Dodaj do ulubionych

FIAT ALBEA

05.10.03, 18:28
Witajcie

Co mozecie mi powiedziec na temat Fiata Albea ? Wiele slyszalem iedobrego ogolnie o Fiatach .Moze ktos z was jest posiadaczem tego auta
?Czy warto wydawac 40.000 PLN na to auto ?

dzieki za pomoc
gelson1
Obserwuj wątek
    • Gość: marcinc3 Re: FIAT ALBEA IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.10.03, 19:49
      duze auto za normalne pieniadze to zalezy ile masz gotowki i czego oczekujesz
      odv auta
    • gelson1 Re: FIAT ALBEA 05.10.03, 20:10
      chce aby mi malo spalal ,bo przy dzisiejszych cenach benzyny,sam wiesz...........
      nie chce tez zbyt czesto odwiedzac warsztatu i to tyle ,chce lac do bakui i jezdzic.....
      dzieki
      • bar-tech Re: FIAT ALBEA 05.10.03, 20:44
        witam!

a może jednak punto - ma większe wnętrze, jest nowocześniejszy i jedyną wadą w
        stosunku do albei jest bagażnik.

pozdrawiam
      • Gość: marcinc3 Re: FIAT ALBEA IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.10.03, 09:06
        to trzeba zalozyc instalacje gazowa ale ekonomiczniej bedzie cos kupic 2-3
        letniego na rynku wtornym nie dotknie cie drastyczny spadek ceny w pierwszym i
        drugim roku
    • Gość: FIATMAN Re: FIAT ALBEA IP: *.tkdami.net 05.10.03, 21:54
      Z silnikiem 1,6 całkiem fajne auto, chociaż 1,2 też ujdzie. Ten drugi jest
      ekonomiczniejszy, ale ten pierwszy ma 103 KM.
    • zerosiedemset Re: FIAT ALBEA 06.10.03, 12:44
      Kupiłem 1.2 HL w II kwartale tego roku.
      Na jeździe próbnej założono opony pireli ale fabrycznie montowane są jakieś
      tureckie (chyba) opony. Silnik 1.2 po mieście spala 8,2-8,6 latem. Zobaczymy
      zimą. Wersja HL posiada przydatną regulację pionową fotela kierowcy. Na
      początku nie byłem przyzwyczajony do tego że nie widzę maski samochodu. Te 80
      KM można uzyskać przy 4000 obrotów silnika. Jechałem 170km/h i mogłem jeszcze
      trochę z niego wydusić. Musiałem się nauczyć wyprzedzać z redukcją biegów.
      Czasami przy 100 km/h redukowałem do trójki. Czwórka czasami była za słaba.
      Auto wygląda dość ładnie, pomijam tu szare plastiki które odbijają się w
      szybie. Kupiłem albee bo nie było mnie stać na nic innego, do tego sporo
      utargowałem z oficjalnej ceny. Samochód jest bardzo twardy, dobry do jeżdzenia
      po lotnisku i na zakrętach, a nie po polskich drogach. Po wjechaniu w dziurę z
      tylnych amortyzatorów dochodzi dudnienie. I się zastanawiam czy "tak ma być".
      To jest jego jedyna podstawowa wada, która wyleczyła mnie z Fiata. Weź jazdę
      próbną, wjedź w kilka dziur, może będzie ci się podobać. Jeśli koniecznie
      zalezy ci na albei, to poczekaj na silnik 1.4 lub bierz z silnikiem 1.6. W HL
      plusem jest zintegrowane radio, elektryczne szyby, lusterka i centralny zamek.
      Możesz dokupić instalację gazową,niestety w serwisie to koszt 5.150 zł.
      Podam kilka usterk które wystąpiły:
      -zaparowany kierunkowskaz,
      -problemy z przerywaczem kierunkowskazów,
      -skrzypiące na zakrętach siedzenie kierowcy,
      -dodatkowo welur na siedzeniu kiewrowcy zaczyna się marszczyć,
      -trzecie światło stopu zamontowane pod sufitem powoduje wibracje w samochodzie
      po wjechaniu na jezdnię z brukiem.
      Czekam na dalsze usterki, przede mną jeszcze półtora roku gwarancji. Mam
      nadzieję że za kilka lat kupię jakieś kombi, raczej nie będzie to fiat.
      • zerosiedemset Re: FIAT ALBEA 07.10.03, 08:49
        Jeszcze jedna usterka: tylny głośnik zaczął "charczeć". Serwis nie robił
        problemów z wymianą.
        Co do układów zegarów na desce. Nie oczekiwałem jakiejś ekstrawagancji. Mi się
        podoba. Natężenie podświetlenia tablicy można regulować. Dodatkowo jest
        możliwość regulacji pionowej świateł.
        Proszę nie zapominać że albea jest samochodem dla mas, robionym jak najtaniej.
        Więc teksty że albea to badziewie większego sensu nie mają.
        Albea tak jak thalia jest robiona w Turcji, gdyby nie dwuletnia gwarancja
        raczej bym się na nią nie zdecydował.
    • Gość: Miki Re: FIAT ALBEA IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 12:55
      Optycznie z zewnątrz prezentuje się OK, wewnątrz dobrej jakości tapicerka
      (lepszej jakości niż np. w mojej Fabii), ale plastiki i układ zegarów
      przypomina początek lat 90. Do tego przeciętna jakość wykonania. Ja wybrałbym
      konkurencję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka