mameja21 05.08.08, 22:22 www.roadlook.pl/premiery/volkswagen-golf-vi-pierwsze-zdjecia-i-zaskoczenie.html Silniki benzynowe wyłącznie doładowane. Z zewnątrz niezły, w środku bardzo fajny. Link Zgłoś Obserwuj wątek
skodaach Re: Golf VI 05.08.08, 22:39 Pod wzgledem stylistyki to standardowo generacje za konkurencja. Ogolnie dobrze ze odswierzyli model. Zawsze to lepiej patrzec na cos mniej oklepanego. Link Zgłoś
tomus2221 Re: Golf VI 05.08.08, 23:08 No z zewnątrz niezły,aż mi ciary po plecach poszły,powalający dizajnnn;) Link Zgłoś
k2i takieee 05.08.08, 23:18 nic specjalnego Porównaj sobie mamejo z tym modelem www.bankier.pl/wiadomosc/Nowa-Mazda-3-jeszcze-w-tym-roku-1810232.html Link Zgłoś
k2i Re: takieee 05.08.08, 23:24 autofoto.pl/blogs/jacobs/archive/2008/07/31/nowa-mazda-3-premiera-ju-w-listopadzie-w-l-a.aspx motoryzacja.interia.pl/samochody/prototypy/news/taka-bedzie-nowa-mazda,1139820 Link Zgłoś
leon.zbowidowiec Re: takieee 05.08.08, 23:59 No nawet bok i tyl tej Mazdy 3 calkiem niezly. Z przodu mi sie nie podoba. Ale ciekaw jestem ile z tego prototypu zostanie w praktyce. Golf VI jaki jest na zdjeciach taki bedzie w rzeczywistosci a "bieda wersja" Mazdy pewnie bedzie miala plastikowe zaslepki rur wydechowych jak w obecnym Civic'u a zamiast LED'ow w tylnych swiatlach plastikowa zaslepke "w dziurki" jak w obecnym P207 :) Link Zgłoś
k2i Re: takieee 06.08.08, 11:05 leon.zbowidowiec napisała: Ale ciekaw jestem ile z tego prototypu zostanie w praktyce.< Mylisz się, te dwa ostatnie linki to żeczywiście coś jakby koncept car ale w pierwszym linku jest finalna wersja mazdy3. Generalnie jednak mazda nie oszczędza na wyposażeniu i ma w standardzie bardzo ale to bardzo dobrze wyposażone samochody. A ja jujż nie chcę mówić jak będzie wyglądała biedna wersja nowego golfa, bez tego ładnego komputerka na panelu i tych pierdółek nie wspominając juz o klimatronikach strefowych, poduchach i systemach jezdnych. Pamiętam jak wychodziła piątka jak znajomy się podniecał, kupił ją w gołej wersji i się okazało że ja w starym samochodzie miałem większy wypas;) jak on w nówce co zapłacił za niego trzy razy tyle. Polityka VW pod tym względem jest skrajnie nieodpowiedzialna. Link Zgłoś
111slavo Nieee no prawdziwa rewelacja!!! 06.08.08, 00:21 Jeszcze nigdy zadne auto nie bylo az tak odjechane w stosunku do poprzednika - rewelacja - cos na miare Citroena DS w 1955 !!! A wnetrze to juz w ogole przechodzi ludzkie pojecie! Tak nowatorskiego wnetrza nie posiadal nigdy dotad zaden samochod liczac od Forda T! Ogolnie na wskros nowoczesny samochod dla maksymalnego indywidualisty. Tak trzymac VW - dalej wyznaczaj trendy w stylizacji!!! Bomba!!! ;-) pozdr Link Zgłoś
alfik7 Golf VI i nowa Mazda3 stylistycznie są takie sobie 06.08.08, 08:35 Naprawdę nic specjalnego. Przynajmniej na podstawie zdjęć. Przód tej Mazdy to skrzyżowanie P207 i nowego Fiata Qubo. Golf VI wygląda ja V tylko nieco rozdeptany. A te zegary w tubusach to kolejny przykład jak iść śladem Włochów, wcześniej ich krytykując (dzieciom przypomnę: zegary w tubusach i pokrętła klimy, na których wzorują się teraz prawie wszyscy, alfa zastosowała w modelu GTV/Spider, 156/147 w latach 90tych ubiegłego wieku ;) ). Niestety przykład wzorniczej tandety i nijakości nowej Fabii pokazuje, że ludziska wszystko kupią. Byle miało odpowiedni znaczek na masce. Link Zgłoś
al9 mameja ma rację. środek udany 06.08.08, 10:19 z zewnątrz - jak zwykle... czyli atrakcyjnie dla emeryta z Rostocku.. za to silniki miodzio i ma dojść nowy diesel 1,6 efekt - golf nie obroni pierwszego miejsca sprzedaży focus, nowa (za rok) astra, 308, mazda 3, civic - są ciekawsze oczywiście klapy generalnej nie będzie - zawsze niemiecki rynek zawyży wynik ogólnoeuropejski... ale duży sukces przy tak zachowawczej linii jest wykluczony... (zwłaszcza że auto nie może i nie będzie tanie) pozdr al Link Zgłoś
alfik7 "mameja ma rację. środek udany"-raczej poukładany 06.08.08, 11:09 Do bólu. Jak to w VWeju. Na tą chwilę w klasie tzw. C, nic ciekawszego nie ma, niż nowe Bravo, i30 i Ceed. Nikt mi nie wmówi, że są słabsze jakościowo od Aurisa czy Civica. To oczywiście wyłącznie moje zdanie. Link Zgłoś
k2i Re: "mameja ma rację. środek udany"-raczej poukła 06.08.08, 11:18 no nawet fajny tylko zwróćmy uwage na to że jest to wersja "full wypasiona", za maxymalną cenę, ja jestem ciekaw jak to będzie wyglądać w praktyce i ile kosztować? Nie twierdzę że golfy to słabe samochody (broń boże) są tylko za drogie ot co, za sam znaczek "VW" bez żadnego wyposażenia to nie mam zamiaru przepłacać, podobnie jak państwo. A są nowe samochody tańsze i o takiej samej jakości z nutką "czegoś" czego zwykły jak dla mnie golf nie ma. Link Zgłoś
black_code Re: Golf VI i nowa Mazda3 stylistycznie są takie 07.08.08, 09:42 alfik7 napisał: > Naprawdę nic specjalnego. > Przynajmniej na podstawie zdjęć. > Przód tej Mazdy to skrzyżowanie P207 i nowego Fiata Qubo. > Golf VI wygląda ja V tylko nieco rozdeptany. > A te zegary w tubusach to kolejny przykład jak iść śladem Włochów, wcześniej ic > h > krytykując (dzieciom przypomnę: zegary w tubusach i pokrętła klimy, na których > wzorują się teraz prawie wszyscy, alfa zastosowała w modelu GTV/Spider, 156/147 > w latach 90tych ubiegłego wieku ;) ). > Tak dla uzupelnienia twojej wiedzy takie zegary byly rowniez w golfie 1 generacji (1974) i w wielu innych modelach roznych marek , no ale to przeciez alfa wyznacza szlaki chocby w corocznym spadku sprzedazy . Link Zgłoś
111slavo Re: Golf VI i nowa Mazda3 stylistycznie są takie 07.08.08, 13:53 Tak dla uzupelnienia Twojej jednak watpliwej wiedzy pragne poinformowac Cie, iz w Golfie MK1 byl kredens ktory nie ma absolutnie nic wspolnego z zegarami z AR, a wrazie watpliwosci udaj sie do specjalisty okulisty. Autorem nadwozia Golfa MK1 byl niejaki pan Giugiaro z firmy Italdesign co niewatpliwie przyczynilo sie do sukcesu Golfa. W przeciwienstwie do Ciebie uwazam, ze im mniej samochodow ktorymi aktualnie jezdze tym lepiej. Oczywiscie kazdy moze miec swoje zdanie - dobrze trafiles, moze teraz kup Corolle/ Aurisa? > Tak dla uzupelnienia twojej wiedzy takie zegary byly rowniez > w golfie 1 generacji (1974) i w wielu innych modelach roznych > marek , no ale to przeciez alfa wyznacza szlaki chocby w > corocznym spadku sprzedazy . > Link Zgłoś
zwykly_kierowca Re: Golf VI 06.08.08, 11:23 Nareszcie normalny samochód bez tych wydziwiań z grillem jak wieloryb czy znaczkiem na pół maski i innymi "dizajnerskimi" cudownościami. Link Zgłoś
k2i Re: Golf VI 06.08.08, 11:35 poprostu samochód dla ludzi nie lubiących się wyróżniać, kurcze łebki które teraz mają dziesięć lat będą się lansować szósteczką;) Link Zgłoś
50m Re: Golf VI 06.08.08, 11:40 Golf klasę dalej za japończykami..taki np Civic 7gen auto nie do zniesienia dla nie ktorych na tym forum..będzie nadal za kilka lat zajeb...y a golf bedzie tylko golfem..taki przecietniak..Ale nie oczekujmy od tych aut bog wie czego w Niemczech to TYLKO GOLF a u nas to aż GOLF czy PASSAT dla nie ktorych szczyt marzeń i klasa premium Link Zgłoś
k2i Re: Golf VI 06.08.08, 11:45 nowy civic jest świetny, no i stylistycznie wyprzedza inne samochody o jakieś 5 lat. Mi podoba sie szczególnie ta wersja z tym prze4szklonym przodem, nowa żabka jest świetna!!! Link Zgłoś
skodaach Re: Golf VI 06.08.08, 12:13 Civic ma tylko wnetrze ladne. Na zewnatrz nie jest nawet dziwnie ladny. Jest poprostu dziwny. Link Zgłoś
black_code Re: Golf VI 07.08.08, 09:46 50m napisał: > Golf klasę dalej za japończykami..taki np Civic 7gen auto nie do zniesienia dla > nie ktorych na tym forum..będzie nadal za kilka lat zajeb...y a Pod jakim wzgledem te japonczyki wyprzedzaja chocby aktualnego golfa ?Jakies przyklady ? Tylko nie pisz mi o stylistyce . Link Zgłoś
al9 Re: Golf VI 07.08.08, 10:38 Pod jakim wzgledem te japonczyki wyprzedzaja chocby aktualnego golfa ?Jakies przyklady ? ------ golf to auto bardzo dobre ale NUDNE aż do bólu Brzydkie, bez stylu, charakteru W sam raz dla emerytów w kapeluszach z Rostocku i Podgrodzia Mazowieckiego... civic 7 jest agresywny, wyrazisty i ma charakter. Podoba się lub nie. Ale nie jest nudny. Pozdr al Link Zgłoś
mameja21 Re: Golf VI 07.08.08, 11:02 al9 napisał: civic 7 (...) ma charakter. Tu wyjątkowo 100 %. Ma charakter jarmarczno-odpustowy. Link Zgłoś
al9 Re: Golf VI 07.08.08, 11:50 Tu wyjątkowo 100 %. Ma charakter jarmarczno-odpustowy no właśnie tu okazujesz brak wrazliwości na formę - ale masz zdanie :-)) al ps. jak kia rio? :-)) Link Zgłoś
al9 aha i jeszcze 07.08.08, 10:40 golf goły ma szyby na korbki a civa kupujesz z esp, kurtynami, automatyczną klimą i 140 konnym silnikiem (wersja z silnikiem 1,4 to 7% całej sprzedaży) papa al Link Zgłoś
simr1979 Re: aha i jeszcze 07.08.08, 10:54 al9 napisał: > golf goły ma szyby na korbki Pudło. "" Golf Hatchback silnik: 1,4 80 KM (59 kW) wersja: Trendline skrzynia: 5-biegowa, manualna Wybrane elementy wyposażenia standardowego ABS z EBV (elektroniczny rozdział siły hamowania) ASR (system przeciwdziałający ślizganiu się kół samochodu przy przyspieszaniu) Boczne poduszki powietrzne z przodu Centralny zamek sterowany drogą radiową Deaktywacja poduszki powietrznej dla pasażera Elektromechaniczne wspomaganie układu kierowniczego regulowane w zależności od prędkości samochodu Elektrycznie podnoszone szyby z przodu Elektrycznie ustawiane i podgrzewane lusterka zewnętrzne Hamulce tarczowe z przodu i z tyłu Isofix - przygotowanie do montażu dwóch fotelików dziecięcych na zewnętrznych siedzeniach z tyłu Kolumna kierownicy z możliwością regulacji w dwóch płaszczyznach Kurtyny powietrzne Lakier uniwersalny MSR (system zabezpieczający blokowaniu kół napędowych podczas hamowania silnikiem) Obręcze stalowe 6J x 15 z kołpakami, opony 195/65 R15 Poduszki powietrzne dla kierowcy i pasażera Regulacja wysokości fotela kierowcy Składane i dzielone oparcie kanapy tylnej bez podłokietnika (1/3 do 2/3) Tapicerka siedzeń "Media" Zabezpieczenie antykradzieżowe (Immobiliser) Wyposażenie dodatkowe Dodatkowa para drzwi Klimatyzacja z regulacją automatyczną "Climatronic" Cena promocyjna: 53 220 PLN brutto "" Rozumiem, że pokrótkich negocjacjach z wszechmogącym dealerem cena zejdzie do ok. 40 000 PLN brutto ;) Link Zgłoś
al9 simr 1979 i pełen wypas 07.08.08, 11:47 dodatkowa para drzwi stalowe obręcze kołpaki wspomaganie kierownicy super!!! no i hamulce tarczowe z przodu zaimponowaliście mi!! no no ale vw wyposaża auta, brawo brawo al ps. za miesiąc nowy model - dlatego szybki nie są na korbkę :-)) no rozsmieszyliście mnie na resztę dnia :-)) Link Zgłoś
simr1979 pełen wypas ala9 07.08.08, 12:02 al9 napisał: > ale vw wyposaża auta, brawo brawo VW wyposaża auta w know-how, a hąda w nintendo (chociaż już nie w klimę). Taka drobna różnica... ;) Link Zgłoś
mameja21 Re: pełen wypas ala9 07.08.08, 12:07 simr1979 napisał: > > VW wyposaża auta w know-how, a hąda w nintendo (chociaż już nie w klimę). > Taka drobna różnica... ;) Dodatkowo Honda powinna dodawać do każdego Civica bilet na dyskotekę w remizie i zapas żelu do włosów hehe. Link Zgłoś
skodaach Re: pełen wypas ala9 07.08.08, 15:44 Smieszne docinki z ust goscia ktory jezdzi skoda. Link Zgłoś
sniperslaststand Re: pełen wypas ala9 07.08.08, 14:45 simr1979 napisał: > al9 napisał: > > > ale vw wyposaża auta, brawo brawo > > VW wyposaża auta w know-how Np. w napęd hybrydowy [1] (wprawdzie dopiero w 2010 rozpocznie się selektywne testowanie prototypu hybrydowego Golfa TDI wśród wybranych klientów, podczas gdy hybrydowe Civici i Accordy został już wyprodukowane i sprzedane w setkach tysięcy sztuk każdemu, kto chciał, no ale udawajmy, że tego nie widzimy na poczet Waszej Twórczej i ambitnej dyskusji). Albo np. w napęd na obie osie z rozdziałem momentu między koła tylnej osi bez użycia hamulców [2] Bez najmniejszego problemu można również kupić Volkswagena z przekładnią bezstopniową. VW dawno temu już wprowadził seryjny samochód elektryczny [3]. Nikt go jeszcze nie widział ani nim nie jechał, ale wiadomo, know how jest. VW ma również gotowe do produkcji ogniwo paliwowe [4] No i oczywiście trwałość. VW ma aż czterech swoich przedstawicieli w liście aut wyróżnionych przez ConsumerReports [5]. Wprawdzie wszystkie cztery siedzą w kategorii najgorszych aut do kupienia pod względem niezawodności, podczas gdy chyba każdy produkowany model przez Hondę trafił do grupy tych najlepszych, no ale, jak wiadomo, "know how comes at a price". [1] en.wikipedia.org/wiki/Honda_Civic_Hybrid [2] en.wikipedia.org/wiki/SH-AWD [3] en.wikipedia.org/wiki/Honda_EV_Plus [4] en.wikipedia.org/wiki/Honda_FCX_Clarity [5] autos.yahoo.com/consumerreports/article/best_and_worst_used_cars.html Link Zgłoś
al9 wiele razy, nawet w tej dyskusji 07.08.08, 14:57 pochylam głowę nad osiągnięciami vw jakością silnikami marketingiem (sam przejeździłem kilka lat w pasacie) ale golf jest brzydki. stary i nowy pasek - chyba najlepszy w klasie średniej - tez mnie nie przekonał wnętrzem... honda może mniej innowacyjna - ale wygląd - dla mnie - jest istotny.... przyznaj sniper - że lista wyposażenia którą wkleił Szanowny Dyskutant - była zabawna :-) Pozdr al Link Zgłoś
simr1979 Re: wiele razy, nawet w tej dyskusji 07.08.08, 15:52 Al, czytaj ze zrozumieniem ;) Przecież sniper sobie sobie kpi z ludowozu, wikipedysta jeden ... ;) Link Zgłoś
al9 Re: wiele razy, nawet w tej dyskusji 07.08.08, 15:56 :-)) ja sobie nie kpię.. naprawdę szkoda, że golf jest taki nudny, a passat za nim a audi drogie jak cholera miałem straszną ochotę na a4, ale mnie nie stać.. to nie wina audi, tylko moja, wiem wiem :-)) Pozdr al Link Zgłoś
simr1979 Re: pełen wypas ala9 07.08.08, 16:08 sniperslaststand napisał: >> simr1979 napisał: >> VW wyposaża auta w know-how > Np. w napęd hybrydowy [1] (wprawdzie dopiero w 2010 rozpocznie się selektywne t > estowanie prototypu hybrydowego Golfa TDI wśród wybranych klientów, podczas gdy > hybrydowe Civici i Accordy został już wyprodukowane i sprzedane w setkach tysi > ęcy sztuk każdemu, kto chciał, no ale udawajmy, że tego nie widzimy na poczet W > aszej Twórczej i ambitnej dyskusji). (...) > VW dawno temu już wprowadził seryjny samochód elektryczny [3]. Nikt go jeszcze > nie widział ani nim nie jechał, ale wiadomo, know how jest. > > VW ma również gotowe do produkcji ogniwo paliwowe [4] > Hybrydy, ogniwa, wtyczki... ??? To są tematy dla różnych nawiedzonych kalifornijskich ekologów i i innych wikipedystów, a nie dla poważnej europejskiej firmy :) > > Albo np. w napęd na obie osie z rozdziałem momentu między koła tylnej osi bez u > życia hamulców [2] Fajny opis. To jest może potrzebne w sporcie. VAG nie musi się tym podpierać. > Bez najmniejszego problemu można również kupić Volkswagena z > przekładnią bezstopniową. Nie ? To i dobrze, bo to beznadziejne badziewie podobno jest. ;) > No i oczywiście trwałość. VW ma aż czterech swoich przedstawicieli w liście aut > wyróżnionych przez ConsumerReports [5]. Wprawdzie wszystkie cztery siedzą w ka > tegorii najgorszych aut do kupienia pod względem niezawodności, podczas gdy chy > ba każdy produkowany model przez Hondę trafił do grupy tych najlepszych, no ale > , jak wiadomo, "know how comes at a price". Siur - jak samochód ma dobrze jeździć, to musi być skomplikowany, więc ma prawo się czasem zepsuć...:) Link Zgłoś
black_code Re: pełen wypas ala9 07.08.08, 19:36 sniperslaststand napisał: > simr1979 napisał: > > > al9 napisał: > > > > > ale vw wyposaża auta, brawo brawo > > > > VW wyposaża auta w know-how > > Np. w napęd hybrydowy [1] (wprawdzie dopiero w 2010 rozpocznie się selektywne t > estowanie prototypu hybrydowego Golfa TDI wśród wybranych klientów, podczas gdy > hybrydowe Civici i Accordy został już wyprodukowane i sprzedane w setkach tysi > ęcy sztuk każdemu, kto chciał, no ale udawajmy, że tego nie widzimy na poczet W > aszej Twórczej i ambitnej dyskusji). > > Albo np. w napęd na obie osie z rozdziałem momentu między koła tylnej osi bez u > życia hamulców [2] > > Bez najmniejszego problemu można również kupić Volkswagena z przekładnią bezsto > pniową. > > VW dawno temu już wprowadził seryjny samochód elektryczny [3]. Nikt go jeszcze > nie widział ani nim nie jechał, ale wiadomo, know how jest. > > VW ma również gotowe do produkcji ogniwo paliwowe [4] > > No i oczywiście trwałość. VW ma aż czterech swoich przedstawicieli w liście aut > wyróżnionych przez ConsumerReports [5]. Wprawdzie wszystkie cztery siedzą w ka > tegorii najgorszych aut do kupienia pod względem niezawodności, podczas gdy chy > ba każdy produkowany model przez Hondę trafił do grupy tych najlepszych, no ale > , jak wiadomo, "know how comes at a price". > Mozna obrocic kota ogonem i zapytac chocby ile lat hondzie zajelo wyprodukowanie diesla. Nie trzeba byc nawet srednio rozgarnietym zeby domyslec sie dlaczego VW jak i reszta europejskich marek nie produkowala do tej pory samochodow hybrydowych . Osiagniecia w motoryzacji VW a Hondy trudno nawet porownywac . K Link Zgłoś
black_code Re: pełen wypas ala9 07.08.08, 19:43 sniperslaststand napisał: > simr1979 napisał: > > > al9 napisał: > > > > > ale vw wyposaża auta, brawo brawo > > > > VW wyposaża auta w know-how > > Np. w napęd hybrydowy [1] (wprawdzie dopiero w 2010 rozpocznie się selektywne t > estowanie prototypu hybrydowego Golfa TDI wśród wybranych klientów, podczas gdy > hybrydowe Civici i Accordy został już wyprodukowane i sprzedane w setkach tysi > ęcy sztuk każdemu, kto chciał, no ale udawajmy, że tego nie widzimy na poczet W > aszej Twórczej i ambitnej dyskusji). > > Albo np. w napęd na obie osie z rozdziałem momentu między koła tylnej osi bez u > życia hamulców [2] > > Bez najmniejszego problemu można również kupić Volkswagena z przekładnią bezsto > pniową. > > VW dawno temu już wprowadził seryjny samochód elektryczny [3]. Nikt go jeszcze > nie widział ani nim nie jechał, ale wiadomo, know how jest. > > VW ma również gotowe do produkcji ogniwo paliwowe [4] > > No i oczywiście trwałość. VW ma aż czterech swoich przedstawicieli w liście aut > wyróżnionych przez ConsumerReports [5]. Wprawdzie wszystkie cztery siedzą w ka > tegorii najgorszych aut do kupienia pod względem niezawodności, podczas gdy chy > ba każdy produkowany model przez Hondę trafił do grupy tych najlepszych, no ale > , jak wiadomo, "know how comes at a price". > Mozna obrocic kota ogonem i zapytac chocby ile lat hondzie zajelo wyprodukowanie diesla. Nie trzeba byc nawet srednio rozgarnietym zeby domyslec sie dlaczego VW jak i reszta europejskich marek nie produkowala do tej pory samochodow hybrydowych i napewno nie jest to efekt zacofania technologicznego .Zdaje sie w 1989 byl gotowy prototyp golfa z silnikiem diesla + elektryczny Osiagniecia w motoryzacji VW a Hondy trudno nawet porownywac . Skrzynia DSG ,niezliczona ilosc silnikow kombinacji skrzyn biegow,wyposazenia,naped 4x4 i tak mozna wymieniac bez konca . No ale jak sie bierze pod uwage raporty z rynku usa gdzi8e europejskie auta sa drogie to tak mozna pisac tylko czy aby madrze . Wyniki sprzedazy sa jednak brutalne ,te japonskie idealy nawet razem wziete wciaz nie potrafia nawet zblizyc sie do sprzedazy modeli europejskich .To jest argument dla producenta a nie jakies tam bzdurne raporty Link Zgłoś
1realista Re: pełen wypas ala9 07.08.08, 21:10 > Mozna obrocic kota ogonem i zapytac chocby ile lat hondzie > zajelo wyprodukowanie diesla. Zdaje sie że japońce ze wzgledów ostrych przepisów nie tworzyli diesli do osobowek. > Nie trzeba byc nawet srednio rozgarnietym zeby domyslec sie > dlaczego VW jak i reszta europejskich marek nie produkowala > do tej pory samochodow hybrydowych . Bo nie mieli koniecznosci. Vw miał wiodący projekt auta trzylitrowego na początku lat 90-tych. Potem impet poszedl w gwiazdki i olano w europie ekologię. > Osiagniecia w motoryzacji VW a Hondy trudno nawet porownywac. działali w innych kulturach/przepisach motoryzacyjnych. Stad roznice. > Skrzynia DSG litości. to nie jest produkt vw. > ,niezliczona ilosc silnikow kombinacji skrzyn > biegow,wyposazenia,naped 4x4 i tak mozna wymieniac bez konca . Jaki napęd 4x4? Z importu? Masakra w kombinacji skrzyń silnikowi wyposażeniu to robota marketingowców aby klient sie zgubił to mu doradzą. Podobnie robi ford. > Wyniki sprzedazy sa jednak brutalne ,te japonskie idealy nawet > razem wziete wciaz nie potrafia nawet zblizyc sie do sprzedazy > modeli europejskich .To jest argument dla producenta a nie > jakies tam bzdurne raporty No, szczegolnie jak uwzglednimy w tych EUROPEJSKICH raportach rosję. I nagle wyjdzie ze to nie vw ma najwyższa sprzedaż w europie. ma spora bo vw jest niemiecki, a niemcy kupują niemiecki ,francuzi francuskie itd. No a niemcow jest duzo i stad wyniki. A jesli chodzi o golfa 6 to z zewnątrz rzygowiny a w srodku w sam raz dla depresyjnych samobojców. Z nieco ładniejszą wersja dwukolorową dostępna jedynie w max wersji. Wzór kiczu i tandety stylistycznej. A mieli 20 lat temu świetne wzornictwo. Link Zgłoś
k2i Re: pełen wypas ala9 07.08.08, 21:43 black_code napisał: > Wyniki sprzedazy sa jednak brutalne ,te japonskie idealy nawet > razem wziete wciaz nie potrafia nawet zblizyc sie do sprzedazy > modeli europejskich .To jest argument dla producenta a nie > jakies tam bzdurne raporty No może i tak jest ale zwróciłeś w swojej wypowiedzi uwagę na historię, to włąsnie przez tą historię tych marek ludzie w europie przywiązują się do niemieckich samochodów, a honda nissan, mazda to są jak na razie marki bez histori w europie co czyni je już na samym starcie na przegranej pozycji. A zresztą niekoniecznie najlepsze jest to co mają wszyscy, pamiętam jak byłem młodszy i miałem sunnego rozbawiały mnie dyskusje kolegów na temat "co zrobić aby naprawić skrzypiącą pułośkę w VW golfie czy podobne problemy";) a ja się z nich śmiałem i jeździłem moim niezniszczalnym, niezatapialnym słoneczkiem:). Teraz mam mazdę a koledzy przesiedli się do passatów, audi, bmw i golfów, a wiecie co się nie zmieniło to że dalej mają wspólne tematy:D Link Zgłoś
al9 ale black code 08.08.08, 10:13 Wyniki sprzedazy sa jednak brutalne ,te japonskie idealy nawet razem wziete wciaz nie potrafia nawet zblizyc sie do sprzedazy modeli europejskich .To jest argument dla producenta a nie jakies tam bzdurne raporty ------------- najwięksi producenci: 1.toyota 2.GM 3.Ford 4.hyunday/kia 5.vw 6.honda 7.psa zobacz, że Europejczycy właściwie nie mają światowego koncernu... vw jest potęgą w Europie, może też w Chinach... GM to jednak nie Opel... Patrzysz z europocentrycznego punktu widzenia... Zresztą jak masz patrzeć... Nasz rynek jest inny. Bardziej wymagający... I dlatego mam do vw pretensję. Robi świetne auta o nieciekawej stylistyce. A potrafi inaczej - patrz audi... Pozdr al Link Zgłoś
black_code Re: ale black code 12.08.08, 10:49 al9 napisał: > Wyniki sprzedazy sa jednak brutalne ,te japonskie idealy nawet > razem wziete wciaz nie potrafia nawet zblizyc sie do sprzedazy > modeli europejskich .To jest argument dla producenta a nie > jakies tam bzdurne raporty > ------------- > najwięksi producenci: > 1.toyota > 2.GM > 3.Ford > 4.hyunday/kia > 5.vw > 6.honda > 7.psa Pisalem o rynku europejskim jako glownym dla vw , przy wciaz dosc mizernej sprzedazy samochodow z napedem hybrydowym trudno oczekiwac ze VW bedzie takie robil z przeznaczeniem na rynek USA .Przypuszczam ze jeszcze kilka lat potrwa zanim wlaczy sie do gry . Natomiast jesli chodzi o glabalna sprzedaz to mijasz sie z prawda w tej chwili VW jest trzecim producentem dane za samar www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,4/new/16782/__Suzuki-w-czo%C5%82%C3%B3wce-producent%C3%B3w-aut-na-%C5%9Bwiecie.html Link Zgłoś
al9 Re: ale black code 12.08.08, 11:18 a tam mijam z prawdą.. Ty przytoczyłęś dane za 2008, ja z pamięci :-)) za 2007 Mniejsza z tym.. Sniperlaststand ostatnio cekawie pisał o hybrydach - małych silnikach spalinowych plus elektryczny - jako przyszłości motoryzacji... vw albo ma duży program badań i trzyma go w tajemnicy, albo popełnia duży błąd.. Pozdr al Link Zgłoś
black_code Re: ale black code 12.08.08, 11:49 al9 napisał: > a tam mijam z prawdą.. > Ty przytoczyłęś dane za 2008, ja z pamięci :-)) za 2007 > Mniejsza z tym.. > Sniperlaststand ostatnio cekawie pisał o hybrydach - małych > silnikach spalinowych plus elektryczny - jako przyszłości > motoryzacji... > vw albo ma duży program badań i trzyma go w tajemnicy, albo popełnia > duży błąd.. > Pozdr > al z tego co wiem VW idzie bardziej jednak w inna strone (ogniw) majac juz jakis tam patent na zmniejszenie masy . Natomiast glownym powodem slabego zaintreresowania hybrydami przez europejskie koncerny wciaz mala ich sprzedaz na tutejszym rynku (o ile pamietam razem 100tys priusow przez 8 lat w europie) Teraz wraz z zmianami przepisow zainteresowanie rosnie i koncerny coraza powazniej o tym mysla Link Zgłoś
simr1979 Re: ale black code 12.08.08, 12:03 al9 napisał: > vw albo ma duży program badań i trzyma go w tajemnicy, albo popełnia > duży błąd.. Biorąc pod uwagę koszty pracy w Niemczech (i w ogóle w Europie) Vw popełnia błąd tworząc zbyt dużo zbyt mocno różniących się technologicznie modeli i zbyt dużo różnych silników (choć mniejszy, bo różnice technologiczne między nimi są mniejsze). Vw popełnił błąd tak długo trzymając się technologii pompowtryskiwaczowej (lub rezygnując z niej po tak długim okresie rozwojowym). Vw popełnia błąd, usiłując zarządzać przedsiębiorstwem w kraju śródziemnomorskim z germańskiej centrali przy pomocy germańskich metod. Vw NIE popełnia błędu dystansując się od technologii hybrydowych na modłę amerykańską - rynek USA w dającej się przewidzieć przyszłości (czyli dopóki kurs dolara utrzyma się na obecnym poziomie, a wszyscy mądrzy twierdzą że się utrzyma) jest dla VW biznesowo bez znaczenia, generuje tylko koszty, natomiast europejczycy są dość mocno uodpornieni na pseudoekologiczną propagandę (tak jak w ogóle na reklamę, w przeciwieństwie do Amerykanów), i to mimo, że ceny paliwa są tu wciąż ponad dwukrotnie wyższe niż za oceanem. Generalnie firmy europejskie mają w innych częściach świata trudne zadanie - spełnienie wysokich wymagań rodzimego klienta dużo kosztuje, i te koszty nie zwracają się w sprzedaży poza Europą. Link Zgłoś
simr1979 Re: ale black code 12.08.08, 11:20 black_code napisał: > w tej chwili VW jest trzecim producentem > dane za samar > www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,4/new/16782/__Suzuki-w-czo%C5%82%C3%B3wce-producent%C3%B3w-aut-na-%C5%9Bwiecie.html Jak widzę takie tabelki publikowane przez samar, to mi się nóż w kieszeni otwiera: 1. Dlaczego skoro "General Motors", to nie VAG (VW +Audi +Seat +Skoda +Lambo), tylko sam "Volkswagen" ??? 2. .....i dlaczego nie Toyota +Lexus +Daihatsu +Scion zamiast samej "Toyoty"??? 3. Skąd wiadomo, czy w statystyce uwzględniono "kei car"'y, czyli autka segmentu A, które ze względów podatkowych Japończycy ZAWSZE liczą w statystykach oddzielnie, a które to kei car'y tradycyjnie stanowią do 40% sprzedaży na rynku japońskim ??? 4. Skąd wiadomo, czy w sprzedaży GM na rynku amerykańskim uwzględniono pick-up'y, SUV'y i van'y, które w amerykańskich statystykach ZAWSZE klasyfikowane są oddzielnie od tzw."samochodów osobowych" ??? Link Zgłoś
black_code Re: ale black code 12.08.08, 11:44 simr1979 napisał: > Jak widzę takie tabelki publikowane przez samar, to mi się nóż w kieszeni otwie > ra: > > 1. Dlaczego skoro "General Motors", to nie VAG (VW +Audi +Seat +Skoda +Lambo), > tylko sam "Volkswagen" ??? Moze dlatego ze nie ma czegos takiego jak VAG tylko wlasnie volkswagen i mysle ze przytoczone zrodla to uwzgledniaja stad tylko nazwy koncernow a nie poszczegolnych marek .. > 2. .....i dlaczego nie Toyota +Lexus +Daihatsu +Scion zamiast samej "Toyoty"??? Jak powyzej > 3. Skąd wiadomo, czy w statystyce uwzględniono "kei car"'y, czyli autka > segmentu A, które ze względów podatkowych Japończycy ZAWSZE liczą w statystykac > h > oddzielnie, a które to kei car'y tradycyjnie stanowią do 40% sprzedaży na rynku > japońskim ??? > 4. Skąd wiadomo, czy w sprzedaży GM na rynku amerykańskim uwzględniono > pick-up'y, SUV'y i van'y, które w amerykańskich statystykach ZAWSZE > klasyfikowane są oddzielnie od tzw."samochodów osobowych" ??? tego juz nie wiem ,wazne zeby porownywac rzeczy porownywalne .Jesli nie ma SUV-ow to tez nie ma ciezarowek ,aut dostawczych mercedesa ,VW i nalezacych do niego MAN-a czy SCANIi itd Link Zgłoś
simr1979 Re: ale black code 12.08.08, 12:20 black_code napisał: > tego juz nie wiem ,wazne zeby porownywac rzeczy > porownywalne . Otóż to - dlatego lepiej nie czytać statystyk przytaczanych przez samar. Jesli nie ma SUV-ow to tez nie ma ciezarowek ,aut > dostawczych mercedesa ,VW i nalezacych do niego MAN-a czy > SCANIi itd Scania i MAN nie mają tu nic do rzeczy - wielkość produkcji ciężkiego sprzętu wyrażona w sztukach stanowi ułamek procentu sprzedaży aut dla indywidualnego użytkownika. Natomiast w przypadku statystyki ogólnoświatowej, to JESLI cyfry nie uwzględniają sprzedaży SUV'ów, pick-upów i vanów w USA , oznacza to, że pominięto POŁOWĘ rynku USA, ale tylko ułamek procenta rynku europejskiego ( W Europie tylko sprzedawane śladowo pick-upy klasyfikuje się oddzielnie - SUVy i vany traktowane są jako osobowe). Podobna historia z kei-carami w Japonii - jedna trzecia sprzedaży być może nie jest w tej statystyce uwzględniona. Link Zgłoś
mort_subite Re: Golf VI 06.08.08, 11:37 Bardzo volkswagenowski, ale to żadna niespodzianka. Jakieś większe odejście od dotychczasowej stylistyki to byłby przewrót nieledwie kopernikański. Ale w sumie OK, na pewno potencjalni nabywcy ani przechodnie nie będa odwracać wzroku ze wstrętem ;-) Mam nadzieję, że nie zastosują tego upiornego, fioletowego podświetlenia zegarów. Link Zgłoś
simr1979 Re: Golf VI 06.08.08, 11:44 Tym razem nawet mnie zaskoczyli - po prostu przeszli samych siebie w konserwatyzmie stylistycznym. No cóż, czekamy na zmianę właściciela firmy... ;) Link Zgłoś
simr1979 Re: Golf VI 06.08.08, 12:21 k2i napisał: > co masz na myśli mówiąc o zmianie właściciela?? porsche jako większościowego, pełnoprawnego ownera. Link Zgłoś
k2i Re: Golf VI 06.08.08, 12:30 porsche.... hmmm niec mi nie wiadomo, aż sprawdzę na necie może są jakieś informacje, to by na złe VW nie wyszło, może ich samochody w końcu zaczeły być ładne i dobre bo jak na razie są tylko dobre Link Zgłoś
santano00 Re: Golf VI 06.08.08, 20:50 No, dresy zbierajcie pieniążki. Za 20lat będzie was stać na Golfa VI. Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Golf VI 07.08.08, 11:50 Co tu dużo komentować.. Golf jaki jest, był i będzie każdy wie. Jakbym był użytkownikiem V, takim od nowości :-), to bym kupił i VI. A oponentów proszę o odpowiedź na pytanie, ale tajne, bez pisania, z ręką na sercu: czym chciałbym jeździć, przez "bite" 5 lat Golfem VI, czy np Civikiem, 307, Meganem, Aurisem itp. I nie porównujmy wersji za np 50tys. tylko takie najbardziej popularne dla danego modelu, bez względu na cenę.. I po temacie. Link Zgłoś
50m Re: Golf VI 07.08.08, 16:04 Powiem tak...z lektóry pism branżowych i tego forum można wyciągnąć wnioski ze srednio co 10 postów na forum ktoś marudzi na passata czy golfa bo sie zepsul..Jeszcze nigdy nie czytalem ze komus popsul sie civic- sprawdzcie, nie ma takiego postu.A i tak chyba moim marzeniem powinna bys skoda octavia lub superb one w testach jedynych słusznych magazynow wypadaja lepiej niz pasaty czy golfy.. Link Zgłoś
k2i Re: Golf VI 07.08.08, 21:46 no dokładnie:) żeczywiście kiedys sam zwróciłem uwagę i miałem nawet wątek założyć ale mameja miałby za wiele do powiedzenia;) na pierwszej stronie nie ma nawet jednego wątku dotyczącego problemu z japończykiem:) co wcale nie znaczy bże nie ma żadnych problemów... oczywiście że są tyle że na wiele mniejszą skalę:) A co do golfa 6 to ja się nie podniecam wozidełkiem Link Zgłoś
cloclo80 Re: Golf VI 08.08.08, 10:29 Ile w Polsce jest panzerwagenów a ile Civiców. 1:10, 1:20 a może 1:50? Link Zgłoś
chris62 Re: Golf VI 08.08.08, 10:42 50m napisał: > golfa bo sie zepsul..Jeszcze nigdy nie czytalem ze komus popsul sie > civic- sprawdzcie, nie ma takiego postu Zamiast czytać "lektóry" zrób prawo jazdy i obserwuj co na drodze a tam a i owszem nie raz widziałem zepsutą Hondę Civic... Poza tym zamiast tu szukać postu rozeznaj temat na forum użytkowników - na każdym ktoś ma jakiś problem i prosi o pomoc. Powiem Ci jakich nie widziałem zepsutych na poboczu to m.in. Citroen 2CV, Porsche Carrera Ferrrari, Maybach, Aston Martin, Tata, VW Beattle, Lamborghini, itp. co nie znaczy, że nie ma innych co akurat widzieli. A w mojej prywatnej statystyce spotykanych unieruchomionych aut produkowanych w ostatniej 10-latce na drodze przewodzą akurat Focusy średnio 2-3 na rok. W Niemczech miałem nadzieję spotkać zepsutą Toyotę ale trudno był w ogóle spotkać Toyotę lub Hondę zresztą. W porywach pojawiały się 2-3 na 100 przejeżdżających aut wiec nie spotkałem i reklama z TV się potwierdziła. Natomiast mój kolega miał awarię Toyoty i to konkretną - zatarty silnik na trasie Hiszpania Polska akurat we Francji. O kosztach szkoda pisać. Link Zgłoś