gelson1 05.10.03, 18:28 Witajcie Co mozecie mi powiedziec na temat Fiata Albea ? Wiele slyszalem iedobrego ogolnie o Fiatach .Moze ktos z was jest posiadaczem tego auta ?Czy warto wydawac 40.000 PLN na to auto ? dzieki za pomoc gelson1 Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: marcinc3 Re: FIAT ALBEA IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.10.03, 19:49 duze auto za normalne pieniadze to zalezy ile masz gotowki i czego oczekujesz odv auta Link Zgłoś
gelson1 Re: FIAT ALBEA 05.10.03, 20:10 chce aby mi malo spalal ,bo przy dzisiejszych cenach benzyny,sam wiesz........... nie chce tez zbyt czesto odwiedzac warsztatu i to tyle ,chce lac do bakui i jezdzic..... dzieki Link Zgłoś
bar-tech Re: FIAT ALBEA 05.10.03, 20:44 witam! a może jednak punto - ma większe wnętrze, jest nowocześniejszy i jedyną wadą w stosunku do albei jest bagażnik. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: marcinc3 Re: FIAT ALBEA IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.10.03, 09:06 to trzeba zalozyc instalacje gazowa ale ekonomiczniej bedzie cos kupic 2-3 letniego na rynku wtornym nie dotknie cie drastyczny spadek ceny w pierwszym i drugim roku Link Zgłoś
Gość: FIATMAN Re: FIAT ALBEA IP: *.tkdami.net 05.10.03, 21:54 Z silnikiem 1,6 całkiem fajne auto, chociaż 1,2 też ujdzie. Ten drugi jest ekonomiczniejszy, ale ten pierwszy ma 103 KM. Link Zgłoś
zerosiedemset Re: FIAT ALBEA 06.10.03, 12:44 Kupiłem 1.2 HL w II kwartale tego roku. Na jeździe próbnej założono opony pireli ale fabrycznie montowane są jakieś tureckie (chyba) opony. Silnik 1.2 po mieście spala 8,2-8,6 latem. Zobaczymy zimą. Wersja HL posiada przydatną regulację pionową fotela kierowcy. Na początku nie byłem przyzwyczajony do tego że nie widzę maski samochodu. Te 80 KM można uzyskać przy 4000 obrotów silnika. Jechałem 170km/h i mogłem jeszcze trochę z niego wydusić. Musiałem się nauczyć wyprzedzać z redukcją biegów. Czasami przy 100 km/h redukowałem do trójki. Czwórka czasami była za słaba. Auto wygląda dość ładnie, pomijam tu szare plastiki które odbijają się w szybie. Kupiłem albee bo nie było mnie stać na nic innego, do tego sporo utargowałem z oficjalnej ceny. Samochód jest bardzo twardy, dobry do jeżdzenia po lotnisku i na zakrętach, a nie po polskich drogach. Po wjechaniu w dziurę z tylnych amortyzatorów dochodzi dudnienie. I się zastanawiam czy "tak ma być". To jest jego jedyna podstawowa wada, która wyleczyła mnie z Fiata. Weź jazdę próbną, wjedź w kilka dziur, może będzie ci się podobać. Jeśli koniecznie zalezy ci na albei, to poczekaj na silnik 1.4 lub bierz z silnikiem 1.6. W HL plusem jest zintegrowane radio, elektryczne szyby, lusterka i centralny zamek. Możesz dokupić instalację gazową,niestety w serwisie to koszt 5.150 zł. Podam kilka usterk które wystąpiły: -zaparowany kierunkowskaz, -problemy z przerywaczem kierunkowskazów, -skrzypiące na zakrętach siedzenie kierowcy, -dodatkowo welur na siedzeniu kiewrowcy zaczyna się marszczyć, -trzecie światło stopu zamontowane pod sufitem powoduje wibracje w samochodzie po wjechaniu na jezdnię z brukiem. Czekam na dalsze usterki, przede mną jeszcze półtora roku gwarancji. Mam nadzieję że za kilka lat kupię jakieś kombi, raczej nie będzie to fiat. Link Zgłoś
zerosiedemset Re: FIAT ALBEA 07.10.03, 08:49 Jeszcze jedna usterka: tylny głośnik zaczął "charczeć". Serwis nie robił problemów z wymianą. Co do układów zegarów na desce. Nie oczekiwałem jakiejś ekstrawagancji. Mi się podoba. Natężenie podświetlenia tablicy można regulować. Dodatkowo jest możliwość regulacji pionowej świateł. Proszę nie zapominać że albea jest samochodem dla mas, robionym jak najtaniej. Więc teksty że albea to badziewie większego sensu nie mają. Albea tak jak thalia jest robiona w Turcji, gdyby nie dwuletnia gwarancja raczej bym się na nią nie zdecydował. Link Zgłoś
Gość: Miki Re: FIAT ALBEA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 12:55 Optycznie z zewnątrz prezentuje się OK, wewnątrz dobrej jakości tapicerka (lepszej jakości niż np. w mojej Fabii), ale plastiki i układ zegarów przypomina początek lat 90. Do tego przeciętna jakość wykonania. Ja wybrałbym konkurencję. Link Zgłoś