pawiotr 16.10.03, 13:32 mam golfa I 1.1 od pewnego czasu pali mi się słabo lampka ładowania akumulatora a winna całkowicie zgasnąc. prosze o pomoc jak to sperawdzić. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: 130rapid Re: problem z ładowaniem IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 13:44 Najprościej - podłączyć woltomierz i sprawdzić jakie jest napięcie na zaciskach akumulatora przy pracującym silniku. Powinno być 13,8-14,3 V. Lista przyczyn słabego ładowania jest dość długa, ale poszukiwania (po kontroli napięcia) warto zacząć od sprawdzenia głównego przewodu masowego łączącego silnik z karoserią, a potem alternatora (zużyte szczotki, przepalone diody prostownicze) i regulatora napięcia ładowania (być może dożył swoich dni). Najlepiej mieć do tego zaufanego autoelektryka. Link Zgłoś
Gość: Odin Re: problem z ładowaniem IP: *.telia.com 16.10.03, 13:45 Sprawdz czy:1)pasek do generatora sie nie slizga,-w razie potrzeby naciag.2)"szczotki" w gen.zuzyte-wymien. 3)cefka ladowania moze miec przebicie na blache-wyczysc zamocowania i kabelki.4)"przebicie" moze byc blisko gen.na blache-posprayaj elektronic spray,wyczysc . Ten pierwszy i drugi warjant jest najprawdopodobniejszy . Pzdr. ________________________________________________________________________________ Link Zgłoś
Gość: gonzoR Re: problem z ładowaniem IP: 5.3.1R* / *.bmwgroup.com 16.10.03, 14:35 Mialem to kiedys w kaszlu :)) Swiecilo na niskich obrotach, tak leciutko przy wyzszych. Jezdzilem tak chyba z rok az mnie to w zime wkurzylo, nie bylo problemu z zapalaniem, zawsze cos sie tam akumulator doladowal. Przyczyna byla nie tak prosta do wykrycia. Ale potem to byl pryszcz, po prostu jedna z diod prostowniczych, ktora jest wbudowana w alternatorze odmowila posluszenstwa. Nie dioda robocza (mocy) ale dioda slozaca do zasilania uzwojenia wzbudzenia, taka mala, czarna z srebnym paseczkiem i oznaczeniem np BY ... Koszt 1-2 zl Dopiero zaprzyjazniony "pan Henio" :)) zlota raczka znalazl to. Jako, ze troche sie uczylem elektrotechniki naprawa to byl dla mnie pikus... pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: karburator Re: problem z ładowaniem IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 20:13 Moje typy są takie: -jeżeli to stało sie nagle to winna może być właśnie dioda wzbudzenia, są trzy, alternator jest trójfazowy, tak jak prąd w domowym gniazdku, unieruchomienie jednej z faz spowoduje spadek wydajności alternatora.Chociaż uszkodzenie którejś z diod głównych, prądowych, też może dać taki objaw, ale nie pamiętam których: "plusowych" lub "minusowych", zawsze lepiej sprawdzić wszystkie. -jeżeli to narastało powoli winna będzie krótka szczotka w szczotkotrzymaczu, oceniając pi x oko rocznik auta będzie on przykręcony na dwie śrubki z tyłu alternatora, stanowiąc jedną całość z regulatorem napięcia, żaden problem z wyjęciem, zwróć uwagę na powierzchnie cierne szczotek, powinny być gładkie i błyszczące, jeżeli któraś jest czarna to znaczy że nie dolega i iskrzy i już wiadomo o co chodzi.Po założeniu nowych może nie być od razu efektu, perścień na wirniku będzie tak samo czarny, trzeba przegazować auto aż się ta czernina wytrze wtedy kontakt powróci -pasek też, ale jak jest słabo naciągnięty, to w tych autach mocno piszczy. Cieszmy się, że mamy tak prymitywne alternatory, w tej chwili idą już w produkcji maszynki z wodnym chłodzeniem o wydajności ~150 A (w normalnym samochodzie osobowym) z komputerkiem który reguluje wydajność prądową w zależności od różnych warunków pracy pojazdu. Przejebane.... Link Zgłoś