Dodaj do ulubionych

focus, astra czy octavia???

• marekggg Re: focus, astra czy octavia??? 10.10.03, 08:34
      ceny zblizone - rzecz gustu. mi jest potrzebny duzy bagaznik (narty, rowery,
      itp) wiec octavia
      • kaspar Re: focus, astra czy octavia??? 10.10.03, 09:06
        Focus w sedeanie ma zbliżony bagażnik do Octavi. W focusie jest climatronic,
        ale nie ma kół 15" i opon zimowych
        • remo29 Re: focus, astra czy octavia??? 10.10.03, 13:07
          kaspar napisał:

> Focus w sedeanie ma zbliżony bagażnik do Octavi. W focusie jest climatronic,
          > ale nie ma kół 15" i opon zimowych

Tyle, że klapa sedana nie jest tak funkcjonalna jak liftbacka. Poza tym klima -
          fajna rzecz, ale bardziej przydatny IMO jest TDi skody ;)
          • marekggg Re: focus, astra czy octavia??? 10.10.03, 13:14
            tak, ale trzeba duzo jezdzic tym TDi, i bardziej jest chyba przydatne ABS w
            standardzie u skody
            • remo29 Re: focus, astra czy octavia??? 10.10.03, 13:58
              marekggg napisał:

> tak, ale trzeba duzo jezdzic tym TDi,

Możesz rozwinąć?
              • kaspar Re: focus, astra czy octavia??? 10.10.03, 18:19
                remo29 napisał:

> marekggg napisał:
                >
                > > tak, ale trzeba duzo jezdzic tym TDi,
                >
                > Możesz rozwinąć?
                Chyba chodzi o to, że diesel się zwróci po 50-60 tysiącach km.
                • Gość: kuzyn Re: focus, astra czy octavia??? IP: *.fastres.net 10.10.03, 18:51
                  Zwazywszy na to ze Octavia byla lata swietlne przed konkurencja.....
                  OCTAVIA!!!!!!!!
                  Spiesz sie bo wchodzi Octavia II..........
                • remo29 Re: focus, astra czy octavia??? 10.10.03, 23:18

> Chyba chodzi o to, że diesel się zwróci po 50-60 tysiącach km.

No, stary, robiąc spokojnie 30 tys. km rocznie masz w porównaniu ze spalaniem
                  średniej benzynówki (1.3-1.4) oszczędność roczną rzędu 3 tys. złotych... Mało??
                  Jedyny problem w tym, że złodziejstwo traktuje skodę jak vw, czyli "dźwiga" TDi
                  jak leci...
                  Cóż, pozostaje ci używana cytryna xantia 2.0 HDI - bagażnik jak stodoła (nie ma
                  wąskich gardeł bo i nie ma amortyzatorów), silnik jak malina, a żaden złodziej
                  nawet szyb nie popalcuje :)
          • kaspar Re: focus, astra czy octavia??? 13.10.03, 18:11
            Nie dokońca o to mi chodziło. Interesuje mnie raczej trwałość i ew. wady
            konstrukcyjne.
    • Gość: Okto Re: focus, astra czy octavia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 19:00
      Chyba żaden z nich. Skoda zdecydowanie za droga jak za taką słabą markę, astra
      to model już przechodzony i to tylko opel. Ford to też pomyłka. A może raczej
      coś japońskiego - civic, almera, corolla albo wyżej: accord, primera lub
      avensis. Volvo S40 ma też ciekawą cenę. Wprawdzie model zaraz będzie
      zmieniony, ale nawet dotychczasowy jest interesujący, a volvo dodaje teraz
      mnóstwo wyposażenia w cenie: ksenony, klimatyzacja automatyczna, radio itd.
      Osobiście sugerowałbym nissana - nie jest tak opatrzony jak honda i nie tak
      masowy jak toyota.
      • Gość: Yogi Re: focus, astra czy octavia??? IP: 62.233.164.* 10.10.03, 19:47
        Stawiałbym na japończyka. A z tych trzech - trudno powiedzieć. Wiem natomiast
        jedno focus ma świetny, dobrze dzialający klub. Jeżeli jesteś klubowiczem to
        żadem warsztat Ci nie podskoczy.
      • Gość: pidżej Re: focus, astra czy octavia??? IP: 80.241.130.* 10.10.03, 19:56
        > Chyba żaden z nich. Skoda zdecydowanie za droga jak za taką słabą markę,
        astra
        > to model już przechodzony i to tylko opel. Ford to też pomyłka.

Przechodzone są wszystkie - którego byś nie wybrał, w przyszłym roku będziesz
        jeźdźić poprzednim modelem

A może raczej
        > coś japońskiego - civic, almera, corolla albo wyżej: accord, primera lub
        > avensis. ...
        > Osobiście sugerowałbym nissana - nie jest tak opatrzony jak honda i nie tak
        > masowy jak toyota.

i w środku "przestronny" jak clio. wiem bo miałem almerę aż któregoś ranka już
        jej na parkingu nie było, teraz mam clio 1.5 dci privilege - chcesz ciasnego
        samochodu (w clio mi to akurat nie przeszkadza, z almerze było dziwne i
        niewytłumaczalne) to z czystym sumieniem polecam to czym jeżdżę - choć za rok
        też będzie mieć następcę
      • Gość: Rys Re: focus, astra czy octavia??? IP: *.proxy.aol.com 20.10.03, 08:13
        Jak tak ostro stawiasz na Japonca, to sadzisz o Matrixie??
      • Gość: Japonczyk Re: focus, astra czy octavia??? IP: *.proxy.aol.com 24.10.03, 04:55
        Masz racje. W Australi trafil mi sie nowiutki Nissan Maxima z pelnym
        wyposazeniem. To byla jazda. Szkoda tylko ze trzeba bylo jezdzic "pod prad".
        Stracilem przez to polowe przyjemnosci.
    • Gość: mr.ed A moę mondeo??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 23:26
      W cenniku nowych aut na www.trader.pl znalazłem dobrze podpasione mondeo 1.8 za
      65.000 pln.Chyba nie ma bardziej atrakcyjnej oferty w tym segmencie.
    • Gość: mr x Re: focus, astra czy octavia??? IP: *.toya.net.pl 13.10.03, 23:53
      Z tą octavia to chyba żartujesz?
    • Gość: Grodek Re: focus, astra czy octavia??? IP: *.studiokwadrat.com.pl 14.10.03, 08:54
      Nie będę się wypowiadał na temat Octavii i Focusa, ale Astrę II skreśl od razu.
      To jest dno.
    • Gość: Odin Re: focus, astra czy octavia??? IP: *.telia.com 14.10.03, 09:19
      ... jeden "pies" ,sprawdz ile w % i PZL kazde z tych aut traci gdy zmienial je
      bedziesz,-kup to co traci najmniej. Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: Tomek F. Re: focus, astra czy octavia??? IP: 195.116.99.* 14.10.03, 10:07
        Wszystkie wymienione auta powstaly w tym samym czasie mniej wiecej ale to Focus
        byl najnowoczesniejszy w chiwli powstania i nadal jest dosc nowoczesnym autem
        ze wzgledu na skomplikowane tylne zawieszenie ktorego wiele nowszych aut nie ma
        (np. Megane II). Dlatego jesli chcesz by jazda byla frajda wez Focusa.
        • kaspar Re: focus, astra czy octavia??? 17.10.03, 08:50
          Chodziło mi raczej o bezawaryjność i ew. wady konstrukcyjne
          • dlugopis Re: focus, astra czy octavia??? 17.10.03, 10:29
            Troche over topic. Jestem wysoki 192 cm. Przejechalem focusami okolo 30 kkm.
            Siedzenia bez podparcia ledzwi sa beznadziejne. Z podparciem jest juz ok. Zwroc
            na to uwage , gdyz troche czasu sie spedza w samochodzie.
          • emes-nju Re: focus, astra czy octavia??? 17.10.03, 13:10
            Jakis czas temu w testach TUV focus w kategorii trzylatkow zajal pierwsze
            miejsce (z 1% usterek) przed corolla (1,7%).

Moj ojciec jezdzi od poltora roku focusem comfortx (odpowiednik dzisiejszego
            x100) kombi i nie narzeka. To znaczy placi za benzyne i przeglady (na ktorych
            nie wykryto, jak do teraz, zadnej usterki). Samochod jest doskonale standartowo
            wyposazony - ABS, 4 poduszki, klima, ogrzewana tylna i przednia szyba,
            ogrzewane dysze spryskiwacza, elektryczne sterowane i podgrzewane lusterka,
            elektryczne szyby z przodu, komputer pokladowy i na pewno cos jeszcze, ale nie
            pamietam :-)

Poza tym nie jest, w odroznieniu od wspolczesnej
            konkurencji, "przeelektronizowany" - skutkiem czego nie staje na srodku
            skrzyzowania na swiatlach awaryjnych za to z automatycznie wlaczonymi
            wycieraczkami :-))) Ma za to mile dodatki jak np. automatyczne wlaczanie sie
            tylnej wycieraczki po wlaczeniu wstecznego biegu, jezeli wlaczone sa
            wycieraczki przednie. Zadna rewelacja, ale mile.

Prowadzi sie to to REWELACYJNIE! Nawet kombi! Jest dosc cichy i komfortowo
            zawieszony.

Ma troche malo miejsca z tylu (mam 185 cm wzrostu i jest mi ciasnawo, ale
            mieszcze sie), ale za to ma duzy bagaznik.

Moge polecic :-)
          • niknejm Re: focus, astra czy octavia??? 17.10.03, 13:40
            kaspar napisał:

> Chodziło mi raczej o bezawaryjność i ew. wady konstrukcyjne

No to z tej trójki tylko Focus. Rzeczywiście wypada nie najgorzej w
            statystykach bezawaryjności, choc ostatnio się 'obsunął' (byc może efekt
            znaczącego obniżania cen przez Forda -> cięcie kosztów -> spadek jakości).

Rozważ może jeszcze jakiegoś japońca, choć raczej nie Nissana (od czasu mariażu
            z Renault zaczęły się pojawiać niepokojace informacje - o korozji itp.). Np.
            Toyota, Honda.

Przede wszystkim odpowiedz sobie na kilka pytań - co jest ważne: dynamika,
            rozmiar wnętrza, bagażnik, ekonomia itp. I potem zawęż listę no i... pozostają
            jazdy próbne z których zrezygnować nie można.

Pzdr
            Niknejm
        • Gość: Odin Re: focus, astra czy octavia??? IP: *.telia.com 17.10.03, 10:29
          Najnowoczesniejsze tylne zawieszenie to "multi link",-b.dobre gdy auto jest
          nowe,ale po kilku tys.km. zaczyna sie zdzierac nie rowno-na sliskiej jezdni
          moze byc nie obliczalne.Tym co klopotow nie lubia (nie masochisci) proponuje,-
          wybierajcie auta z polsztywnym tylnym mostem,wzglednie "torsion" zawieszenie,-
          nigdy nie zawodzi,nie doklada sie pieniedzy do tego z wiekiem samochodu. Pzdr.
          ________________________________________________________________________________
    • Gość: kamil Focus cholernie glosny... IP: 62.29.248.* 17.10.03, 11:49
      ...Astra ma beznadziejne fotele, Octavia to niemiecka skoda (za droga jak na
      taka marke)... raczej nalepiej wypada tu Astra; zdecydowanie najbardziej
      komfortowa w standardzie.
      • Gość: Gamling Re: Focus cholernie glosny... IP: *.bsipl.com.pl 17.10.03, 12:25
        Mam Focusa 1.6 sedan w wersji ghija i jestem bardzo zadowolony. Przede
        wszystkim autko rewelacyjnie trzyma sie drogi i bije na glowe wszystkich
        konkurentow w swojej (i nie tylko) klasie. Co do silnika to tez jestem b.
        zadowolony, przyspiesza kiedy trzeba calkiem ladnie, lubi wysokie obroty ale
        na nizszych tez sobie dobrze radzi (moim zdaniem sporo lepiej niz Astra 1.6
        16v ktora tez jezdzilem). Poniewaz robie rocznie kolo 40 tys to wsadzilem do
        niego instalacje gazowa (5 generacja co niestety kosztuje kupe kasy) silnik
        stracil minimalnie na mocy (kiedy potrzeba zawsze mozesz przelaczyc na benzyne)
        ale za to jezdze za 1.40 zl co przy spalaniu ok 8 litrow kasuje kazdego
        diesla. Jakos nie slysze tego zeby byl cholernie glosny.
        • Gość: helenka Re: do Gamlinga IP: 5.1R2D* / *.noos.net 25.10.03, 12:08
          Witaj Gamling, tak sie sklada ze mam identycznego Focusa tez 1.6 sedan w
          wersjii ghia i tez jestem a raczej bylam bardzo zadowolona dopoki nie wsadzilam
          instalacji gazowej /tez zamontowalam ta 5 generacje za kupe kasy ale duzo
          jezdze wiec liczylam na to ze sie szybciutko zwroci/ jednak okazalo sie ze
          koszty chyba nawet przewyzszaja jazde na benzynie bo na gazie bierze 1litr
          oleju na 1000km, masz jakis pomysl? dlaczego tak sie dzieje? gdzie zakladales
          twoja instalacje? no i przede wszystkim jaki olej lejesz jak jezdzisz na gazie?
      • Gość: Piotr Re: Focus cholernie glosny... IP: 195.94.193.* 17.10.03, 14:18
        Focus jest cholernie głośny? Jeżdzę 1,6 i uważam, że ten silnik jest bardzo
        cichy. Porównaj sobie z Hondą Civic 1,6, to jest dopiero głośne, chociaż
        dzwięk ma świetny.
      • Gość: Inko Re: Focus cholernie glosny... IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.03, 18:37
        Zależy jaki dźwięk wydaje. "usportowiona" BM'ka trójka też jest głośna, ale aż
        miło posłuchać
    • greenblank Re: focus, astra czy octavia??? 19.10.03, 05:02
      Pewnie wybralbym Focusa! Wnetrze dziwne, ale silnik Mazdy! Zwlaszcza w
      wersji 2.0! Opel to chyba ostatni moj wybor ... no coz, kazdy robi co uwaza!
      VW mial dobre momenty, a wydaje sie ze Skoda jest jednym z nich. Jest to
      dalej LudoWoz, wiec czeste wizyty w ASO (mucho mula!)
    • Gość: Japonczyk Re: focus, astra czy octavia??? IP: *.proxy.aol.com 24.10.03, 04:49
      A co sadzicie o Toyocie Matrix. Czy ktos na tym forum jezdzi ta bryka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka