Dodaj do ulubionych

Sprężyny progresywne

01.09.08, 21:29
Witam
Proszę o informację czy sprężyny progresywne w zawieszeniu auta
zwiększaja komfort resorowania (bardziej miękkie) czy czynią auto
bardziej twardym.Wydaje mi się że to drugie ,ale nie mogę niestety
znaleźć info na ten temat necie ani na forum.
Obserwuj wątek
    • dewulot1 Re: Sprężyny progresywne 01.09.08, 21:44
      To drugie.
      • sniperslaststand Re: Sprężyny progresywne 01.09.08, 22:21
        dewulot1 napisał:

> To drugie.

Chyba nie powinno się tego aż tak upraszczać.

Sprzężyny zwykłe mają jednakowy odstęp zwojów i wymagają liniowo (?) rosnącej siły, aby je uginać. Tym samym zawieszenie ma stałą, liniową (?) charakterystykę, im większa siła, tym wprost proporcjonalnie bardziej się ugnie.

Sprężyny progresywne mają zmienny odstęp zwojów, przeważnie na początku ciaśniejszy (są bardziej miękkie) a później, stopniowo, coraz rzadszy.

Tym samym potrzeba niedużej siły do początkowego ugięcia zawieszenia, ale następnie musi ona wzrastać szybciej niż liniowo, aby ugięcie zawieszenia postępowało. Wstępna część skoku zawieszenia jest więc "miękka", dalsza coraz twardsza.

Pozwala to w miarę komfortowo wyłapywać nieduże nierówności jadąc spokojnie, a jednocześnie, podczas jazdy z większymi przeciążeniami (szybko po zakrętach, z gwałtownymi zmianami prędkości) miękka część zawieszenia ulega dobiciu i pracuje tylko ta twardsza, zwiekszając stabilność auta i eliminując nadmierne przechyły.

Dodatkowo, uzyskuje się w ten sposób pewne wstępne niewielkie wychylenia w zakrętach, które pozwalają dobrze "czuć" przeciążenia i łatwiej wychwycić granicę przyczepności.

Czyli sprężyny progresywne to coś w stylu "dwa w jednym", a nie tylko twarde jak kamień zawieszenie usportowione.

Opisy w sieci? Można szukać za hasłami w stylu progressive rate suspension, progressive coil springs i mieszanki powyższych.
        • dewulot1 Re: Sprężyny progresywne 01.09.08, 23:33
          No to jeszcze dodam ze zwykly resor piorowy moze byc "sprezyna
          progresywna" jezeli odpowiednio zmodyfikuje sie ksztalt pior. W
          miare uginania najpierw pracuje tylko jedno najdluzsze pioro a
          nastepne dochodza kolejno "kladac sie" jedno na drugim i czyniac
          calosc sztywniejsza progresywnie w miare ugiecia.
          Dzieki temu taki na przyklad pickup w stanie nieobciazonym moze miec
          zupelnie przyzwoite uresorowanie.
    • v-6 Re: Sprężyny progresywne 01.09.08, 23:56
      Witam!
      W praktyce budowę progresywną mają sprężyny sportowe, krótsze od standardowych, a więc obniżające zawieszenie. Odczuwalny efekt to jednak wyraźne utwardzenie przy zmniejszonym skoku zawieszenia. Ale dla "twardości" auta ogromne znaczenie mają nastawy amortyzatorów. Wielu domorosłych tunningowców zapomina, że progresywne sprężyny powinny w zasadzie pracować z progresywnymi amortyzatorami - o nieliniowej sile tłumienia. A przynajmniej trzeba sobie amortyzatory "przestroić".
      P.S. Sniper, dziękuję za rady w/s kompa, ale ja kiepski w tym jestem. Na szczęście przyszedł dzisiaj spec i zrobił, co trzeba.
      Pozdrawiam
      v-6
    • fredoo Re: Sprężyny progresywne 02.09.08, 11:19
      A ja bym to inaczej opisał. Sprężyny progresywne sa zdecydowanie
      lepsze bo pozwalają zachować podobną charakterystykę pracy
      zawieszenia przy nałym i dużym obciążeniu auta. Dlatego częściej
      występują w samochodach typu kombi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka