 rocznik > 1997.Kontrolka zapala sie w czasie jazdy?? Zakladam ze plyn chlodzacy jest i nie ma gazety przylepionej do wlotu powietrza. Ja bym stawial na to ze chlodnica jest zatkana kamieniem. Pojedz do warsztatu niech Ci przeplucza i zaleja nowym plynem. To nie wentylator, bo samochod grzalby sie wtedy na postoju (w korku) ani nie termostat, bo samochod grzalby sie wtedy zawsze. Link Zgłoś
aprox99 Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 19:39 A ja zadalbym pytanie skad kasia70 wie ze motor jest przegrzany?Bo sie lampka świeci,to nic nie znaczy.Prosze podac wszystkie objawy i dostanie pani odpowiedz! Link Zgłoś
dewulot1 Re: PILNE!!!!!!!!!! 09.07.08, 20:22 Bo sie lampka > świeci,to nic nie znaczy. To jest prawda jezeli chodzi o lampke towarzyszaca modlitwie o deszcz. Ale w wypadku kontrolki temperatury silnika jest inaczej. Na zlomowiskach jest troche samochodow po takich kierowcach dla ktorych ta lampka nic nie znaczyla. Czasami przez niecaly kilometr. Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Jasne, ze pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!! 09.07.08, 21:10 (nie wiem czy dałem wystarczającą ilość wykrzykników) Odpowiedzi: 1. wszystko 2. nie wiem - nie pytaj mnie czy się zapala - nie jeżdżę z tobą. Link Zgłoś